Deloindom: Biodinamika - rastlina raste 
za tistega, ki jo obdeluje

Predstavljamo kmetijo Pri Kamnarjevih v Volčjem Gradu in razloge domačih za odločitev, da se bodo posvetili pridelavi hrane po načelih biodinamike.

Objavljeno
18. avgust 2014 13.13
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom

Prejšnjo nedeljo se je vseh pet članov družine, ki živi na kmetiji Pri Kamnarjevih v Volčjem Gradu, udeležilo delovne akcije, v kateri so tri domačije združile moči in skupaj izkopale tri tone krompirja. Treba je bilo pohiteti, saj je letos tudi na Krasu opravila krojilo deževje. Medtem ko so bili starši in starejša brata s sosedi na njivah, je osemletna Ana Marija s prijateljicami za likof napekla petdeset palačink.

Takšno izmenjevanje izkušenj in medsebojna pomoč sta za biodinamično pridelovanje hrane dragocena in skupaj z drugimi načeli, na katerih temelji, sestavljata tokokrog dejavnikov, ki se ti z leti vedno bolj razkrivajo, pravi Ivana Venier - Stancich. Družina zamejskih Slovencev – soprog Sergij, sinova Ivan in Andrej, Ana Marija se je rodila pozneje – je pred tem živela v Trnovici na italijanski strani meje, pred desetimi leti pa se je preselila v Volčji Grad. Skupaj s staro kraško domačijo je prevzela okrog 20 hektarov kmetijskih zemljišč in nekdanje hišno ime Pri Kamnarjevih. Tu je namreč živela družina Štolfa, katere generacije moških so daleč naokrog slovele po kamnoseškem mojstrstvu.

Celotno reportažo z obiska Pri Kamnarjevih si preberite v tokratni tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.