Mesa v tünki bo dovolj

Prleške koline: Predpisi prepovedujejo, da bi prašiča zaklali sami na kmečkem dvorišču.

Objavljeno
26. januar 2014 13.47
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Ravno prav mrzlo je bilo včeraj zjutraj in sneg je čez noč pobelil ravnico ob Muri, tako da je bilo za prleške koline na Cvenu vse tako, kot je treba. Le čisto vsega tistega, kar se je nekoč na domačih kmečkih kolinah delalo, člani cvenskega turističnega društva že nekaj let ne smejo več prikazati in opraviti sami.

Zaradi predpisov, inšpekcij in omejitev prašiča, spitanega za svoje turistične koline, niso smeli zaklati sami na kmečkem dvorišču, ampak so ga morali odpeljati v klavnico mesne industrije MIR v Gornjo Radgono.

Tam so jim prašiča zaklali po vseh veljavnih predpisih, jim ga razpolovili in udarili na meso veterinarski žig. Za vse preostalo pa so med druženjem, šalami, pijačo in jedačo cvenski ljubiteljski turistični delavci poskrbeli sami na Cvenu, na svojem Grüntu, kot so poimenovali društvene prostore ob opuščeni vaški gramoznici.

Že osmič so tako člani TD Cven sami naredili zalogo prleškega mesa iz tünke, klobas in suhega mesa za goste na vseh njihovih letošnjih prireditvah, ki jih ni malo. Približno dvajset jih bodo skupaj z včerajšnjimi prleškimi kolinami pripravili na Grüntu, od setve koruze, postavljanja mlaja, rezanja trte, pa do trgatve, miklavževanja in še česa. In medtem bodo vsako prvo soboto v mesecu v sezoni od maja do oktobra na njihovem dvorišču tudi vaške tržnice z domačimi dobrotami, za katere bodo prav tako poskrbele članice turističnega društva.

Kvasenice, prleške gibanice in drugo pečejo kar v krušni peči, ki so jo postavili v prostorih turističnega društva, prav tako bodo v tej peči čez slab mesec popekli tudi že dobro presoljeno in prekajeno meso včerajšnjega prašiča, ki ga bodo potem zložili v tünke in obdali z zaseko.

A na prvo pokušino mesa s kolin ni treba čakati tako dolgo. Že včeraj je bilo obiskovalcem na voljo sveže pečeno meso, jetrca, bujta repa (ki je v Prlekijo nekako zašla iz Prekmurja), pa tudi še nekaj mesa iz tünke in zaseke od lanskih kolin se je znašlo na krožnikih.

Medtem pa so prašiča razkosali, nasolili kose za tünko, skuhali slanino za zaseko in ocvirke ter napravili klobase. En par klobas so za pokušino skuhali v kotlu skupaj s slanino in ga dali narezat gostu, ki je bil prvič na kolinah pri njih. Seveda je bilo rezanje te klobase ena od starih prleških kolinskih šeg, saj gost klobase ni in ni mogel narezati, ker so mesarji, ko so jo delali, vanjo vtaknili kos žice. Ampak o tem morda niti ni dobro govoriti javno, saj se kaj lahko zgodi, da bodo vestni inšpektorji prihodnje leto prepovedali tudi takšne šale, ki obstajajo, odkar obstajajo koline.