Najverjetnejša rešitev bo iz sporazuma Drnovšek-Račan

Po mnenju hrvaškega akademika Davorina Rudolfa bo arbitražno sodišče pri odločanju o meji med Slovenijo in Hrvaško najverjetneje sledilo vsebini sporazuma Drnovšek-Račan.

pet, 19.03.2010, 20:42

Zagreb - Po mnenju hrvaškega akademika Davorina Rudolfa bo arbitražno sodišče pri odločanju o meji med Slovenijo in Hrvaško najverjetneje sledilo vsebini sporazuma Drnovšek-Račan. Sodišče bo namreč po njegovem odločalo o stiku Slovenije z odprtim morjem, saj državi v arbitražnem sporazumu nista opredelili, da naj odloča o pravici Slovenije do tega stika.

Rudolf je o arbitražnem sporazumu o reševanju spora glede meje med Slovenijo in Hrvaško ter o arbitražnem sodišču, ki bo oblikovano na osnovi tega sporazuma, spregovoril na današnji razpravi z naslovom "Izzivi in perspektive v pomorskem pravu in pravu morja: Interesi Republike Hrvaške" na Hrvaški akademiji znanosti in umetnosti.

Kot je izpostavil, strani v sporazumu nista določili, da naj sodišče razpravlja o pravici Slovenije do stika z odprtim morjem, zato se zdi, da lahko sodišče razpravlja le o načinu, kako ta stik uresničiti. Po istem uporabnem pravu bo sodišče določilo tudi režim izkoriščanja relevantnih morskih območij, je še dodal Rudolf.

Davor Vidas, prav tako hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo, je sicer menil, da pri poskusih teritorialnega povezovanja Slovenije z odprtim morjem, kakršen je bil npr. sporazum Drnovšek-Račan, ne gre za kompromisne rešitve, ampak za politične improvizacije, ki nimajo opore v dejanskih okoliščinah plovbe in osnovnih pravilih mednarodnega prava.

Vprašanje slovenskega dostopa do odprtega morja je sicer bistveno drugačne narave od spora o razmejitvi teritorialnih morja Hrvaške in Slovenije, tako da ju je treba obravnavati ločeno, je še dodal Vidas. Zato bi bilo treba po njegovem v razpravo o slovenskem dostopu do odprtega morja poleg Slovenije in Hrvaške vključiti tudi Italijo.

Povezane novice

Mnenje o sporazumu bo znano v torek
18. marec ob 20:05
Ustavno sodišče, ki je na današnji seji nadaljevalo obravnavo predloga vlade za izrek mnenja o skladnosti arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško z ustavo, je sprejelo sklep, da bo mnenje ustno v prisotnosti javnosti ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
13 komentarjev
Negotiator

Celovit piranski zaliv sanje za bebce...hahahahaha

23. marec 2010, ob 15:11:45
Negotiator

Seveda bo rešitevD-R,vendar z majhno razliko koridor bo last Hrvaške ne Slovenije,Slovenija pa bo po koridorju lahko neovirano plula tako kot plujejo do Antwerpna.
Podmorje pa bo last Hrvaške.
Terit.stika z mednarodnim morjem pa Slovenija ne bo imela.
Sej veste šov za ovce buahahahaha

23. marec 2010, ob 15:10:52
cla

Najverjetnejša rešitev bo iz sporazuma Drnovšek-Račan
Po mnenju hrvaškega akademika Davorina Rudolfa bo arbitražno sodišče pri odločanju o meji med Slovenijo in Hrvaško najverjetneje sledilo vsebini sporazuma Drnovšek-Račan.


Aja, ne ga srat no Rudolfi?!

22. marec 2010, ob 11:41:30
Sirijus

Mogoče bodo tudi naši nasprotniki arbitražnega sporazuma počasi razumeli, da ni tako slab kot trdita JJ in RŽ. Rezultat sporazuma mora biti najmanj po dogovoru Drnovšek - Račan, če ne še nekoliko ugodnejši glede dostopa RS do odprtega morja.

20. marec 2010, ob 23:05:32
schutz

Rudolf je lansko leto govoril, da je sporazum R-D brezpredmeten in brezvezen, zdaj pa da bo takšna najbolj verjetno odločitev artibraže. Enako "zanimivo je" da se je Janša sporazumu celo formalno odpovedal, kar je zdaj vidite katastrofalno slaba odločitev - če se ne bi odpovedal, bi ta rešitev imela še večje možnosti pri arbitraži. Ampak, želja po obračunu z Drnovškovo dediščino je bila prevelika ... celo na račun nacionalnih interesov.

20. marec 2010, ob 15:55:06
crni kos

Osobno vjerujem, da će odluka US-a biti "raztezliva" i da neće stati na put daljnjega pogađanja.
Vjerujem da bi referendum bio najbolje rješenje za buduću akceptancu sudske odluke, ali i davanja mandata vladi za daljne pregovaranje.

20. marec 2010, ob 08:11:56
Neznan

Slovenčuge, samo vi sanjajte Jadran sa tisuću otoka, najlepše more na svijetu, a dobit ćete ono što preko dva visi.

20. marec 2010, ob 07:38:39
svatne

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

20. marec 2010, ob 04:07:18
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

19. marec 2010, ob 23:35:03
Neznan

ja kje so pa tega najdl. a ni bil tale možakar že na smetišču zgodovine, kot hardliner, ki je služil za "akademsko podlago" našeg Ive Sanadera. najbrž mu je že malo dolgčas. mogoče se bo sedaj oglasil še naš vajenec Davorina beri lepi dečko miha pogačnik. jah bosta malo obudila spomine na hektolitre popite vode ob brezplodnih debatah.

19. marec 2010, ob 22:15:21
zmajček49

V glavnem Davorin in Davor ne poznata ne zgodovine kaj še le zemljepisa. Upam, da bo prišla burja in jih odpihnila. Škoda besed.

19. marec 2010, ob 21:35:43
Neznan

Pa koga briga kaj se menijo po nekih razpravah.
A ma kdo boljsi predlog?
Kompromis je treba najt, ker zdaj ko smo oboji v NATO se v vojno ne smemo vec.

19. marec 2010, ob 21:22:39
QWYX

ali še kdo dvomi, kako copatar pahor & co. podarja slovenijo hrčkom ?!

jasno kot beli dan, da s to arbitražo postanemo država brez morja !

19. marec 2010, ob 21:14:16
13 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej