Preprostost rock'n'rolla

Nova inkarnacija skupine Don Mentony Band je izdala dvojni živi album z 22 uspešnicami, ki bodo predstavljene danes zvečer v Roxly Baru. Kot je povedal gonila sila skupine Janez Zmazek, ga je že nekaj časa preganjala misel, da si Don Mentony Band zasluži svojo zbirko uspešnic.

čet, 20.05.2010, 10:00

Slovenska rock'n'blues skupina Don Mentony Band je zadnjih nekaj let bivala bolj v spominu kot zares, saj se je prejšnja postava razšla, počasi pa se je okoli Janeza Zmazka nabirala nova. Nato so se odločili za nenavadno potezo in so 5. junija lani v živo za prijatelje in znance v studiu 14 Radia Slovenija odigrali svoje uspešnice. Na dvojni plošči The Best Of v živo (ZKP RTVS), ki je nedavno izšla, je 22 uspešnic. Dobra mrha, Rekla je ne, Hopla Konopla, Dotakn' se me z občutkom, N'kol si nam odpustu, Lenoba, Rad bi bil baraba, Ko noč zamenja dan in številne druge bodo Don Mentony Band zaigrali danes ob 20. uri na predstavitvi albuma v ljubljanskem klubu Roxly Bar.

Kot je povedal gonila sila skupine Janez Zmazek, ga je že nekaj časa preganjala misel, da si Don Mentony Band zasluži svojo zbirko uspešnic in ker so izdajali pri treh različnih založbah, se je zavedal, da to ne bo izvedljivo. Potem pa se mu je utrnila salomonska rešitev, da bi te uspešnice posnel na novo in v živo. Tako so Janez Zmazek Žan (kitara, vokal), Klemen Teran (bas kitara), Žiga Kožar (bobni), Luka Vehar (kitara) in Boštjan Dorič (harmonika) lotili snemanja. Zanimiv je dodatek harmonike, ki daje tej postavi Don Mentony Banda nekoliko tex-mex pridih.

Zmazek pravi, da so tako izvajalci, kot poslušalci rock'n'rolla bolj ali manj ogrožena in redka, pa vendar trdoživa, vrsta. V bistvu je malo mest, kjer se ga igra. Svoj prepoznavni zvok rock'n'bluesa so nekako naravno našli, pravi. »Kot kitarist, ko sem se učil, nisem nikoli hotel postati Eric Clapton, J. J. Cale ali Jimi Hendix. Vedno sem nekaj vzel in odšel naprej po svoji poti. Kajti le tako si nekako oblikuješ svoj stil, v katerem je milijon stilov.« Skupina je zaslovela z avtorsko priredbo pesmi Tulsa Time Erica Claptona Dobra mrha. O priredbah pa je Zmazek dejal: » Če imaš tako lastno avtorsko izhodišče, se pesmi lotiš drugače, kot so v izvirniku in to je dodana vrednost. Svojčas je bilo za skupin o dobro, če se je v pesmih in z zvokom čimbolj približala izvirniku. To je napačno. Tako nikoli ne najdeš svoj prepoznavni zvok in za vedno ostaneš le bedna kopija nečesa.«

O povečani dejavnosti skupine Don Mentony band pa je dejal, da to ni nek povratek, da bi morali takoj drveti v Križanke. »Za Križanke moramo biti res prepričani, da je pravi čas. Mogoče čez eno leto.« Še prej pa bodo Don Mentony Band izdali nov album za katerega ima Zmazek že napisanih 17 novih pesmi, tako da bo treba le narediti izbor in pesmi posneti. Potem pa mogoče res velik koncert v Križankah, vendar brez kakšnih simfonikov, le pristen rock'n'roll, blues in rock ter harmonika se nasmiha Zmazek.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se