Nagrada kresnik za Tadeja Goloba

Nagrajenec Tadej Golob je po preverjenem protokolu v spremstvu kresnic in zvonov prižgal kres, še prej pa je od odgovorne urednice Dela Romane Dobnikar Šeruga prejel ček v vrednosti pet tisoč evrov.

sre, 23.06.2010, 22:34

Najdaljši dan v letu in kratka kresna noč z magično močjo sta spet dobila svojega junaka. Po dvajsetletni tradiciji je na Rožniku slavil avtor najboljšega slovenskega romana preteklega leta Tadeja Goloba. Žirija Delove nagrade kresnik (Miran Hladnik, Vesna Jurca Tadel, Urban Vovk, Miriam Drev in Peter Kolšek) se je v enourni klavzuri v Cankarjevi spominski sobi še zadnjič sprehodila skozi nominirane romane: Opazovalca Evalda Flisarja, Svinjske nogice Tadeja Goloba, Zrele reči, posthumno izdani roman Lojzeta Kovačiča, Lahko Andreja E. Skubica in Ljubezen v zraku Janija Virka.

Nagrajenec Tadej Golob je po preverjenem protokolu v spremstvu kresnic in zvonov prižgal kres, še prej pa je od odgovorne urednice Dela Romane Dobnikar Šeruga prejel ček v vrednosti pet tisoč evrov. Večer so začinili še golaž, kresnice, harmonika, molitev za ničto stopnjo davka na knjigo Andreja Rozmana Roze in studio Kresnik na prostem, v katerem sta moderatorja Tina Košir in Dražen Dragojević gostila letošnje finaliste. Z izborom se je tako sklenil jubilejni dvajseti kresnikov krog, v kolesju katerega so strogi žirantje prebirali več kot sto lani izdanih slovenskih romanov. Kresnik 2010 je nasledil Gorana Vojnovića, ki je natanko pred letom dni »zmagal« z romanom Čefurji raus!

Utemeljitev za nagrado kresnik


Zgodba o Janiju Bevku, wannabe umetniku, risarju stripov, ki se pri tridesetih letih sooči z vprašanjem, kdaj se je v njegovem življenju prvič zalomilo, bi zlahka zajadrala v vode manierističnega opisovanja margine, ki je v slovenski literaturi tako pogosto in hkrati pogosto tako izpeto. Pa se to ne zgodi. Tadej Golob, novo ime med romanopisci, je s svojim prvencem sveže zarezal z jezikovno izpiljenim, vseskozi duhovitim in z močno dozo ironije podloženim prikazom tega nenavadnega junaka, ki zaman poskuša najti inspiracijo za naročilo, ki ga je po več letih končno le uspel dobiti. Pri tem iskanju navdiha prihaja do usodnih trkov med prvoosebnim pripovedovalcem in njegovimi najbližjimi, ženo in bolehnim sinčkom, ter širšo družbo. In ko se po naključju - ali pa tudi ne - začne zapletati z mamili, gre njegova pot v spirali navzdol, vse do konca, ki ga Golob pušča enigmatično odprtega. Avtor iz realizma tu pa tam zavije v
grotesko, junakov benteči odnos do sveta pa prinaša vedno nove detajle in teme, ki njegovo zgodbo postavljajo v širši kontekst. Svinjske nogice so vseskozi napete, na trenutke pretresljive, tudi šokantne, na skrivaj celo angažirane, dobro zastavljene in do konca spretno izpeljane - vse to pa zagotavlja prvovrsten bralski užitek.

Več v videoprispevku

Prijavi sovražni govor