Nagrada kresnik za Tadeja Goloba

Nagrajenec Tadej Golob je po preverjenem protokolu v spremstvu kresnic in zvonov prižgal kres, še prej pa je od odgovorne urednice Dela Romane Dobnikar Šeruga prejel ček v vrednosti pet tisoč evrov.

sre, 23.06.2010, 22:34

Najdaljši dan v letu in kratka kresna noč z magično močjo sta spet dobila svojega junaka. Po dvajsetletni tradiciji je na Rožniku slavil avtor najboljšega slovenskega romana preteklega leta Tadeja Goloba. Žirija Delove nagrade kresnik (Miran Hladnik, Vesna Jurca Tadel, Urban Vovk, Miriam Drev in Peter Kolšek) se je v enourni klavzuri v Cankarjevi spominski sobi še zadnjič sprehodila skozi nominirane romane: Opazovalca Evalda Flisarja, Svinjske nogice Tadeja Goloba, Zrele reči, posthumno izdani roman Lojzeta Kovačiča, Lahko Andreja E. Skubica in Ljubezen v zraku Janija Virka.

Nagrajenec Tadej Golob je po preverjenem protokolu v spremstvu kresnic in zvonov prižgal kres, še prej pa je od odgovorne urednice Dela Romane Dobnikar Šeruga prejel ček v vrednosti pet tisoč evrov. Večer so začinili še golaž, kresnice, harmonika, molitev za ničto stopnjo davka na knjigo Andreja Rozmana Roze in studio Kresnik na prostem, v katerem sta moderatorja Tina Košir in Dražen Dragojević gostila letošnje finaliste. Z izborom se je tako sklenil jubilejni dvajseti kresnikov krog, v kolesju katerega so strogi žirantje prebirali več kot sto lani izdanih slovenskih romanov. Kresnik 2010 je nasledil Gorana Vojnovića, ki je natanko pred letom dni »zmagal« z romanom Čefurji raus!

Utemeljitev za nagrado kresnik


Zgodba o Janiju Bevku, wannabe umetniku, risarju stripov, ki se pri tridesetih letih sooči z vprašanjem, kdaj se je v njegovem življenju prvič zalomilo, bi zlahka zajadrala v vode manierističnega opisovanja margine, ki je v slovenski literaturi tako pogosto in hkrati pogosto tako izpeto. Pa se to ne zgodi. Tadej Golob, novo ime med romanopisci, je s svojim prvencem sveže zarezal z jezikovno izpiljenim, vseskozi duhovitim in z močno dozo ironije podloženim prikazom tega nenavadnega junaka, ki zaman poskuša najti inspiracijo za naročilo, ki ga je po več letih končno le uspel dobiti. Pri tem iskanju navdiha prihaja do usodnih trkov med prvoosebnim pripovedovalcem in njegovimi najbližjimi, ženo in bolehnim sinčkom, ter širšo družbo. In ko se po naključju - ali pa tudi ne - začne zapletati z mamili, gre njegova pot v spirali navzdol, vse do konca, ki ga Golob pušča enigmatično odprtega. Avtor iz realizma tu pa tam zavije v
grotesko, junakov benteči odnos do sveta pa prinaša vedno nove detajle in teme, ki njegovo zgodbo postavljajo v širši kontekst. Svinjske nogice so vseskozi napete, na trenutke pretresljive, tudi šokantne, na skrivaj celo angažirane, dobro zastavljene in do konca spretno izpeljane - vse to pa zagotavlja prvovrsten bralski užitek.

Več v videoprispevku

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
8 komentarjev
Neznan

Letos in lani se je zgodil potop kresnika. Zdaj je t.i. humorna literatura premagala Kovačiča, lani Jančarja. V žirijah pa sedijo modeli, ki jim dogaja, če so teksti drugačni od vrhunskih. Pejte spat.

25. junij 2010, ob 23:51:48
Neznan

LOL, vsi na guest listi Ladkota pa še na parkirišče ne spustijo.

24. junij 2010, ob 10:57:35
Neznan

Obilo leto jalovosti ali kresnice 2009/10
Epigram, ker jih ni svinjsko nič sram


Vkup so sedli
in so jedli
in pili
in kadili -
onale s Pogledov,
flosar Flisar in brez Dunaja sosedov
Jani, ne pa Janez Virk,
osklubljen Skubic, metlin sirk...
in so - si - kimali
in so si svinjske nogice nalimali,
da so limlni odlomastili v hladno razlago
jugofirerskega Hladnika nago...
kakor vam drago
z živčno očalarko naočnico
in njeno denarno Delovo razpočnico!
da je, ve se kje - vmes
zagorel ta dej, strastni kres!


Vladimir Gajšek

24. junij 2010, ob 10:56:12
enzrovt

eee, lado, piki, zamujas!

(a si ze najdu kej za delat?)

24. junij 2010, ob 10:54:38
Neznan

Boljši krompir kresnik za 5.000 € (pet tisoč evrov)

Kresnik je spet gorel in norel rožniško, s svojimi poganskimi demonskimi služabniki, v spremstvu deklet-kresnic, ki so spremljevalke ognja in v poganstvu pomenijo svojevrstno antropološko obrednost ali ritual razvnetosti, tako da je ob zvonovih prižgani kres plapolal v svarilo izžganosti – kdaj pa je že prijatelj Dane izpeval Požgano travo?

Efektiva tega nagrajevalnega kaplarstva se bo pokazala šele pri slovanskih knjižarskih osebicah…? Koliko zbranega šarlatanstva! Koliko poganske čudne kakor iniciacije, da je norost predsodkov končno prešla od leta 2009 v leto 2010, iz rok enega užganega šarlatana v vžigaličarstvo drugega, kar ni več uganka, ampak le dejstvo: kakor da smo še vedno v miličniško-militaristični (jugo)diktaturi, torej nič slovenskega! Edino, kar še velja namreč za to poulično ljubljankarsko meščuharstvo, ki se med seboj četrtno-skupnostno "nagrajuje", je pač 5.000 € (pet tisoč evrov) z začinjenim golažem in harmonikarstvom, ki pa se vsaj ne oglaša cigajnarsko lajnarsko kakor sitna citilica… - in divjina je pod milim nebom zagočlsnjena z besedaveljstvom kakega Dražena Dragojevića (kdo neki je ta zdaj v slovenski prestolnici, na Cankarjevem vrhu?) in hčerice Mance Košir, res, pravi studio Kresnik na prostem! Vsaj poulično komedijantski Andrej Rozman Roza je povedal veselokozlovsko pesemco, ko je izžebral, tako kot zna, ničto stopnjo davka na knjigo, kar zadeva seveda kvantitativno analizo z odnosnimi variablami, česar pa še ni ni, niti tega večera na Rožniku, morda tukaj še itak najmanj… in se nadaljuje pizdarijsko kurčeva pisarija, nagrajena s kresnikom in užgano Prešernovo nagrado za "literaturo" iz leta 2009? Kar je velesrbskega, so resda samo še svinjske nogice, je besaedaveljska žolica, da o svinjskih zmletih prisluškovalnih ušesih v tej žolici kresniških zmag ne govorimo!

Šamponiranje pujs in prascev delovsko nagrajevalno vsekakor uspeva! A blato je še vedno samo blato, ne spere ga noben denar sčefurjeno hohštaplerskih domenkov in noben populizem! Kajti založbe in uredništva tiskovin, kaj šele radijcev in televizijcev, odklanjajo vnaprej umetniško besedo! Sčefurjenost slovenskega knjižnega pisanja se očitno ljuibljansko malomeščansko, med seboj zmenjeno splača: wannabe umetnik, risar stripov… je resda samo še puhli lik zajebancije, ki ni podložena niti s kakim Jurijem Kozjakom, kaj šele z Martinom Krpanom! Če je tukaj kaj enigmatičnega, je uganka:

Tresejo se kuhano razrezane,
ki ne hodijo več –
pőrkel preklemani, v žolici zdrezane,
take še v blatu trkajo preč.
Oho, oho,
le kaj bi - knjižno ješče - to bilo?


Jasen odgovor je v naslovu letošnjega kresnika, ki se je od 2009 doslej valjal po blatu in užival, da je čimbolj umazan, celo protislovensko divje lažniški in umazan!

Ali druga uganka:

V Benetkah, na Trgu sv. Marka
brez preudarka
za ta dej ve že vsak pob:
simbol Duha je namreč…(odgovor: kresnikov nagrajenec 2010)


Glejsiga, vse kaže, da so jugofirerski pristaš v žiriji s svojo pajdašijo raznovrstnih osebkov dodelili 5.000 € (pet tisoč evrov) menda za "prvovrsten bralski užitek"…, ah in oh, užitek použitih svinjskih nogic, da se človeku kolca, še posebej ob kakem P. Kolšku, ki mrzi leposlovje in ga nadomešča z občudovanjem doslej kresniško nagrajenega šarlatanskega šunda in se kresniško uklanja zlasti ljubljanskim gazdaricam in gazdam…, med take pa spada zaposleno plačana delovsko odgovorna urednica Romana Dobnikar Šeruga, čeprav niso zabeležili nobenega požarno nevarnega šoka, ah in oh, kako jugoslovenarsko "strogi" žirantski osebki v dosluhu pajdašij!

Abotno početje se slavi, pohotno slepi očetje naroda pa pijejo kresniško kri… - divjina gujdekov, pripravljenih za praženje odojkov ali vsaj za žolico! Kresnik bi prižgal kres celo ob prihodu kakega Turka…, takrat vsaj upravičeno v zgodovinskem smislu obleganj.

Je kdo skočil tokrat obletniško čez kres? Je šel kdo skozi ogenj – po lastni vesti, z zaupanjem, upanjem, ljubeznijo in količkaj pogumno? Nič od tega. Mencali so drug ob drugem, punce so drncale, kakor da jih tišči nekam… Na nebu pa oblaki, ki so zakrivali luno v vsej njeni mesečniški razgorelosti, le tu in tam je kaka zvezdica le posijala nad Ljubljano, tudi letalske lučke so utripale skozi noč… - ampak v pritlehnosti kresa in ognjevitosti svinjarij ni neba nihče več opazil – noben peslajnar se volkodlaško ne more ozreti v nebo.

Šentjanževski kres – kdo ga še pomni na Rožniku, kdo med temi mestnimi poganskimi hordami?

Ekshibicija sčefurjene propagande je sanjala kres ob kremenu, torej kresilo za ognjilo… Puške kresače v muzeju, etnografsko… na Rožniku pa le ogenj v nagrajevalnem plamenu 5.000 € (pet tisoč evrov)! Kajti splača se biti šarlatan in pisač tjavendan, kakor že z nagradami leta 2009!

Kot vse kaže, so na vrsti "prvenci", ki so gazdinski prvaki – da prižigajo ogenj, ko se o kresi dan obesi… - a koliko sovraštva, zaničevanja in ponižanj pretrpi slovenski poklicni književnik, ko vidi vso to zbrano žolico svinjskih nogic! Ki se medsebojno nenehljivo plačuje… - doklej? Kresnik 2010 je kakor nadaljevanje sčefurjenega šarlatanstva, vsebolj srbohrvaško jugoslovaniziranega pisarstva, ki se natisne… in je poplačano, vselej spretno zastavljeno z nagradami. V širšem kontekstu te ukresnjene zgodbe žoličarjev je samo denar tisti, ki kot natisnjeni ček ali proza kaj velja! In to je za ukresance in žoličarje svinjskih nogic menda – najboljše!


Vladimir Gajšek

24. junij 2010, ob 10:47:39
znan

ful dobra novica za frontpejđ. a so že aretiral janšo?

24. junij 2010, ob 09:53:41
enzrovt

pocakmo, da vlado ta svoje pove :)))

23. junij 2010, ob 23:13:19
Neznan

Bravo, čestitamo!

23. junij 2010, ob 22:59:43
8 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej