V Rupnikovo pisarno se že jutri seli Sebastjan Selan

Premier Borut Pahor je na seji vlade celo ministre presenetil s predlogom, da Andreja Rupnika na čelu Sove zamenja Sebastjan Selan. So krivi očitki Rupniku v anonimkah, kjer je pisalo o domnevno slabih razmerah v obveščevalni službi?

čet, 22.07.2010, 20:53

Ljubljana - Borut Pahor je presenetil svoje ministre in celo predsednike koalicijskih strank: na začetku seje vlade je namreč predlagal razrešitev direktorja Slovenske varnostno-obveščevalne službe (Sove) Andreja Rupnika in imenovanje Sebastjana Selana, dosedanjega vodjo obveščevalnega centra v Kopru. Selan, ki je leta 2002 magistriral na Fakulteti za družbene vede, je v Sovi zaposlen od leta 1999; v direktorsko pisarno se bo vselil danes, njegov mandat pa traja pet let. Zamenjava na vrhu obveščevalne službe je presenečenje, ker je predsednik vlade, ki je novega direktorja predstavil kar na tiskovni konferenci, spomladi obiskal Sovo in pohvalil njeno delo in ker ni jasno povedal, kaj so razlogi za Rupnikov odhod.

Nasprotno, po Pahorjevih besedah sta z Rupnikom »odlično sodelovala«. Dosedanji direktor je užival njegovo zaupanje, dokler Pahor ni ocenil, da bi bilo na to mesto »dobro povabiti nov obraz, novo znanje in novo energijo«. Rupnik - ki je dopolnil šele 50 let - izpolnjuje pogoje za upokojitev, lahko pa se, kot je povedal predsednik vlade, vrne tudi na ministrstvo za notranje zadeve, od koder je prišel v Sovo.

Sebastjan Selan sodi v širši krog dosedanjih Rupnikovih sodelavcev, novinarjem pa je povedal, da »bo nadaljeval delo dosedanjega direktorja, ki ga bo dopolnil s svojo vizijo in s svojim razumevanjem agencije«. Obljubil je tudi, da bo Sova pod njegovim vodstvom delovala zakonito in da bo sodelovala z nadzornimi institucijami.

Ozadja in špekulacije


O morebitni zamenjavi v vrhu Sove se je sicer šušljalo že spomladi, ko je Rupnik, ki je mandat nastopil leta 2007, v času vlade Janeza Janše, izpolnil pogoje za upokojitev. Tudi zato, ker je v parlamentu krožila anonimka o domnevno slabih razmerah v obveščevalni službi ter nezakonitem prisluškovanju in nadzorovanju kabineta premiera Boruta Pahorja, ministrov Gregorja Golobiča, Katarine Kresal, nekaj časa pa tudi Karla Erjavca.

Pahor in Rupnik sta se takrat srečala in direktor Sove je vse očitke zavrnil, premieru pa zagotovil, da agencija svoje delo izvaja v skladu z zakonom. Odločno je zanikal obstoj skritega sistema za nadzor telefonov Matrix in obljubil podrobno pisno poročilo o delu Sove. Kljub temu govorice o tem, da med predsednikom vlade in direktorjem Sove ni prave komunikacije in zaupanja, niso potihnile. Naši neuradni viri navajajo, da je Pahor najmanj mesec dni preverjal očitke iz anonimk, preden je sprejel odločitev o Rupnikovi zamenjavi. Direktor Sove je sicer po zakonu neposredno podrejen predsedniku vlade.

Prvi odzivi


Novi direktor Sove Sebastjan Selan je že deveti direktor obveščevalne agencije, ki so jo v preteklosti pretresale hude afere; od prve, Vis - Hit iz leta 1994, do zadnje, prisluhi Sanaderju in Janši iz leta 2007. V času Andreja Rupnika je Sova izginila z naslovnic, zato je zamenjava večino presenetila.

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar o direktorju Selanu pravi, da je v preteklosti pokazal talent za varnostno-obveščevalno dejavnost, pripisuje mu tudi veliko znanja. Ima pa tudi slabosti, zaradi katerih dvomi, da bo lahko agenciji, ki se je po številnih aferah znašla na dnu, pomagal. Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos ceni dosedanjega direktorja Rupnika; pravi, da je resen, marljiv in analitičen, predvsem pa so bile v njegovem času »politične igrice popolnoma izključene«.

Pričakovano kritična pa je do zamenjave opozicija. »Gre za tipično politično razrešitev; očitno bodo zdaj poleg policije spolitizirali še Sovo,« je sporočila Janševa SDS.

Iz tiskane izdaje Dela.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
9 komentarjev
predator

11 let v SOVI...pa že direktor (od nič do stotke)...kaj pa drugi, ki so že kar nekaj časa v njej in verjetno popolnoma lojalni....niso sposobni za to mesto.....PAHOR je verjetno izbral KRITERIJ ...kaj ima in kako se oblači ????

22. julij 2010, ob 18:19:00
predator

Ko komentiramo te zadeve ...mogoče so že v naših računalnikih...pa še opazili jih nismo....ampak niča zato...PAHOR je definitivnno LUZER zadnjega desetletja....

Odstavitve, postvitve, razrešitve, prerazporeditve, zategnitve....pričakujemo lahko samo še ZATEMNITVE......

22. julij 2010, ob 18:16:11
Zlatorog

Nekam mlad se mi zdi za penzion.
Rojen 11.07.1960.
Ima pa močne benifikacije.

22. julij 2010, ob 17:23:21
Atizej

Samo Matilde ne bodo mogli zamenjati!!

22. julij 2010, ob 15:50:31
johi

Ali ima lahko predsednik vlade,več informacij od predsednika parlamenta,predsednika parlamentarnega nadzora.
NE vlada ne sme razpolagati s Sovo.

22. julij 2010, ob 15:33:36
johi

Ni dovolj odstop.Odgovornost tov.Pahor,odgovarjati je treba tudi,čegre za načelnika Sove.
Kdo bo odgovarjal,dost imamo takega sranja(organizirana politična združba)
Že sedajšno skrivanje zahteva odstop Pahorja..potem....
Narod vse vidi,narod vse ve....Pahor lagati ne sme!!!!!

22. julij 2010, ob 15:22:12
Murray

Bil je prvi, ko ni curljalo.
Motilo je oblast, ker ni pomagal producirati afer..

22. julij 2010, ob 14:38:22
Pravični

Na vodsvu sove vidim samo "zaslužne državno-strankarske administratorje.

Mlad človek, ki bi se najbolje izkazal pri policiji (kriminalistična policija) in bi zunaj končal dodatno izobraževanje, tistiki aktivno govori vsaj tri tuje jezika, ta je za direktorja Sove ne pa kot je že napisal poldek "nekakšen taliban".

Obveščevalno-varnostne službe se danes ukvarjajo z visokotehnološkim špijonstvom, predvsem gre za špijonstvo na gospodarskem področju, zato je potrebno na to mesto imenovati najvišeizobraženega mladega direktorja, ki je izpričani domoljub, ne pa nek "srakarski fikus", ki ga pač moraš nekje odložiti !!

22. julij 2010, ob 14:29:10
Zlatorog

Tole bo nekakšen taliban

22. julij 2010, ob 14:11:14
9 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej