V Rupnikovo pisarno se že jutri seli Sebastjan Selan

Premier Borut Pahor je na seji vlade celo ministre presenetil s predlogom, da Andreja Rupnika na čelu Sove zamenja Sebastjan Selan. So krivi očitki Rupniku v anonimkah, kjer je pisalo o domnevno slabih razmerah v obveščevalni službi?

čet, 22.07.2010, 20:53

Ljubljana - Borut Pahor je presenetil svoje ministre in celo predsednike koalicijskih strank: na začetku seje vlade je namreč predlagal razrešitev direktorja Slovenske varnostno-obveščevalne službe (Sove) Andreja Rupnika in imenovanje Sebastjana Selana, dosedanjega vodjo obveščevalnega centra v Kopru. Selan, ki je leta 2002 magistriral na Fakulteti za družbene vede, je v Sovi zaposlen od leta 1999; v direktorsko pisarno se bo vselil danes, njegov mandat pa traja pet let. Zamenjava na vrhu obveščevalne službe je presenečenje, ker je predsednik vlade, ki je novega direktorja predstavil kar na tiskovni konferenci, spomladi obiskal Sovo in pohvalil njeno delo in ker ni jasno povedal, kaj so razlogi za Rupnikov odhod.

Nasprotno, po Pahorjevih besedah sta z Rupnikom »odlično sodelovala«. Dosedanji direktor je užival njegovo zaupanje, dokler Pahor ni ocenil, da bi bilo na to mesto »dobro povabiti nov obraz, novo znanje in novo energijo«. Rupnik - ki je dopolnil šele 50 let - izpolnjuje pogoje za upokojitev, lahko pa se, kot je povedal predsednik vlade, vrne tudi na ministrstvo za notranje zadeve, od koder je prišel v Sovo.

Sebastjan Selan sodi v širši krog dosedanjih Rupnikovih sodelavcev, novinarjem pa je povedal, da »bo nadaljeval delo dosedanjega direktorja, ki ga bo dopolnil s svojo vizijo in s svojim razumevanjem agencije«. Obljubil je tudi, da bo Sova pod njegovim vodstvom delovala zakonito in da bo sodelovala z nadzornimi institucijami.

Ozadja in špekulacije


O morebitni zamenjavi v vrhu Sove se je sicer šušljalo že spomladi, ko je Rupnik, ki je mandat nastopil leta 2007, v času vlade Janeza Janše, izpolnil pogoje za upokojitev. Tudi zato, ker je v parlamentu krožila anonimka o domnevno slabih razmerah v obveščevalni službi ter nezakonitem prisluškovanju in nadzorovanju kabineta premiera Boruta Pahorja, ministrov Gregorja Golobiča, Katarine Kresal, nekaj časa pa tudi Karla Erjavca.

Pahor in Rupnik sta se takrat srečala in direktor Sove je vse očitke zavrnil, premieru pa zagotovil, da agencija svoje delo izvaja v skladu z zakonom. Odločno je zanikal obstoj skritega sistema za nadzor telefonov Matrix in obljubil podrobno pisno poročilo o delu Sove. Kljub temu govorice o tem, da med predsednikom vlade in direktorjem Sove ni prave komunikacije in zaupanja, niso potihnile. Naši neuradni viri navajajo, da je Pahor najmanj mesec dni preverjal očitke iz anonimk, preden je sprejel odločitev o Rupnikovi zamenjavi. Direktor Sove je sicer po zakonu neposredno podrejen predsedniku vlade.

Prvi odzivi


Novi direktor Sove Sebastjan Selan je že deveti direktor obveščevalne agencije, ki so jo v preteklosti pretresale hude afere; od prve, Vis - Hit iz leta 1994, do zadnje, prisluhi Sanaderju in Janši iz leta 2007. V času Andreja Rupnika je Sova izginila z naslovnic, zato je zamenjava večino presenetila.

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar o direktorju Selanu pravi, da je v preteklosti pokazal talent za varnostno-obveščevalno dejavnost, pripisuje mu tudi veliko znanja. Ima pa tudi slabosti, zaradi katerih dvomi, da bo lahko agenciji, ki se je po številnih aferah znašla na dnu, pomagal. Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos ceni dosedanjega direktorja Rupnika; pravi, da je resen, marljiv in analitičen, predvsem pa so bile v njegovem času »politične igrice popolnoma izključene«.

Pričakovano kritična pa je do zamenjave opozicija. »Gre za tipično politično razrešitev; očitno bodo zdaj poleg policije spolitizirali še Sovo,« je sporočila Janševa SDS.

Iz tiskane izdaje Dela.

Prijavi sovražni govor