Petdeset milijonov za Pandurjevo gledališče?

V nekdanjem kompleksu MTT na Studencih je v načrtu Center uprizoritvenih umetnosti, ki naj bi ga vodil mariborski režiser Tomaž Pandur.

sob, 31.07.2010, 09:51

Maribor - Ne komentiramo. Takšni so sedaj odzivi Tomaža Pandurja in odgovornih na mestni občini Maribor glede odločitve o kar petdeset milijonov evrov vredni naložbi v Center uprizoritvenih umetnosti na Studencih, ki je bil sprejet kar brez razprave na korespondenčni seji mariborskega mestnega sveta. Šlo na bi za adaptacijo več kot deset tisoč kvadratnih metrov nekdanjega industrijskega kompleksa Mariborske tekstilne tovarne (MTT), v katerem naj bi pod taktirko Pandurja zaživel center z gledališčem, galerijo in kinoteko.

Doslej o projektu uradno ni bilo veliko slišati, čeprav se je že dolgo vedelo, da mariborski župan Franc Kangler in režiser Tomaž Pandur iščeta primerno lokacijo za tako imenovano Pandurjevo gledališče in da jima je najbolj povšeči objekt na Studencih. Sedaj so načrti znani - arhitekturni načrt naj bi nastal v arhitekturnem biroju Sadar Vuga - četudi uradnega pojasnila od pristojnih ni mogoče dobiti.

Na omenjeni seji so namreč sprejeli sklep, da bo projekt adaptacije in renovacije izvedlo podjetje ZIM, ki je v večinski lasti mesta, mesto pa bo podjetju nato plačevalo letno najemnino v višini dveh milijonov evrov. V projekt, ki naj bi bil končan do spomladi leta 2012, torej do roka, ko bo Maribor nosil naziv Evropske prestolnice kulture (EPK), naj bi se vključila tudi država oziroma ministrstvo za kulturo, ki naj bi prispevalo del denarja za tehnično oziroma specializirano odrsko-scensko opremo ter predvsem za pokrivanje stroškov delovanja centra, ki naj bi prav tako znašali še dodatna dva milijona evrov na leto.

Kot rečeno za nekoliko bolj detaljne obrazložitve finančnega aranžmaja ter vsebinskih poudarkov sedaj nihče ni posebej razpoložen. Iz mariborske občine so sporočili, da so odgovorni na dopustu, Tomaž Pandur, ki je sicer med drugim tudi predsednik programskega sveta zavoda Maribor 2012, ki je odgovoren za realizacijo projekta EPK pa je preko tiskovnega predstavnika omenjenega zavoda sporočil da »do septembra ni dosegljiv za izjave in intervjuje«. Le na ministrstvu za kulturo so se odzvali vendar le s skopim odgovorom, češ da so s pismom o nameri res izkazali interes za dolgoročno programsko sofinanciranje dejavnosti Centra uprizoritvenih umetnosti in sicer »v okviru programskega in proračunskega planiranja, v skladu s predpisi in veljavnimi postopki«, glede specializirane odrsko scenske opreme pa, da si bo »prizadevalo sofinancirati njen nakup«. Vendar obe postavki še nista ovrednoteni, ampak imata obe strani šest mesecev časa, da natančneje opredelita medsebojna razmerja in obligacije; tem času bo ministrstvo za kulturo zahtevalo podrobnejše podatke in zagotovila o investiciji, sicer bo »ostalo le pri izraženem interesu«.

Iz tiskane izdaje Dela

Prijavi sovražni govor