Petdeset milijonov za Pandurjevo gledališče?

V nekdanjem kompleksu MTT na Studencih je v načrtu Center uprizoritvenih umetnosti, ki naj bi ga vodil mariborski režiser Tomaž Pandur.

sob, 31.07.2010, 09:51

Maribor - Ne komentiramo. Takšni so sedaj odzivi Tomaža Pandurja in odgovornih na mestni občini Maribor glede odločitve o kar petdeset milijonov evrov vredni naložbi v Center uprizoritvenih umetnosti na Studencih, ki je bil sprejet kar brez razprave na korespondenčni seji mariborskega mestnega sveta. Šlo na bi za adaptacijo več kot deset tisoč kvadratnih metrov nekdanjega industrijskega kompleksa Mariborske tekstilne tovarne (MTT), v katerem naj bi pod taktirko Pandurja zaživel center z gledališčem, galerijo in kinoteko.

Doslej o projektu uradno ni bilo veliko slišati, čeprav se je že dolgo vedelo, da mariborski župan Franc Kangler in režiser Tomaž Pandur iščeta primerno lokacijo za tako imenovano Pandurjevo gledališče in da jima je najbolj povšeči objekt na Studencih. Sedaj so načrti znani - arhitekturni načrt naj bi nastal v arhitekturnem biroju Sadar Vuga - četudi uradnega pojasnila od pristojnih ni mogoče dobiti.

Na omenjeni seji so namreč sprejeli sklep, da bo projekt adaptacije in renovacije izvedlo podjetje ZIM, ki je v večinski lasti mesta, mesto pa bo podjetju nato plačevalo letno najemnino v višini dveh milijonov evrov. V projekt, ki naj bi bil končan do spomladi leta 2012, torej do roka, ko bo Maribor nosil naziv Evropske prestolnice kulture (EPK), naj bi se vključila tudi država oziroma ministrstvo za kulturo, ki naj bi prispevalo del denarja za tehnično oziroma specializirano odrsko-scensko opremo ter predvsem za pokrivanje stroškov delovanja centra, ki naj bi prav tako znašali še dodatna dva milijona evrov na leto.

Kot rečeno za nekoliko bolj detaljne obrazložitve finančnega aranžmaja ter vsebinskih poudarkov sedaj nihče ni posebej razpoložen. Iz mariborske občine so sporočili, da so odgovorni na dopustu, Tomaž Pandur, ki je sicer med drugim tudi predsednik programskega sveta zavoda Maribor 2012, ki je odgovoren za realizacijo projekta EPK pa je preko tiskovnega predstavnika omenjenega zavoda sporočil da »do septembra ni dosegljiv za izjave in intervjuje«. Le na ministrstvu za kulturo so se odzvali vendar le s skopim odgovorom, češ da so s pismom o nameri res izkazali interes za dolgoročno programsko sofinanciranje dejavnosti Centra uprizoritvenih umetnosti in sicer »v okviru programskega in proračunskega planiranja, v skladu s predpisi in veljavnimi postopki«, glede specializirane odrsko scenske opreme pa, da si bo »prizadevalo sofinancirati njen nakup«. Vendar obe postavki še nista ovrednoteni, ampak imata obe strani šest mesecev časa, da natančneje opredelita medsebojna razmerja in obligacije; tem času bo ministrstvo za kulturo zahtevalo podrobnejše podatke in zagotovila o investiciji, sicer bo »ostalo le pri izraženem interesu«.

Iz tiskane izdaje Dela

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
10 komentarjev
Neznan

Petdeset milijonov za Pandurjevo gledališče?

__________

Zdaj vsaj vemo, koliko stane blef.

03. avgust 2010, ob 18:05:08
mogy

nisem vedel da je Knagler tudi toplovodar

02. avgust 2010, ob 16:03:56
Neznan

V Tivolijun so v Plečnikovem drevoredu fotografije prizorov z njegovih predstav le s citati v angleščini. Fej in fuj, pa taki 'umetniki', ki se sramujejo materinščine in Slovencev, ki jih redijo.

01. avgust 2010, ob 16:00:02
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

31. julij 2010, ob 13:42:54
schutz

»v okviru programskega in proračunskega planiranja, v skladu s predpisi in veljavnimi postopki«, glede specializirane odrsko scenske opreme pa, da si bo »prizadevalo sofinancirati njen nakup«.

Ministrstvo oddaja sredstva preko javnih razpisov. Kako lahko podpiše tovrstno izjavo? Ta postavlja v neenakopraven položaj druge projekte, ki se prijavljajo na razpise. Ministrstvo se bo "prizadevalo" ... to pomeni, da bo pri razpisni dokumentaciji pozorno na potrebe tega projekta in ne drugih. To je navadna korupcija in klientelizem.

31. julij 2010, ob 11:08:10
krnekino

Koliko let bi delovalo slovensko gledališče v Trstu s tem denarjem, pa SNG Drama in še kdo, ki milo prosi za miloščino in čigar delovanje je za SLO narod pomembno? Takale preseravanja me pa res razjezijo, ko na drugi strani prodapada industrija in dejankso potrebna kultura.
Če sta Kangler in Pandur taka asa, naj si sama brez državne in občinske pomoči najdeta donatorje in sponzorje in se gresta, karkoli že. Kdo se bo spominjal Pandurja čez 50 let (a ni bilo to neko vojaško vozilo?) tako kot se še danes spominjamo Skrbinška, Severja in Duše Počkajeve. Umetnost ni preseravanje ala instalacije Yoko Ono, ampak je ali pa je ni. Vsa ta konceptualna sranja in "isntalacije" so le odraz plitkega duha brez idej, ki se futrajo z državnim proračunom, bleferstva, ki mu naseda jara gospoda brez kulturnega fundamenta in politiki, ki so še do včeraj poprvaljali stroje ali pa bili policaji.
Kdo se danes še spomni prerokb ljubljanskega kao umetnika, ki je vehementno izjavljal, kako bo leta 2004 sam sebe izničil s samomorom ali nekaj takega, za katerega je babica zastavila premoženje, ko je hotel poleteti v vesolje in se tam v breztežnosti malo prekopiceval ter to oklical za umetnost? Še imena se ne spomnim več, kaj šele česa drugega, pa se mi zdi, da spet nekaj napleta okoli zasnifane dame, ki bi mu lahko dala nekaj denarcev za njegove brezvezne projekte.
No ja, Mariborčani so trpežni, bolj kot Močvirniki in bodo z lahkoto pogrešili 5k MIO evrov, ker očitno imajo preveč denarja in ga nekje pač morajo pozabiti. Naj mislijo na to jeseni, ko bodo znova šli na volišča.

31. julij 2010, ob 10:56:49
Neznan

Ne/sporni nejeverni režiser

Tomažu Pandurju, spet na Tespisovem vozeku

Gledasliška mednarodna burja -
radi imamo nejevernega Tomaža Pandurja.


Vladimir Gajšek, slovenski književnik, nevladni diplomat, roj. v Mariboru 10. julija 1946, tam soustanil študentski list Katedra in urednikoval, prav tako 20 let v kulturni in literarni reviji Dialogi

31. julij 2010, ob 10:43:32
Francisco

Pranje denarja in županova nevednost.

Ker je tista s Tino Turner bila prehuda je našel malo bolj sprejemljivo "Tinco”.

31. julij 2010, ob 10:38:25
Neznan

Zanimivo... Ni denarja za nič (gospodarstvo, zdravstvo,sociala) se pa brez problema najde npr. 140 mio EUR za Jankovičev nogomet, pa 50 mio za Pandurjeve "ideje" itd...
Vsak dan večja beda v državi, nekateri pa za megalomanske projekte kvazi nacionalnega pomena zapravljajo kot še nikoli dosedaj... Kot, da se je vodstvo te države skregalo z zdravo pametjo in sklenilo uničiti ta narod!

31. julij 2010, ob 10:27:45
Octovec

Vse za čast in slavo župana...poleg tega še prenova Trga Leona Štuklja...v Mariboru pa se vozimo po kriminalno nevzdrževanih cestah, ki si zaslužijo "japonski" vzdevek: SAMAJAMA!

31. julij 2010, ob 10:20:48
10 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej