Občina Rezija za izločitev iz zaščitnega zakona

Občina Rezija je v ponedeljek sprejela zahtevo, da bi morala biti izločena iz zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji. To je prva s seznama 32 občin Furlanije - Julijske krajine, ki je zahtevala izločitev iz zaščitnega zakona. Črtanje sicer lahko spremeni le predsednik Italije na predlog paritetnega odbora.

tor, 17.08.2010, 14:38

Videm - Na seznam občin, v katerih velja zaščitni zakon, je bila Rezija vključena leta 2002, januarja lani pa je tedanji občinski župan Sergio Barbarino zaprosil tudi za vključitev Rezije na seznam občin, kjer se na osnovi dekreta predsednika deželne vlade FJK izvaja t.i. vidna dvojezičnost.

Sedaj pa je občinski svet, v katerem ima večino desna sredina, na predlog župana rezijanske občine Sergia Chineseja podprl zahtevo za izločitev iz zaščitnega zakona, navaja Primorski dnevnik, ki dodaja, da Chinesejeva uprava očitno postavlja na glavo vse sklepe predhodnika Barbarina, ki je sicer prav tako pripadal desni usmeritvi.

Chinese je na seji občinskega odbora povedal, da so v Rim že poslali vso dokumentacijo, ki naj bi dokazovala, "da Rezija in Rezijani nimajo nič skupnega s Slovenci". S prošnjo za izločitev s seznama občin, kjer velja zaščitni zakon, skušajo po njegovih besedah tudi zaščititi obstoj rezijanščine, "ki nima nič skupnega s slovenščino".

Zahtevo so poslali tudi predsedniku republike Giorgiu Napolitanu in predsedniku vlade Silviu Berlusconiju. Župan pa ni omenil paritetnega odbora za slovensko manjšino, ki ima odločilno besedo pri vključitvi oziroma tudi pri morebitni izključitvi posamezne občine s seznama zaščitnega zakona, še poroča Primorski dnevnik.

Zaščitni zakon določa, da lahko vključitev občine v uradno narodno mešano ozemlje zahteva najmanj 15 odstotkov volivcev ali pa tretjina občinskih svetnikov. Za slednjo pot so se odločile tudi vse narodno mešane občine. Seznam 32 občin iz FJK, kjer zdaj velja zaščitni zakon, je nato z odlokom potrdil tudi predsednik Napolitano.

Zakon pa ne govori o možnosti, da bi se posamezna občina sama izločila z navedenega seznama. Kot možnost navaja le, da je ta seznam mogoče spremeniti z odlokom predsednika republike na predlog paritetnega odbora za slovensko manjšino. "Še kar zapletena procedura, ki ščiti slovensko manjšino in obenem tudi manjšino (opozicijo) v občinskih svetih," še ugotavlja Primorski dnevnik.

Na novico iz Rezije so se že odzvali v Svetu slovenskih organizacij (SSO), eni izmed krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji. Kot je v današnji izjavi za javnost zapisal predsednik SSO Drago Štoka, je sklep občinskega sveta v Reziji "brez pravne podlage in se ne drži zakonskih določil", sicer pa se v SSO "zgražajo nad takim samovoljnim početjem občinskega sveta in občinskega odbora Rezije. Upajo tudi, da bodo te gonje zoper slovenski jezik in njegovo uporabo čimprej prenehale".

Povezane novice

V Reziji ob izdaji dvojezične osebne izkaznice protesti
1. avgust ob 11:38
Na občini v Reziji so v soboto izdali prvo osebno izkaznico v italijanščini in slovenščini. Dvojezični dokument je v spremstvu odvetnika dvignil Gabriele ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
8 komentarjev
jazbar

neznan
17. avgust 2010 ob 17:32:47 prijavi kot neprimeren komentar jadni slovenci, ne vole se ni sami
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Vi Rvati ste pa tapravi modeli in zadnji, ki nam lahko docirate! Še rvacki jezik nočete več: http://www.vecernji.hr/vijesti/lingvistica-kordic-hrvati-srbi-bosnjaci-govore-istim-jezikom-clanak-179058

18. avgust 2010, ob 05:08:37
jazbar

Rezija je starogrško ime za Slovenijo (Raetia)!

18. avgust 2010, ob 05:00:25
Bob Rock

Raznim neznanim (in znanim), ki lahkotno trdijo:

"To ni noben italijanski pritisk, to je njihova lastna vecinska volja in zaslepljenost."

bi v branje priporočil knjigo "Mračna leta Benečije". Knjiga zelo razširi lasten horizont in razumevanje procesov v zamejstvu. Mimogrede: zaradi knjige proti avtrojema Božu Zuanelli in Marini Qualizzi teče sodni postopek.

17. avgust 2010, ob 19:56:24
Neznan

jadni slovenci, ne vole se ni sami

17. avgust 2010, ob 17:32:47
Neznan

Skrbis lahko le za tiste, ki to skrb sprejemajo in se nanjo odzivajo.

17. avgust 2010, ob 15:52:24
Neznan

Majoneza, a ti ne vidis, da danasnji Rezijani sami izvolijo take ljudi v obcinski svet, ki zatrjujejo, da nimajo nic skupnega s slovenstvom? To ni noben italijanski pritisk, to je njihova lastna vecinska volja in zaslepljenost.

17. avgust 2010, ob 15:51:43
Rajko

Dokaz, da se zgodovina še ni končala. Igranje države pomeni, med drugim, tudi
SKRB ZA ZAMEJSKE ROJAKE na vseh štirih straneh.

17. avgust 2010, ob 15:49:49
Majoneza

To je dokaz, kako se Rezijancem piše ob slovenskih prizadevanjih za ohranitev entitete. Ljubljana ne naredi nič, prebivalci pa so se naveličali pritiskov in se raje odpravijo dugam, kot pa da bi še naprej trpeli dvoje: itlaijanski pritisk in slovensko ignoranco. Pa so se odločili. Kakšna volja in sreča, da ni šlo tudi na Koroškem po tej poti. Gospod Žekš in ostali akademiki, dobro jutro in nasvidenje - do novega izstopa.

17. avgust 2010, ob 15:44:32
8 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej