Občina Rezija za izločitev iz zaščitnega zakona

Občina Rezija je v ponedeljek sprejela zahtevo, da bi morala biti izločena iz zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji. To je prva s seznama 32 občin Furlanije - Julijske krajine, ki je zahtevala izločitev iz zaščitnega zakona. Črtanje sicer lahko spremeni le predsednik Italije na predlog paritetnega odbora.

tor, 17.08.2010, 14:38

Videm - Na seznam občin, v katerih velja zaščitni zakon, je bila Rezija vključena leta 2002, januarja lani pa je tedanji občinski župan Sergio Barbarino zaprosil tudi za vključitev Rezije na seznam občin, kjer se na osnovi dekreta predsednika deželne vlade FJK izvaja t.i. vidna dvojezičnost.

Sedaj pa je občinski svet, v katerem ima večino desna sredina, na predlog župana rezijanske občine Sergia Chineseja podprl zahtevo za izločitev iz zaščitnega zakona, navaja Primorski dnevnik, ki dodaja, da Chinesejeva uprava očitno postavlja na glavo vse sklepe predhodnika Barbarina, ki je sicer prav tako pripadal desni usmeritvi.

Chinese je na seji občinskega odbora povedal, da so v Rim že poslali vso dokumentacijo, ki naj bi dokazovala, "da Rezija in Rezijani nimajo nič skupnega s Slovenci". S prošnjo za izločitev s seznama občin, kjer velja zaščitni zakon, skušajo po njegovih besedah tudi zaščititi obstoj rezijanščine, "ki nima nič skupnega s slovenščino".

Zahtevo so poslali tudi predsedniku republike Giorgiu Napolitanu in predsedniku vlade Silviu Berlusconiju. Župan pa ni omenil paritetnega odbora za slovensko manjšino, ki ima odločilno besedo pri vključitvi oziroma tudi pri morebitni izključitvi posamezne občine s seznama zaščitnega zakona, še poroča Primorski dnevnik.

Zaščitni zakon določa, da lahko vključitev občine v uradno narodno mešano ozemlje zahteva najmanj 15 odstotkov volivcev ali pa tretjina občinskih svetnikov. Za slednjo pot so se odločile tudi vse narodno mešane občine. Seznam 32 občin iz FJK, kjer zdaj velja zaščitni zakon, je nato z odlokom potrdil tudi predsednik Napolitano.

Zakon pa ne govori o možnosti, da bi se posamezna občina sama izločila z navedenega seznama. Kot možnost navaja le, da je ta seznam mogoče spremeniti z odlokom predsednika republike na predlog paritetnega odbora za slovensko manjšino. "Še kar zapletena procedura, ki ščiti slovensko manjšino in obenem tudi manjšino (opozicijo) v občinskih svetih," še ugotavlja Primorski dnevnik.

Na novico iz Rezije so se že odzvali v Svetu slovenskih organizacij (SSO), eni izmed krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji. Kot je v današnji izjavi za javnost zapisal predsednik SSO Drago Štoka, je sklep občinskega sveta v Reziji "brez pravne podlage in se ne drži zakonskih določil", sicer pa se v SSO "zgražajo nad takim samovoljnim početjem občinskega sveta in občinskega odbora Rezije. Upajo tudi, da bodo te gonje zoper slovenski jezik in njegovo uporabo čimprej prenehale".

Povezane novice

V Reziji ob izdaji dvojezične osebne izkaznice protesti
1. avgust ob 11:38
Na občini v Reziji so v soboto izdali prvo osebno izkaznico v italijanščini in slovenščini. Dvojezični dokument je v spremstvu odvetnika dvignil Gabriele ...
Prijavi sovražni govor