Večno širjenje vesolja?

Nasini znanstveniki so s študijo o večni uganki - temni snovi - ugotovili, da se bo vesolje širilo v neskončnost in bo sčasoma postala hladna, mrtva ledina.

pet, 20.08.2010, 10:11

Los Angeles - Temna snov je skrivna sila, ki pospeši širitev vesolja; njena distribucija razkriva morebitno usodo širjenja vesolja. Ta snov sestavlja tri četrtine vesolja, vendar je popolnoma nevidna. Kar je stroki znano, je to, da obstaja zaradi učinka na širjenje vesolja.

Da bi ugotovili, kakšen je natančno ta učinek, so astronomi s Hubblovim teleskopom raziskovali, kako se svetloba oddaljenih zvezd izkrivlja okoli skupine galaksij, imenovane Abell 1689. Ta je znana je po tem, da deluje kot gravitacijska leča, zaradi česar predpostavljajo, da vsebuje tudi veliko temne snovi.

Zaradi velike mase skupina galaksij deluje kot kozmično povečevalno steklo, zaradi česar se svetloba vije okoli njih. Od treh dejavnikov je odvisno, kako se ta svetloba razporedi; kako oddaljen je objekt, masa Abella 1689 in distribucije temne snovi.

Astronomi so izmerili prvi dve spremenljivki, s čimer so lahko izračunali še pomemben tretji dejavnik. Vedenje o distribuciji temne snovi pomeni, da se bo vesolje širilo v neskončnost in bo sčasoma postala hladna, mrtva ledina s temperaturo, ki jo znanstveniki imenujejo »absolutna ničla«.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
25 komentarjev
Kautsky

>enzrovt
>27. avgust 2010 ob 00:32:07
>kaucki, ce ima >0 kelvinov, potem mora sevat al pa je brown vosu.

Brownovo gibanje nima veze s sevanjem.

27. avgust 2010, ob 08:22:18
enzrovt

kaucki, ce ima >0 kelvinov, potem mora sevat al pa je brown vosu.

27. avgust 2010, ob 00:32:07
Neznan

znan, tkole je to: svet je ravna plošča, ki leži na hrbtu želve. Vse ostalo je vera.
Aja, o repenčenju, tle velja: vojska o skračenju, znan o repenčenju.

Sej, po mojem je bil enzrovt s tistimi duplo kockami res preoster. Komunajzi, to pa, teh se drži, pa boš dolgo živel in ti bo lepo na svetu;-)
Pa lahko noč.

27. avgust 2010, ob 00:12:35
Kautsky

>enzrovt
>26. avgust 2010 ob 12:41:12
>glede na to, da naj bi temna snov imela okoli 4 kelvine, pomeni da tudi tam
>obstaja vsaj nekaj brownovega gibanja. torej?

???
Problem temne snovi je, da ne interagira z navadno snovjo. Od kod bi torej dobil Brownovo gibanje?

26. avgust 2010, ob 23:37:15
znan

dej se repenčit neznan. vsaj eno solidno analogijo poserji, na ne bom trpel od smradu. pisal sem o prostoru(ejga, če maš glavo na 2d nisem jest kriv). dej mi razlož kako lahko imaš fenomen širjenja med dvemi enakimi značilnostmi pri enakih pogojih. razen če ne smatraš da je edina značilnost, ki razlikuje vesolje od česar se nahaja za mejo le-tega njegova lastna meja, ki naj bi ustvarjala površino, kot pri balonu. debilka dej se zresnit, balon je forma brez vsebine, njegova notranjost je enaka zunanjosti in, če velja za vesolje enak koncept, torej prazen prostor s fenomenom časa, ki meji na enake pogoje, KAKO BI SE LAHKO ŠIRILO?

če pa veš kaj več, pa prjavi na scientist.

26. avgust 2010, ob 22:54:25
Neznan

tudi Politiki, vecno sirijo mastno-rito.............

26. avgust 2010, ob 17:33:45
NOP

enzrovt
26. avgust 2010 ob 12:41:12
NOP, glede na to, da naj bi temna snov imela okoli 4 kelvine, pomeni da tudi tam obstaja vsaj nekaj brownovega gibanja. torej?

...

Ne razumem tvojega vprašanja, enzrovt.
Glede temne snovi, o kateri se zaenkrat predvsem razmišlja, obstaja veliko teorije in malo prijemljivega. Skoraj nič.
Kar pa fizikov ne moti, da je ne bi razvrstili v hladno, toplo in vročo, glede na hitrost potovanja delcev.

26. avgust 2010, ob 16:38:01
baldrick        

odgovor na komentar uporabnika neznan :

> baldrick, P-brane so znan relikt komunajzarske opranohlavosti in ne vem, kaj jih tlačiš tle v visoko znanost.
> Tud grizenje v rit je bolj rdeče od Šarlotine kikle v Woman in red, posebej še z golo hitrostjo. Ne rečem, če bi šel krivit prostor ...
> ;-)
________________

ah oprosti...malce me je zaneslo....viva la revoluc....!#...kaer tako uide...samo od sebe...ti bedni preostanek buržoaz...uhhh...danes so napadi še bolj hudi... ;-)

26. avgust 2010, ob 13:46:53
Neznan

baldrick, P-brane so znan relikt komunajzarske opranohlavosti in ne vem, kaj jih tlačiš tle v visoko znanost.
Tud grizenje v rit je bolj rdeče od Šarlotine kikle v Woman in red, posebej še z golo hitrostjo. Ne rečem, če bi šel krivit prostor ...
;-)

26. avgust 2010, ob 13:35:08
baldrick        

neznan - na 6. ali 7 (ali pa 1, 2,3,4,8,9,10,11,12,13). P-brani ni prav nič nujno, da bi se kaj ožilo, če se kaj drugega širi. v resnici bi lahko šlo celo za kroženje ali preskakovanje..

tako enostavna prezentacija z balonom ni primerna, saj je že Einstein dokazal, da s primerno hitrostjo danes lahko samega sebe že včeraj ali pa predvčerajšnjim ugrizneš v lastno rit.

26. avgust 2010, ob 13:11:45
baldrick        

je pa takšnih dokončnih trditev bilo v zgodovini že neverjetno mnogo. vedno so znanstveniki odkrili, akko je in kako bo...dokler niso novi odkrili nečesa drugega...

lepo bi bilo, če bi napisali, da po sedaj znanih teorijah in podatkih sklepajo, da bi se to lahko zgodilo...

26. avgust 2010, ob 13:05:23
Neznan

Iii, znanolino zadel fiziko direkt med oči!
Vprašanjce za možgansko telovadbo: širjenje površine balona, ko ga napihuješ (ostanimo na 2D), predpostavlja oženje katere obstoječe površine?

26. avgust 2010, ob 12:45:12
enzrovt

NOP, glede na to, da naj bi temna snov imela okoli 4 kelvine, pomeni da tudi tam obstaja vsaj nekaj brownovega gibanja. torej?

(znan, ne vmesavaj se v debate, ki jim nisi dorasel. pejd se nazaj igrat z duplo kockami in komunajzi)

26. avgust 2010, ob 12:41:12
NOP

Kautsky
25. avgust 2010 ob 19:02:10
>NOP
>24. avgust 2010 ob 12:51:13

Prosim lepo, veleum, če na kratko pojasniš razliko med energijo in maso v subatomskem svetu.

...

Ali pa bi raje ti razložil, zakaj ni razlike med mirujočim Kautskim za računalnikom in Kautskim, katerega subatomski delci so se nekoliko reorganizirali, ter pridobili precejšnjo kinetično energijo na račun nekaj malega mase.

BTW, ti redno treniraš strogost in zadirčnost ali si se tokrat izjemoma potrudil?

Itak pa se v slabo prevedenem članku govori o temni snovi (oz. energiji), ki sta zaenkrat le koncepta, s pomočjo katerih znanstveniki poskušajo razložiti obnašanje trenutno merljivega dela vesolja, in še čakata na to, da ju napolnijo s strukturo, ki bo vzdržala tudi kak preizkus.

26. avgust 2010, ob 11:38:06
znan

širjenje v neskončnost je nesmisel. že širjenje predpostavlja obstoj zunanjega, torej že prej obstoječega, ki naj bi se med drugim neskončno krčilo. skupno pa obstoj celote. neskončna celota pa bi bil neke vrste oksimoron.

in ker gre za širjenje časa in prostora, kakšne konotacije naj bi to zunanje imelo? koncept časa brez prostora in obratno, sta pa nemogoča.

in smo pri veri.

26. avgust 2010, ob 11:05:13
Leto II

Temna energija in ne temna snov, povzroča širjenje vesolja.

26. avgust 2010, ob 10:56:46
baldrick        

odgovor na komentar uporabnika mimir :

> dlaka v jajcu
> Če bi bilo vse tako enostavno, najbrže ne bi porabili zadnjih 10 let v iskanju temne snovi in temne materije. Za kar blago rečeno se nikomur niti minimalno ne sanja kaj bi lahko to bilo. Edino kar vejo je to približno kakšne lastnosti bi ta temna snov - energija morala imeti. To, da se počasi giblje skozi čas prostor, da snov nima nikakršnega (oziroma ima le minimalen) vpliva na njo, ima pa ta velik vpligv na materijo. Drugače sem pa itak veliko večji zagovornik teorije strun oziroma teorije membran (kot so to sedaj poimenovali), ki zagovarja tezo da živimo v večdimezionalni galaksimi (11D) od katerih mi vidimo le 4. Ta teorija tudi zagovarja to, da je gravitacija ende od takih večdimenzionalnih elementov, katerega mi v našem 4d svetu občutimo le delec. Približno tako kot bi si 2d bitje, ki bi srečalo človeka, le tega predstavljalo v obliki odtisa njegovega stopala, saj se mu ne bi niti sanjalo, da se človek razteza še v 3 dimenziji (višini).
>
> Drugače pa to ni nobena novica, saj to da se vesolje širi, in da se bo širilo še naprej, vejo že dolgo. Nekaj časa so mogoče še upali, da je rezina čas-prostor, sferične oblike, ampak so s pomočjo sodobnih satelitov in kamer kmalu ugotovili, da je žal hiperbolične oblike.
__________________

na kateri p-brani pa so snemali?

26. avgust 2010, ob 10:48:56
mimir

dlaka v jajcu
Če bi bilo vse tako enostavno, najbrže ne bi porabili zadnjih 10 let v iskanju temne snovi in temne materije. Za kar blago rečeno se nikomur niti minimalno ne sanja kaj bi lahko to bilo. Edino kar vejo je to približno kakšne lastnosti bi ta temna snov - energija morala imeti. To, da se počasi giblje skozi čas prostor, da snov nima nikakršnega (oziroma ima le minimalen) vpliva na njo, ima pa ta velik vpligv na materijo. Drugače sem pa itak veliko večji zagovornik teorije strun oziroma teorije membran (kot so to sedaj poimenovali), ki zagovarja tezo da živimo v večdimezionalni galaksimi (11D) od katerih mi vidimo le 4. Ta teorija tudi zagovarja to, da je gravitacija ende od takih večdimenzionalnih elementov, katerega mi v našem 4d svetu občutimo le delec. Približno tako kot bi si 2d bitje, ki bi srečalo človeka, le tega predstavljalo v obliki odtisa njegovega stopala, saj se mu ne bi niti sanjalo, da se človek razteza še v 3 dimenziji (višini).

Drugače pa to ni nobena novica, saj to da se vesolje širi, in da se bo širilo še naprej, vejo že dolgo. Nekaj časa so mogoče še upali, da je rezina čas-prostor, sferične oblike, ampak so s pomočjo sodobnih satelitov in kamer kmalu ugotovili, da je žal hiperbolične oblike.

26. avgust 2010, ob 08:09:33
Bob Rock

@dlaka v jajcu

podaj prosim znan primer takega pojava v EM valovanju (dopplerjev efekt, pa kakšna potovanja skozi snov, sipanje, trki itd.. seveda ne štejejo)

25. avgust 2010, ob 19:32:25
Kautsky

>NOP
>24. avgust 2010 ob 12:51:13

Prosim lepo, veleum, če na kratko pojasniš razliko med energijo in maso v subatomskem svetu.

25. avgust 2010, ob 19:02:10
HarveyDent

Kot mormonski mesija rojen 06.04. v 20 stoletju obljubljam da bom ustvaril novo vesolje. Tak da o mrtvi ledini ni govora. Če boste pridni bom naredil galaksijo kjer boste Slovenci gospodarji vsem še posebej pa boste vladali nad nižjim (južnim) slojem kot so rvati in cigani. Ko bom imel inspiracije!!
p.s. Če mislite da pišem gluposti malo se informirajte o mormonima. Ali polni naziv: The church of Jesus Christ of Latter day Saints (ta beseda na koncu sem jaz)

hahahahah
Malo heca ne škodi, želim samo povedati da je "znanstvena" intrepretacija vesolja nemogoča brez pomembne vloge Stvoritelja.

p.p.s. Tisto o mormonskim prepričanjima vseeno drži, preverite sami!!!

24. avgust 2010, ob 14:26:08
NOP

Saj najbrž nikogar ne briga, ampak tile znanstveniki so ugotavljali količino temne energije, ne snovi. Ker snov z gravitacijo zavira širjenje vesolja, energija pa ga pospešuje. Razmerje med njima odloča, ali gremo v nazaj škrip ali v neskončno ničlo.
Kakorkoli, temne energije, pravijo, je dovolj, da se atomi, ki nas sestavljajo, nekega dne v nepredstavljivo daljni prihodnosti, ne bodo več srečali, da bi pokramljali o preteklosti, ko je bilo vse lepše, boljše in manjše.

24. avgust 2010, ob 12:51:13
Ecko

Vse oddaljene galaksije so rahlo rdeče barve, kar pomeni, da se od nas oddaljujejo.

24. avgust 2010, ob 00:52:05
Neznan

mislim, da je širjenje vesolja le optična prevara. Vsako valovanje ščasoma izgublja energijo, ali drugače povedano, s časom se amplituda vala zmanjšuje in povečuje valovna dolžina. Kar ustvarja iluzijo širjenja.

23. avgust 2010, ob 23:29:41
zmajček49

Tudi zemlja bo mrtva ledina brez ljudi.

23. avgust 2010, ob 13:42:19
25 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej