Večno širjenje vesolja?

Nasini znanstveniki so s študijo o večni uganki - temni snovi - ugotovili, da se bo vesolje širilo v neskončnost in bo sčasoma postala hladna, mrtva ledina.

pet, 20.08.2010, 10:11

Los Angeles - Temna snov je skrivna sila, ki pospeši širitev vesolja; njena distribucija razkriva morebitno usodo širjenja vesolja. Ta snov sestavlja tri četrtine vesolja, vendar je popolnoma nevidna. Kar je stroki znano, je to, da obstaja zaradi učinka na širjenje vesolja.

Da bi ugotovili, kakšen je natančno ta učinek, so astronomi s Hubblovim teleskopom raziskovali, kako se svetloba oddaljenih zvezd izkrivlja okoli skupine galaksij, imenovane Abell 1689. Ta je znana je po tem, da deluje kot gravitacijska leča, zaradi česar predpostavljajo, da vsebuje tudi veliko temne snovi.

Zaradi velike mase skupina galaksij deluje kot kozmično povečevalno steklo, zaradi česar se svetloba vije okoli njih. Od treh dejavnikov je odvisno, kako se ta svetloba razporedi; kako oddaljen je objekt, masa Abella 1689 in distribucije temne snovi.

Astronomi so izmerili prvi dve spremenljivki, s čimer so lahko izračunali še pomemben tretji dejavnik. Vedenje o distribuciji temne snovi pomeni, da se bo vesolje širilo v neskončnost in bo sčasoma postala hladna, mrtva ledina s temperaturo, ki jo znanstveniki imenujejo »absolutna ničla«.

Prijavi sovražni govor