V prometni nesreči umrl kolesar Jure Robič

Na Plavškem rovtu nad Jesenicami je v trčenju z avtomobilom umrl slovenski športnik Jure Robič, ki se je po gozdni poti s kolesom peljal proti Zakamniku. Zaradi poškodb je umrl na kraju dogodka. Jure Robič je v svoji športni karieri dosegel več kot 100 zmag, na zmagovalnih stopničkah pa je stal več kot 150-krat.

pet, 24.09.2010, 18:25

Plavški rovt nad Jesenicami - V prometni nesreči, ki se je okoli 14. ure zgodila na gozdni cesti izven Plavškega rovta nad Jesenicami, se je smrtno ponesrečil slovenski ultrakolesarski šampion Jure Robič. S kolesom se je peljal po gozdni cesti, ki se spušča z Zakamnika proti Plavškemu rovtu, ko se je nasproti z avtomobilom pripeljal 55-letni domačin, s katerim sta trčila. Po pričevanju domačina, ki je le nekaj minut po nesreči prišel na kraj dogodka, je ponesrečeni kolesar pomodrel v obraz, iz ust pa mu je tekla kri, pri tem pa mu ni otipal bitja srca. Nekaj minut kasneje je na kraj nesreče prihitela še zdravniška ekipa, ki je ponesrečenega kolesarja oživljala, a mu kljub temu niso več mogli pomagati.

Na kraj dogodka sta prišli dežurna državna tožilka in dežurna preiskovalna sodnica, ki je tudi prevzela ogled kraja prometne nesreče, je povedal Leon Keder, predstavnik za odnose z javnostmi kranjske policijske uprave. Okoliščine nesreče so kriminalisti in policisti še ugotavljali, vse podrobnosti pa bodo znane po vseh izvedenih preiskovalnih ukrepih (obdukcija in podobno), je še sporočil Keder.

Na zmagovalnih stopničkah več kot 150-krat

Jure Robič se je rodil leta 1965 na Jesenicah in se že v otroštvu zaljubil v kolesarstvo, kasneje pa je postal najuspešnejši slovenski ekstremni kolesar. Kot poklicni vojak je svojo kariero začel v klubu Lip Bled, med letoma 1988 in 1994 pa je bil tudi član državne reprezentance.

V športni karieri je dosegel več kot 100 zmag, na zmagovalnih stopničkah pa je stal več kot 150-krat. Med Robičeve zadnje največje uspehe spadajo zmage na Race Across America, najtežji športni preizkušnji na svetu, svetovni rekord v cestni vožnji na 24ur ter Dirki okoli Slovenije.

Poleg športnih dosežkov je Jure Robič tudi prejemnik priznanja Športnik leta za posebne dosežke, Slovenec leta za posebne dosežke ter priznanja za fair play ter strpnost v športu.