Po požaru v Pinusu zagotavljajo, da ni nevarnosti za okolje

V obratu tovarne kemičnih izdelkov Pinus v Račah pri Mariboru je prišlo do manjšega vžiga med doziranjem ene od treh peči, in sicer pri sežigu popolnoma nenevarnih odpadkov iz plastike, ki so jih naložili v prazno peč. O vzroku manjšega požara zaenkrat še ne morejo govoriti.

čet, 14.10.2010, 18:58

Rače - Prebivalce v bližini tovarne kemičnih izdelkov Pinus v Račah je nekaj pred poldnevom prestrašil gost črn dim iz dimnikov objekta, v katerem ima Pinus sežigalnico odpadkov. »Močno se je kadilo in tudi pokalo. Slišati je bilo, kot bi pokale kakšne plošče,« nam je povedala stanovalka, ki živi blizu tovarne. »Najbolj nas skrbi, ker sploh ne vemo, kaj vse tukaj kurijo,« je še dodala. Iz Pinusa pa so sporočili, da je v obratu sežigalnice prišlo do manjšega vžiga med doziranjem ene od treh peči, in sicer pri sežigu popolnoma nenevarnih odpadkov iz plastike, ki so jih naložili v prazno peč. Posledica je bil črn dim, po opisu očividcev se je vil od 300 do 400 metrov visoko, o čemer so krajani takoj obvestili gasilce in policiste. »Med delovnim procesom je v sežigalnici odpadnih trdnih snovi prišlo do nekakšnega vzbuha. Pri tem se je močno zakadilo, filtri niso mogli vsega prečistiti,« je na kraju povedal vodja intervencije Bojan Turčin iz mariborske poklicne gasilske enote. Po njegovih besedah so gasilci, opremljeni z dihalnimi aparati, pogasili manjši požar na izolaciji, nato pa so se umaknili iz objekta. Od tam so tudi evakuirali od 20 do 25 delavcev Pinusa, smo izvedeli. Kot je pojasnil Turčin, je okoli 2000 litrov požarne vode ostalo v zbiralniku, ali je prišlo do kakšnega onesnaženja, pa bodo pokazale meritve mobilnega ekološkega laboratorija.

Popoldne je bilo znotraj kompleksa Pinusa, ki izdeluje fitofarmacevtska sredstva, opaziti tudi inšpekcijske službe in kriminaliste; po besedah tiskovnega predstavnika mariborske policijske uprave Bartola Lampreta o vzroku manjšega požara zaenkrat ne morejo govoriti. S preiskavo bodo lahko nadaljevali jurtri, ko se bo peč ohladila. Po navedbah iz podjetja Pinus je sicer v sežigalnici odpadkov, ki je ločena od ostalih proizvodnih dejavnosti, nastala le manjša materialna škoda (po oceni policije približno 10.000 evrov). Predsednik uprave Andrej Andoljšek pa je zagotovil, da »v nobenem trenutku ni bilo nikakršne nevarnosti za katerega koli od zaposlenih ali za okolje.«

Iz tiskane izdaje Dela


Povezane novice

Požar v Pinusu terjal življenje
2. julij ob 14:27
V podjetju Pinus v Račah pri Mariboru je izbruhnil požar, med njegovim gašenjem pa so gasilci našli moško truplo.
Prijavi sovražni govor