V Pinusu gorijo nevarni odpadki, domačini so zaskrbljeni

Ob nedavni nesreči v podjetju Pinus TKI v Račah, ko je izbruhnil manjši požar v njihovi sežigalnici, so okoliški prebivalci izrazili zaskrbljenost nad posledicami za okolje in njihovo zdravje.

tor, 02.11.2010, 08:29

Maribor – Čeprav med požarom menda ni prišlo do izpusta nevarnih snovi v ozračje, dejavnost sežigalnice, v kateri po zadnjih podatkih vsak mesec sežgejo povprečno okrog 300 ton različnih odpadkov, nevarnih in nenevarnih, med ljudmi povzroča nelagodje. Sežigalnica na robu Dravskega polja, 15 kilometrov od Maribora, je tudi edina v državi z dovoljenji za sežig nevarnih odpadkov. Kot je za Delo povedal župan občine Rače - Fram Branko Ledinek, so krajani razumljivo zaskrbljeni zaradi delovanja sežigalnice v samem središču Rač. »Ne vem, kaj lahko kot lokalna skupnost proti temu naredimo. Za sežigalnico imajo vsa dovoljenja, za nadzor je pristojna državna agencija za okolje. Pravkar prebiram novo dovoljenje, ki so ga od agencije dobili maja letos. Po teh dokumentih je z izpusti vse v redu. Seveda nekateri tem meritvam ne verjamejo, a zdaj tako ali tako nihče več nikomur ne zaupa,« pravi Ledinek. Po drugi strani je Pinus s približno 150 zaposlenimi pomemben delodajalec v občini, poleg tega ima podjetje na tem območju dolgoletno tradicijo; korenine segajo v konec devetnajstega stoletja, ko so tukaj proizvajali špirit, droži in kvas, pozneje premaze za les, zdaj pa sredstva za varstvo rastlin, kemikalije, gnojila, razkužila in druge agrokemične izdelke. Zato so ljudje po besedah župana na bližino takšne proizvodnje navajeni, čeprav se latentne nevarnosti zavedajo.

Po pojasnilih Andreja Andoljška, predsednika uprave Pinusa, tovarne kemičnih izdelkov (TKI), v njihovi sežigalnici »na ustrezen kontroliran način odstranjujejo predvsem tiste odpadke, za katere takšno odstranitev predpisuje pristojna zakonodaja, in to v originalni embalaži, primerni transportni embalaži ali ustreznih zbiralnikih«. V glavnem sežigajo odpadne palete, kartonsko embalažo, plastiko, prašne barve, plenice, zdravila, topila, barve in lake, mulje barv in lakov, papirnato, plastično in kovinsko embalažo, zaoljene krpe, kozmetiko ter sredstva za varstvo rastlin, je pojasnil Andoljšek in zagotovil, da ima za vse naštete skupine odpadkov sežigalnica tudi okoljsko dovoljenje. Dovoljenje natančno predpisuje tudi monitoring izpustov sežigalnice v zrak in vode; ta se po pojasnilih Andoljška izvaja trajno v okviru računalniškega nadzora delovanja sežigalnice, najmanj dvakrat na leto nadzor opravi tudi zunanja pooblaščena organizacija. Iz Agencije RS za okolje so nam v skopem odgovoru potrdili, da ima Pinus za sežigalnico ustrezno dovoljenje, o monitoringu pa zapisali le, da se izvaja v skladu z določili tega dovoljenja.

Sežigalnica v Račah je sicer namenjena za odstranjevanje odpadkov, ki nastanejo v procesih proizvodnje družbe Pinus TKI in tudi drugih slovenskih podjetij, zlasti farmacevtske in kemične industrije pa tudi bolnišnic, carine itd. Že več kot 20 let, denimo, v Pinus vozi na sežig farmacevtske odpadke novomeška Krka, sklenjeno pogodbo za termično odstranitev odpadkov pa ima s Pinusom tudi Lek. Iz tega so sporočili, da so od januarja do oktobra 2010 oddali v odstranjevanje 137 ton odpadnih nehalogeniranih topil z višjo kurilno vrednostjo (organska topila, pralne tekočine in matične lužnice).

V Pinusovi sežigalnici končajo tudi določeni odpadki iz mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), in sicer citostatični, ki nastanejo pri aplikaciji citostatične terapije. Med tovrstnimi odpadki se po besedah Zdenke Šafarič iz UKC znajdejo obvezilni material, tampončki, zloženčki, maske za zaščito, predpasniki itd., ki bi lahko bili onesnaženi s citostatikom (zdravilom za bolnike z rakom). »Te odpadke dvakrat ali trikrat na leto, ko se jih dovolj nabere, predamo Pinusu. Na letni ravni ima UKC Maribor okrog 200 kilogramov citostatičnih odpadkov,« je pojasnila Šafaričeva.

***

Poki in dim ob nesreči pred dvema tednoma – Pred dvema tednoma je okoliške prebivalce prestrašila nesreča v sežigalnici Pinusa, ko je prišlo do vžiga med polnjenjem peči. Ljudje so slišali poke in videli gost črn dim, ki se je po opisu očividcev vil od 300 do 400 metrov visoko. Po besedah gasilcev je v sežigalnici odpadnih trdnih snovi prišlo do nekakšnega vzbuha. Pri tem se je močno zakadilo, saj filtri niso mogli vsega dima prečistiti. Gasilci so manjši požar na izolaciji hitro pogasili, iz podjetja pa so sporočili, da so pred nesrečo v prazno peč nalagali nenevarne odpadke iz plastike in da posledic za okolje in ljudi ni bilo. Foto Tadej Regent Tehnologija, ki jo v Pinusu uporabljajo pri sežigu odpadkov, je sestavljena iz serije treh primarnih dozirnih naprav, posebnega gorilnika za dovajanje tekočih odpadkov ter sekundarne zgorevalne komore, je razložil Andrej Andoljšek. Omenjena komora omogoča popoln sežig vseh odpadkov pri temperaturi do 1350 stopinj Celzija. »Vsi nastali dimni plini gredo nato skozi sistem ohlajevanja, tretiranja z adsorbcijskim sredstvom na osnovi aktivnega oglja, filtriranje in čiščenje. Ustrezno se tretirajo in očistijo tudi vse v procesu uporabljene odpadne vode. Trdni delci, ki ostanejo, gredo v ponovni sežig, se oddajo ustreznim zbiralcem ali se v obliki končnega nenevarnega odpadka oddajo na deponijo komunalnih odpadkov,« je povedal Andoljšek.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
3 komentarji
Neznan

Na podlagi zaskrbljujočih ponovitvenih nesreč v podjetju PINUS TKI v relativno kratkem času smo tisti,ki nam ni vseeno kaj se dogaja v našem kraju, kjer je v neposredni bližini omenjenega podjetja OŠ Rače in Vrtec Rače formirali Ekološko iniciativo Rače oglejte si spletni portal www.race-eko.strani.biz.Namen portala je podajati informacije občanom Rače-Fram o vseh Eko nevarnostih in nepravilnostih.

02. november 2010, ob 10:53:01
bbs

hmmm

koliko odstopa smrtnost zaradi raka v Račah od slovenskega povprečja ?

02. november 2010, ob 10:21:09
Marč

Meritve dimnih plinov opravlja pooblaščena firma v dogovoru s Pionosom. Vedno lahko pripravimo za meritev takšne odpadke in takšno saržo, da bodo rezultati v mejah normale. res pa je ,da imajo te sežigalnice tudi stalne meritve,ki jih ni mogoče potvarjati.Mislim,da je sežigalnica primerna,ker ima relativno majhno kapaciteto in zato ne kontaminira okolja prekomerno. Problem so velike sežigalnice , ki bistveno bolj razvrednotijo okolje. V primeru zadnje epizode pa sem prepričan,da je kriva nepazljivost. V večini primerov se kontrolira le količina sarže in manj sestava snovi iz vidika dinamike izgorevanja. V tem primeru pač je bilo nekaj zelo vnetljivo z hitrim izgorevanjem. Take količine nastalih plinov ni mogla naprava prezvečiti in je zaradi prekomernega pritiska odprlo varovalne pokrove ali pa so dimni plini prehitro potovali skozi sekundarno komoro in filtre , da bi prišlo do popolnega izgorevanja in adsorbcije (tudi čas je pomemben).

02. november 2010, ob 09:18:38
3 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej