Kosovo želi v kvalifikacije za SP in EP, Srbija ostro protestira

Srbsko javnost je razburila novica, da Kosovo želi vstopiti v organizaciji UEFA in FIFA, saj bi jim to odprlo pot za nastopanje v kvalifikacijah za evropsko in svetovno nogometno prvenstvo. Predsednik Srbske nogometne zveze Karadžić je bil jasen: »Igrati proti državi, ki ne obstaja, je noro in nemogoče«.

sre, 10.11.2010, 10:11

Ljubljana - Bogati kosovski "poslovneži" naj bi skušali spraviti Kosovsko nogometno zvezo v dve najmočnejši nogometni organizaciji na svetu. V kolikor bodo pri svojem lobiranju tudi uspešni, bi kosovska reprezentanca že lahko zaigrala v kvalifikacijah za SP v Braziliji leta 2014.

»To je realnost. Ne vem, zakaj ne bi igrali. Državo Kosovo je priznalo že 71 držav, od katerih večina želi, da je naša reprezentanca tudi članica UEFA in FIFA. Rad bi, da nas v našem prvem nastopu v kvalifikacijah uvrstijo v skupino skupaj s Srbijo. Menim, da bi to zmanjšalo napetosti na obeh straneh,« je za srbski Kurir pojasnil predsednik Kosovske nogometne zveze Fadilij Vukori.

Novica pa je v Srbiji pričakovano izzvala ostro nasprotovanje. »Že nekajkrat nam je FIFA dala zagotovila, da reprezentanca nepriznane države Kosovo ne more sodelovati v bilokaterem tekmovanju, ki se dogaja pod njihovim okriljem. Statut FIFA je povsem jasen in se okoli tega ne da pogajati. Nobenmu pravemu Srbu ne bi padlo na pamet, da odigra tekmo proti reprezentanci države, ki ne obstaja. To je noro in nemogoče. Tekma med Srbijo in nepriznanim Kosovom se ne bo nikoli zgodila,« pa je bil oster predsednik Nogometne zveze Srbije Tomislav Karadžić.

Zdi se skoraj gotovo, da bi nastop Kosova v kvalifikacijah za EP ali SP izzval nove incidente srbskih huliganov, ki so svoje mnenje glede Kosova pred tedni izrazili tudi z zažiganjem njihove zastave na tekmi med Italijo in Srbijo v Genovi.

Povezane novice

Zloglasni Ivan Bogdanov ima vedno več podpornikov
25. oktober ob 22:24
Vodja srbskih huliganov, ki so razgrajali oziroma "protestirali" na tekmi v Genovi med Italijo in Srbijo, Ivan Bogdanov ima vedno več privržencev. "Zver" se trenutno nahaja v italijanskem priporu, navijaške skupine po vsej Evropi ...
Prijavi sovražni govor