Violončelist Luka Šulič, zvezda na youtube

Skoraj dva milijona ogledov spota na youtube? Navidez rezervirano zgolj za velike pop zvezde, vendar mariborski violončelist Luka Šulič, zmagovalec  tekmovanja Music Patron's Award na londonski kraljevi akademiji za glasbo, dokazuje nasprotno.

pon, 31.01.2011, 07:36

Res gre za priredbo pop skladbe Smooth Criminals, kar nedvomno predstavlja večji magnet za občinstvo kot pa denimo interpretacija kakšne sonate Césarja Francka (mimogrede, tudi posnetek te sonate v Šuličevi izvedbi ima kar 25 tisoč klikov), vendar je to verjetno rekord kateregakoli slovenskega glasbenika. Hrvati bodo verjetno spet poslali kakšno protestno noto, češ da gre za njihovega virtuoza, vendar - če to pač sploh igra kakšno vlogo - je kljub dvojnemu državljanstvu Šulič pač precej bolj Slovenec kot pa Hrvat. Recimo - to navajam zgolj da jezim nekatere - da gre za razmerje 72 proti 28. V našo korist seveda.

Kakorkoli že, zgolj zaradi popularnosti na youtube se verjetno o mladem violončelistu pač ne bi bilo vredno razpisati, tam so zelo popularni denimo tudi psi, ki znajo rolkati, človek z najdaljšimi zalisci ali gospodinja, ki je spekla največjo tortiljo. Kar šteje so drugi Šuličevi uspehi. Glasbenik, ki je svojo pot začel pri profesorju Vladimirju Kovačiču na mariborski srednji glasbeni in baletni šoli in nato na mariborski umetniški gimnaziji je bil med drugim eden najmlajših študentov na zagrebški glasbeni akademiji za glasbo. Diplomiral je v razredu Valterja Dešpalja, se izpopolnjeval pri profesorju Reinhardu Latzku na dunajski glasbeni akademiji, sedaj pa študira v Londonu pri Matsu Lidstromu na Royal Academy of Music.

No, in ko smo že pri Londonu se tukaj tudi začne njegova zgodba o uspehu v mednarodnem merilu. Res je kljub mladosti že nastopal po vsej Evropi, pa po Južni Ameriki in na Japonskem, sodeloval s tako eminentnimi orkestri kot so ruski, slovenski, varšavski, slovaški in zagrebški filharmoniki in avstralski komorni orkester, v projektih komorne glasbe pa je nastopil denimo skupaj z Radovanom Vlatkovićem in Borisom Berezovskim (za vse, ki svoje znanje črpajo predvsem z pomočjo youtube kratek medklic, da ne gre za ruskega oligarha, ki je bil v odsotnosti obsojen na dolgoletno robijo, temveč za ruskega pianista), vendar je Šulič nedavno v Londonu zmagal na tekmovanju Music Patron's Award.

Na prvi pogled se titula ne sliši kaj posebnega, vendar gre za eno najprestižnejših tekmovanj, ki se odvija v slavni dvorani Wigmore na londonski kraljevi akademiji za glasbo. Vsi tisti, ki sedaj strižete z ušesi koliko znaša nagrada boste nekoliko razočarani, saj za razliko od
naših logov tam priznanja ne štetjo zgolj v evrih oziroma v funtih, temveč veliko šteje tudi celovečerni recital, ki ga bo Šulič skupaj z izraelskim pianistom Nadavom Hertzko izvedel v maju.

Še pomembnejše kot to pa je tudi nov status glasbenika, ki uspe zmagati na tekmovanju, saj mu posebna komisija podeli statusi »very recommended artist«, torej glasbenika z visokimi priporočili, kar mu odpre vrata tudi na druge britanske in svetovne odre.Pa tudi uspeh skupaj s hrvaškim violončelistom Stjepanom Hauserjem na youtube seveda ne bo ostal brez posledic. Navsezadnje nekaj projektov v slogu crossover, torej sinteze različnih glasbenih obdobij in slogov danes ni noben smrtni greh, saj se ga poslužujejo tudi zelo eminentni
glasbeniki, zato pa lahko ima tudi zelo prijetne učinke.

Menda je mladi glasbenik v zadnjih dneh prejel že vrsto klicev in tudi konkretnih povabil, predvsem iz ZDA; privoščino mu, da mu bodo takšni angažmaji v veselje, sicer pa upajmo, da ga ne bodo preveč premamili, kar nekaj je namreč glasbenikov - iz naše bližnje soseščine je to denimo pisanost Maksim Mrvica - ki se tržijo predvsem z nekakšnimi ekshibicionističnimi nastopi. Zaenkrat naj se posveti predvsem Debussyju, Sibeliusu, Brittnu in Rahmaninovu, z deli teh skladatelj bo namreč nastopil na majskem koncertu v dvorani Wigmore.

VIDEO: Luka Šulič in Smooth Criminals

Prijavi sovražni govor