Violončelist Luka Šulič, zvezda na youtube

Skoraj dva milijona ogledov spota na youtube? Navidez rezervirano zgolj za velike pop zvezde, vendar mariborski violončelist Luka Šulič, zmagovalec  tekmovanja Music Patron's Award na londonski kraljevi akademiji za glasbo, dokazuje nasprotno.

pon, 31.01.2011, 07:36

Res gre za priredbo pop skladbe Smooth Criminals, kar nedvomno predstavlja večji magnet za občinstvo kot pa denimo interpretacija kakšne sonate Césarja Francka (mimogrede, tudi posnetek te sonate v Šuličevi izvedbi ima kar 25 tisoč klikov), vendar je to verjetno rekord kateregakoli slovenskega glasbenika. Hrvati bodo verjetno spet poslali kakšno protestno noto, češ da gre za njihovega virtuoza, vendar - če to pač sploh igra kakšno vlogo - je kljub dvojnemu državljanstvu Šulič pač precej bolj Slovenec kot pa Hrvat. Recimo - to navajam zgolj da jezim nekatere - da gre za razmerje 72 proti 28. V našo korist seveda.

Kakorkoli že, zgolj zaradi popularnosti na youtube se verjetno o mladem violončelistu pač ne bi bilo vredno razpisati, tam so zelo popularni denimo tudi psi, ki znajo rolkati, človek z najdaljšimi zalisci ali gospodinja, ki je spekla največjo tortiljo. Kar šteje so drugi Šuličevi uspehi. Glasbenik, ki je svojo pot začel pri profesorju Vladimirju Kovačiču na mariborski srednji glasbeni in baletni šoli in nato na mariborski umetniški gimnaziji je bil med drugim eden najmlajših študentov na zagrebški glasbeni akademiji za glasbo. Diplomiral je v razredu Valterja Dešpalja, se izpopolnjeval pri profesorju Reinhardu Latzku na dunajski glasbeni akademiji, sedaj pa študira v Londonu pri Matsu Lidstromu na Royal Academy of Music.

No, in ko smo že pri Londonu se tukaj tudi začne njegova zgodba o uspehu v mednarodnem merilu. Res je kljub mladosti že nastopal po vsej Evropi, pa po Južni Ameriki in na Japonskem, sodeloval s tako eminentnimi orkestri kot so ruski, slovenski, varšavski, slovaški in zagrebški filharmoniki in avstralski komorni orkester, v projektih komorne glasbe pa je nastopil denimo skupaj z Radovanom Vlatkovićem in Borisom Berezovskim (za vse, ki svoje znanje črpajo predvsem z pomočjo youtube kratek medklic, da ne gre za ruskega oligarha, ki je bil v odsotnosti obsojen na dolgoletno robijo, temveč za ruskega pianista), vendar je Šulič nedavno v Londonu zmagal na tekmovanju Music Patron's Award.

Na prvi pogled se titula ne sliši kaj posebnega, vendar gre za eno najprestižnejših tekmovanj, ki se odvija v slavni dvorani Wigmore na londonski kraljevi akademiji za glasbo. Vsi tisti, ki sedaj strižete z ušesi koliko znaša nagrada boste nekoliko razočarani, saj za razliko od
naših logov tam priznanja ne štetjo zgolj v evrih oziroma v funtih, temveč veliko šteje tudi celovečerni recital, ki ga bo Šulič skupaj z izraelskim pianistom Nadavom Hertzko izvedel v maju.

Še pomembnejše kot to pa je tudi nov status glasbenika, ki uspe zmagati na tekmovanju, saj mu posebna komisija podeli statusi »very recommended artist«, torej glasbenika z visokimi priporočili, kar mu odpre vrata tudi na druge britanske in svetovne odre.Pa tudi uspeh skupaj s hrvaškim violončelistom Stjepanom Hauserjem na youtube seveda ne bo ostal brez posledic. Navsezadnje nekaj projektov v slogu crossover, torej sinteze različnih glasbenih obdobij in slogov danes ni noben smrtni greh, saj se ga poslužujejo tudi zelo eminentni
glasbeniki, zato pa lahko ima tudi zelo prijetne učinke.

Menda je mladi glasbenik v zadnjih dneh prejel že vrsto klicev in tudi konkretnih povabil, predvsem iz ZDA; privoščino mu, da mu bodo takšni angažmaji v veselje, sicer pa upajmo, da ga ne bodo preveč premamili, kar nekaj je namreč glasbenikov - iz naše bližnje soseščine je to denimo pisanost Maksim Mrvica - ki se tržijo predvsem z nekakšnimi ekshibicionističnimi nastopi. Zaenkrat naj se posveti predvsem Debussyju, Sibeliusu, Brittnu in Rahmaninovu, z deli teh skladatelj bo namreč nastopil na majskem koncertu v dvorani Wigmore.

VIDEO: Luka Šulič in Smooth Criminals

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
45 komentarjev
modrina

sicer pa ... zakaj je pomembno od kod je? je predvsem Luka šULIČ IN ŽANJE SADOVE ZELO TRDEGA DELA IN DISCIPLINE.Za to ,kar je pokazal do zdaj (pa ne na youtubeu), je dal svoja mlada leta ...ker ve,kaj hoče.
In tudi Hauser je izvrsten čelist.

01. februar 2011, ob 18:23:53
modrina

pri vseh nebulozah ...o tem,od kod je...to bi lahko prebrali že pred petimi leti,ko je zmagal na zelo pomembnem evropskem tekmovanju Mladi talent z odlično izvadbo Elgarjevega koncerta za violončelo.Svoj instrument izjemno obvlada in kljub letom je njegova interpretacija zrela,Imel je tudi vrsto koncertov v Dubrovniku,pa v mariboru. je izvrsten iterpret tako klasičnega kot sodobnege repertoarja.In ni se bati,da bo šel v vode Maksima Mrvice,ki ni nikoli dosegal Šuličeve virtuoznosti in mu tako kaj drugega ni ostalo.

01. februar 2011, ob 18:21:24
Diaz

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

01. februar 2011, ob 14:36:12
Diaz

uau, fantastićko, Xe Xe !!!

01. februar 2011, ob 14:28:02
malinomček

Ne glede na vse možne komentarje, fant je moral pošteno garat, prevadit mnogo ur , dneve, vikende in med tem , ko so drugi poležavali, hodili na partije,na potovanja, na žurke, imeli seanse s prijatelji. Zdaj ima končno priložnost žeti sadove.

01. februar 2011, ob 12:29:26
malinomček

Bravo! Vso srečo in upam ,da ju bo zaneslo v CD. Hčera igra volončelo komaj 6 let in to mora slišat in videt. Žimo je blo pa treba hitro zamenjat!

01. februar 2011, ob 12:24:55
pigson

@Drugstore jaz ne vem kako lahko rečeš da se v Sloveniji tak nimaš nič za hvalit. Čudno da je tok balkana sem prišlo, ker mamo bolše življenje kot doli. A ponosni pa so tolko na svojo državo da bolj nebi mogli bit. Zakaj potem tukaj živijo, če so pa tolko ponosni? Na jetra mi gre ko začnejo govorit kak je dol lepo. Pejt dol, pa bom jaz vesel pa še ti, če se ne morš simulirat!

01. februar 2011, ob 10:05:47
Octovec

Drugstore, nimate prav. Prepričan sem, da se mladi, izjemni čelist ne ukvarja s problemom nacinalne pripadnosti, ampak se je doslej zgolj posvečal šolanju in vadenju (in to zelo uspešno; v podatkih ni navedena njegova prva nagrada na EBU tekmovanju Young Talent v Bratislavi 2006, ki jo je dosegel kot SLOVENSKI predstavnik RTV SLO); ob zgodbi o popularnem spotu pa gre za PODATKE, ki so jih nekateri mediji in celo hrvašaka Matica zapisali netočno. Upam, da se strinjate z zahtevo, da so podatki točni in resnični?

31. januar 2011, ob 17:02:59
Bob Rock

Violončelist Luka Šulič, zvezda na youtube.

In na delo.si

31. januar 2011, ob 15:44:22
Drugstore

Ne vem, zakaj bi se obremenjevali od kje izhaja glasbenik; če hoče poudarjati, da je hrvaškega porekla in pri tem zamolči, kje je odraščal, je to njegova pravica. Slovenija trenutno itak ni ravno država, s katero bi se kdorkoli želel hvaliti. Move on.

31. januar 2011, ob 14:19:42
Octovec

iconda, ne pomaga vam izmotavanje in copypastanje odlomkov iz člankov. Odprite vaše časopise (SD) in boste našli podatek, da je gospa Dubravka Tomšič hrvaška pianistka. Kje se ona poleti koplje, je postranskega pomena, glavno pa se zdi vam in vašim novinarjem, da je HRVAŠKA.
To je v naprotju z znanim (in starim) izrekom: GLASBA DRUŽI NARODE. Pa ne po naši (slovenski) krivdi.

31. januar 2011, ob 12:50:36
CastrumFF

@blejska
Ne gre drugače, sem resen človek in tako jemljem stvari v življenju.

31. januar 2011, ob 12:50:18
CastrumFF

@iconda
Luka je rojen v Mariboru in popolnoma se strinjam s teboj, da verjetno ni Slovenec. Je Hrvat, super, ni problema. Jaz mu želim veliko uspeha v glasbenem svetu!
Ampak zakaj hudiča morate zmerom v hrvaških medijih zamolčati kakšno " pomembno malenkost" kot je ta, da je rojen v Mariboru in da se je glasbeno šolal v Sloveniji? A se ti ne zdi to malo patetično?

31. januar 2011, ob 12:49:07
Blejska grmaa

Saj ni treba vsega vzet tako resno, no.

31. januar 2011, ob 12:39:13
Blejska grmaa

CastrumFF
31. januar 2011 ob 12:32:05
@blejska
Predvsem v mladosti se človeku zdi, da gre najbolje skozi, če je cinik. Nekateri ostanejo celo življenje ciniki in njihova količina uspešnosti ter zadovoljstva v življenju, je obratno sorazmerna s količino cinizma. Mogoče je pa pri tebi drugače in uživaš žiljenje....

Nikakor ne. Trpim in če življenje kljub cinizmu prinese premalo trpljenja, se še bičam.
:-)

31. januar 2011, ob 12:38:46
Blejska grmaa

Pretirano vljudno pa ni ... je rekel ta, ki se neprijetnim vprašanjem tako zelo rad izogne s takim ali drugačnim trikom;-)

Kaj pa vem, zakaj si je nadel še eno ime. Najbrž je slutil, da tisto, kar počne, ni ravno skladno z zakoni. Tam, kjer je to počel, pa so taka imena precej običajnejša kot v Šmarjah.
Cefizlja bi bilo še trikrat težje ujeti, če bi se predstavil kot Lovro Šturm naprimer, ko je kradel razpočnice.

Sem mislil, da je tvoje vprašanje bolj kot ne retorične narave.

31. januar 2011, ob 12:36:59
iconda

@octovec te @CastrumFF

ja sam samo naveo gdje piše da je rođen u RH. U onom intervju (čiji sam link već ovdje stavio) kaže sam da dolazi iz dubrovačke glazbene obitelji „tata Božo je violončelist“. Knežev dvor smatra najboljom pozornicom u svijetu.
"U Dubrovniku sam praktički cijelo ljeto. Bilo je i kupanja u Šulića*, ali ipak više rada. Reći će vam najbolje Pilari koji me cijelo ljeto s kupališta slušaju kako vježbam po cijele dane."
Šulić je dio Dubrovnika i jedna od najpoznatijih plaža u Dubrovniku, isto prezime ima i Luka.
Ukoliko je i rođen u Mariboru to ne znači da ne može biti druge nacionalnosti.

31. januar 2011, ob 12:34:40
CastrumFF

@blejska
Predvsem v mladosti se človeku zdi, da gre najbolje skozi, če je cinik. Nekateri ostanejo celo življenje ciniki in njihova količina uspešnosti ter zadovoljstva v življenju, je obratno sorazmerna s količino cinizma. Mogoče je pa pri tebi drugače in uživaš žiljenje....

31. januar 2011, ob 12:32:05
Octovec

iconda, podatek Matice hrvatske je netočen. Gre za RESNIČNOST podatkov, ne za nekakšen nacionalizem. Glasba je nadnacionalna umetnost v najboljšem smislu te besede; v tem kontekstu je bedasto vsakršnje "prepucavanje i nadmudrivanje"; podatki morajo biti točni, takšni so, kot jih je napisal CastrumF. Zakaj ima Matica Hrvatska napačne podatke (tudi na Wikipediji so napačni), je seveda njihov problem, bolje: površnost/šlamparija.

31. januar 2011, ob 12:20:09
Neznan

Pretirano vljudno pa ni, ce se ne odgovarja na povsem korektno zastavljena vprasanja na malo razuljive trditve, ki jih sprozis sam. Se Pehta bi, ce ze okoli Bedanca lahko podvomimo. Ne ti mene tule imet za enga Rozleta ( je ze dost un u parlamentu).

31. januar 2011, ob 12:14:17
Blejska grmaa

In ah, ne pozabiva še na Kosobrina.

31. januar 2011, ob 12:02:58
Neznan

Ah, grmada, dokler imamo med Slovenci take Kose kot je bil Gojmir Anton ali kot je Vladimir, jaz ostajam za silo pomirjen, tudi ce ne razumem vseh tvojih pripomb tule.

31. januar 2011, ob 11:52:18
Blejska grmaa

Res je nemarno nehvaležen, CastrumFF. Dovolim da te moti;-)

31. januar 2011, ob 11:45:27
Neznan

Branimir Manojlović? Zakaj so ga pa tako klicali? Prav pogosta taka imena ravno niso v vaseh okoli Smarja pri Jelsah, odkoder naj bi bil, se mi zdi. Vsaj ne kot izvorna imena. ( Poimenuje se sicer resda lahko vsak po svoje; verjetno bi bil osebno se vseeno raje Srecko Prijatelj.)

31. januar 2011, ob 11:37:22
CastrumFF

@blejska
A res ne rezumeš, da mi je vseeno od kje prihaja Luka? In mi celo ni všeč, da naši novinarji pišejo o njem kot o Slovencu, on pa na svoji spletni strani nikjer ne omenja Slovenije in Maribora. A me lahko to moti?
Nacionalnost F.Kosa pa ni vprašljiva, kot tudi J.Faka ne, še manj pa Iztoka Puca pa čeprav je za hrvate - Hrvat...

31. januar 2011, ob 11:36:57
Blejska grmaa

CastrumFF, a bi se z enako ihto boril za "slovenskost" Franca Kosa, ki so ga klicali tudi Branimir Manojlović? ;-)

31. januar 2011, ob 11:30:05
CastrumFF

@ikonda
Evo poglej interju iz Vašega časopisa. Luka je končal osnovno in srednjo glasbeno šolo v Sloveniji, pa v tem članku o tem ni niti besede! Vem, da mogoče za nekoga to ni pomembno, mene pa tako friziranje podatkov zelo moti.

31. januar 2011, ob 11:23:36
CastrumFF

@Blejska
Moti? Nič me ne moti, v bistvu mi je popolnoma vseeno od kje ta dva uetnika prihajata.
Kot sem že napisal pa, mi gre na jetra ponarejanje podatkov. Hrvat, Čeh, Srb, Slovenec ali Portugalec , naj bo kar hoče, ne moreš pa napisati da je rojen v Dubrovniku, če je rojen v Mariboru, a ne?

31. januar 2011, ob 11:17:04
Neznan

v bistvu je ful lepo za poslušat!... sam spota pa ni za gledat... sam tisti frisi ki jih pokata (oz. ki jih pokajo umetniki na splošno) sta bog pomagi :-DD

31. januar 2011, ob 11:15:57
Neznan

Bolj nežen od najbolj poženščenega gaya in neizmerna ljubezen do otrok.

Lovor bi moral bit duhovnik.

31. januar 2011, ob 11:14:03
iconda

@CastrumFF

da, vidim, možda se je rodio na dva mjesta xD, li mislim da taj podatak i nije toliko važan, evo jedan mini intervju s Lukom Šulićem iz dubrovačkih novina - http://dubrovacki.hr/clanak/25976/pozdrav-mojim-pilarima

31. januar 2011, ob 11:13:08
Blejska grmaa

se postavljajo_O

31. januar 2011, ob 11:11:51
Neznan

Sicer je pa s to nacionalisticno neumnostjo zacel novinar Peter Rak.

Ce bi slo za umetnika srbskega porekla, sem preprican, da novinar ne bi gnjavil s temi bodicami na nacionalni osnovi. Ker pa je priimek ocitno hrvaski, tudi ce se eni postavljajo z lazno trdim in je fant rojen v cudovitem, umetnisko bogatem Dubrovniku, je stvar prirocna, da se spet bodemo s sosedi. ( Cudno, da novinar ni omenil v zapisu Piranskega zaliva in zemljevidov hrvaskega kmetijskega ministrstva. :()

31. januar 2011, ob 11:09:01
Blejska grmaa

Mmmmja, kako strašno morajo trpeti uboge strune in žlahtni les:-))

31. januar 2011, ob 11:07:02
Neznan

A ni skoda tenkocutnega glasbila za udrihanje po njem, kot da bi slo za ceneno elektricno kitaro?

Upam, da mladi glasbenik svoje nadarjenosti ne bo usmeril v prazno ekshibicionisticno virtuznost. Kot jo recimo v taki bolj plemeniti obliki odraza kak Franc Liszt. Obstajajo mnogi boljsi skladatelji od Franza Liszta.

31. januar 2011, ob 11:02:36
Blejska grmaa

Klatim torej:-)
Človek ima dvojno državljanstvo, lahko je za zajtrk Hrvat, za kosilo Slovenec, za večerjo pa državljan sveta. Kaj te torej moti?

31. januar 2011, ob 11:00:06
CastrumFF

@Blejska grmada
Klatiš neumnosti! Luka Šulić je v glavnem vedno napisan s ć-jem! Vsake toliko se dobi kakšen novinar, ki se tega ne drži. In tako je tudi več ali manj z vsemi ( kot ti praviš) "nečistokrvnimi" priimki

31. januar 2011, ob 10:55:31
CastrumFF

@Blejska grnada
Še enkrat, vse pohvale obema umetnikoma in meni je popolnoma vseeno od kje prihajata in kje sta doma. Gre se samo za točno navedbo podatkov.
@iconda
Očitno je, da Vaša matica.hr navaja neresnične podatke, oziroma laže. Luka je rojen v Mariboru. Njegov rezime si lahko pogledaš na uradni strani EMCY:
http://www.emcy.org/prize-winners/luka-uli.html

31. januar 2011, ob 10:51:34
Blejska grmaa

Dvodelno strešico Bunkeljni podelijo osebkom, na katerih lahko pumpajo svoj nacionalni ponos, kljub temu, da niso čistokrvni;-)

31. januar 2011, ob 10:46:33
iconda

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

31. januar 2011, ob 10:38:11
Blejska grmaa

Dober.
Kakšno vezo ima s tem podatek o kraju rojstva?

31. januar 2011, ob 10:29:18
CastrumFF

@@ikonda
Ni res kar pišeš, Luka ni rojen v Dubrovniku!Luka Šulić, rojen leta 1987 v Mariboru, je s petimi leti začel igrati violončelo pri profesorju Vladimirju Kovačiču na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor. Šolanje je nadaljeval na Umetniški gimnaziji v Mariboru in hkrati postal eden najmlajših študentov na zagrebški Akademiji za glasbo. Diplomiral je v razredu profesorja Valtera Dešpalja.

31. januar 2011, ob 10:23:11
iconda

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

31. januar 2011, ob 10:18:54
CastrumFF

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

31. januar 2011, ob 10:10:22
Drugstore

Klasična glasba trenutno ni ravno na mojem meniju, a sem si vseeno pogledal posnetek na youtubi. In kaj preberem v komentarjih? v glavnem so naši najljubši sosedje to spet razumeli kot propagandni spot za njihovo lepo. V komentarjih ni ne duha ne sluha o njegovem slovenskem poreklu, ki ga pričujoči prispevek tako poudarja. Jebiga.

31. januar 2011, ob 09:09:54
45 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej