Predsednik Danilo Türk na operacijo v Avstrijo

Predsedniku so priporočili, naj se odloči za robotski kirurški poseg in naj to opravi v Innsbrucku.

čet, 31.03.2011, 10:38; spremenjen: 21:03

Ljubljana - Predsednikov tiskovni predstavnik Boštjan Lajovic je na novinarski konferenci dejal, da je urad v stalnem stiku s predsednikom Danilom Türkom. Ta se po operaciji dobro počuti in se že sprehaja. Predvidoma sredi prihodnjega tedna bo že polno prevzel vse svoje obveznosti predsednika republike.

Iz predsednikovega urada so dopoldne sporočili, da so predsedniku Türku med rednim zdravniškim pregledom odkrili maligno bolezensko tkivo na prostati. Tvorba je bila odkrita v zgodnji fazi in so jo z operativnim posegom v celoti uspešno odstranili. Predsednik je bil operiran na kliniki v avstrijskem Innsbrucku.

Diagnozo raka na prostati so predsedniku postavili pred približno dvema mesecema, je povedal dr. Andrej Kmetec, specialist urolog z ljubljanskega kliničnega centra, ki je predsedniku tudi priporočil, da naj se odloči za robotski kirurški poseg in da naj to opravijo v Innsbrucku.

Poglavitni razlog je, da ta operacija omogoča hitro okrevanje in vrnitev na delovno mesto, kar je za človeka na mestu predsednika republike izredno pomembno. S tovrstnimi operacijami imajo v Innsbrucku že veliko izkušenj, kar prav tako pripomore k skrajšanju okrevanja, je razložil dr. Kmetec. Res tovrstne operacije zdaj opravljajo tudi v Celju, vendar so s tem šele dobro začeli, izkušenj je malo, potreben čas okrevanja pa daljši.

Ali predsednik s tem, da se je odločil za operativni poseg v tujini, izreka nezaupnico Slovenskemu zdravstvu? Nikakor ne, zatrjuje Boštjan Lajovic. Za avstrijsko bolnišnico se je odločil po nasvetu zdravnikov in v želji, čim prej priti nazaj na delovno mesto.

Na kateri kliniki se zdravi in koliko je plačal za operacijo, pa Lajovic ni želel povedati. Gre za varstvo zasebnih podatkov, ki jih predsednik za zdaj ne želi deliti z vsemi državljani in niso bistveni za javnost. Ta vsekakor ima pravico vedeti, da je predsednik bil na operaciji, vseh podrobnosti pa ne.

O tem, da bo operiran, so pred odhodom na operacijo obvestili predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, ki po ustavi nadomešča predsednika republike v času njegove odsotnosti, pa tudi predsednika vlade Boruta Pahorja.

Rak prostate

Povečano prostato ima 30 milijonov Evropejcev, rak te žleze pa vsako leto prizadene skoraj 900 Slovencev. Po podatkih združenja je pri nas stopnja ozaveščenosti o skrbi za zdravje prostate nizka, stopnja obolevanja pa relativno visoka. Prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., s KO za urologijo UKC Ljubljana opozarja: »Zmotno je mišljenje, da prostata povzroča težave predvsem v starejšem obdobju moškega, saj se težave lahko pojavijo že v zgodnjih letih in spremljajo moškega vse življenje. Lahko celo rečemo, da ima zdravstveno stanje prostate v mlajših letih določen vpliv na razvoj prostate v starejših letih.«

Pri mlajših se pojavljata predvsem vnetje prostate ali prostatitis in zožanje ali skleroza vratu izhoda mehurja, imenovana tudi marionova bolezen. Po 50. letu sta pogostejši bolezni benigna hiperplazija prostate in rak prostate, ki sta pri nas v porastu. Zdravniki priporočajo redne preglede po 50. letu (tudi če nimate težav), tistim, ki imajo te težave v družini, pa že po 40. letu. (N.M.)

Do leta 2020 v svetu skoraj 16 milijonov novih primerov raka

Rak je v Sloveniji in razvitem svetu pomemben javnozdravstveni problem. Po ocenah Mednarodne agencije za raziskovanje raka je bilo leta 2000 po svetu zabeleženih dobrih 10 milijonov novih primerov raka, od tega 5,3 milijona med moškimi in 4,7 milijona med ženskami. Za rakom je umrlo 6,2 milijona ljudi, od tega 4,7 milijona moških in 2,7 milijona žensk. Zbolevnost za rakom naj bi se do leta 2020 povečala za 50 odstotkov, tako naj bi na novo zbolevalo že 15,7 milijona ljudi, ocene pa kažejo, da bo do leta 2020 zaradi raka umrlo več kot 10 milijonov ljudi.

Rak je skupno ime za nekaj sto malignih bolezni, med vzroki smrti so v razvitem svetu in pri nas na drugem mestu, takoj za boleznimi srca in ožilja. Najpogostejši vzroki za povečevanje števila bolnikov, obolelih za rakom, so predvsem staranje prebivalstva, vedno boljše diagnostične metode, ki odkrivajo več rakavih bolezni, pa tudi večja izpostavljenost dejavnikom tveganja.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
16 komentarjev
enzrovt

heh, ko se je zadnjic prsu en prezident zdravt UKC, je vn prsu z nogami naprej (tocneje eno nogo, drugo so mu zasustral). hebatga, ni za riskirat.

01. april 2011, ob 10:45:26
Neznan

Pitbull
Tole znaci,samo zbolet moras,pol te pa vsi cerkljajo,ni vazno kolk si rudec!
. . .
Genau !
(:-)

31. marec 2011, ob 18:55:08
Bolek

Pitbull,
tu ne gre za crtlanje, tu gre za cloveka, ki je hudo zbolel in povlekel pravilno potezo, da ni sel "preko reda" in zesedel termin kakega navadnega Slovenca. Opreracija raka prostate ni tako enostavna zadeva, prvic zdravstveno in drugic psihicno, saj je moski s to operacijo prakticno kastriran ( vem iz lastnih izkusenj).

Moje stalisce do predsednika se ni s tem nic spremenilo, poteze, kot so odlikovanje Ertla, drugorazredne teme, laganje o Velikovcu itd so nesporno v nasprotju z funkcijo predsednika in bi se jih vask postenjak sramoval.

31. marec 2011, ob 17:17:33
Neznan

izven teme, a vsekakor bi bilo fajn , da se zadevo razcisti, saj sporna imena so se vedno na zemljevidih (celo v Sloveniji)
http://www.primorski.eu/

31. marec 2011, ob 16:40:02
California blue

Vcasih so bli trije dohtarji za dva miljona Slovencev,pa so vse pozdravl!

31. marec 2011, ob 16:13:38
California blue

Aha,tako je to,kjer ni Boga!

31. marec 2011, ob 16:11:50
jlpktnst

Jah, možnost operacije v tujini ima vsak. Tudi 80% slovencev nekje je finančno zmožnih takšno operacijo dat skoz. Če imate hiše za 150k€ in avte za 50k€, če zapravite bale denarja za vse ostalo... boste pa očitno še za zdravje :P Pa še tisti ki nimajo bodo prišli prej na vrsto.

Je pa žalost da plačuješ zdravstvo konstantno prek davkov + prispevkov, pa še vseeno ni dovolj.

31. marec 2011, ob 16:11:32
California blue

Tole znaci,samo zbolet moras,pol te pa vsi cerkljajo,ni vazno kolk si rudec!

31. marec 2011, ob 16:11:06
jazbar

Vse pove kje se je Turk dal operirati. Levajzarji so iz Slovenije naredili državo tretjega sveta, skorumpirano, zaostalo, lakajsko in uničeno v vseh pogledih tako gospodarsko kot v vrednotah.

SSN v parlamentu je edina rešilna bilka za Slovenijo.

31. marec 2011, ob 13:32:14
neznan2

Predsedniku (kot tudi vsem v podobni težavi) želim predvsem hitro okrevanje.

Žalostno je, da bodo "nepredsedniki" še naprej na 1. pregled in potem operacijo čakala leto dni in več. Potem ti pa zdravniki še rečejo "Ja gospod zakaj pa niste prišli prej ?". Tkivo pa raste vsako sekundo vsak dan.

Predsedniku "so svetovali.....": Ej zakaj pa raji ne svetujejo, da naj se ne zdravijo v RS? Raji pa razlagajo, kako je naše zdravstvo v EU špici in da je vse čisto primerljivo z EU vključno s čakalnimi vrstami.

g. Turk je to floskulo demantiral z eno samo potezo, ker dobro ve da vsaka minuta šteje. To je zaušnica našemu zdravstvenemu sistemu in naši stroki. In prav je naredil.


Nauk zgodbe:
1.Predvsem bodite in ostanite zdravi.
2.Če pa vas že doleti resna bolezen, pa v tujino. In naj vam ne bo žal kakšnih 10k eurov (tako kot vam ni žal cvenka za jeklene konjičke).
3. Če denarja nimate ................... upajte na točko .

31. marec 2011, ob 12:30:42
josef_ka

Pridružujem se vseem tistim, ki našemu predsedniku iskreno želijo hitro in uspešno okrevanje..... ostane pa grenak priokus za vse nas, ki nimamo možnosti operacije v tujini ....

31. marec 2011, ob 12:30:05
Bob Rock

@Bolek

Iskreno ti želim uspešen boj proti raku. Iz svoje okolice vem (ni šlo za raka na prostati, temveč za levkemijo), da je boj lahko izjemno težak - a tudi vem, da je lahko uspešen.

31. marec 2011, ob 11:48:38
Bolek

Predsedniku zelim hitro in uspesno okrevanje. To pot je predsednik izbral pravilno pot, saj je pri nas cakalna doba za operacijo prostate neskoncno dolga. Predsednik bi se lahko vrinil in tako odvzel mesto drugemu pacientu, pa tega ni storil in je raje placal sam svojo operacijo. To pot je predsednik povlekel pravo potezo. Vsaka cast!!!

Tudi jaz sem bil operiran na raku-prostati, a je bilo na zalost ze v zadnjem stadiju bolezni, tako, da je bil edini, ki si je upal operirati dr. Sandi Poteko v celjski bolnisnici, za kar se mu tudi po tej poti iskreno zahvaljujem. Na zalost pa okrevanje poteka ze 3 leta, a zaradi zadnjega stadija raka, le ta verjetno ne bo nikoli popolnoma zatrt..

Dr. Poteko je ta cas tudi edini zdravnik v Sloveniji, ki operira raka prostate z robotom. Res je odlicen zdravnik.

31. marec 2011, ob 11:37:24
neznan

Upam in želim, da bi se dobro končalo!

31. marec 2011, ob 11:12:18
Herr Flick

Vseeno se vprašam, kako to, da ni bil operiran v Sloveniji?

31. marec 2011, ob 11:07:31
mariska

Predsedniku želim uspešno okrevanje, vsem sedanjim in bodočim pacientom pa enak tretma.

31. marec 2011, ob 10:48:16
16 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej