ŠOU kljub zadolženosti vlaga v projekt profesorja

ŠOU je vložil 100.000 evrov v podjetje Aleša Vahčiča, profesorja na ljubljanski ekonomski fakulteti.

čet, 31.03.2011, 12:11

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) je pred dnevi kupila 5-odstotni delež v podjetju za informacijske storitve Oblakomat, poroča časnik Finance. Podjetje sta novembra lani ustanovila Aleš Vahčič in Denis Benič z ljubljanske ekonomske fakultete, ukvarja pa se z razvojem sistema za cenejše tiskanje. Tiskalnike s tem sistemom nameravajo najem ponuditi fakultetam.

Osnovni kapital podjetja znaša 7,500 evrov, vendar je Vahčič za Finance povedal, da je do danes v projekt osebno vložil 80.000 evrov. Večjih vlagateljev mu do sedaj menda ni uspelo pridobiti.

Naložba ŠOU preseneča

Poleg tega, da podjetje nima ostalih večjih vlagateljev, je naložba ŠOU presenečenje tudi zato, ker je organizacija v likvidnostnih težavah. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) ji je namreč pred časom zaradi kršitev pri volitvah študentskih funkcionarjev odvzela del sredstev. Zaradi tega so ogroženi tudi tekoči projekti ŠOU.

Študentska organizacija je zato denar zbrala tako, da je prodala nekatere vrednostne papirje.

Vahčič poudarja, da v iskanju investitorjev sam ni obrnil na ŠOU. Po njegovem mnenju je organizacija videla v podjetju potencial. To poudarja tudi predsednik ŠOU Marko Hozjan, ki pravi, da je "projekt dober za študente, saj jim s popolnoma novo storitvijo omogoči enoten, lažji in cenejši dostop do študijskih gradiv". Zatrdil je, da ni sodeloval pri nastanku projekta podjetja.

Marko Hozjan je sicer podiplomski študent na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Sporni posli že prej?

Po pisanju Financ študentska organizacija trdi, da je pred letom dni ob uvajanju elektronizacijo študentske prehrane za izvedbo ankete, katerega ponudnika naj izberejo, najela prav Vahčiča. Ta to zanika. Za izvajalca podjetja so takrat izbrali družbo Margenta.

Prijavi sovražni govor