Mehičani privabljajo turiste z napovedmi o koncu sveta

S programom o Majevskih napovedih o koncu sveta želi mehiški muzej privabiti tuje turiste.

sre, 13.07.2011, 14:22

Po mnenju nekaterih naj bi Maji v svojem znamenitem koledarju napovedali, da se bo 21. decembra 2012 zgodil – konec sveta. Usodni dan se neusmiljeno bliža, zato bi radi v Mehiki čim bolje izkoristili ta mit.

No, veljalo bi pohiteti. Med drugim ga že uporabljajo pri oglaševanju turizma na mehiških arheoloških najdiščih. »Odštevanje, ki bo postalo del zgodovine. Začenja se novo obdobje,« malce dvoumno piše na njihovem reklamnem napisu.

S programom, ki so ga predstavili v antropološkem in zgodovinskem narodnem muzeju v Ciudadu de Mexicu, skušajo privabiti tuje turiste v pet zveznih držav na jugovzhodu Mehike, kjer se je razvila majevska civilizacija: Quintana Roo, Yucatan, Chiapas, Campeche in Tabasco.

»Vsemu svetu bomo razkrili magično privlačnost Majev,« je po poročanju DPA ob tej priložnosti izjavil mehiški predsednik Calderon.

Maji, ki so živeli na ozemlju današnje Mehike, Gvatemale in Belizeja, so dosegli vrhunec razvoja med letoma 250 in 900 našega štetja.

»Izjemna priložnost!«

Strokovnjaki so že večkrat poudarili, da niso Maji nikdar izrecno trdili, da bo konec sveta ravno 21. decembra 2012. Zapisali so le, da se bo tega dne končalo »dolgo odštevanje« z njihovimi časovnimi enotami.

Tudi najbolj apokaliptične teorije pa so za Mehičane dovolj za razširjanje védenja o Majih med tujimi turisti. Z več kot 500 kulturnimi dogodki, ki jih nameravajo prirediti v prihodnjih 18 mesecih, naj bi krepko podprli gospodarski in socialni razvoj naštetih držav.

Omenjeni datum je »izjemna priložnost« za oglaševanje kulturnega turizma, je prepričana tudi mehiška ministrica za turizem Gloria Guevara.

Za program »konca sveta« bodo Mehičani pripravili številne mednarodne razstave, festivale in konference, za obiskovalce bodo odprli nova arheološka najdišča in muzeje ter izboljšali sedanjo turistično infrastrukturo na tem območju.

Res škoda, če ljudje 22. decembra 2012 vseh teh pridobitev, novosti in izboljšav – ne bi mogli več uporabljati.

21. 12. 2012 ali 28. 10. 2011

Enaindvajseti december 2012 zaznamuje konec 5126-letnega ciklusa koledarja Majev. Znanstvenik David Morrison trdi, da se v letu 2012 ne bo zgodilo nič usodnega. Konec koledarskega ciklusa je namreč za Maje pomenil preobrazbo in prenovo, ne pa katastrofe.

Tudi po mnenju švedskega raziskovalca dr. Carla Johana Callemana v majevskih virih ni ničesar, kar bi napeljevalo k razmišljanju o koncu sveta. Nasprotno, koledar sporoča, da se bo začela transformacija zavesti in ljudje bodo začeli izkušati zavest enosti.

To pa se bo pravzaprav začelo dogajati že letos. Dr. Calleman je namreč izračunal, da se majevski koledar v resnici konča že 28. oktobra 2011, ne pa 21. decembra 2012.

Prijavi sovražni govor