Knežji kamen premestili

Knežji kamen so iz deželnega muzeja na avstrijskem Koroškem premestili na sedež koroške deželne vlade v Celovcu. Selitev je izzvala Slovenija.

sre, 23.11.2005, 21:40

Ljubljana/Celovec - Knežji kamen so iz deželnega muzeja na avstrijskem Koroškem premestili na sedež koroške deželne vlade v Celovcu. Selitev je izzvala namera Slovenije, da ta kamen upodobi na novem evro kovancu.

Knežji kamen je bil doslej na ogled v preddverju koroškega deželnega muzeja. Zaradi slovenske namere, da ga upodobi na slovenskem evro kovancu za dva centa, pa je postal predmet političnih razprav na avstrijskem Koroškem. Koroška deželna vlada je 25. oktobra sprejela resolucijo, v kateri je pozvala avstrijsko zvezno vlado, naj v dvostranskih pogovorih poskrbi, da bi se Slovenija odpovedala nameri, da bi "osrednji simbol koroške deželne zgodovine" uporabila na plačilnem sredstvu, ki ga bo izdala Slovenija in bo uporabno po vsej Evropi.

Haider: Knežji kamen ni bil nikoli pomemben za Slovenijo

"Želimo le poudariti in ustrezno predstaviti, da je knežji kamen pravni simbol, ki je povezan s Koroško in avstrijsko državo. Tudi z zgodovinskega stališča knežji kamen ni bil nikoli pomemben za Slovenijo," je selitev knežjega kamna za TV Slovenija pojasnil koroški deželni glavar Jörg Haider.

Upodobitev knežjega kamna na evro kovancu je izzivanje

Njegov namestnik ter referent za kulturo Martin Strutz je nameravano upodobitev knežjega kamna na evro kovancu označil za "slovensko izzivanje". "Tega zagotovo ne bomo dovolili. Pritožili se bomo pri Evropski uniji, kjer odločajo o podobah na evropskem denarju," je dodal.


Knežji kamen je obrnjen glavič rimskega stebra. Na njem so v slovanski državi Karantanija ustoličevali kneze v obredu, v katerem je novi knez prejel oblast iz rok svobodnega slovenskega kmeta, tako imenovanega koseza. Obred se je kasneje nadaljeval tudi v vojvodini Koroški. Zadnji obred v slovenskem jeziku je potekal leta 1414, ko je tedanji knez in vojvoda Ernest Železni dejal slovenskemu kosezu: "Kmet, ne razumem tvojega jezika." Do 19. stoletja je knežji kamen stal v bližini cerkve pri Krnskem gradu, nato ga je kupilo Zgodovinsko društvo za Koroško, ki ga je v začetku 20. stoletja prodalo koroškemu deželnemu muzeju.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
27 komentarjev
Neznan

Ja Peter, pa kaj potem.

Prašaj kakšnega zamejskega Slovenca, pa ti bo razložil. Mimogrede si malo oglej zgodovinske učbenike, da boš vedel, kdaj so naše kraje kolonizirali Nemci. Bi ne bilo slabo, ko bi si prečital tudi Moj Boj od Hitija, pa boš videl, da se je dobro zavedal, kje so nemške meje, ne samo pri nas ampak tudi na vzhodu. Če mu je pa potem grebenček zrastel je pa sam kriv. Tud on ni čital zgodovine osvajanja mame rusije.

25. november 2005, ob 01:54:39
Neznan

Koroska je ponemcena

Gorenjska je poslovenjena

Furlanija je poitalijancena(?)

Istra je pohrvatenaIn kaj potem?

25. november 2005, ob 00:00:54
Neznan

Enkrat je v Hintermosu zlo snežil. Pisalo se je leto 2004. Mal smo se ga nažongal u enmu jurčku na smučišču, pol je pa kelnarca kar po slovensk začela lomt. Menda je to pri njih narečje. Pa še mlada punca je bla.Drugič poslovno tam nekje nad Salcburgom. Skupi z gostilničarjem smo se ga nabral, pa ja potegnu frajtonarco in začel špilat Avsenike, ... , mi pa po slovensk pet. Pa se mu je zaletela harmonka. Kva pa pojete na našo musko. Dragi Josef, to je vendar naša muska, a hočeš še enkrat da ti zapojem Murke, dolina zelena s krvjo prepojena mater ti ponemčeno.

24. november 2005, ob 19:06:42
Neznan

Ljudje nehajte udrihati po Haiderju, da nam ne razbije tega kamna. Tudi to je zmozen narediti. Samo poglejte njegovo sliko kako je ze ves razburjen, saj vec ne ve kaj bi pocel.

24. november 2005, ob 18:49:57
Neznan

mates - 24.11.2005 ob 12:03:12 - avstrijci so mesanica nemcec in pa slovanov.nemci jih tako ne marajo.imajo se ya nekaj vec,pa niti svojega jeyika nimajo,govoriti morajo nekaksno nemsko narecjeAmeričani, Novozelndci in Aussiji so tudi ena čuden mix, pa še jezik tuje države govorijo. Jaz sem jih pa celo imel za resne narode, eh.

24. november 2005, ob 16:37:33
Neznan

Ni besed s katerimi bi opisal kako se bom sramoval, ce bo moja drzava zatajila svojo zgodovino.

24. november 2005, ob 15:52:36
Neznan

hrastOB1ti kr sanjaj. Še tisti del koroške ki je ostal v Sloveniji je v Ljubljani obravnavan kor nebodigatreba nadlega. Zato bo verjetno prej obratno. Ceste do Kalgenfurta so boljši vzdrževane, kot tista preko Hude luknje do Ljubljane.Rajši špreham po Avstrijsko, pa se počutim gosposko ko rajo na tej strani vidim.

24. november 2005, ob 15:04:44
Neznan

Bravo Hajder.Slovensko golazen je treba s palico po glavi, da ve kje ji je mesto!

Rupel pa brš v Turkmenistan, Drnovšek na Kosovo...

24. november 2005, ob 13:30:06
Neznan

Do leta tam do 1030 ko je na korškem vladala sveta Hema Slovenskega porekla je slovenstvo segalo do Solnograda , pa še čez. Celo do leta 1900 smo Slovenci imeli svojo božjo pot v Kelnu, ki je imel velik del slovenske korenine. Če nebi prišlo v tej plemiški družini do družinske tragedije , bi bilo danes precej drugače. Tako pa so posamezna področja v začetku, prešla v nemške roke, kasneje pa večina koroške. Nemško gospodstvo je tako počasi ponemčilo večino slovenstva. Knežni kamen je simbol Slovencev, pa naj si Hajdrr še tako trudi da ne . Očinek bo sedaj ravno nasproten. Kamen ki ga bodo sedaj lahko videli mnogi in marsikdo si bo pozanimal kaj je to. Sedaj veloko koroščev ni vedelo zanj . Sedaj pa bodo. Zahvaliti se moramo Hajderju

24. november 2005, ob 13:10:13
Neznan

Der Fürstenstein als eines der wichtigsten Rechtsdenkmäler der Kärntner Landesgeschichte übersiedelte heute, Mittwoch, vom Landesmuseum ins Foyer der Kärntner Landesregierung. Hier soll er laut Landeshauptmann Jörg Haider in einem optimalen Rahmen der Öffentlichkeit frei zugänglich gemacht werden. Offen ist derzeit noch, ob der Fürstenstein tatsächlich am Arnulfplatz 1 bleiben wird. Auf Grund einer Resolution des Geschichtsvereins Kärnten wird der Wappensaal im Klagenfurter Landhaus als zweiter möglicher Standort geprüft. Der Öffentlichkeit und den Medien präsentiert werden soll der Fürstenstein an seinem neuen Standort am 1. Dezember um 10.30 Uhr.

Der Landeshauptmann betonte, dass den Kärntnerinnen und Kärntnern auch die Bedeutung dieses einzigartigen Rechtsdenkmales für die Geschichte Kärntens näher gebracht werden solle. So wolle man etwa die historischen Hintergründe auf Schautafeln darstellen, auch die Produktion einer Video-Dokumentation sei angedacht. Mit der Aufstellung des Fürstensteins am neuen Standort solle dieses für die Landesgeschichte so wichtige Rechtssymbol stärker ins Bewusstsein der Menschen gerückt werden, betonte Haider. Vor allem für Schüler soll die Geschichte Kärntens so lebendig präsentiert werden.24. november 2005, ob 13:05:51
Neznan

avstrijci so mesanica nemcec in pa slovanov.nemci jih tako ne marajo.imajo se ya nekaj vec,pa niti svojega jeyika nimajo,govoriti morajo nekaksno nemsko narecje

24. november 2005, ob 12:03:12
Neznan

jap 80 % korošcev je čiste slovenske krvi, ampak večina pa se ima za čistokrvne nemče. Ja vrjetno so zakompleksani, kot pri nas Jeliničič, Barovič, imata se za največja čista slovenca, resnica pa je drugačna, tako kot pri korošcih. Sicer tudi v pa tudi če pogledaš primke italjanov tja do Torina, vidiš sledi slovencev v njih, samo korene gledaš, brez končnic (na i, o, li).Sicer pa zna tale kamen slovencem prav pridit, samo, da se bo o njem čim več pisalo, razburjalo itd., vsak ostrovrhar, ki je malo radoveden bo malo pobrskal od kje izhaja, ..in potem bo spoznal, da je pravzaprav slovenec.

24. november 2005, ob 11:55:02
Neznan

Avstrijci se sramujejo svojega slovenskega, ceskega in slovaskega porekla.

Njihova zunanja ministrica se pise Plasnik, donedavna stajerska dezelna glavarka se pise Klasnic, nekdanji predsednik ustavnega sodisca se pise Adamovich, sedanji se pisek Korinek, predsednik avstrijske vlade pred 2. svetovno vojno se je pisal Schuschnig...

Avstrijci so v veliki meri mesanica slovenskih staroselcev in germanskih priseljencev. Samo pojdite na katerokoli pokopalisce na avstrijskem Stajerskem ali avstrijskem Koroskem pa boste videli.

Namesto da bi te svoje multinacinalne korenine poudarjali in bili nanje ponosni, se delajo bolj germanske od Nemcev.

Meni se zdi, da so malo zakompleksani.

24. november 2005, ob 11:22:15
Neznan

Knežji kamen je res ostanek rimskega stebra, ampak lahko bi bila tudi navadna skala, na kateri bi bilo mogoče sedeti. Bistvo je v simbolu. Materialno še vedno predstavlja obred, ki so ga na njem opravljali, namreč to, da je ljudstvo predalo oblast v roke knezu. Ljudstvo je bilo slovensko, knezi pa pa so bili najprej slovenski, potem pa nemški. Ampak do leta 1414 so s tem obredom simbolno in prostovoljno predajali oblast knezom.

Takega obreda drugi narodi na tem prostoru niso poznali. Ko pa bi bil narod, ki je predajal oblast nemški ali zaradi mene avstrijski, bi ga na Avstrijskem cenili povsem drugače.

Res se tukaj pogovarjamo o davni zgodovini in eni vedo več, drugi manj. Vendar je dejstvo, ki ga ne smemo spregledati, da smo skozi to zgodovino postali, kar smo danes.

Kot sem že rekla, če haider želi doseči, da upodobitve kamna na kovancih ne bo, mu predlagajmo, naj nam v zameno kamen izroči, pa ga bomo hranili v muzeju n se jim na Koroškem ne bo treba spotikati čez njega.

Lahko pa ga izroči tudi koroškim Slovencem, ki jim dejansko najbolj pripada.

24. november 2005, ob 11:14:35
Neznan

NAJBOLJE DA HAIDER NANJ TUDI SEDE NANJ, KOROŠČI PA BODO HODIL K NJEMU TER MU V SLOVENŠČINI IZJAVLJALI SVOJE ZAHTEVE IN ŽELJESICER PA KEŽNI KAMEN JE PRIČA O SLOVE(a)NSKI DRŽAVI, TISTO, KAR RAZLAGA HAIDER, DA JE BILA kRNTANIJA \" SLOVANSKA\" PA JE TREBA RAZMISLIT, A NE?KATERI SLOVANI ŽIVIJO NA KOROŠKEM?

A)MAKEDONCI

B)UKRAJINCI

C)POLJAKI

Č)SRBI

D)HRVATI

E)ČEHI

F)RUSI

X)SLOVENCIIN KATERI GERMANI SO DOBILI PROTEKTORAT NA SLOVE(A)NSKO KARANTANIJO

A)PRUSI

B)BAVARCI

C)ŠVABI

Č)ŠVEDI

D)NORVEŽANISICER PA UGOTOVITEV, DA SO AVSTRIJCI \"OSTROVRHARJI\" NASTALI IZ SLOVENCEV (KARANTANSKIH SLOVANOV), SE PRAVI DA SO NAROD BREZ INDENTITETEZATO MORAJO ŠE TOLIKO BOLJ BRANITI KNEŽJI KAMEN

BRAVO HAIDER MOGOČE BOŠ SPOZNAL OD KJE RASTEJO KORENINE VAŠE DRŽAVE

24. november 2005, ob 10:45:42
Neznan

V tem trenutku bi potrebovali se enega generala Maistra, ki bi poskrbel za prikljucitev celotne Koroske k Sloveniji.Ko bi uredil to, bi lahko podobno uredil s Furlanijo in Trstom, zatem pa se problem z juzno mejo. In potem bi Slovenci res bili koncno zjedinjeni in en narod pod svobodnim soncem.:)Ah sanje....

24. november 2005, ob 10:41:15
Neznan

Nekoč, pred milijoni let, je nastal svet in ni bilo meja in bilo držav. Potem so začele nastajati dežele, pa države in meje. Čeprav mnogi trdijo, da za prmejduš točno vedo, kje vse so nekoč potekale meje, v to močno dvomim. Poznana so dejstva, ki jih je pač nekdo zapisal. Je zapisal prav, je bilo res tako pred 1500 leti? Ali pa še mnogo prej? Nekoč je bila tudi Karantanija, pa je ni več. Bila je tudi Jugoslavija, pa je ni več. Ostala je Slovenija med množico drugih. Tudi drugje po svetu so se meje spreminjale, nepremičnine in premičnine pa so ostajale tam, kjer so pač v danem trenutku bile. Tako tudi knežji kamen. Zamislimo si, da bi sedaj vse države, ki so nastale iz mnogo večjih (primer Sovjetska zveza, Jugoslavija...) zahtevale nazaj vse tisto, kar je bilo nekoč v veliki skupni državi njihovo, sedaj je pač ostalo na drugo strani meje??

Pa ne me imet za šovinista, ker nisem. Samo praktično razmišljam. Čez sto let bo spet vse drugače in takrat bo morda zemlja, na kateri danes stoji knežji kamen, neka čisto nova država, ko se bodo spet spreminjale meje zaradi takšnih ali drugačnih razlogov.

Očitno je še vedno premalo večjih problemov.

24. november 2005, ob 09:19:21
Neznan

Jörg je nekaj najboljšega, kar se je lahko zgodilo zamejskim Korošcem. Zdaj bo svet izvedel še za Knežji kamen. Še malo pa bo jasno, da je Avstrija izvedla nad Slovenci v 20.stol. pravi genocid. Slovenci pa bodo spoznali, da jih je švaba nategnu na suho.Takih tičkov se vedno najde, pa čeprav na prvi pogled ne izgleda tako.MILOŠEVIČ - zaslužil bi najvišje slovensko priznanje. Brez njega bi ne bili nikoli samostojni, pa naj se 57-aši še tako napihujejo.DRNOVŠEK - zaslužil bi najvišje srbsko priznanje. Zaradi njega kosovo ne bo nikoli samostojno.

24. november 2005, ob 08:56:20
Neznan

Tukaj pišejo poznavalci in nepoznavalci-članki obupni.Ve se zgodovino Slovencev. Politika je pa že od nekdaj nedorasla svoji vlogi. Dokler ni skupnega ideala po vodenju naroda, se dogaja, da vsak, ki pride na oblast požanje žetev le zase.Se pravi, ne glede kdo je trenutno na oblasti, se mora voditi odločna politika skupnega ideala. Drugi izkoristili slabosti in vse manjši smo po velikosti in številu.KDO OD MILIJONA SPOSOBEN TO HIRANJE PRESEKATI? Kaj še jokate potem o svoji usodi!

24. november 2005, ob 08:32:25
Neznan

Če se Avstrijci razburjajo zaradi \'našega\' knežjega kamna, potem je najbolje, da se v to komedijo vpletejo še Italijani kot potomci Rimljanov. Kamen je namreč ostanek rimskega stebra. Kakor koli mešamo to čobodro, je jasno, da je zgodovina pač nekakšen tok, ki vse prinaša, odnaša in spotoma premeša. S tem se bo moral sprijazniti tudi Haider. Koroška ni bila in še vedno ni absolutno nemška dežela. Je pač del Evrope, ki je multinacionalna. Nekaterih tudi vse dosedanje evropske vojne niso ničesar naučile. Še vedno vztrajajo pri svojem nacionalnem egu.

24. november 2005, ob 08:11:07
Neznan

Ko se srbijančki zgovarjajo na preteklost se jim v Sloveniji vsi posmehujemo in jim govorimo kaj se vračajo v zgodovino nazaj za 500 let,ko pa nas Haider udari po jajcih se pa nategujemo za kos skale .

24. november 2005, ob 07:21:38
Neznan

Predlagam, da jim \"spacialci\" iz SKB ukradejo knežji kamen in izginejo v neznano ...

24. november 2005, ob 06:09:30
Neznan

spet ga serjete z neko SLOVANSKO drzavo Karantanijo!!!!!!! Prasci zgodovinarski z Simonitiji, Stihi itd. na celu!!!

Rupel je pa iz istega testa - kdo ima jajca v Sloveniji - ali pa raje pobirajo haiderju golf zogice - tako kot pred leti Krizaj??

Svinje in prasci ................vseeno iz katerega hleva- vsi glih!!!!

24. november 2005, ob 04:44:29
Neznan

če beremo Mejnike slovenske zgodovine lahko lepo vidimo, da je v davnih časih obstajala Karantanija, ki jo je cesar Karel Veliki leta 811 razcepil po toku Drave na sve ločeni cerkveni provinci, Severno in Spodnjo. Spodnjo je obvladovala Oglejska patriarhijam ki je nastala leta 1077, ki se je kasneje preimenovala v Domovino Furlanijo, kjer so bili duhovniki dvojezični, latinsko in tudi slovensko govoreči; Severno pa je obvladovala Salzburška in Freisinška patriarhija, ki pa je ignorirala slovenščino in s tem počasi postavljala temelje predavstrijkih dežel. Tudi na Tirolskem se je takrat še govorilo tudi slovensko. Šele s pomočjo Bavarcev se je Gornja ali Severna Karantanija v 13 stoletju naglo spreminjala v t.i avtrijski politični prostor. Ker so bili slovenci premalo pretepaški (borbeni) je leta 1046 vdova Ema Eppensteinska (poreklo imena: jepa-kepa od tod potem Eppen, Stein - kamen) v obupu darovala nemškim kolonizatorskim cerkvenim ustanovam malo manj kot četrtino Karantanije in to na črti od Krke na Koroškem preko Vitanja pa vse do doline Mirne na Dolenjskem. Salzburška nadškofija je ustanavljala fare in podružnične fare, ki so imele usoden vpliv saj so opravljale izrazito asimilacijsko poavstrijčevalno vlogo. Začelo se je pri Spitallu, Leobnu (Sekava po slovensko) in Krki, potem pa se je širilo naprej.

Ker pa Heider prekleto dobro ve za ta zgodovinska dejstva je tako glasen, saj upa da bomo Slovenci zopet, kot vedno dosedaj, na koncu stisnili rep med noge in na tiho momljali, na glas pa molčali, namesto da bi udarili z zgodovinskimi dejstvi in utišali prefrigane Volksdojčarje.

23. november 2005, ob 23:21:02
Neznan

Haider dela za nas. Privlekel je na dan simbol, ki smo spoznali že v osnovni šoli. Zdaj bo moral enkrat povedat, da je to slovenski simbol. Doslej mu ta povezava še ni šla z jezika. priznat bo moral, da smo imeli tam, kjer je on danes, mi že pred \"avstrijci\" svojo državo. In da smo ostali kot manjšina še vedno tam, vendar nam noče priznati pravic po državni pogodbi. Ko bomo v Bruslju obe zgodbi povezali, se bo lahko le skril v kot...

23. november 2005, ob 22:38:13
Neznan

Zgodovino pišejo zmagovalci. Vlado pozivam, da v tem primeru naj ne bodo poraženci.

23. november 2005, ob 22:30:15
Neznan

Ko bi gospod haider priznal, da je knežji kamen državni simbol slovenstva, bi moral priznati, da s(m)o bili Slovenci na Koroškem prej kot Avstrijci. Pa ne samo to, kamen dokazuje, da smo imeli državo in slovenske kneze, ki so izvrševali svojo oblast. Glede na to, da se imajo Avstrijci (za katere pravi gospod Jelinčič, da so narod brez lastnega jezika, saj govorijo nemško) za več vredne, je ta dejstva, ki jih simbolizira knežji kamen, pač težko požreti.

Upam, da naša država ne bo odstopila od namenov glede simbola knežjega kamna na kovancu, še posebno, ko v Bruslju glede tega ni bilo problemov. Ne znam si predstavljati, da bi Avstrija lahko ponudila ustrezno zamenjavo, razen da bi nam izročila kamen sam.

23. november 2005, ob 21:58:09
27 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej