Poostreni nadzor nad taksisti

Prometni inšpektorat je v sodelovanju z uradom za meroslovje, davčnim in tržnim inšpektoratom ter policisti oktobra in na začetku novembra opravil najobsežnejši nadzor nad taksisti.

sre, 12.12.2007, 21:47

Ljubljana – Prometni inšpektorat je v sodelovanju z uradom za meroslovje, davčnim in tržnim inšpektoratom ter policisti oktobra in na začetku novembra opravil najobsežnejši nadzor nad taksisti. V Ljubljani, Novi Gorici, Celju, Velenju, Mariboru in Murski Soboti so namreč pregledali kar 226 avtotaksijev. Podobno kot že januarja in aprila so zaradi ugotovljenih nepravilnosti izdali več deset odločb, plačilnih nalogov in opozoril. Zaradi bližnjega predsedovanja EU lahko taksisti januarja pričakujejo pogostejši in še ostrejši nadzor.

Kot sta povedala glavni inšpektor na inšpektoratu za promet Jurij Kos in direktor inšpekcije za cestni promet pri tem inšpektoratu Ervin Tomšič, je bila jesenska akcija nadzora posledica številnih prijav potnikov. Ti so se pritoževali predvsem zaradi neizdanih računov ali različnih cen na enakih razdaljah.

Ker ima prometna inšpekcija omejene pristojnosti, so se odločili za skupni nadzor z davčno in tržno inšpekcijo, pri ustavljanju taksistov v nočnem času jim je pomagala policija. V upravnih zadevah so skupaj izdali 25 odločb, pri čemer so šestim taksistom prepovedali nadaljnje delo, ker niso imeli licenc ali so si jih »sposodili«. Pri četverici so odkrili, da nimajo overjenih taksimetrov, v 15 primerih so izdali odločbe zaradi hudih nepravilnosti v zvezi z označbami in predpisano opremo, v 11 pa so taksiste le opozorili. V t. i. prekrškovnih zadevah so izdali 67 plačilnih nalogov (zaradi manjših napak pri oznakah in opremi, neizdajanja računov, nepravilnosti pri zaključevanju blagajn oziroma dnevnega izkupička ali neustreznega taksimetra) in 51 opozoril.

Prometni inšpektorji ugotavljajo, da je med taksisti še vedno precej dela na črno (najemanje študentov) in drugih izigravanj pravil. Iz Zagorja so dobili več prijav, da taksist najprej pobere eno stranko, nato pa med potjo prisede še več drugih, s Primorske pa, da nekateri taksisti na progah avtobusnega javnega prometa nekaj minut pred odhodom avtobusa »ukradejo« potnike. Pri tem so nekateri celo tako podjetni, da imajo namesto avtov že kar kombije. K nelojalni konkurenci po mnenju Jurija Kosa ob pomanjkljivem nadzoru občinskih redarjev ali inšpektorjev veliko pripomorejo tudi pomanjkljivi občinski odloki oziroma to, da jih ponekod sploh nimajo. Teh tudi ne spreminjajo dovolj hitro in so marsikje že zastareli.

Več o tem v današnjem tiskanem Delu.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
21 komentarjev
Neznan

Pa saj že Jankovič osebno pregleduje in nadleguje vsakega, ki narobe parkira, sam pa se vozi kot paša po mestu.

14. december 2007, ob 16:41:00
Neznan

Kaj se pravzaprav dela na Stegnah? Tovornjaki dovažajo material. Ali odganjajo vrtičkarje, ali pa bodo pozidali vodozbiralno območje? Kdo ve kaj o tem? Ali bodo na hitro postavili naselje, kot so naredili s hotelom mons, ko je javnost izvedela za stvar ko so pričeli z delom? ali pa v primeru mosteca, ko so na lepem pričeli podirati zaščitena drevesa?

14. december 2007, ob 07:34:35
NeznanKoncno....Se na kitajskem imajo bolje urejene taksije! ( bele prevleke na vseh sedezih ki jih dnevno menjajo, lcd zaslon da se lahko kratkocasis, racun ti vsakic sprinta, zaprt je v kletki in ce kadi, govori po telefonu, pljuva ne vozi po navodilih ne odpira oken, radija, klime po navodilih ti ni potrebno placati.Sistem deluje 100% in samo v Shanghaiu na dan prepeljejo 3mio potnikov!Tako da se lahko nasi vaski furmani samo zgledujejo!14. december 2007, ob 06:12:48
Neznan:)

13. december 2007, ob 23:05:08
Neznankakršni članki, takšni komentarji.Poostreni nadzor nad taksisti - 13. december...

in v članku: najobsežnejši nadzor nad taksisti je bil na začetku novembra.

Več o tem v današnjem tiskanem Delu.sem slišala, da se pripravlja en nov osrednje-slovenski časopis.

13. december 2007, ob 23:04:25
Neznan

Slovenija ima policiste in ne "policaje", poleg tega bi bila najbolj primerna kazen za napačno parkiranje (razbitje vetrobranskega stekla), neuporaba smernika (razbitje smernika), uporaba GSM med vožnjo (takojšnje razbitje GSM pa še voznika zraven). Nekdo je omenjal, da policisti ne znajo narediti red, seveda ga znajo, samo trenutna vodilna garnitura jih je s svojo famozno vsevednostjo in kadrovskim neznanjem pripeljala v galaktično črvino iz katere še nekaj let ne bo izhoda. Vse kaže, da bo slovenska policija le še lep spomin, ker bo čez nekaj let večina tega kadra le še na ravni javne pomoči (brezdelci, natakarji, ipd.). Takrat pa bo treba najti tudi krivce, predlagam, da si jih že danes dobro zapomnite, da se bo vedeli koga kaznovati.

13. december 2007, ob 22:57:45
Neznan

Zelo smrdi po neopranem,

da tega vohati se ne da,

slovi po grdem gobcu zlaganem,

laži pa tu ponujat zna.

Ta smrdljiva baba neoprana,

sliši na ime Andrijana.

13. december 2007, ob 22:06:13
Neznan

Mislim, da bi bilo tudi v Sloveniji dobro vpeljati sluzbo taksijev po vzoru izraelske. Taksijev je na vsakem koraku, vozi takoimenovani taksi servis na vseh avtobusnih linijah v mestih in v medmestnem prometu, z osebnimi avtomobili za stiri potnike in pa kombiji z desetimi sedezi. Cena voznje s taksijem je ista ali celo cenejsa kot v avtobusnem mestnem ali medkrajevnem prometu. Vedno pa so polni tako taksiji kot avtobusi ali vlaki, saj je voznja veliko bolj udobna in brez zivciranja na cesti.

Predvsem je to v dobro potnikov in pa seveda proti monopolu avtobusnih podjetij in zeleznice. Obicajno se taksi napolni v nekaj minutah, ob konicah ali konec tedna pa jih je dostikrat se premalo.

Drugo pa je special taksi, ki ga pozoves in so cene primerno visje.Ce bi v Sloveniji tudi vozili taksiji na rednih avtobusnih linijah, bi bilo veliko manj cakanja na avtobuse. Izgleda pa, da tici v tem grmu zajec.

13. december 2007, ob 19:28:48
Neznan

lepa Anka - 13.12.2007 ob 14:04:58 - prekleto pa zakaj ne moremo komentirati Javnega protesta novinarjev Maga?

Kdo se gre tu cenzuro in zaporo na Delu?

Kaj ste se na Delu ob treh proSD-LDS_zaresovskih dnevnikih, prestrašili ene tedenske revije Mag, ki piše precej drugače kot je v Sloveniji desetletja navada.

Kaj bomo kar gledali to novinarsko enoumje, ki se plazi po Sloveniji??

Novinarji, plačanci bogatih rdečih tajkunov, ki nekaznovano trosite svoje laži, fuj!!!Veso Stojanov, ki si začel svojo kariero v mornariškem glasilu JLA, ostani tam kjer si in ne delaj škode!!

Kakšno plačo pa imaš sedaj in kakšno ima Šurla?? Bi bilo dobro videt in zvedet.

kaj ni bil pred časom objavljen na naslovnici Demokracije znesek tvoje zelooooo visoke plače?

Torej ti ne gre za boljšo plačo, temveč da razgoniš eno redkih revij, ki ne naseda enoumju in si kaj upa!

Nadzorni svet Dela s predsednico Starina Kosem, Stojanom Zdolškom ter kupljenim Markešem pa zaseda v graščini blizu Pivovarne Laško ter ob dragi pijači in hrani zaje.... bralstvo!!!!

Marš!!

Časnik, kjer 100% novinarjev glasuje proti kandidatu za odgovornega urednika ne more biti objektiven, ne glede na to ali je na levi ali desni. Pri nas pač niso dovoljeni levi in desni časniki kot drugje. ampak se nekdo predstavlja kot edinega, ki trosi resnico. Repovž je dobil 100% košarico, pa je bil prav tako nastavljen za urednika v Mladini čeprav ravno ne izgleda pro-vladna oseba.

Glede na sedanje medijsko enoumje, ki je začelo obvadovati Slovenijo in ustvarjati izredno stanje, so rokice teh ukrepov malo daljše in starejše. Tja do 1945 ....

13. december 2007, ob 18:24:37
Neznan

mogoče pa policija ne ve kod vse se podijo objestni motoristi in avtomobilistiizven mest je polno krosarjev brez registerskih tablic, ki se podijo po stranskih, makadamskih in gozdnih cestahlokalni frajerji so za policijo praktično neulovljivi in nepomembni

13. december 2007, ob 14:43:17
Neznan

Vsi, ki si na cesti služijo denar (ne prostitutke ;-)) bi morali biti vzor ostalim voznikom. To so taksisti, kamionarji, avtobusarji, in pa seveda vsi, ki so na poti s službenim vozilom: za njih bi naj veljale 3-5× višje kazni za prometne prekrške.

Začenši s smerokazi, pa vse do prehitre vožnje in napačnega parkiranja.To je moj predlog...

13. december 2007, ob 14:39:19
Neznan

A to, da jih (motoriste) ne morejo ujeti, ustaviti, disciplinirati je potem takem opravičilo policije? Zakaj pa drugje, v drugih državah ni problemov? Torej, pustimo motorje drveti z 120, 150 km/h skozi naselja, saj se jim nič ne more, če pa jaz peljem 10km/h več na avtocesti pa me usranci takoj ustavijo z lučmi itd...?

Dajte no, naj si policija nabavi tako opremo da bo kos tistim, ki res delajo prekrške ne pa lovit tiste ribe, ki so v vedru. Če pa je naša policija nesposobna, pa naj po vzoru medicisnkih sester, dr. in drugih ki jih je premalo uvozi. Davkoplačevalcem je vseeno koga plačamo, saj red naj naredijo.

13. december 2007, ob 14:09:31
Neznan

prekleto pa zakaj ne moremo komentirati Javnega protesta novinarjev Maga?

Kdo se gre tu cenzuro in zaporo na Delu?

Kaj ste se na Delu ob treh proSD-LDS_zaresovskih dnevnikih, prestrašili ene tedenske revije Mag, ki piše precej drugače kot je v Sloveniji desetletja navada.

Kaj bomo kar gledali to novinarsko enoumje, ki se plazi po Sloveniji??

Novinarji, plačanci bogatih rdečih tajkunov, ki nekaznovano trosite svoje laži, fuj!!!Veso Stojanov, ki si začel svojo kariero v mornariškem glasilu JLA, ostani tam kjer si in ne delaj škode!!

Kakšno plačo pa imaš sedaj in kakšno ima Šurla?? Bi bilo dobro videt in zvedet.

kaj ni bil pred časom objavljen na naslovnici Demokracije znesek tvoje zelooooo visoke plače?

Torej ti ne gre za boljšo plačo, temveč da razgoniš eno redkih revij, ki ne naseda enoumju in si kaj upa!

Nadzorni svet Dela s predsednico Starina Kosem, Stojanom Zdolškom ter kupljenim Markešem pa zaseda v graščini blizu Pivovarne Laško ter ob dragi pijači in hrani zaje.... bralstvo!!!!

Marš!!

13. december 2007, ob 14:04:22
Neznan

volk, poskusi vtakniti palico med feltne Kawasakiju pri 180 km/h...

13. december 2007, ob 13:50:42
Neznan

kapca, lahko uporabljajo sireno. Po ZVCP jo celo mora. Z zakonom o javnem redu in miru se to sicer tepe, v vsakem primeru lahko policist uporabi svojo presojo ali je cesta dovolj prazna, vendar pa je ob morebitni povzročitvi nesreče tako ali tako odgovoren sam. Če pa krši javni red in mir... no ja, tega še nisem slišal, da bi intervencijskemu vozilu napisali kazen za kršenje JRM... morda bi si jo lahko napisal celo policist sam?

13. december 2007, ob 13:48:45
Neznan

kapca v mojih mladth letih smo bili skriti za vogalom s preklo v rokah.Ko se je režeča stvar,običajno še brez auspuha približala,si samo vtaknil preklo v špice,nato pa gas.Nato je bil pa mir ponoči.

13. december 2007, ob 12:07:39
Neznan

Komunističnega linča tednika MAG se pa na partijskem trobilu kot Delo je, ne more in ne sme!!!!

13. december 2007, ob 11:50:50
Neznan

"tačku;"

postavi se v vlogo policaja in skušaj ustaviti drvečega motorista, ki:

- vozi skozi naselje s preveliko hitrostjo;

- vozi brez predpisane opreme ali ustreznega vozniškega dovoljenja,

-vozi neregistrirano motorno kolo ali z ukradenimi oz. ponarejenimi tablicami;

- vozi vinjen ali pod vplivom mamil;

- beži iz kraja kaznivega dejanja (povzročitve prometne nezgode, ropa, vloma, umora, pretepa itd);

- vozi ukraden motor.Skočiš na cesto in mu mahaš v pozdrav:

- ker policisti imajo samo 3-5% možnosti ugotovitve prekoračitve hitrosti z ročnimi radarji;

- motorist jo jadrno pobriše naprej in ne ustavi;

- motorist iz objestnosti zapelje v policaja;

- policaji se z avtom in sireno (v nočnem času je v naselju ne smejo uporabljati) ter modrimi utripajočimi lučmi poženejo za njim in ga zaradi zgoraj navedenih možnosti skušajo ustaviti. A glej ga zlomka, motorist pri begu pade, se poškoduje ali celo umre.Naslednji dan v POP TV-eju, Novicah ipd. policija pognala mladega motorista v smrt.

Oceni situacijo sam, me zanima tvoje razmišljanje.

13. december 2007, ob 11:37:42
Neznan

Specialna policijska enota je že formirala odred ostrostrelcev za pomoč pri nadzoru motoristov. Končno.

13. december 2007, ob 10:40:58
Neznan

taček, tudi divji motoristi in vozniki pridejo kmalu na vrsto.

13. december 2007, ob 08:57:40
Neznan

kdaj bodo začeli ustavljati divje motoriste in voznike sredi noči po Ljubljani itd itd.Teh se menda bojijo. Tako pravijo. Taksisti pa so bolj na udaru in bolj odvisni. Tudi več prinesejo.

13. december 2007, ob 08:34:02
21 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej