Poostreni nadzor nad taksisti

Prometni inšpektorat je v sodelovanju z uradom za meroslovje, davčnim in tržnim inšpektoratom ter policisti oktobra in na začetku novembra opravil najobsežnejši nadzor nad taksisti.

sre, 12.12.2007, 21:47

Ljubljana – Prometni inšpektorat je v sodelovanju z uradom za meroslovje, davčnim in tržnim inšpektoratom ter policisti oktobra in na začetku novembra opravil najobsežnejši nadzor nad taksisti. V Ljubljani, Novi Gorici, Celju, Velenju, Mariboru in Murski Soboti so namreč pregledali kar 226 avtotaksijev. Podobno kot že januarja in aprila so zaradi ugotovljenih nepravilnosti izdali več deset odločb, plačilnih nalogov in opozoril. Zaradi bližnjega predsedovanja EU lahko taksisti januarja pričakujejo pogostejši in še ostrejši nadzor.

Kot sta povedala glavni inšpektor na inšpektoratu za promet Jurij Kos in direktor inšpekcije za cestni promet pri tem inšpektoratu Ervin Tomšič, je bila jesenska akcija nadzora posledica številnih prijav potnikov. Ti so se pritoževali predvsem zaradi neizdanih računov ali različnih cen na enakih razdaljah.

Ker ima prometna inšpekcija omejene pristojnosti, so se odločili za skupni nadzor z davčno in tržno inšpekcijo, pri ustavljanju taksistov v nočnem času jim je pomagala policija. V upravnih zadevah so skupaj izdali 25 odločb, pri čemer so šestim taksistom prepovedali nadaljnje delo, ker niso imeli licenc ali so si jih »sposodili«. Pri četverici so odkrili, da nimajo overjenih taksimetrov, v 15 primerih so izdali odločbe zaradi hudih nepravilnosti v zvezi z označbami in predpisano opremo, v 11 pa so taksiste le opozorili. V t. i. prekrškovnih zadevah so izdali 67 plačilnih nalogov (zaradi manjših napak pri oznakah in opremi, neizdajanja računov, nepravilnosti pri zaključevanju blagajn oziroma dnevnega izkupička ali neustreznega taksimetra) in 51 opozoril.

Prometni inšpektorji ugotavljajo, da je med taksisti še vedno precej dela na črno (najemanje študentov) in drugih izigravanj pravil. Iz Zagorja so dobili več prijav, da taksist najprej pobere eno stranko, nato pa med potjo prisede še več drugih, s Primorske pa, da nekateri taksisti na progah avtobusnega javnega prometa nekaj minut pred odhodom avtobusa »ukradejo« potnike. Pri tem so nekateri celo tako podjetni, da imajo namesto avtov že kar kombije. K nelojalni konkurenci po mnenju Jurija Kosa ob pomanjkljivem nadzoru občinskih redarjev ali inšpektorjev veliko pripomorejo tudi pomanjkljivi občinski odloki oziroma to, da jih ponekod sploh nimajo. Teh tudi ne spreminjajo dovolj hitro in so marsikje že zastareli.

Več o tem v današnjem tiskanem Delu.

Prijavi sovražni govor