Haider nadaljuje s pripenjanjem dodatnih tablic

Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je na enojezično krajevno tablo v Žvabeku dal pripeti manjšo tablico s slovenskim imenom kraja. Slovenske organizacije so na ukrep ostro protestirale.

pon, 21.01.2008, 20:27

Celovec - Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je danes na enojezično krajevno tablo v Žvabeku dal pripeti manjšo tablico s slovenskim imenom krajem, s čimer se je spet skušal izogniti postavitvi običajne krajevne table z dvojezičnim napisom. Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Enotna lista (EL) protestirata proti "zasmehovanju pravne države."

Haider je dvojezično krajevno tablo v Žvabeku, ki je predvidena že v uredbi o dvojezični topografiji iz leta 1977, dal postaviti maja leta 2005 ob 50. obletnici podpisa Avstrijske državne pogodbe (ADP) skupaj s tedanjim avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom. Le malo več ko leto zatem, novembra 2006, je Haider dal spet odstraniti običajno dvojezično krajevno tablo. Namesto nje je postavil zgolj enojezične oznake, pod nje pa dal pripeti manjšo tablico s slovenskim imenom kraja.

Avstrijsko ustavno sodišče je decembra lani ta ukrep obsodilo kot protiustaven. Obenem so ustavni sodniki zavrnili vsakršno možnost, da bi ime kraja bilo zapisano na dodatni tablici.

NSKS: Haiderjev ukrep protiustaven

Haider je danes vseeno dal majhno dodatno tablico s slovenskim imenom kraja ponovno pripeti na zgolj enojezično in s tem protiustavno krajevno tablo v Žvabeku - namesto pod njo pa je tablica tokrat na njej. Manjši napis slovenskega imena kraja je torej pod večjim. Enako je deželni glavar februarja lani storil že v Pliberku in Drveši vasi. Oba kraja bi sicer v skladu z odločbami ustavnega sodišča morala imeti veljavne običajne dvojezične krajevne table.

Kot je zapisal NSKS v izjavi za javnost, je Haiderjev najnovejši ukrep v Žvabeku enako protiustaven kot zadnji, ki ga je že razveljavilo ustavno sodišče. Deželni glavar se s tem znova "potrjuje v vlogi najvišjega podiralca dvojezičnih krajevnih napisov."

Grilc: Državno tožilstvo ukrepa prepočasi

Predsednik NSKS Matevž Grilc v izjavi za javnost obenem kritizira tudi državno tožilstvo v Celovcu, ki naj bi prepočasno ukrepalo proti Haiderju. NSKS ga je namreč ovadil zaradi suma zloraba uradne položaja zaradi ukrepov v vprašanju dvojezičnih krajevnih tabel.

Grilc je obsodil tudi avstrijsko vlado zaradi neodločnosti v vprašanju varstva manjšinskih pravic. Zato "je razumljivo, da prosimo Republiko Slovenijo, da kar se da hitro uresniči napoved zunanjega ministra in predsednika sveta EU Dimitrija Rupla, ki je napovedal, da bo to vprašanje predložil mednarodnim gremijem," je še zapisano v izjavi NSKS.

Haiderjev najnovejši ukrep je obsodila tudi stranka slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem EL. Kot je zapisala v izjavi za javnost, je to "jasen primer zlorabe uradnega položaja." Prebivalstvo avstrijske Koroške naj se zato resno vpraša, "ali hoče še naprej imeti kot deželnega glavarja človeka, ki se požvižga na ustavno sodišče in pravno državo," je zapisano v izjavi EL.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
32 komentarjev
Neznan

Zakj se Slovenci sploh toliko kregajo z Austrijci saj govorijo vecinoma Nemsko in Anglesko ter v Italiji Italjansko.Namesto da se ucimo Slovenscine se ucimo raje Anglescino.......

26. januar 2008, ob 18:33:44
Neznan

Ja. FT res si car. Še malo pa boš šel za profesorja slovenščine. Potem ko boš pa profesor, ti bodo pa zihr dal državljanstvo EU-ja, ker kot hrvat ga ne boš kmalu dočakal. Kar pridno uči slovenščino.

22. januar 2008, ob 14:41:47
Neznan

hm85

Jaz sam po starša čisti Hrvat ampak to ni pomembno kot to da sam v srcu

Hrvat.To nikarkoli ni isto.

22. januar 2008, ob 14:16:39
Neznan

hm85

Pokušavam se izražavati na slovenščini in vema da nimate ć ampak samo č.

22. januar 2008, ob 14:15:07
Neznan

@Fantjeterminator

Piše se smeće in ne smeče. Če bi bil res Hrvat, bi to vedel.

22. januar 2008, ob 12:51:17
Neznan

hej Jazbar,hvala za link.oba veva da resnica boli, samo kaj naj, rezultat je takšen kot je in moramo s tem živeti22. januar 2008, ob 11:43:23
Neznan

jazbar

Štakore,nakon moje kritike sa dan zaostatka javio se "največi" od "največih"

posranaca.

22. januar 2008, ob 11:37:05
Neznan

Albin

Nisam tebe računal in tvoj komentar,kritika je išla na ostale Slovence.

Za Hajdera smo i Slovenci i Hrvati isto smeče samo kod nas ima interese,

pa se ponaša kulturno.Uostalom zna se da nas nije pametno zajebavati.

22. januar 2008, ob 11:36:11
Neznan

bbs

Pejt se zdravt, psiho!

22. januar 2008, ob 10:57:18
Neznan

bbs - 22.01.2008 ob 08:09:03 - hej Korošci

ne vem kaj se bunite če pa ste glasovali za Avstrijo in s tem za lasten samoizbris.http://www.promin.si/zgodovina_koroski
_plebiscit.htm

22. januar 2008, ob 10:56:48
Neznan

Haider in Rvati isto poreklo iz bližnjega vzhoda in ista taktika = nespoštovanje pogodb in sporazumov!

22. januar 2008, ob 10:23:16
Neznan

Burek - 22.01.2008 ob 06:31:32 - Čudi me da je Plemeniti Zmago tiho. Ne reče naprimer da je Hajder stoka??Z vsakim se drugače pogovarja! Z balkanci tako z EU drugače, ne moreš vse z istimi vatli merit. Glej kaj se nam je zgodilo, ko smo se hoteli z Rvati civilizirano pomeniti!?

22. januar 2008, ob 10:22:01
Neznan

Kako nesramen je ta Hajder. Ni lepo, da tako dela z nami Slovenci , ki smo pošteni, delavni in marljivi. Gospot Haider bi moral malo popaziti na primernost svojih dejanj in pomisliti, da lahko takšna dejanja ranijo naša čustva. Avstija je velika in pomembna država,vendar bi bilo prav, da bi upoštevala tudi naše interese!Moderator ???!BIMBO

22. januar 2008, ob 09:49:03
Neznan

:) rusi spet brisejo..

22. januar 2008, ob 09:29:54
Neznan

Ja zdravo moderator, kak si?

22. januar 2008, ob 09:22:33
Neznan

Spoštovane bralke in spoštovani bralci, v uredništvu smo se odločili, da bomo začeli pozorneje spremljati vsebino komentarjev. Bralce prosimo, da v svojih komentarjih ne uporabljajo sovražnega govora, ne uporabljajo žaljivk in ne širijo oglaševalskih sporočil, sicer bomo komentarje, ki tega ne upoštevajo, prisiljeni izklopiti. S tem želimo spodbuditi plodno in kakovostno izmenjavo mnenj. Hvala za razumevanje.

22. januar 2008, ob 09:19:54
Neznan

hej Korošcine vem kaj se bunite če pa ste glasovali za Avstrijo in s tem za lasten samoizbris.22. januar 2008, ob 08:09:03
Neznan

Čudi me da je Plemeniti Zmago tiho. Ne reče naprimer da je Hajder stoka??

22. januar 2008, ob 06:31:32
Neznan

Rupel kaj pa to na MZZ blog? To pa ne bo šlo tja. Aja zdaj ni primeren čas. Ja tako po mm nas vsi zafrkavajo ti pa v Afriko,kotza časa OVSE-ja v razne -stane. Seceda je to bolj pomembno kot naši rojaki v nacistični jodlariji.

21. januar 2008, ob 23:06:53
Neznan

Fantjeterminator - 21.01.2008 "Sorry ampak tukaj jaz ne vidim nikakšni otpor ???....Prosim preberi si vaše komentare ??? Ali niste papci ???"Najbrž si spregledal moj prvi komentar:

"Albin Gladen - 21.01.2008 ob 20:18:44 - Ko Bog je kaj u žlahti z Ötzijem ! "Če nisi vedel, je Ötzi kamenodobni alpski lovec, ki so ga kot mumijo našli po več tisoč letih.

Več si jaz s takšnim drekom, kot je naš severni Nachbar ne mažem rok.

21. januar 2008, ob 22:55:46
Neznan

Fantjeterminator - 21.01.2008 ob 22:36:32Bodi pošten in lepo priznaj:

"Druže Tito samo kaži, za Albina to NE VAŽI."Samo spomni se, kolikokrat vas moram miriti. Jaz imam mnogo raje naše "ta rdeče", sploh kadar jih ritka peče.

Saj poznaš tiso:

"Komunizem je kot feferon, rdeč je in najbolj peče, ko te zapušča."

21. januar 2008, ob 22:49:27
Neznan

Albin Gladen

Sorry ampak tukaj jaz ne vidim nikakšni otpor ??? Ista priča kot z Napolitanom.

Molim te za komentar !!

P.S.Mislim da je moja kritika konstruktivna in argumentirana.

21. januar 2008, ob 22:36:32
Neznan

Albin Gladen

Prosim preberi si vaše komentare ??? Ali niste papci ??? Oglej si tukaj komentarje hrvaških komentatora ???

Tukaj ste tihi,a kad smo mi u centru onda ste napadalni ???

21. januar 2008, ob 22:34:52
Neznan

in to naredi slovencem, ki kao predsedujejo eu, kje si rupl? nimaš časa kaj?

21. januar 2008, ob 22:32:59
Neznan

Fantjeterminator - 21.01.2008 ob 20:58:37 -Vidiš kaj te čaka. Sopotnik boš pri HrvatskermBoguMarsu. Če ga zajašeš, boš lahko celo pilot.Nisi fer. Ko smo se spravili nad jodlarje, si nas pa popolnoma po nedolžnem in brez vzroka od zadaj naskočil.

21. januar 2008, ob 22:14:19
Neznan

Pa bolj ko dopovedujem, da ni radnočistih v naši okolici, bolj pritiskajo rasno čisti. To je tako kot v Italiji, naenkrat so bili vsi rasno čisti Italijani, tam na Koroškem pa rasno čisti Nemci, pa jim človek ne more dopovedati niti z analizami ne prideš zraven, tisti z brčicami jim je vcepil večvrednostni kompleks in rasno čistost in ni je stvari, ki bi jim to zbila iz glave, tam v Italiji in na KOroškem. Počasi dobivam vtis, da vsi živijo v iluziji rasne čistosti. To je evropska vrednota, rasna čistost-za posrat!

21. januar 2008, ob 21:49:23
Neznan

@FT

Tebe bomo poslali s prvo poizkusno raketo na mars. In hi!!!

21. januar 2008, ob 21:09:18
NeznanKaj vam želi reći Hajder ??

Samo usporedite pločice pa boste dojeli kako vas on vidi.Šutite ko papci,ali kad treba Hrvate jebuckati onda ste neumorni.

21. januar 2008, ob 20:58:37
Neznan

mi se ukvarjamo s Hrvaško ...

Heider pa svoje delo naprej nemoteno opravlja

21. januar 2008, ob 20:43:51
Neznan

Tako, sedaj vas je pa dosti. Nimam časa, da bi skakal po svetu zaradi neumnosti.

Torej napis “Schwabegg” se vzdigne navzgor z istim slogom, pod njega pa pride napis “Žvabek”, eno tretjino večji kod je sedaj in tako bo volk sit in koza cela. Vse na isti tabli, barve lahko menjajo, samo ne prozorne bele. Zaradi tega se ne bodo spreminjale vse mednarodne ceste karte. Kje pa je Krpan, da vse trdobučneže prestavi?

Kar se pa gre samo okoli enega jezika, pa lahko Haider pozabi. Najbolje da pogleda bivolu ali pa krokodilu v zobovje, nekaj bo ostalo tudi za mravlje.

21. januar 2008, ob 20:39:32
Neznan

Ko Bog je kaj u žlahti z Ötzijem !

21. januar 2008, ob 20:18:44
Neznan

Glejte to alpidsko lobanjo. Precious.

21. januar 2008, ob 19:57:23
32 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej