V Fenolitu je znova počilo

V podjetju Fenolit na Bregu pri Borovnici je v ponedeljek malo pred tretjo popoldne odjeknila eksplozija. Nesreča se je zgodila na oddelku za predelavo smole, po uradnih podatkih pa se ni nihče ranil.

sre, 23.04.2008, 11:19

Borovnica - V podjetju Fenolit na Bregu pri Borovnici je v ponedeljek malo pred tretjo popoldne odjeknila eksplozija. Nesreča se je zgodila na oddelku za predelavo smole, po uradnih podatkih pa ni bil nihče ranjen in tudi zagorelo ni. Kot se je izkazalo kasneje, je eksplodiralo v reaktorju za mešanje smol, eksplozija pa je poškodoval tudi ostrešje nad njim. Približno tri krat tri metre strehe je uničene. Vzorce za nadaljnjo preiskavo, ki naj bi pokazala, zakaj je prišlo do tako silovite reakcije, so vzeli ljubljanski poklicni gasilci, kolikšna je škoda, pa še ni ocenjeno.

Nesreča je znova vznemirila domačine in okoliške prebivalce, ti že dolgo opozarjajo, da tovarna za kraj ni ekološko sprejemljiva. Pravijo ji kar tempirana bomba, saj lahko v primeru hujše nesreče povzroči onesnaženje vsega barja. Ob tem opozarjajo, da se je v Fenolitu zgodilo že veliko nesreč, domnevno zaradi slabega varstva zaposlenih.

Najhujša delovna nesreča se je zgodila avgusta pred dvema letoma, ko je zaradi opeklin umrl 44-letni zaposleni. Tudi ta se je zgodila v obratu za proizvodnjo smol, in sicer med vzdrževalnimi deli na cevovodu destilacijske posode. Izlil se je destilat, ki je vseboval tudi kemikalijo fenol. Poškodovala sta se dva delavca, eden je kljub takojšnji pomoči sodelavcev umrl, drugi pa se je lažje ranil.

Povezane novice

Pozor, čez avstrijsko mejo (znova) le z dokumenti!
27. maj ob 18:39
Dnevi poostrenega nadzora na notranjih schengenskih mejah.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se