V Fenolitu je znova počilo

V podjetju Fenolit na Bregu pri Borovnici je v ponedeljek malo pred tretjo popoldne odjeknila eksplozija. Nesreča se je zgodila na oddelku za predelavo smole, po uradnih podatkih pa se ni nihče ranil.

sre, 23.04.2008, 11:19

Borovnica - V podjetju Fenolit na Bregu pri Borovnici je v ponedeljek malo pred tretjo popoldne odjeknila eksplozija. Nesreča se je zgodila na oddelku za predelavo smole, po uradnih podatkih pa ni bil nihče ranjen in tudi zagorelo ni. Kot se je izkazalo kasneje, je eksplodiralo v reaktorju za mešanje smol, eksplozija pa je poškodoval tudi ostrešje nad njim. Približno tri krat tri metre strehe je uničene. Vzorce za nadaljnjo preiskavo, ki naj bi pokazala, zakaj je prišlo do tako silovite reakcije, so vzeli ljubljanski poklicni gasilci, kolikšna je škoda, pa še ni ocenjeno.

Nesreča je znova vznemirila domačine in okoliške prebivalce, ti že dolgo opozarjajo, da tovarna za kraj ni ekološko sprejemljiva. Pravijo ji kar tempirana bomba, saj lahko v primeru hujše nesreče povzroči onesnaženje vsega barja. Ob tem opozarjajo, da se je v Fenolitu zgodilo že veliko nesreč, domnevno zaradi slabega varstva zaposlenih.

Najhujša delovna nesreča se je zgodila avgusta pred dvema letoma, ko je zaradi opeklin umrl 44-letni zaposleni. Tudi ta se je zgodila v obratu za proizvodnjo smol, in sicer med vzdrževalnimi deli na cevovodu destilacijske posode. Izlil se je destilat, ki je vseboval tudi kemikalijo fenol. Poškodovala sta se dva delavca, eden je kljub takojšnji pomoči sodelavcev umrl, drugi pa se je lažje ranil.

Povezane novice

Pozor, čez avstrijsko mejo (znova) le z dokumenti!
27. maj ob 18:39
Dnevi poostrenega nadzora na notranjih schengenskih mejah.
Prijavi sovražni govor