Šel bom tja, kjer bom igral

Eden najbolj znanih obrazov v košarkarskem Tivoliju je te dni Primož Brezec, ki že lep čas trenira z Unionom Olimpijo in priliva bencin na ogenj ugibanj, ali se nemara vrača k slovenskemu evroligašu.

tor, 03.06.2008, 21:47

Ljubljana - Eden najbolj znanih obrazov v košarkarskem Tivoliju je te dni Primož Brezec, ki že lep čas trenira z Unionom Olimpijo in priliva bencin na ogenj ugibanj, ali se nemara vrača k slovenskemu evroligašu. Medtem ko se direktor kluba Jure Jež ob tem le skrivnostno nasmiha, slovenski enbeajevec priznava, da je z nekaj vplivneži o tej možnosti že tekla beseda. O tem, minuli sezoni in reprezentanci je za delo spregovoril 28-letni primorski center, ki to poletje po razočaranju v ligi NBA na tržišče stopa kot povsem prost igralec.

 

Za vami je ena najtežjih sezon v vaši ameriški karieri, saj ste zamenjali tri klube, Charlotte, Detroit in Toronto. Se je bilo po treh sijajnih sezonah pri Risih težko soočiti z novonastalim položajem?

 

Ne bi rekel, da je bilo to psihološko breme, ampak jezen sem bil kot ris. V tej sezoni sem na lastni koži okusil, kaj v ligi NBA pomeni, da nikoli ne veš, kdaj te bodo poslali drugam. Ko sem pri Risih ugotovil, da mi nekaj govorijo, vlogo pa imam drugačno, se mi je dvignil pritisk. Ne prenesem, da mi lažejo v obraz. Novi trener Sam Vincent je povsem premešal karte. Ko sem se vračal po bolezni, so že igrali košarko »run and gun«, ob kateri sem komaj dobil kakšno žogo. Vincent je zrušil sistem igre. Jezi me, da so v ligi NBA trenerji, ki nimajo zveze s košarko, ampak službo dobivajo le zaradi prijateljskih zvez. Vincent je, denimo, pred tem vodil le žensko nigerijsko reprezentanco in delal v JAR.

 

Kaj pa Detroit? Toronto? Veliko je bilo lepih besed, ko ste prišli, visokoletečih napovedi trenerjev obeh zasedb, a ste vsakič potegnili kratko.

 

Silno sem bil razočaran predvsem nad Flipom Saundersom pri Torontu. Ne vem, česa ga je tako strah. Kot trener se nadvse boji vleči bolj tvegane poteze. Če bi bilo po njegovem, bi vso sezono igral le s petimi košarkarji. Manjka mu avtoritete, igralci ga domala ignorirajo. A s sezono sem se sprijaznil. Žal mi je le, da v zadnjem letu pogodbe nisem dobil priložnosti za dokazovanje in boljše odskočne deske za nova pogajanja.

 

Kaj je pravzaprav sprožilo takšno sezono? Že predlani ste imeli težave z zdravjem, lani so se očitno le stopnjevale, vse skupaj pa vseeno obdaja kar debela tančica skrivnosti.

 

Saj je niti jaz nisem znal odstreti. Po vrnitvi s SP na Japonskem leta 2006 nihče ni vedel, kaj je z mano, niti zdravniki v Charlottu. Izgubil sem 25 kg, opravil številne teste. Ugibali so, ali imam težave s ščitnico. Poslali so me na slikanje glave. Trdili so, da sem preutrujen, da preveč treniram. A nihče za nobeno od teh stvari ni hotel dati roke v ogenj. Soproga je potem našla nekega specialista. Plačal sem mu 25 tisoč dolarjev, postavil je diagnozo in stvari so se začele obračati na bolje. Decembra sem bil že v redu, mi je pa zdravnik dejal, naj umirim svoj delovni ritem in telesu letno privoščim več počitka.

 

Kaj vam je bilo?

 

Ne bi govoril o diagnozi, so mi pa dali vedeti, da bi lahko celo končal kariero, če bi se to še vleklo. Poglejte na primer Damirja Rančića, Hrvata, ki kar osem mesecev ni igral. Pri Charlottu smo se dogovorili, da javnosti res ni treba vedeti, za vsako mojo zasebno zadevo, kar moje zdravje je. Res pa je, da me je razjezilo, ker so nekateri mediji v Sloveniji moje odsotnosti povezovali z ugibanji, ali se nemara ločujem, oziroma ali sem na smrt bolan.

 

Pri 28 letih bi morali biti na vrhuncu kariere, pa vendar so se pojavila ugibanja o vaši vrnitvi na staro celino. Sploh ker ste trenutno povsem prost igralec. Res razmišljate v tej smeri?

 

Do prvega julija gotovo ne bom znal odgovoriti na to vprašanje. Odprt sem za vse možnosti, tudi za to, da ostanem v ligi NBA, kjer pa se do julija nihče ne sme pogajati za novo pogodbo. A če bom ostal v ZDA, se ve, koliko lahko dobim, in za ponudbe pod 3 milijoni dolarjev se ne nameravam pogovarjati.

 

Več v tiskanem Delu.

Prijavi sovražni govor