Koncert Jinxov v Križankah

Križanke se bodo znova zazibale v ritmih zagrebške skupine Jinx. Po daljšem premoru so se vrnili z uspešnim albumom Na Zapadu. Posnetek Studia Delo

pon, 23.06.2008, 09:16

Zagreb - Hrvaška skupina Jinx bo danes nastopila v Križankah, na koncertnem prizorišču, ki jim je morda pri nas najbolj pisano na kožo. Skupino sta pred 15 leti ustanovila Gordan Muratović - Coco Mosquito in izjemna pevka Jadranka Bastajić - Yaya. Do zdaj so izdali pet albumov, zbirko uspešnic in se vmes, uradno zaradi pevkinih družinskih obveznosti, tudi razšli. Slovenskemu občinstvu so se priljubili z uspešnicami Smijem se, Bye bye baby bye in predvsem z danes že zimzeleno Tamo gdje je sve po mom. Lani so se spet zbrali in izdali uspešen album Na zapadu, ki je zlahka dosegel njegove predhodnike. Na radijske in televizijske valove so poslali dva singla, Na čemu si ti in naslovnega Na zapadu, oba sta se povzpela proti vrhu lestvic.

 

Skupino trenutno sestavlja šestčlanska ekipa, ki jo vodi producent in pisec vseh skladb Coco Mosquito. Poleg njega in Yaye so izkušeni studijski glasbeniki, ki jih poznamo predvsem po vzdevkih: Mr Goody na klaviaturah, Berko na bobnih, Pavlica na trobenti (njega smo nedavno opazili tudi na koncertu Darka Rundeka) in Adam na baskitari. Že eno leto pridno koncertirajo na vsem območju nekdanje države, med drugim se jih bo dalo zaslediti tudi na Rock Otočcu. Letos v Križankah Coco obljublja drugačen repertoar: ''Nekaterih pesmi, ki smo jih letos veliko igrali, smo se že naveličali. Seveda bomo vključili največje hite, ker to publika pričakuje in si zasluži. V program pa bomo uvrstili nekaj skladb, ki jih doslej na koncertih nismo izvajali. Tako bo vse skupaj nekoliko bolj sveže.'' Redno bodo nastopali vse do novega leta, potem pa se bodo zaprli v studio in začeli ustvarjati novi album. Coco se strinja, da je kopiranje predragih cedejev nekaj neizbežnega, toda za to krivi predvsem zaspanost in zapoznel odziv založb. Zaradi številnih nastopov in pogostega predvajanja njihove glasbe na radiu jim slabša prodaja za zdaj še ne pomeni nepremostljivih težav.

 

Odlikuje jih poseben retro slog, ki so ga razvili, še preden je postal splošno razširjen. Od lani za njihov videz skrbi modni oblikovalec Alan Hranitelj. Njihov prvi album je bil posnet v angleščini, Coco pravi, da je bila za to kriva mladostniška zagnanost, ko so bili še prepričani, da lahko zaslovijo po vsem svetu, vendar jim je kmalu postalo jasno, da bodo z domačim jezikom dosegli veliko več. Albumi, kot so Second Hand, Pompei in Avantura počinje, so doživeli navdušujoče kritike, poznavalci glasbe so ji celo označili kot rešitelje hrvaške pop glasbe. Zbirka največjih uspešnic Retro je poleg cedeja vključevala še devede z vsemi videospoti. To je bila ena prvih tovrstnih izdaj na območju nekdanje Jugoslavije. V Sloveniji so zasloveli nekoliko pozneje, v obdobju, ko se je že začelo šušljati o njihovem razpadu. To se je zgodilo leta 2001 prav v Križankah v Ljubljani. Menda Coco ni več mogel prenašati ljubosumnih izpadov Yayinega moža Dubravka Ivaniša Rippera, bolje poznanega kot šefa skupine Pips Chips & Videoclips.

 

Iz Slovenskih novic

 

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se