Ajdove palačinke

Če ste mislili, da lahko palačinke pripravite le iz jajc in bele moke, se motite. Enako okusne, če ne še bolj, so iz ajdove moke.

sre, 27.08.2008, 08:55

Najprej pripravite maso za palačinke. Pol litra gazirane mineralne vode, 30 dag ajdove moke in ščepec soli zmešajte v mešalniku in pustite stati pol ure. Nato specite palačinke - dobili jih boste približno šest - na oljčnem olju ali kokosovi masti. Na ponev kanite le kapljico ali dve, saj jih lahko spečete tudi brez utapljanja v olju.

 

Nato se lotite nadeva. Pripravite ga lahko iz raznovrstne zelenjave, iz tiste, ki vam je najljubša ali se trenutno bohoti na vašem vrtu. Mi smo ga pripravili iz 10 dag brokolija, 10 dag stročjega fižola, 10 dag korenja, 15 dag graha in dveh pesti zmrznjene koruze.

 

Zelenjavo operite, narežite ter skuhajte v sopari. Če nimate soparnika, si lahko pomagate z večjo posodo, ki je dovolj globoka, da lahko v njo postavite cedilo. To naj bo kovinsko in se naj tesno prilega posodi. Vanjo nalijte vodo in namestite cedilo na zgornji rob - pazite, da se ne namaka v vodi. Vanj položite zelenjavo in pokrijte s pokrovom. Kuhanje v sopari traja dlje kot običajno v vodi, a zelenjava ohrani strukturo in hranilne snovi. Kuhano stresite na ponev, na katero ste kanili par kapljic oljčnega olja. Solite in po želji dodajte še druge začimbe (poper, peteršilj, baziliko) ter na zmernem ognju mešajte dve do tri minute.

 

Palačinko postavite na krožnik, po sredini z žlico nadevajte zelenjavo ter jo nato zavihajte z obeh strani (glej sliko). Enako storite s preostalimi.

 

Da bodo še bolj aromatične, zraven postrezite paradižnikovo omako. Pripravite jo iz pol kilograma svežega paradižnika, ki ga olupite in narežete na kocke ter pol ure dušite na zmernem ognju. Malo pred koncem dodajte žličko soli, nasekljano svežo baziliko in malo popra ter dobro premešajte. Polijte jo po palačinkah, te lahko po želji posujete še z nastrganim parmezanom.

 

Iz Slovenskih novic

Prijavi sovražni govor