Ajdove palačinke

Če ste mislili, da lahko palačinke pripravite le iz jajc in bele moke, se motite. Enako okusne, če ne še bolj, so iz ajdove moke.

sre, 27.08.2008, 08:55

Najprej pripravite maso za palačinke. Pol litra gazirane mineralne vode, 30 dag ajdove moke in ščepec soli zmešajte v mešalniku in pustite stati pol ure. Nato specite palačinke - dobili jih boste približno šest - na oljčnem olju ali kokosovi masti. Na ponev kanite le kapljico ali dve, saj jih lahko spečete tudi brez utapljanja v olju.

 

Nato se lotite nadeva. Pripravite ga lahko iz raznovrstne zelenjave, iz tiste, ki vam je najljubša ali se trenutno bohoti na vašem vrtu. Mi smo ga pripravili iz 10 dag brokolija, 10 dag stročjega fižola, 10 dag korenja, 15 dag graha in dveh pesti zmrznjene koruze.

 

Zelenjavo operite, narežite ter skuhajte v sopari. Če nimate soparnika, si lahko pomagate z večjo posodo, ki je dovolj globoka, da lahko v njo postavite cedilo. To naj bo kovinsko in se naj tesno prilega posodi. Vanjo nalijte vodo in namestite cedilo na zgornji rob - pazite, da se ne namaka v vodi. Vanj položite zelenjavo in pokrijte s pokrovom. Kuhanje v sopari traja dlje kot običajno v vodi, a zelenjava ohrani strukturo in hranilne snovi. Kuhano stresite na ponev, na katero ste kanili par kapljic oljčnega olja. Solite in po želji dodajte še druge začimbe (poper, peteršilj, baziliko) ter na zmernem ognju mešajte dve do tri minute.

 

Palačinko postavite na krožnik, po sredini z žlico nadevajte zelenjavo ter jo nato zavihajte z obeh strani (glej sliko). Enako storite s preostalimi.

 

Da bodo še bolj aromatične, zraven postrezite paradižnikovo omako. Pripravite jo iz pol kilograma svežega paradižnika, ki ga olupite in narežete na kocke ter pol ure dušite na zmernem ognju. Malo pred koncem dodajte žličko soli, nasekljano svežo baziliko in malo popra ter dobro premešajte. Polijte jo po palačinkah, te lahko po želji posujete še z nastrganim parmezanom.

 

Iz Slovenskih novic

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Neznan

njam njam.....

27. avgust 2008, ob 22:38:07
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej