Haider: Slovenija se igra z ognjem

Na današnji slovesnosti ob 88. obletnici plebiscita na avstrijskem Koroškem je deželni glavar Jörg Haider dejal, da se Slovenija ne bi smela vmešavati v notranje zadeve Avstrije.

pet, 10.10.2008, 15:00

Celovec - Današnjo slovesnost ob 88. obletnici plebiscita na avstrijskem Koroškem je deželni glavar Jörg Haider izkoristil za očitke Sloveniji, da se glede vprašanja krajevnih tabel igra z ognjem. Kot je še dodal v odzivu na osnutek koalicijske pogodbe prihodnje slovenske vlade, se Slovenija ne bi smela vmešavati v notranje zadeve Avstrije.

 

Slovenija ni država naslednica Jugoslavije in zato iz Avstrijske državne pogodbe ne more postavljati zahtev iz te pogodbe, je v Celovcu vnovič povedal Haider. Zadnje izjave Ljubljane naj bi bile tako "neprimerne in ne v smislu dobrososedskih odnosov". Zato je Haider tudi pozval avstrijsko zunanjo ministrico Ursulo Plassnik, naj to stališče primerno jasno posreduje novi slovenski vladi.

 

Haider se je s tem odzval na zapis v osnutku koalicijske pogodbe prihodnje slovenske vlade, ki potrjuje dosedanje uradno stališče Ljubljane glede vprašanja dvojezičnih napisov na krajevnih tablah na avstrijskem Koroškem.

 

"Odločno je treba vztrajati na doslednem izpolnjevanju vseh obveznosti Avstrije, Italije in Madžarske do slovenskih manjšin v teh državah. (...) v republiki Avstriji to pomeni izpolnjevanje 7. člena Avstrijske državne pogodbe ter odločb avstrijskega ustavnega sodišča o dvojezičnih napisih," med drugim piše v osnutku koalicijske pogodbe.

 

Haider je danes na deželnem sedežu v Celovcu gostil slovesnost ob 88. obletnici plebiscita, na katerem se je večina prebivalstva na jugu dežele leta 1920 izrekla za Avstrijo in ne za takratno Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev.


Zgodovinsko ozadje

 

V skladu z odločitvami pariške mirovne konference je 10. oktobra 1920 na avstrijskem Koroškem potekal plebiscit o državni pripadnosti. Avstrijsko Koroško so predhodno razdelili na cono A, kamor se je umaknila vojska kraljevine SHS, in cono B, ki jo je zasedla Avstrija.

 

V coni A se je 59 odstotkov volilnih upravičencev izreklo v prid Avstrije, 41 odstotkov se jih je izreklo za Kraljevino SHS. Volilna udeležba je bila skoraj 96-odstotna. Tako je glasovanje v coni B severno od Drave, ki je bila pod avstrijsko upravo, odpadlo. Karavanke so postale del meje med državama, Slovenci pa so postali narodna manjšina na avstrijskem Koroškem.

 

Po uradnih podatkih je na avstrijskem Koroškem leta 1923 živelo nekaj več kot 37.000 Slovencev, po nekaterih drugih ocenah celo 80.000. Leta 1991 je bilo po uradnih podatkih na avstrijskem Koroškem nekaj več kot 14.000 Slovencev. Na podlagi vpisov v dvojezične šole je Jernej Zupančič v svoji raziskavi Slovenci v Avstriji ocenil njihovo število na 45.000.

Povezane novice

Črno premazan slovenski Klopinj
4. julij ob 07:26
Na avstrijskem Koroškem so neznanci v noči s srede na četrtkek premazali pslovenski del napisa Klopinj na zasebni dvojezični ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
42 komentarjev
topane

Poglej ga hudiča, me je strah, da ne bom priček verjeti, da je "buh"!

12. oktober 2008, ob 17:36:53
Neznan

Avstrija ni država naslednjica jugoslavije, je pa izmeček nemčije in dežela, ki nam je dala Hitlerja.

12. oktober 2008, ob 09:17:28
Neznan

ne me brisat!

11. oktober 2008, ob 15:12:35
Neznan

tako zdaj ga je kaznovaloin je odšel za večno.........

11. oktober 2008, ob 15:11:50
Neznan

Meni so že pred več kot tridesetimi leti (Tito je bil še živ) starejši ljudje - Slovenci na Koroškem povedali, da so si slovenski Korošci za marsikaj čisto sami krivi, ker so razdeljeni med tiste, ki so veseli, da ne živijo v komunistični Jugoslaviji in na tiste, ki simpatizirajo s politiko SFRJ in nasedajo propagandi iz Ljubljane. Če bi nastopali složno, bi lahko dosegli veliko več kot prometne oznake..

Je res za premislit!

11. oktober 2008, ob 10:26:50
manipuliran

Ljudje, kako se vas da manipulirat!??'

11. oktober 2008, ob 10:25:41
Damjan Novak

A je res, da se je zaletel v tablo, ki je bila pobarvana s črnim sprejem in se zato ni videla?

11. oktober 2008, ob 10:11:10
mariska

O mrtvih vse dobro.

11. oktober 2008, ob 09:30:47
Neznan

IMA BOGA! bi rekli naši bivši bratje!

11. oktober 2008, ob 09:00:33
japanac

Kaj na delu še niste ugotovili,da je Jorg Haider danes zjutraj umrl v avtomobilski nesreči?????????

11. oktober 2008, ob 08:46:59
šakal

svetnik:

tocno tako.

izgleda da moramo na avstrijsko Korosko ce hocemo inteligentne komentarje. nasi domacini so zal bolj ali manj polpismeni proletarci.

ciao Jorgchen

11. oktober 2008, ob 08:26:59
lefra

Tako,kdo bo pa sedaj sral po Avstriji proti našim ljudem,dvojezičnim tablam in držal pesti....

Bog že ve kaj dela,da tega nebo dovolil naprej ,zato se je moral Haider posloviti od tega sveta,dobro da je bil sam v avtu,saj bi še potegnil koga drugega sabo...

Kdor drugim jamo koplje,sam vanjo pada!!!!!!!!!!!!!

Vseeno si končal z temi provokacijami !!!!!!

Mogoče si šel sedaj tudi na drugi svet zato,da boš tam prenarejal napise krajev..?

Tam je samo en napis "PEKEL"

Z hudičem pa se boš moral drugače pogovarjati !!!!!

11. oktober 2008, ob 07:54:45
stane941

Stvar je cobra uredila!

11. oktober 2008, ob 07:47:17
Neznan

...
:)

11. oktober 2008, ob 07:44:43
demiurg

VIENNA, Austria (AP) -- Austrian police say far-right politician Joerg Haider has died in a car accident.

Police say the accident happened early Saturday morning in the south of the country.

The 58-year-old Haider was governor of Carinthia and leader of the far-right Alliance for the Future of Austria at the time of his death.

In 1999, Haider raked in 27 percent of the vote in national elections as leader of the Freedom Party.

The party's subsequent inclusion in the government led to months of European Union sanctions over Haider's statements, which were seen as anti-Semitic or sympathetic to Adolf Hitler's labor policies. Haider had since significantly toned down his rhetoric

11. oktober 2008, ob 07:30:55
Polde

Kaj bomo imeli dan žalovanja ???

http://www.kleinezeitung.at/nachrichten/politik/1575954/index.do

11. oktober 2008, ob 07:30:33
Murray

Kdor veter seje, burjo žanje!
Bil je Hitler va malem. Napravil je veliko škode avstrijskemu ugledu.

11. oktober 2008, ob 07:06:24
bob 1

Antikrist.Če bi prebrali prejšna dva komentarja bi verjetno drugače komentirali.O mrtvih vse dobro.

11. oktober 2008, ob 06:56:22
polda 1952

anti...
brez panike
v prometni nesreči je danes zjutraj haider umrl.....

11. oktober 2008, ob 06:55:50
polda 1952

JA res že piše zgodovino
v prometni nesreči ga je vrag vzel

11. oktober 2008, ob 06:35:18
zmajček49

Kolikor jaz vem, Haider že piše zgodovino. Naj mu bo rahla zemljica.

11. oktober 2008, ob 05:51:25
jazbar

laurusnobilis | 10.10.2008 | 18:30:28
Tako je, diaspornik.
Konkretno, a diplomatsko je treba delovati v prid slovenske manjsine. S kreganjem okoli nasledstva Avstrijske drzavne pogodbe 1955, ki Avstrijo doloca kot drzavo z omejeno suverenostjo in jim seveda gre strasansko v nos, ne bo storjeno prav nic konkretnega za koroske Slovence; tudi zato, ker se nobena druga naslednica pogodbe s tem vprasanjem nasledstva niti najmanj ne zeli ukvarjati in ima to zgodovino za presezeno poglavje.
Konkretne pravice manjsine, npr. dvojeznicna topografija pa pac niso presezeno vprasanje.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Spet klatiš neumnosti!
Kakšen interes pa naj bi imele ZDA, Rusija, VB in Francija, razen ekonomski?
V Avstriji je slovenska manjšina, ne pa ameriška, frnacoska, britanska in ruska!

Slovenija bi s priglasitvijo svojega podpisa na ADP takoj postavila Avstrijo na realna tla, tako pa smo spet jebena stranka in z nami avtohtoni Slovenci na Koroškem, ki so predmet genocida navadna miš, kateri stopi na rep vsakdo, ki ima 5 minut časa.

11. oktober 2008, ob 02:31:14
Neznan

Juzni Tirolci so si svoje pravice v Italiji tudi priborili s par podminiranimi daljnovodi in resnim odporom. Samo pokazati je treba, da se s Slovenci ni hecati, pa bodo takile napihnjenci kmalu pokazali, koliko so vredni.

11. oktober 2008, ob 01:18:38
enzrovt

Ej, tole niso heci - namrec, mamo enga bradatega modela, ki je placan zato, da takim modelom j**be mater. Bil bi ze cas, da se odkupi za sramoto, ki nam jo je nakopal v vilinusu. Ce tega ne bo naredu, ga je treba spodit in naj do konc zivljenja v avtomobile skret papir pa metle base.

11. oktober 2008, ob 00:51:47
lefra

Zdaj,ko več neve naprej pa poriva Plašnikovo ,da ona uredi z slovensko vlado,katera pa še tako ali tako ni v kompletu....

Ta Hajder je namestnik po obnašanju Hitl...samo,da se za njegovo grožnjo nišče mnogo ne pogleda...

Ni čudo,da samo taki,ki bi uničili radi celi svet v par urah prihajajo iz jodlarske države Avstrije...

Dajmo mu veselje,če tako rad drži pesti samo misli pa verjetno drugače...

Džorč pomiri se saj imaš že dovolj denarja...

10. oktober 2008, ob 23:26:50
zmajček49

Treba je odvrniti pozornost ljudi na druge bedarije, ker cene se bodo vratolomno dvignile, jurčki stanejo v bivšem centru evrope 120 € za kilo in to je res, mušnice so pa še zmeraj poceni.

10. oktober 2008, ob 22:16:33
Neznan

*V coni A se je 59 odstotkov volilnih upravičencev izreklo v prid Avstrije, 41 odstotkov se jih je izreklo za Kraljevino SHS.*
uh ne vem, če je to že zgodovina al pa kakšno ozadje. bi rekla, da je to kar stalno dejansko rečmo temu naše dinamično ravnotežje; teh 59:41, plus minus 15% - odvisno od vremena. in od tega, kako si trenutno sebi rečejo dotični 41+, faktor "modernosti" tudi ni nezanemarljiv lol.

10. oktober 2008, ob 22:04:12
svetnik

Pustite ga blebetat. Saj vsako leto pove isto. Zaradi tega še ni požrl kakega koroškega Slovenca. Lajajoči psi ne ugriznejo. Nam gre dobro. Plače imamo boljše, pokojnine so najmanj še enkrat tako visoke kot v Sloveniji. Imamo svoje šole, banke, razne inštitucije in in in ...Nekaj tabel nam še manjka, pa jih bomo enkrat z nekim kompromisom tudi še dobili. Zato so potrebni dobri odnosi med Avstrijo in Slovenijo, ki jih je prejšnja vlada zagotavljala, upamo, da bo tako tudi z novo vlado - pa bo. Ne delajte si preglavic, če bo vzdušje dobro, bo tudi še nekaj Slovencev. Za "mušter" nas bo vedno, da bomo povedali, da nas je bilo na Koroškem pred nekaj več kot sto leti še več kot sto tisoč, po tem nas bi moralo biti danes že dvesto tisoč, pa nas je samo še 10 odstotkov od tega. Kje so ostali? Niso jih požrli ali pobili, prilagodili so se in so danes najbolj goreči podporniki Haiderja. Za srat, pa je res tako. Koliko vaših ljudi je je v zadnjih desetletjih naselilo na dvojezičnem Koroškem. Kje so? Niso imeli samozavesti. Že druga generacija večinoma ne zna več slovensko.Vaših Italijanov in Madžarov je tudi vedno manj, pa si nobeden ne dela preglavic, če nočejo z vami praznovati državnih praznikov, ker rečejo, da nimajo kaj praznovati, ker so bili prej večina, zdaj pa so manjšina. Tako je pač. Kljub temo bomo še živeli .... živijo Slovenci!

10. oktober 2008, ob 21:26:06
Neznan

Me zanima koliko koloradskih hroščev bi Haider nabral v enem dnevu.
. . .
Mogoče bi bil uspešen. Rojen je leta 1950. Tam okrog tiste letnice se je rodila akcija "SMRT KOLORADSKEMU HROŠČU"
(ročno pobiranje hroščev, obvezno tudi za otroke nad 10 let, pod grožnjo sankcij, vsako nedeljo dopoldne. V ponudbi sankcij je bilo tudi družbeno-koristno delo v Titovih zavodih Litostroj, celoletni pol-penzion, nastanitev, mir pred družino)

(življenje damo, koloradarja ne damo)

10. oktober 2008, ob 21:24:38
polda 1952

Naša vlada mora potem od jodlarjev zahtevati koroško nazaj
hajdre je imel sporazum z jugo o koroški

10. oktober 2008, ob 21:24:02
Murray

Mislim, da bo naš "stalin" z njim hitro uredil zadevo!!!

10. oktober 2008, ob 21:20:44
zmajček49

Haider ni Korošec in naj se odziblje domov. Jaz na Koroškem še nisem imel problema, ne z Avstrijci ne s Korošci. Sedaj smo v tako imenovani EU in poizkušajmo dvigniti malo kulturo ljudstev v Evropi. S tem mislim tudi Baske in ostale manjšine. Kako lepo je gledati različne običaje in lepote naše matere zemlje. Politiki bodite malo manj egoistični in spoštujte mati ZEMLJO. Trebalo bi tem govornikom zmanjšati prihodek in jih poslati delati. Me zanima koliko koloradskih hroščev bi Haider nabral v enem dnevu.

10. oktober 2008, ob 21:03:34
saracen

Res je treba bit mal bolj dosleden pri uresničevanju naših pravic in njihovih dolžnosti. Ne vem zakaj Slovenija ne vloži tožbe na evropskem sodišču zoper Austrijo in Italijo. Ni čudno, da se en Heider upa govorit takšne neumnosti - sicer v resnici ni tako čudno ker bedak kot je .... Naši politi pa je treba reč so itak brez jajc, takoj ko se oglasi kakšen tujec. Skrajni čas je, da politika ne le kasira čudovite plače, pač pa če že ne kaj več, vsaj brani pridobitve SRS in partizanskega boja. Kaj več kot so naredili takrat naši izbranci tak niso sposobni.

10. oktober 2008, ob 19:14:48
Neznan

Celovec - Današnjo slovesnost ob 88. obletnici plebiscita na avstrijskem Koroškem je deželni glavar Jörg Haider izkoristil za očitke Sloveniji, da se glede vprašanja krajevnih tabel igra z ognjem.
. . .
Kaj je Hajdi ?
So se ti hemeroidi vžgali ???

10. oktober 2008, ob 19:13:04
Neznan

Tako je, diaspornik.

Konkretno, a diplomatsko je treba delovati v prid slovenske manjsine. S kreganjem okoli nasledstva Avstrijske drzavne pogodbe 1955, ki Avstrijo doloca kot drzavo z omejeno suverenostjo in jim seveda gre strasansko v nos, ne bo storjeno prav nic konkretnega za koroske Slovence; tudi zato, ker se nobena druga naslednica pogodbe s tem vprasanjem nasledstva niti najmanj ne zeli ukvarjati in ima to zgodovino za presezeno poglavje.

Konkretne pravice manjsine, npr. dvojeznicna topografija pa pac niso presezeno vprasanje.

10. oktober 2008, ob 18:30:28
schutz

Za nas je še bolj zanimivo vprašanje zakaj naše vlade niso uredile našega statusa. A ne?

10. oktober 2008, ob 18:29:18
Neznan

Ce Avstrija ne izpolnjuje 7. člena Avstrijske državne pogodbe ter odločb avstrijskega ustavnega sodišča o dvojezičnih napisih, ki se ticejo avtohtone Slovenske manjsine v Avstriji, potem ni pavna drzava.

Sloveniji sploh ni potrebno biti naslednica cesarkoli, pa ima se vedno pravico zavzemati se za pripadnike svojega naroda.

10. oktober 2008, ob 18:01:49
Neznan

Dragi moj Janez, zaradi takšnih kot je jorg haider je v Koncentracijskih taboriščih umrlo 6 miljonov Judov, da res je grdo izražanje ampak si ne morem kaj, ko vidim koliko ta človek nagaja slovenski manjšini na koroškem.

10. oktober 2008, ob 18:01:40
Neznan

Sprašujem : uredništvo a ni hujskanje na uboje nedopustno ,če ne že grdo izražanje.

10. oktober 2008, ob 17:49:00
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

10. oktober 2008, ob 17:33:44
jazbar

Novinar je pozabil eno nulo kar mu ne gre v čast, leta 1923 je živelo na koroškem 370.000 Slovencev, neuradno pa še enkrat toliko. Leta 1920 je bil Celovec 95% etnično slovenski, bolj kot Ljubljana.

10. oktober 2008, ob 16:56:31
jazbar

Spet se je oglasil iranski ajatola (Ali) Haider in govori totalne bedarije. A v nečem ima prav Slovenija ni naslednica Jugoslavije!!! Jugoslavija je bila naslednica Slovenije, saj je nastala iz takratne zveze SHS države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Pa tudi na Koroškem ne živijo Jugoslovani ampak Slovenci!
Dajmo že enkrat priglasiti svoj podpis na ADP, ker očitno tale maloumnež ne bo dal mira, dokler ne naredimo te politične poteze.
www.ssn.si

10. oktober 2008, ob 16:53:26
42 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej