Na obali je kosila tramontana

Na slovenski obali je ponoči in popoldne kosila tramontana, na jugu Italije in v Grčiji povzroča težave močan veter, v Avstriji pa sneži. Objavljamo fotografije, posnete v Kopru okoli 16. ure.

sob, 22.11.2008, 18:10
Na cesti Kranjska gora - Trenta na prelazu čez Vršič je zaradi snega na cestišču obvezna uporaba verig, opozarjajo v prometno - informacijskem centru Slovenije.

Dunaj/Rim/Koper - Iz več delov Evrope danes poročajo o težavah zaradi vremena. Na jugu Italije in v Grčiji težave povzroča močan veter, medtem ko v nekaterih delih Avstrije in Nemčije ter v Švici sneži. Na slovenski obali je danes ponoči do zgodnji jutranjih ur in popoldne okoli 16. ure kosila tramontana.

Od Delovega dopisnika Dušane Grče: Tramontana potopila Laro

Tramontana, močan severni veter, je ta konec tedna dvakrat razpenila morje ob slovenski obali. Najprej v soboto ponoči s sunki prek 20 km/h, ko so morali do petih zjutraj v Kopru delno zapreti Luko, in danes popoldan, ko je dežurni na Pristaniški kapitaniji spet uvedel poseben plovni režim za vplutje in izplutje iz Luke. Zato sta popoldan na manever kar nekaj časa čakali dve tovorni ladji. Ponoči je tramontana s priveza v Koprskem zalivu odtrgala jadrnico Laro, ki je potem butala ob obalo stare semedelske ceste. Ker je lastnik do popoldneva ni dvignil, je jadrnica popoldan doživela novo »boksanje« z obalo.


Težave tudi drugod po Evropi


Zaradi močnega vetra in visokih valov je na jugu Italije ter na Siciliji in Sardiniji prekinjen ladijski promet, iz Palerma pa poročajo, da je veter v pristanišču poškodoval več plovil. Zaradi vetra, ki piha s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro, so težave tudi v železniškem prometu, saj je bilo podrtih več dreves.

S severa Italije poročajo o prvem snegu, ki sicer večjih težav doslej ni povzročil. Poročajo tudi, da se je v Rivoliju v bližini Torina zrušil del šolske strehe in pod seboj pokopal 15-letnega učenca, še 20 oseb je bilo ranjenih. Domnevajo, da bi lahko k zrušenju strehe prispeval vihar, ki je divjal na območju.

Težave z vetrom imajo tudi v Grčiji. Zaradi orkanskega vetra je prekinjen trajektni promet s skoraj vsemi otoki v Egejskem morju, ki so tako odrezani od sveta. Po napovedih vremenoslovcev se veter ne bo umiril do ponedeljka.

Medtem v več delih Avstrije sneži. Zaradi sneženja so nekatere ceste zaprte, zgodilo se je tudi več prometnih nesreč, v katerih so umrle štiri osebe. Za mnoge nesreče vzrok ni bil sneg, temveč poledica, ki se je pojavila ponoči. V alpskih predelih države je zaradi sneženja tudi nevarnost plazov, sneženje pa naj bi trajalo še ves konec tedna.

Težave zaradi sneženja in poledice imajo tudi v Švici, kjer so morali zapreti več odsekov avtocest, enako kot v Avstriji pa opozarjajo pred plazovi. V gorah piha močan veter, ki ponekod dosega hitrosti prek 190 kilometrov na uro.

Pravi prometni kaos pa so po poročanju agencij danes doživeli tudi v nemškem Dresdnu, saj so morali v okolici mesta zaradi snega in poledice zapreti del avtoceste, zaradi česar so nastali veliki zastoji.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
5 komentarjev
Diaz

banane pozimi _ _ _

24. november 2008, ob 21:16:54
Neznan

Herr Flick | 22.11.2008 | 18:55:39
Najprej v soboto ponoči s sunki prek 20 km/h, ko so morali do petih zjutraj v Kopru delno zapreti Luko..

Uau - luko sedaj že pri 20 km/h zapirajo....
. . .
Zimsko merjenje časa !!!

23. november 2008, ob 22:26:58
Neznan

Kaj je imala tramontana za kosilo ?

23. november 2008, ob 22:26:27
Herr Flick

Najprej v soboto ponoči s sunki prek 20 km/h, ko so morali do petih zjutraj v Kopru delno zapreti Luko..

Uau - luko sedaj že pri 20 km/h zapirajo....

22. november 2008, ob 18:55:39
Neznan

saj; prihaja sneg :-)

22. november 2008, ob 16:26:11
5 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej