Na obali je kosila tramontana

Na slovenski obali je ponoči in popoldne kosila tramontana, na jugu Italije in v Grčiji povzroča težave močan veter, v Avstriji pa sneži. Objavljamo fotografije, posnete v Kopru okoli 16. ure.

sob, 22.11.2008, 18:10
Na cesti Kranjska gora - Trenta na prelazu čez Vršič je zaradi snega na cestišču obvezna uporaba verig, opozarjajo v prometno - informacijskem centru Slovenije.

Dunaj/Rim/Koper - Iz več delov Evrope danes poročajo o težavah zaradi vremena. Na jugu Italije in v Grčiji težave povzroča močan veter, medtem ko v nekaterih delih Avstrije in Nemčije ter v Švici sneži. Na slovenski obali je danes ponoči do zgodnji jutranjih ur in popoldne okoli 16. ure kosila tramontana.

Od Delovega dopisnika Dušane Grče: Tramontana potopila Laro

Tramontana, močan severni veter, je ta konec tedna dvakrat razpenila morje ob slovenski obali. Najprej v soboto ponoči s sunki prek 20 km/h, ko so morali do petih zjutraj v Kopru delno zapreti Luko, in danes popoldan, ko je dežurni na Pristaniški kapitaniji spet uvedel poseben plovni režim za vplutje in izplutje iz Luke. Zato sta popoldan na manever kar nekaj časa čakali dve tovorni ladji. Ponoči je tramontana s priveza v Koprskem zalivu odtrgala jadrnico Laro, ki je potem butala ob obalo stare semedelske ceste. Ker je lastnik do popoldneva ni dvignil, je jadrnica popoldan doživela novo »boksanje« z obalo.


Težave tudi drugod po Evropi


Zaradi močnega vetra in visokih valov je na jugu Italije ter na Siciliji in Sardiniji prekinjen ladijski promet, iz Palerma pa poročajo, da je veter v pristanišču poškodoval več plovil. Zaradi vetra, ki piha s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro, so težave tudi v železniškem prometu, saj je bilo podrtih več dreves.

S severa Italije poročajo o prvem snegu, ki sicer večjih težav doslej ni povzročil. Poročajo tudi, da se je v Rivoliju v bližini Torina zrušil del šolske strehe in pod seboj pokopal 15-letnega učenca, še 20 oseb je bilo ranjenih. Domnevajo, da bi lahko k zrušenju strehe prispeval vihar, ki je divjal na območju.

Težave z vetrom imajo tudi v Grčiji. Zaradi orkanskega vetra je prekinjen trajektni promet s skoraj vsemi otoki v Egejskem morju, ki so tako odrezani od sveta. Po napovedih vremenoslovcev se veter ne bo umiril do ponedeljka.

Medtem v več delih Avstrije sneži. Zaradi sneženja so nekatere ceste zaprte, zgodilo se je tudi več prometnih nesreč, v katerih so umrle štiri osebe. Za mnoge nesreče vzrok ni bil sneg, temveč poledica, ki se je pojavila ponoči. V alpskih predelih države je zaradi sneženja tudi nevarnost plazov, sneženje pa naj bi trajalo še ves konec tedna.

Težave zaradi sneženja in poledice imajo tudi v Švici, kjer so morali zapreti več odsekov avtocest, enako kot v Avstriji pa opozarjajo pred plazovi. V gorah piha močan veter, ki ponekod dosega hitrosti prek 190 kilometrov na uro.

Pravi prometni kaos pa so po poročanju agencij danes doživeli tudi v nemškem Dresdnu, saj so morali v okolici mesta zaradi snega in poledice zapreti del avtoceste, zaradi česar so nastali veliki zastoji.

Prijavi sovražni govor