Hrvaška kot konstruktivni igralec, Pahor pa "bad guy"

Hrvaška je v sporu s Slovenijo pred svetom utrdila podobo konstruktivnega igralca, medtem ko se je Borut Pahor pokazal kot "bad guy", piše današnji Večernji list, Vjesnik pa poudarja, da je Slovenija zmanjšala prostor za kompromisno rešitev.

čet, 18.12.2008, 16:44

Ljubljana/Zagreb - Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v današnji izdaji piše o slovenski blokadi pogajanj med EU in Hrvaško. "Majhna Slovenija je tik pred tem, da bo pri širitvi EU na Hrvaško odigrala podobno vlogo kot majhna Irska pri blokadi Lizbonske pogodbe," uvodoma piše časnik.

 

FAZ piše, da bo slovenska vlada v petek blokirala načrtovano nadaljevanje pristopnih pogajanj, če Hrvaška iz pogajalskega materiala ne bo umaknila dokumentov, ki bi lahko po slovenskih stališčih prejudicirali bodočo odločitev o poteku meje med državama.

 

Z grožnjo blokade želi Slovenija na pogajalskih pogajanjih od Hrvaške očitno izsiliti politične koncesije in tako kompenzirati šibkost svojega pravnega mnenja v bodoči pravni razsodbi, meni časnik in ob tem navaja besede vodje poslanske skupine opozicijske ljudske stranke (SLS) Jakoba Presečnika: "Če zamudimo to priložnost in bo Hrvaška nadaljevala s pogajanji, takšne priložnosti ne bomo imeli več."

 

Opozicija glede tega vprašanja odločno podpira vlado. Nobena od strank si ne želi prislužiti očitka izdaje "nacionalnega interesa", zaključuje FAZ.


Pahor kot "bad guy"

Hrvaška je v sporu s Slovenijo pred svetom utrdila podobo konstruktivnega igralca, medtem ko se je Borut Pahor pokazal kot "bad guy", piše današnji Večernji list. Jutarnji list primerja Hrvaško, Makedonijo in Slovenijo glede izpolnjevanja zahtev mednarodne skupnosti, Vjesnik pa poudarja, da je Slovenija zmanjšala prostor za kompromisno rešitev.

 

"Hrvaški politiki so se doslej uspešno izognili kakršnemu koli javnem spopadu s slovenskimi kolegi, s čimer so dosegli veliko stvar. A čeprav hrvaška uradna politika ne želi povedati, da gre za slovensko izsiljevanje, hrvaški potrošniki, ki se odpovedujejo slovenskim izdelkom, pa na zadeve gledajo drugače. Z izsiljevanjem Hrvaške se Slovenija izpostavlja finančni škodi in slabemu ozračju v soseščini, medtem ko sploh ne rešuje vprašanja meje," ocenjuje komentatorka Večernjega lista.


Dodaja, da tuji diplomatski krogi napovedujejo, da Ljubljana ne bo mogla več dolgo sama kljubovati ostalim 26 članicam EU, kar Hrvaški daje upanje, da bo kljub sedanji blokadi uspela končati pogajanja do konca leta 2009.


Jutarnji list opozarja na "španski kompromis" in popuščanje Slovenije italijanskim zahtevam, tudi pri spremembi ustave. "Slovenija je izpolnila zahteve in vstopila v EU, Makedonija pa ni in je ostala zunaj Nata," poudarja Jutarnji list. Pojasnjuje, da je Makedonija izpustila zgodovinsko priložnost, ker ni sprejela zahteve Grčije za spremembo imena.


"Hrvaški državljani so, tako kot svoj čas prebivalci Slovenije in Makedonije, prepričani, da resnično pretirane in nič zmerne zahteve Slovenije niso poštene, ter da imajo za cilj ne le ponižanje sosedov, temveč tudi prejudiciranje odločitev o meji," ocenjuje komentator Jutarnjega lista.


"Jasno je, da zlorabljanje položaja, ki ga danes ima Slovenija, in način na katerega se obnaša do Zagreba, ustvarja upravičene frustracije državljanov Hrvaške. Tudi razumljive odzive, da je boljše ostati zunaj EU in Nata, kot dovoliti še več poniževanja. Vse, najbolj pa čustva in strast govorijo, da je treba zavrniti slovenska izsiljevanja. Obenem pa se ne sme zanemariti vprašanja, v kolikšni meri bo takšna odločitev resno in dolgoročno škodila strateškim nacionalnim interesom," sklene Jutarnji list, ki opozarja, da Slovenija kljub popuščanju po vstopu v EU ni izgubila svojega nacionalnega ponosa niti identitete ali ugleda v svetu.
"Slovenska odločitev zmanjšuje manevrski prostor za iskanje kompromisne rešitve, ki bi obema državama omogočil zaščito lastnih interesov ter temeljnih načel mednarodnega prava," ocenjuje politični komentator Davor Gjenero za današnji Vjesnik.


"Manevrski prostor za bilateralna pogajanja je praktično na ničli. Če želimo, da bi Hrvaška ohranila vse, kar je dosegla v pristopnem obdobju, ne sme dopustiti kakršne koli provokacije ali odziva, ki ni usklajen z evropskimi načeli reševanja bilateralnih problemov, niti sprejetje kakršne koli diskriminacijske odločitve do Slovenije," dodaja Vjesnik, ki poudarja tudi obveznosti EU v sporu med Slovenijo in Hrvaško.


Novi list ocenjuje, da Ljubljani ni do dobrososedskih odnosov, pravice, prava in demokracije. "Ni Slovenija čez noč namesto zajčjega dobila pogumno srce. Nedvomno so odmerek adrenalina Ljubljani vrizgali tudi tisti, ki nimajo interesa, da bi Hrvaška kdajkoli stopila v EU, ali iz določenih razlogov sabotirajo Sarkozyja in francosko pobudo," izpostavlja Novi list.


Jutarnji list v ločenem tekstu navaja še izjave hrvaških državljanov, ki bojkotirajo slovenske izdelke v prodajalnah, k bojkotu pa poziva tudi elektronska pošta, ki kroži med hrvaškimi uporabniki svetovnega spleta. V sporočilu avtor ali več njih poudarjajo, da je čas za spremenjeno obnašanje do slovenske politike in da je potrebno nameniti pozornost na izvor blaga, ki naj bi ga kupili.

"Slovenija izvaža na Hrvaško devet odstotkov svojega celotnega izvoza, kar pomeni, da je naša država med petimi najpomembnejšimi izvoznimi trgi. Če nam bo uspelo vsaj nekoliko zmanjšati slovenski izvoz, lahko prizadenemo slovensko gospodarstvo in Slovenijo v celoti", so zapisali na spletu. Poudarili so, da blaga, ki je bilo narejeno v Sloveniji, ni potrebno kupovati.

 

Tudi na priljubljeni spletni strani Facebook so oblikovali več skupin, ki pozivajo k bojkotu slovenskih izdelkov. Gre pa za nekaj nekaj več sto uporabnikov interneta.

 

Nekateri med naključni potrošniki v Mercator centru v Zagrebu so po sredini objavi blokade hrvaških pogajanj z EU v kratki anketi za Jutarnji list dejali, da ne bodo "v Mercatorju kupili niti paštete več in da ne bodo odšli na smučanje ali po nakupe v Slovenijo".

 

Nekateri so poudarili, da bodo še naprej kupovali slovenske izdelke, če bodo ti cenejši in kakovostnejši od drugih, in da jih "politične igre, ki jih pripravljajo politiki obeh države zaradi lastnih točk, ne zanimajo".

 

Večernji list pa je danes poročal, da se rovinjska družba Adris zanima za nakup delnic Mercatorja. "V hrvaških poslovnih krogih se sliši, da je slovenska politika, kljub sporu glede meje, naklonjena prodaji Mercatorja hrvaškim ali srbskim podjetjem, ker bo vsaj ostal vtis, da ga niso za vedno zgubili", je poročal zagrebški časnik.

Povezane novice

Pahor Sanaderju ponovno predlagal srečanje
18. december ob 22:22
Slovenski premier Pahor je hrvaškemu kolegu predlagal, da se sestaneta že naslednji teden in obenem napovedal, da bo Slovenija podprla vključitev ...
Ko zadonijo fanfare
17. december ob 20:20

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
66 komentarjev
abacus

Bom za razliko od drugače kratek. Vi Hrvati še kar prepričujte sami sebe. Saj tako ima itak človek zmeraj prav, ane?

Kar se tiče primera pa:
1 - za zaustavitev Hrvaške na poti v EU ne rabimo nikogar drugega razen sebe. Sebe kot zgleda po vseh letih imamo. Mogoče nismo ravno grki, ampak če se nam dovolj dolgo natika rogove lahko ratamo. Če se bodo dovolj igračkali lahko še zmeraj organiziramo še en referendum, kar se tiče evropskih "partnerjev" pa lahko naredimo kaj takega tudi o kakšnem evropskem predlogu ...

2. Razne gospodarske blokade so stvar s katero bi pred Hrvati lahko grozili mi. Mi smo del skupnega trga in nas zunajnjetrgovinska bilanca ne kači več bogvekaj, Hrvaški trg je sicer pomemben a vsaj toliko je za Hrvate naš (kolikor slišim imajo celo suficit).
Če pa bodo še kaj drkali se pa lahko odpre problem tudi na nivoju EU in ne bodo imeli samo težave pri pridruževaju temveč tudi pri trgovanju z EU.
V vsakem primeru bi jih bilo zaradi te trgovinske propagande (bojkot ipd.) za zatožit EU.-ju. Je to resna stvar, kam pa pridemo, če bo jutri vsak, ki mu ne bo kaj pasalo zakuru bojkot tujega blaga. Se lahko EU kar zapre.


3. Glede turizma. še včeraj sem mislil iti z držuino na Hrvaško, danes nisem več prepričan, da je to dobro. Bom pogledal tudi druge variante.

25. december 2008, ob 15:53:42
annivan

Mi SLOVENCI nikoli nesmemo priznat da brez tistih juznjakov nebi nikoli imeli SLOVENIJE, ceprav je to resnica, kaj sta nas hrvatje ppovabilo v druzbo da se naredi tista SHS.
Kajti se danes vec austrijcov (pa ne sam tisti starjsih tudi je maldih) vec del dezele klice kot Understeirmak. Pa se ne zavedata da ta avstrijski nacizem nikoli nebo tak mocan kot nas slovenski, kajti ni vec kot 30% avstrijcev nacisticno usmerjeno pri nas pa je 99% ta pravih SLOVENSKIH ljudje, pa je se tudi nekaj kot 50% tsitih juznjakov kaj sta sprejela da bosta na nasi strani za nacisticno SLOVENIJO.

21. december 2008, ob 00:01:19
@lpino

Obvestilo, Delo cenzurira nekatere vsebine in prispevke Slovencev. med tem ko Hrvatje prosto pljuvajo po nas. Adijo DELO.

19. december 2008, ob 17:20:33
biokovo

Z grožnjo blokade želi Slovenija na pogajalskih pogajanjih od Hrvaške očitno izsiliti politične koncesije in tako kompenzirati šibkost svojega pravnega mnenja v bodoči pravni razsodbi, meni časnik in ob tem navaja besede vodje poslanske skupine opozicijske ljudske stranke (SLS) Jakoba Presečnika: "Če zamudimo to priložnost in bo Hrvaška nadaljevala s pogajanji, takšne priložnosti ne bomo imeli več."

19. december 2008, ob 13:48:53
Neznan

http://www.hervardi.com/slovenijeh.php

19. december 2008, ob 10:54:18
Slavonac2

Mom dragom Neznanu

Dragi moj, vidim da si opasno zabrazdio u povijesne ponore.
Malo sam počeo čitati, ali vidim da će priča završiti na tome i da su Japanci ustvari Slovenci i da su povijesne granice Slovenije na Dnjepru i Rajni. Nešto slično onome, Srbija do Tokija.
Ali ja ti se ne dam uvesti u takve priče. Meni ne treba dubokoumna povijesna podloga da bih svatio da smo svi na ovim prostorima, ustvari ista govna. Da li su Slovenci nastali od Hrvata, ili Hrvati od Slovenaca, ili smo (kako bi istočna braća rekla), ustvari svi pokatoličeni Srbi ?! Nije me baš briga od kuda smo postali. Više me brine što smo postali.
A to je vidljivo iz ovoga što pišemo po forumima.

I ponovno ću citirati najpoznatijeg "Slovenca" poslije Bojana Križaja: "Sloven sam, bijelac, slobadan strijelac. Za svaki slučaj - još uvijek samo svoj !!" Đ.Balašević

19. december 2008, ob 10:51:59
Neznan

SLAVONCU

Na ozemlju Spodnje Panonije, ki je zanesljivo obsegalo območje okrog Blatnega jezera v današnji Madžarski, Prekmurje in Sloveni(j)eh (Sclavoniae), je oblast po knezih Ljudevitu, Pribini in Koclju, prevzel vojvod Braslav. Njegova vojvodina je na jugu mejila na Bolgare, na severu pa na Moravce, prav tako Slovene, kot so bili Karantanci in Panonci. Vso našteto ozemlje je skupaj z vojvodino Karantanijo tvorilo Kraljestvo Karantanijo (Regnum Carantanorum), pod kraljem Arnulfom Koroškim. Po Arnulfovi smrti so prav za slovenske Panonce nastopili težki časi. V panonsko nižino so okrog leta 900 vdrli divji Madžari in jo kmalu zasedli. Podobno se je pripetilo tudi Moravcem na severu. Madžari so uničili tudi slovensko Velikomoravsko kneževino, ki si ni nikoli več opomogla. Panonski vojvod Braslav se je po hudih bojih z madžarsko vojsko najverjetneje umaknil ali padel, toda zanesljivih virov o tem žal nimamo. Ena izmed teorij govori, da se je Braslav s svojim spremstvom naselil na Žovneku, nad Braslovčami v Savinjski dolini in tej vasi dal svoje ime. Iz rodbine Žovneških so kasneje zrasli Celjski grofje.

Prihod Madžarov v Spodnjo Panonijo in naseljevanje Bavarcev, Švabov ter Frankov v Zgornjo Panonijo (Rakoško ali Vzhodno krajino oz. Osterreich), je v 10. stoletju za vedno ločilo nekoč skupno ljudstvo, danes pa Slovence in Slovake, prebivalce dveh držav s podobnim in sorodnim imenom Republika Slovenija in Republika Slovenska. Žensko ime za pripadnico naroda je ostalo pri obeh narodih enako – Slovenka. Oba naroda še danes živita na Slovenskem in govorita slovensko. Več kot tisoč let ločenega življenja, vpliv sosednjih narodov in različen nastanek knjižnega jezika ter pisave je povzročil, da sta danes oba jezika različna, kljub temu pa še zmeraj dokaj razumljiva drug drugemu. Zato ni in ne more biti niti najmanj čudno, da še danes v svetu zamenjujejo obe državi. Čudno bi pravzaprav bilo, če ju ne bi! V ta okvir sodi tudi zamenjava Slovenije in Slavonije, ki je sploh ne bi smelo biti, saj gre dejansko za Slovenijo in Slovenijeh, kar je praktično eno in isto!

Izmed vseh treh slovenskih kneževin oz. vojvodin tedanjega časa, (Karantanija, Panonija in Moravska) je samostojnost ohranila le Karantanija. V Panoniji so Slovenci še stoletja živeli skupaj z Madžari. Zato so ti v svoj besednjak sprejeli na stotine slovenskih besed. Kljub temu pa so se Slovenci pod Ogrskim (Madžarskim) kraljestvom čez desetletja in stoletja počasi asimilirali, podobno kot Slovenci na Koroškem in Zgornjem Štajerskem v Avstrijskem kraljestvu. Madžari, ki so prišli v Panonsko nižino iz severnih obal Črnega morja, so za naš narod sprejeli obe uveljavljeni imeni, naše domače ime Szloven in nemško ime Vend ali Venet, delno celo Vandal. Tudi številna imena krajev in rek, oz. toponimi in hidronimi na Madžarskem, so dokazano slovenskega izvora, če omenim le Budim (Pešta), Blatno jezero, Peč (Pecs), Mohač ipd. Madžari so jih le prevzeli in delno spremenili v skladu z njihovim jezikom in izgovorjavo.

Asimilacija Slovencev je vsekakor potekala postopoma in vedno bolj v smeri proti zahodu, dokler niso Madžari naleteli na naravno oviro, ki je ta proces zadržala in upočasnila, reko Dravo. Slovenci smo namreč nekoč živeli v celotnem porečju reke Drave, od njenega izvira na pobočjih nad Toplaškim poljem v Pustriški dolini (danes na Južnem Tirolskem), do njenega izliva v reko Donavo. Naseljeni smo bili še naprej od sotočja Drave in Donave, vse do mesta ki smo mu dali ime Beligrad, danes pa ga vsi imenujemo s srbskim imenom Beograd. Prav tako pa smo bili naseljeni tudi severozahodno od izvira Drave, do vzhodne Švice in Južne Nemčije.

Zgodovina dežele, ki jo danes poznamo pod imenom Slavonija in se nanaša prav na pokrajino južno od Drave, je zelo slabo raziskana. Na jugozahodu je segala južno od izvira reke Kolpe in Velike ter Male Kapele, južno od Plitvičkih jezer, nato do današnje bosanske meje, od tam pa do Save in severno od njenega toka, vse do sotočja z Donavo.


Iz »Hrvatskog povijesnog atlasa« – zemljevid lepo prikazuje mejo med Slovenijeh, ki jo na severu od Ogrske loči reka Drava (na zemljevidu napisano Slavonija) in Hrvaško na jugu - pod Slovenijeh.

Frankovski kronist poroča v letih 819 do 823 o panonskem knezu »slovenske zemlje« Ljudevitu. Znan nam je upor njegovih Panoncev, skupaj s Karniolci in delom Karantancev proti nadoblasti Frankov (glej Spodnja Panonija). Po tem so v 9. stoletju zabeleženi na tem območju trije slovenski knezi oz. vojvode, Pribina, njegov sin Kocelj ter nazadnje vojvod Braslav. Ob prihodu Madžarov konec 9. in v začetku 10. stoletja zgodovinski viri usahnejo, ali pa še niso dovolj raziskani, kar je glede na odnos naših zgodovinarjev do panonskih Slovencev zelo verjetno. V številnih kronikah, prisojajo ozemlje Spodnje Panonije še dolgo časa h Karantaniji.


Kraljestvo Karantanija konec 9. stoletja. Regnum Carentano so sestavljale Karantanija, Zgornja in Spodnja Panonija s Slovenijeh ter Carniola. Občasno mu je pripadala tudi Vzhodna krajina ali Osterreich iz katere je kasneje nastala Austria/Osterreich. Nasprotno je od nekdaj slovenskega Kraljestva Karantanije, ostala le južna Koroška pod Dravo in le okrog 15.000 koroških Slovencev-Karantancev v njej.

V obdobju po letu 1000, se pojavi v takratnih zgodovinskih virih dežela z imenom Sclavoniae. Pravzaprav najzgodnejši latinski viri navajajo ime Sclauinija (Slovenija), s čimer so še v 10. stoletju označevali vse dežele v notranjosti severozahodnega dela balkanskega polotoka. Leta 1231 (vir Nada Klaić, Crtice o Vukovaru u srednjem vijeku, Vukovar 1983, 58, opomba 207) so med prebivalce Slovenijeh, kakor so deželo imenovali domačini, sodili Tevtonci (Teutonicis), Saxonci (Saxonibus), Madžari (Hungaris) in Slovenci (Sclavis). Nedvomno so bili v veliki večini slednji, saj je dežela dobila ime prav po njih. Vsi ostali našteti so bili zanesljivo priseljenci in v manjšini. Zgodovino dežele Sclavoniae oz. po domače Slovenijeh, so večinoma pisali in obdelali Hrvati, nekaj tudi Srbi, ki so oboji obstoječe vire prilagodili sebi v prid in jih celo ponaredili. A o tem kasneje.

Leta 1273 je bil v tej pokrajini (Sclavoniae/Slovenijeh) sklican prvi znani zbor z ohranjenim zapisnikom in sklepi. Zbor je bil zagotovo sklican tudi že prej, vendar o tem ni nobenih ohranjenih virov. Viri so seveda napisani v latinskem jeziku, kakor je bil to takrat običaj po vsej Evropi. Takratni zbor je zabeležen z latinskim imenom Congregatio Regni tocius Sclavonie generalis, ali po domače, slovensko – Splošni zbor celotne kraljevine Slovenijeh. Njegove odločitve se imenujejo statuta et constitutiones, čemur bi v prevodu rekli pravila oz. zakoni in ustava. Knezi ali vojvode oz. bani Slovenijeh so v virih zabeleženi kot Dux ali Banus Sclavoniae oz. Dux ali Banus Sclauonia.


Zemljevid Kraljestva Slovenijeh/Regnum Sclavoniae, izdal Homann Heirs leta 1745-severozahodno območje nekdanje Slovenijeh - kajkavsko Zagorje in Zagreb se takrat že imenujeta Hrvaška.

Neizpodbitno dejstvo, je, da so na ozemlju današnje Republike Hrvaške bili kar trije vojvodi oz. bani - eden v Slovenijeh (Dux Sclavoniae), drugi na Hrvaškem (Dux ali Banus Croatiae) in tretji v Dalmaciji (Dux ali Banus Dalmatiae). Sprva je šlo torej za tri dežele oziroma vojvodine. Kasneje sta se Hrvaška in Dalmacija združili, njun vojvod pa je dobil naziv Dux ali Banus Croatiae et Dalmatiae. Grba Slovenijeh (kuna) in Dalmacije (tri leopardova glave), sta oba mnogo starejša od hrvaške šahovnice, ki je nastala šele v 16. stoletju. Res je da so bila tudi obdobja, ko je bil isti plemič vojvod ali ban v vseh treh vojvodinah – v Slovenijeh, na Hrvaškem in v Dalmaciji. Velik del 15. stoletja so imeli ta naziv tudi naši Celjski grofje. Vendar so pa zmeraj bile naštete prav vse tri vojvodine, kar nedvomno potrjuje, zgodovinsko individualnost vsake izmed njih.


Iz »Hrvatskoga povijesnog atlasa« - posest Celjskih grofov in področje pod upravo kneza in slovenskega bana Hermana II. Celjskega v 15. stoletju, v Slovenijeh (Slavonija na zemljevidu). V 15. stoletju so grofje Celjski vladali veliki večini slovenskega narodnega ozemlja. Imeli so posesti na Koroškem, Goriškem in v Istri, na Kranjskem in Štajerskem ter v Slovenijeh. Žal so zadnjemu Celjskemu grofu Ulriku oz. Urhu Celjskemu umrli vsi trije njegovi otroci in tako so Celjski grofje izumrli. S tem je velika večina slovenskega narodnega ozemlja prišla pod oblast Habsburžanov. Slovenijeh so okupirali Turki, Srbi, Hrvati, Madžari in Nemci. Slovenci smo v lastni deželi postali manjšina brez pravic.

Hrvaška zgodovinska znanost uporablja v javnosti popolnoma izmišljena, pravzaprav neobstoječa imena za pokrajino, ki je nedvomno Slovenijeh/Sclavoniae. V 19. in 20. stoletju so jo velehrvaški ideologi in zgodovinarji poimenovali kar »Posavska Hrvaška«, nekateri tudi »Panonska Hrvaška«. Toda dežela s takšnim imenom ni nikdar obstajala, niti ni zabeležena v nobenem zgodovinskem viru. Prav zato, ker nikoli ni obstajala in je bilo potrebno to protislovje zabrisati, so hrvaški »zgodovinarji« preprosto pričeli s ponarejanjem. Najdemo lahko tudi nekaj hrvaških zgodovinarjev, ki to javno priznajo. Med njimi sta na primer Nada Klaič in Tomislav Raukar, ki pravi, citiram: "Na nekim dijelovima hrvatskoga kraljevstva u srednjem vijeku nije bilo hrvatskoga imena. Primjerom je srednjovjekovna Sclavonia ili Slovinje," kar se prevedeno v slovenski jezik glasi: »V nekaterih delih hrvaškega kraljestva v srednjem veku, ni bilo hrvaškega imena. Primer je srednjeveška Sclavonia ali Slovinje«. Ker seveda viri to jasno potrjujejo, so hrvaški zgodovinarji za svoje potrebe uporabili enak trik kot avstrijski oz. nemški in italijanski zgodovinarji. Moteče izrazoslovje so razglasili za slovansko oz. slavonsko, tamkajšnje prebivalce pa namesto za Slovence, za Slovane. Razlika je le v tem, da tokrat ne za Alpske Slovane, temveč za Panonske Slovane. To se je zgodilo šele v 17. in 18. stoletju, kar je na nek način ustrezalo tudi Srbom, ki so si prav tako lastili Srem in vzhodno Slavonijo, ter Kordun in Banijo, ker so bili ti kraji po turški zasedbi Srbije in Bosne naseljeni s srbskimi begunci.


Sclauonia (Slovenija/Slovenijeh) oder/ali Windischland (dežela Vindov/Slovencev), Bosna in Hrvaška, 1549. Avtor A. Hirschvogel.

Resnično zanimiva tolmačenja. Takšna, kakršna smo lahko dovolili le skrajno naivni Slovenci, ki smo v svojih južnih sosedih iskreno videli dejanske brate. Kako je lahko sicer kdorkoli sprejel teorijo, da so npr. v 12., 13. in 14. stoletju v Sclavoniae živeli neki nedoločeni Slovani?! In kakšen jezik so ti govorili?! Slovanskega zagotovo ne, ker ne obstaja, ravno tako kot tudi Slovani v smislu naroda ne, temveč le v smislu jezikovne skupine, tako kot Romani ali Germani. Vsi vemo, da med slovanske narode na Balkanu sodijo Bolgari, Srbi (Črnogorci) in Hrvati, zraven njih pa še Makedonci, ki pa so podobno nesrečni kot Slovenci. Že več kot tisoč let jim zanikajo obstoj in si jih lastijo tako Bolgari, kot Srbi, tudi neslovanski Grki, nazadnje pa še Albanci. Zgodovina točno ve in dejansko v primarnih virih poroča o Slovanih Srbih, Bolgarih, Hrvatih in tudi o Slovencih. O nas celo pred vsemi ostalimi. Viri v vojvodini in včasih celo kraljestvu Slovenijeh/Sclavoniae, ne govorijo o tem, da bi Bolgari, Hrvati ali Srbi prebivali tudi v tej deželi. Kljub temu so si jo prav vsi trije našteti narodi poskušali lastiti. Najprej Bolgari, za njimi pa še Hrvati in Srbi. Če vemo, da so v omenjenih stoletjih bili povsem jasno izoblikovani tako Srbi, kot Bolgari, Hrvati, Čehi, Poljaki in Rusi, ki so vsi Slovani, potem je resnično zanimiva trditev, da so v Slovenijeh živeli Slovani. Slovani že, toda kateri izmed njih?! In zakaj prav tu in nikjer drugje?! Aja, točno! Neki »Slovani« so po avstrijsko-nemških trditvah živeli tudi v Alpah. In zadnji ostaniki teh »alpskih Slovanov« so koroški Slovenci, identično kot so ostanek »panonskih Slovanov« prekmurski in porabski Slovenci! Zakaj potem niso živeli tudi v Bolgariji, Srbiji in na Hrvaškem le Slovani?! In zakaj so potem ostanek teh »Slovanov« povsod prav Slovenci?! »Alpskih Slovanov« na Koroškem – koroški Slovenci, »Slovanov« v Furlaniji - Beneški in Rezijski Slovenci, »panonskih Slovanov« pa porabski in prekmurski Slovenci ter »Kajkavci«. Na to vprašanje ne bomo našli odgovora ne med Hrvati in ne med Srbi. Resnici na ljubo tudi med Avstronemci in med Italijani ne. Vsi skupaj že vedo zakaj ne! Vendarle pa imamo na voljo dovolj povsem jasnih odgovorov, ki se glasijo, da smo tisti »nedoločeni Slovani« v resnici Slovenci.

Zgornjo trditev nam potrjuje več virov. Eden izmed najpomembnejših je zagotovo Kronika varaždinskega župnika Antona Vramca iz leta 1578, napisana v slovenskem jeziku in natisnjena v Mandelčevi tiskarni v »Lublani«.Gre za eno izmed prvih slovenskih knjig po Trubarjevih, ko je slovenski jezik zamenjal oz. postal enakovreden do tedaj prevladujočemu pisanemu latinskemu jeziku. Trubarjeve »slouenske« knjige so bile takrat napisane v njegovi domači dolenjščini, medtem ko je bila Vramčeva Kronika napisana v panonski slovenščini. Prav neverjetno je, da so naši zgodovinarji in celo jezikoslovci dovolili, da so omenjeno delo Hrvati uvrstili med svoje knjige. Zakaj le, ko pa je napisana v slovenskem jeziku? O hrvaškem ni v njej ne duha ne sluha! Tudi o kajkavskem ne! Nasprotno! Vramec v svoji Kroniki povsem jasno govori o deželi, kraljestvu ali orszagu, v kateri je sam prebival, ki se je takrat v domačem, slovenskem jeziku imenovala Slovenieh, latinsko pa Sclavoniae. Govori tudi o deželi z imenom Horvateh, kjer so živeli Hrvati.

19. december 2008, ob 10:41:10
Neznan

Hrvati ne bodo več pili Fruktalovih sokov, jedli kekec paštete, pili Laškega piva, otroci pa ne več Čokolina itd; pa tudi smučali ne bodo več v Sloveniji
Slovenci pa ne bodo več mešali čiste vode iz pipe s Cedevito, mazali kruha z Gavrilovićem, hodili na CRomare

TOREJ BOMO DOMA SMUČALI, JEDLI KEKEC PAŠTETO, PILI LAŠKO PIVO IN FRUCTALOVE SOKOVE, OTROCI PA ČOKOLEŠNIK
HRVATJE PA SE BODO SONČILI NA MORJU, PILI KARLOVAČKO IN LAŠKO IZ SPLITA, JEDLI GAVRILOVIĆA, OTROCI PA ČOKOLINO

IN VI BODO VZKLIKALI "DOMAČE"

In še to 50% vsega tistega kar Hrvaška izvozi v EU pomeni izvoz v Slovenijo.

19. december 2008, ob 10:34:26
Slavonac2

Ovo je stvarno "nabrijani" forum. Pun usijanih glava, uz nekoliko časnih iznimaka (Volk, ruka i tebi).
Ostalima preporučam jaču dozu antidepresiva u jutarnjim satima i bolji seksualni život. Koliko vidim, puni ste energije, pa ju ili obuzdajte medikamentima ili ju iskoristite u nešto bolje svrhe.

Pozdravio bi i sve Slovence koji svake godine, zajedno sa mnom, okupiraju otok Pašman i koji taj gušt sigurno neće promijeniti zato što Pahor, Rupel, Sanader i ostala ekipa pate od gore spomenutih problema.
Vas nabrijene idiote sa obje strane ne želim sresti ni na jednoj plaži u Hrvatskoj i ni na jednom ski liftu u Sloveniji. Kupajte se doma u lavoru, a skijaške skokove izvodite sa svojih balkona (što su viši, tim bolje).

Pozdrav iz Slavonije (nemamo ni more ni planine, ali barem nismo sjebani u glavu).

19. december 2008, ob 10:17:38
Kautsky

budilka
| 19.12.2008 | 09:35:31
>Neverjetno ! Kako samopašno ! Ali res mislijo hrvaški politiki, da se brez soglasja Slovenije pride v EU?

Naivno je prepričanje, da bo slovenska politika vztrajala dolgo, potem ko ji bodo v veliki Evropi pojasnili, da je interes EU, da sprejme Hrvaško. Me prav zanima, kako bodo potem sedaj besni lajajoči psi pojasnili preobrat.

19. december 2008, ob 09:44:41
budilka

Neverjetno ! Kako samopašno ! Ali res mislijo hrvaški politiki, da se brez soglasja Slovenije pride v EU? Ali je to samo EPP SABORA za naivne državljane HR ?

19. december 2008, ob 09:35:31
Murray

lupo43 | 19.12.2008 | 08:56:40
KDOVEKDO !!! Zaista mislim da si u pravu i u svakom slučaju će mo bez vas ući u EU a vi ste popišali sami sebe!!!

Si pa res govedo!

Če lahko pridete v EU mimo Slovenije, zakaj potem takšen cirkus?

19. december 2008, ob 09:27:50
kdovekdoDELETED

lupo43-
zelo se motiš, brez nas ne morete v EU.

19. december 2008, ob 09:05:41
kdovekdoDELETED

Hrvati so pripravljeni umakniti vse sporne dokumente za pogajanja za vstop v EU, ne pa tudi za bodočo obravnavo pred mednarodnim sodiščem, do česar imajo vso pravico, saj je sodišče tisto, ki bo razsodilo ali ima nek dokument neko težo ali ne. Tudi nam ne sme nihče braniti, da ne pridemo pred sodišče tudi z zemljevidi, ki opravičujejo mejo na reki Mirni.
To nerazumno zahtevo bomo morali mi umakniti, tako da bodo Hrvati, kljub temu, da bodo tudi oni umaknili sporne dokumente za pogajanja za EU na koncu slavili zmago nad nami.

19. december 2008, ob 08:52:26
potep

BREZ PURGERJOV V EU,
V DALMACIJO PA LETOS BREZ sLOVENCEV,
PA SE JIM BO SESULO VSE:-)))))

Blokirati trgovino,je traparija,samo zavrniti njihove proizvode,
ki ne odgovarjajo standardom,pa bo dovolj !!!
Kermu "Hrčku" ni všeč življenje v Sloveniji,naj pospravi "kufre",pa naj gre domov:-))

potep

19. december 2008, ob 08:38:59
Semisebmirsible

Danas bi sve bilo drugačije da je pokojni Joža Tito naredio da se ide do Piave, a onda bi Trieste bio Trst,
Gorizia -Gorica,a ne ne izmišljat Novu Goricu, Traviso-Trbiž,Udine-Videm,Monfalcone-Tržič itd. da ne nabrajam.
Za sve su kriva ona stoka Talijani.

19. december 2008, ob 08:16:07
Semisebmirsible

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb70/eb70_first_en.pdf

Navodim publikaciju.
I da su poglavlja zatvorena čisto sumljam da bi Hrvati na referendumu bili za ulazak u EU.
Navodim najnovije izdanje eurobarometra.

19. december 2008, ob 08:08:42
Neznan

Dečki,slušajte.Jedini normalan na tom forumu je Slavonac.On nam svima lepo kaže,da smo budale,pošto se jebemo za potpuno ludu stvar,umjetno stvorenu,samo radi toga,da nas mogu sve skupa političari žedne prevoziti preko vode,dapače da oni dobro žive.Volio bih samo,da ima štoviše takvih Slavonaca sa obiju strane granice,ima puno lipših stvari za ovaj naš kratki život.Slavonac,evo ti ruke!!

19. december 2008, ob 07:52:05
bbs

HDZ hoče aneksijo slovenskega teritorija

kaj še hočejo ? Triglav ? Grossglockner?

19. december 2008, ob 07:49:22
Damjan Novak

Bojkot hrvaškega Jadrana ! Ni nujno, saj bo zaradi cenejšega in bolj prijaznega okolja, vsak, ki ni fizično vezan na Jadran (vikendi, jadrnice) odšel raje kam drugam.

Bojkot hrvaških proizvodov ! Ni nujno, saj nihče ne kupuje "skupo i loše".

19. december 2008, ob 07:31:30
dedi

Kaj smo počeli 17 let je potrebno vprašati svetovalca za zunaje zadeve g.Dimitrija Rupla. On je najbolj komptenten za to saj ima kar dolgo delovno dobo v vlogi zunajega ministra.

19. december 2008, ob 07:28:36
Neznan

Le, kaj za vraga, pa smo dosedaj počeli 17 let ,, kaj jih nismo mogli stvari ustaviti že prej.? Vsak pošten Slovenec bo stekel na sodišče, če mu bo sosed nekje priškrnil kvadratni meter zemlje. ali pa bo onega pretepel, da je joj. .Ali si takrat, ko so na Brionih podpisovali razdružitveno pogodbo niso zagotovili naslova, kamor bi se lahko pritožili, če kdo ne bo upošteval pogojev zapisani v njej. ?Tako zdaj ne bi prišlo do tega dramatičnega izbruha jeze in užaljenosti.. kini čisto nič dober.

19. december 2008, ob 05:29:40
firstborn

http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=104734995532

18. december 2008, ob 23:48:20
ŠTRK

buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

18. december 2008, ob 23:23:15
Hajduk

A jel i Trogir u Sloveniji? Još malo pa čete i do njega doć u zahtjevima :)))

18. december 2008, ob 21:20:54
muci

Glej, glej, celo vsebino spreminjajo.

18. december 2008, ob 21:20:20
muci

E moj dalmoše, vicevi nisu moji. Malo prije primio sam ih iz Trogira. xxx.

18. december 2008, ob 21:19:00
Hajduk

Slovencima triba cila Savudrijska Vala jer ne mogu izvest korner na nogometnoj utakmici :)))

18. december 2008, ob 21:18:59
muci

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

18. december 2008, ob 21:18:00
muci

Sicer pa hecu, moram kar dati prav Slavoncu. Žal je takih Hrvatov premalo, da bi tudi tam kaj premaknili.

18. december 2008, ob 21:17:44
Hajduk

Ala šta su ti vicevi jadni, jedino si ti smiješan :)))

18. december 2008, ob 21:17:15
muci

BORUTEK se zbudi okrog ene zjutraj in nikakor ne more zaspati.
Prosi mamico, da mu pove kakšno pravljico.
A mama mu rece:
"Malo še počakaj sinko, ko pride IVEK, jo bo povedal obema".

18. december 2008, ob 21:16:48
muci

Hrvaški finančni minister obišče švicarsko vlado in se zaplete v pogovor z
njihovim ministrom za pomorstvo. Začuden ga vpraša: "Kako to, da ima Švica
pomorsko ministrstvo, če pa nima morja?" Švicarski minister: "Tudi Hrvaška
ima finančno ministrstvo, pa nima financ!"


Zakaj imajo Hrvati po več kreditnih kartic? - Ker nimajo Gotovine!


Zakaj je Dubrovnik najbolj popularna turistična točka na Jadranu? - Ker je
tam najmanj Hrvatov.


Zakaj je v Bosni visoka trava? - Vsa velika živina je odšla v Zagreb.


Zakaj Jezus ni bil rojen na Hrvaškem? - Niso našli device.


Kaj se zgodi, če se Mujo preseli iz Slovenije v Hrvaško? - V obeh državah
se poveča povprečni IQ.


Združeni narodi so zaprosili vse države, da podajo pošteno mnenje o
pomanjkanju hrane v ostalem svetu. Nemci so vprašali, kaj je to
'pomanjkanje'. Afričani so vprašali, kaj je to 'hrana'. Kubanci so
vprašali, kaj je to 'mnenje' . Američani so vprašali, kaj je to 'ostali
svet'. Hrvati pa še vedno razpravljajo o pomenu besede 'pošteno' .


Kaj narediš, če postanejo Hrvati evropski prvaki? - Izklopiš playstation
in greš malo ven.

18. december 2008, ob 21:16:09
muci

Šef Kod AGROKORA sakupio radnike pa kaže:

- Imam lošu vijest. Radi uštede firme moram otpustiti nekoga od vas.

- Mene ne možete jer sam nacionalna manjina i mogu vas tužiti za rasizam – reče crnac.

- Ja sam žena. Odmah ću vas dati na sud radi šovinizma - reče sekretarica.

- Samo pokušajte pa ćete završiti na sudu zbog religiozne diskriminacije - reče musliman.

- Probajte mi dati otkaz pa ću vas dati za diskriminaciju zbog godina - reče 70 godišnji vođa grupe.

Sada svi pogledi padaju na mladog, bijeloga i zdravoga radnika.

Ovaj se na trenutak zamisli pa tiho kaže:

- U zadnje vrijeme mi se čini da sam gej...

18. december 2008, ob 21:15:51
muci

HRVAT PRED SUDOM JER JE ZAGAZIO DVA SLOVENCA.

SUD:Optuženi,izpričajte što je bilo.

HRVAT:Cijenjeni sude,bila je poledica,izgubio sam kontrolu nad autom i.........

SUD:Optuženi,kolovoz (avgust) je!

HRVAT:Ma dobro,padala je kiša,cesta je bila puna mokrog lišča ,auto se zanio i................

SUD: Kiša nije padala več mjesec dana. Prestanite pričati bajke, recite istino!

HRVAT: OK, vozim ja tako i vidim dva smrdljiva Janeza. Lupio sam po gasu i frontalno se u njih zaletio.Jedam mi je
proletio kroz šoferšajbu, drugi se odbio od auta i odletio 100 metara dalje.
Ne kajem se, opet bih da mi se ukaže prilika.

SUD: Eto, mogli ste odmah reci. Jednog čemo tužiti za provalo u avto,drugog za bijeg sa mjesta zločina.

18. december 2008, ob 21:15:20
Slavonac2

Sjećam se kad su nas u bivšoj zajedničkoj "deželi" iz zemljopisa učili kako balkanski poluotok ustvari zahvaća samo Grčku i Albaniju. Ta teorija je izvedena iz toga što je udaljenost od Trsta do Crnog mora manja od udaljenosti od Crnog mora do Baltika, pa bi tako i cijela Europa bila poluotok. To je bio jedan od bisera jugo-prosvjete koja je po svaku cijenu htjela pobjeći sa Balkana.
Prema komentarima koje čitam, vidim da ta teorija ipak nije predaleko od istine. Barem mentalno, ako ne zemljopisno. "Balkanaca" na pretek sa svih strana Dragonje i Savudrijeske vale/Piranskog zaljeva.
Svi su zabrinuti kome će više naškoditi ova nova komedija u SLO-CRO koprodukciji ?! Zar zaista mislite i jedni i drugi da je nekome u EU stalo do naših balkanskih čarki ? Za njih smo ionako svi niža bića, što im, svako malo svojim potezima i dokazujemo. Naškodit ćemo jedni drugima i to je sve. Pobješnjeli Hrvati će na skijanje u Austriju, Italiju, Njemačku. Prestat će kupovati Fruktalove sokove i hodočastiti u Mercator. Nabrijani Slovenci će na more u Tursku, Španjolsku ili Srbiju (kako je napisao jedan od komentatora koji je izgleda markirao zemljopis) i prestat će kupovati Vegetu (i druge CRO proizvode kojih se jedan od neznanih komentatora ne može sjetiti).
Moj komentar je citat jednog "Slovenca" - "Tuga jedna, jadna i bijedna", Đ.Balašević

18. december 2008, ob 21:13:28
ermojsa

................sanader je podtaknil pahorju, da je namesto njega naredil tisto, cesar si sam ni upal..........zdaj so slovenci krivi za to, da hrvaski ni treba v eu, da ji ni treba hitet z reformo pravosodja, kmetijstva, ladjedelnistva................in z golf igrisci bodo izvajali ekspropriacije, nacionalizacije, arondacije, melioracije...........

18. december 2008, ob 20:58:25
Neznan

znalec | 18.12.2008 | 20:44:27
da bodo hrvatarji bojkotirali kranjsko goro in čatežke toplice...
tudi prav.
. . .
Ti si mi neki znalec. Danes so luše purgerice z mularijo skupaj z AG na Čatežu ritke namakale, navajajo naši viri.

18. december 2008, ob 20:56:56
znalec

halo
ali to pomeni da ne bom mogel kupiti gavrilovič paštete, cedevite in vegete...
uuuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
da ne bom mogel gledati 1 proti 100
da bodo hrvaški estradniki nehali hoditi po poceni eure v vsaklo slovensko vas...
tudi prav...

18. december 2008, ob 20:43:06
Neznan

Dober večer
Mal sem čital vaše komentarje in še vedno si ne pridem gor ,kako vas (nas)lahko tako na easy način obvladuje nekaj poltikov.Pa kaj res ne vidite da vas(nas) nategujejo.In to že 17 let ,pa še zdaj ne kapiramo .Dejmo se vsaj mi ,navaden folk na Hrvaškem in V Sloveniji obnašat bolj normalno,saj mislim da se je politikom utrgal.Pred pol ure je bilo na parkingu Interspara v Celju najman 20 avtomobilov z HR registracijo.večino ZG,šopig, smučanje,prav tako pa je zdaj na HR obali ravno toliko SL turistov(pa še več jih bo čez praznike).So problemi med našim državama,vendar pa ni č tako dramatičnega,da se ne bi dalo urediti.Zato politika pamet v roke(oboji smo krivi za to). Vsak malo popusti pa bo stvar stekla. LP
ps:Pa še to,Zjutraj sem na nekem drugem forumu v tem časniku prebral komentar Fantjeseratorja kateri je identični komentarju v Večernjem listu.Vidim pa da se tu veliko oglaša.A si ti novinar pri tem časopisu,ali si komentar preprosto prepisal?Če je to zadnje je žalostno da razen vulgarnega žaljenja vsega kar je Slovensko,nimaš svojega mnenja.Še enkrat LP

18. december 2008, ob 20:33:51
archangelofsouth

Dečki iz Adrisa opasno igraju...A ako netko ima cash onda su to definitivno oni...mislim da su ozbiljniji igrači od Agrokora....i onda ne bi bilo potrebe za bojkotom :)

18. december 2008, ob 19:57:26
don Vito

"Janez gre na internet- Hrvat mu za to vrijeme dobro pojebe ženu
Janez, ko zaćne pit ne more nehat- Hrvat mu za to vrijeme još uvijek jebe ženu
Janez drugo jutro, ko mu žena nalije v Barcaffe Alpsko mleko, gleda prerojeno ženo in ni mu jasno od kod sprememba ( "pa jesam li se sinoč zabunio", pita se on?)
Ko se Janez v Cliu na Savinih gumah odpelje smučat po morju na Elankah- Hrvat mu i opet jebe ženu

Onako izjebani (ovaj od pive, ona od poštenog qrca) vrate se doma, ona se za neko vrijeme porodi, svi pričaju da "je kot atan", al se svake godine vraćaju po novu porciju...
I naravno- dijete svake godine sve više osjeća ko da je tu več bilo, ko da tu pripada..."
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Če bi bili Hrvatje in Bosanci res tako dobri jeb..i, bi delali v Sloveniji v javnih hišah in ne po naših gradbiščih!!!!!!!!

18. december 2008, ob 19:34:05
Neznan

sem sklenil da bom tudi jaz v njihovem stilu naredil seznam za bojkot blaga. naštel se 50 artiklov:
1. vegeta
2. vegeta.
3. vegeta
.........
50. vegeta
več se jih nisem mogel spomniti!!

18. december 2008, ob 19:25:08
Herr Flick

Ali se strinjate z odločitvijo vlade, da blokira pristopna pogajanja Hrvaške z EU?
Rezultati:
da (82,93%)
moških: 360
ženskih: 223
vseh: 583
ne (14,51%)
moških: 69
ženskih: 33
vseh: 102
nimam mnenja (2,56%)
moških: 14
ženskih: 4
vseh: 18
Vseh glasov: 703

18. december 2008, ob 19:17:05
Rajko

neznan5 | 18.12.2008 | 18:57:21 Hrvat BI RAD VSE TO DELAL, če ne bi kradel v sosednji banki ali pošti!

18. december 2008, ob 19:06:49
Rajko

Cul | 18.12.2008 | 18:34:3 hahhahahahahahahhahahahhhahahahahahahahahahhahaahhahahahhahahhahahaahahahha

Hvala za polepšanje večra! Lažje bom spil kavo, ker sem se res nasmejal do solz!

18. december 2008, ob 19:05:29
neznan5

Re: Jaz | 18.12.2008 | 17:13:20
Pravi pokazatelj bojkotov slovenskih proizvodov s strani hrvatov je njihova prisotnost na naših forumih. Berejo naše spletne strani ob flaši Laškega, napišejo nekaj, da jim bolj škodi kot koristi (čast izjemam-ne FT to nisi ti) v Barcaffe pa jim žena natoči Alpsko mleko. Ko se naveličajo se v Cliu na Savinih gumah odpeljejo smučat na Elankah v Kranjsko goro.
----------------------------------------------------------------------------------
vse si pravilno povedal...pozabil si omeniti, da se -ko poleti pridejo Slovenci na Jadran- zgodi naslednje:

Janez gre na internet- Hrvat mu za to vrijeme dobro pojebe ženu
Janez, ko zaćne pit ne more nehat- Hrvat mu za to vrijeme još uvijek jebe ženu
Janez drugo jutro, ko mu žena nalije v Barcaffe Alpsko mleko, gleda prerojeno ženo in ni mu jasno od kod sprememba ( "pa jesam li se sinoč zabunio", pita se on?)
Ko se Janez v Cliu na Savinih gumah odpelje smučat po morju na Elankah- Hrvat mu i opet jebe ženu

Onako izjebani (ovaj od pive, ona od poštenog qrca) vrate se doma, ona se za neko vrijeme porodi, svi pričaju da "je kot atan", al se svake godine vraćaju po novu porciju...
I naravno- dijete svake godine sve više osjeća ko da je tu več bilo, ko da tu pripada...

18. december 2008, ob 18:57:21
cuL

Pisma bralcev Večernji list;

Etnogenetski,i antropoloski su tkz.slovenci sto posto Hrvati,imaju identicni etnogenetski kod sa Hrvatima,dolazak i povjesno porijeklo na ovim podrucijima je isto,oni nemaju logicni samostalni identuitet,nego se spominju od vecih sila u proslosti samo kao Hrvati,ili u sirem smislu kao slaveni{slave,ili sklave,Lat.Rob,Sluga}Do sredine 19 stoljeca se slovenci nacionalno i narodno izjasnjavaju kao Hrvati,njihovi veliki ljudi kao sto je Pjesnik Franc Presern,ili Knjizevnik Ivan Tavcar su se osjecali i govorili da su Hrvati.Tek Kasnije u drugoj polovici 19 vijeka,su servi sa duhovim vodjom Vukom stefanovicem karadjicam,nagovorili Hrvate sa Alpa da su oni kajkavci i zbog toga jedna druga nacija,a stokavci su svi servi{lat.servo isto znaci rob,sluga,kmet},i da oslabe Hrvatski nacionalni korpus i svijest,da bi lakse Hrvatsku osvojili,i prostorno i duhovno,servi prave tim podjelu i jaz po narjecju medju Hrvatima,tako da je Hrvatskoj amputirana trecina ljudi,i Alpska teritorija,koja se danas retordno naziva Slovenija,a ustvari je plod zavjere,i izdaje par gramzljivih ljudi ,koji su potkupljeni od serva bili da naprave umjetnu novu naciju,sa svrhom da se Hrvati uniste za sva vremena i da nestanu sa lica zemlje.Ali i dan danas u Sloveniji ima puno ljudi ,koji se tajno u srcu Hrvatima osjecaju,ali to ne govore naglas,vec to samo u srcu nose,i cekaju vremena kad to budu mogli otvoreno kazati.Zato Slovenci,vi ste nasa braca Hrvatska,i kad god to budete htjeli,uvjek ste dobro dosli u krilo majke Hrvatske,oprastamo vam u naprijed,jer ste vi zrtve prevare,a sto se mora i teritorija tice,Hrvatska je cijela vasa,oduvjek bila ,i bice,jer vi pripadate Hrvatskom narodnom bicu,jer ste Hrvati.
(No coment) hehe!

18. december 2008, ob 18:34:38
Kobayashi

Baje, da so Hrvati začeli bojkotirati cliote iz Revoza in že kupujejo prevozna sredstva domače avtomobilske industrije.

http://www.limex.hr/hrv/eng/katalog/grad/grad_kolica.html

18. december 2008, ob 18:17:20
@lpino

Upam, da SLOVENCI prenehajo letovati v njihovi ,,lipi naši,,in se raje podajo na dopust v domače destinacije, ali pa v Grčijo, Srbijo, Makedonijo če že brez bivše Juge ne gre, sicer pa spoznajte Bolgarijo, Španijo, kanarske otoke, Ibizo, ne samo da boste fascinirani, ceneje boste letovali in doživeli nepozabno gostoljubnost in prijaznost brez strahu, da vam med serviranjem hrane in pijače HRVATJE PLJUVAJO na krožnik ali vrček rujnega, kar sistematično počno zadnjih 15 let., striktno samo Slovencem. Zato imamo priče.

18. december 2008, ob 17:58:45
tribic

Nije ovo sve skupa ni loše;

1. konačno će se riješit pitanje granice, pa makar Slovenija i dobila taj "dimnik" - čisto sumnjam
2. Hrvatska sada ima puno čišću situaciju za pristup EU
3. Slovenija neće profitirati, naprotiv pretrpit će štetu

18. december 2008, ob 17:35:02
Neznan

sever | 18.12.2008 | 16:58:07
Upam, da SLOVENCI prenehajo letovati v njihovi ,,lipi naši,,in se raje podajo na dopust v domače destinacije, , da vam med serviranjem hrane in pijače HRVATJE PLJUVAJO na krožnik ali vrček rujnega, kar sistematično počno zadnjih 15 let., striktno samo Slovencev. Zato imamo priče.....................................................................................................................................................
sever imaš prav, sem ti že povedal da to delam tudi jast, namreč delam v lokalu kje janezi prihajajo na čaj, ko naročajo čaj jaz im se poščijem not in serviram, a oni me hvalijo kako im naredim odličen čaj.
In kako naj se ja pritožim na slo klijentelu.

18. december 2008, ob 17:30:28
Neznan

Fantjeterminator
| 18.12.2008 | 17:03:39

Sem bil pred nedavnim v nekaterih mestih CRO. Pred Merkatorjem vrsta da te kap, pred Konzumom skoraj prazno. Opazujem neko trgovino že nekaj let. Še vedno ista. Artiklov je čezdalej manj na stelažah. V Mercatorju pa polne stelaže, če pa primerjaš cene, so te za 10-20 % nižje. Kje je tukaj vzrok. Veš blokada je politična floskula. Ne vem kateri prebivalec CRO bi plačeval višjo ceno za manj kakovostno blago zaradi političnih floskul liderjev, kiso se zaplezali. Pojdi v nedeljo v BTC Ljubljana. Kaj misliš koliko je CRO kupcev. Zapelji se do Trsta ali v Celovec. Kdo tam nakupuje. CRO purgarji. Zato razmisli.

18. december 2008, ob 17:16:18
Neznan

Pravi pokazatelj bojkotov slovenskih proizvodov s strani hrvatov je njihova prisotnost na naših forumih. Berejo naše spletne strani ob flaši Laškega, napišejo nekaj, da jim bolj škodi kot koristi (čast izjemam-ne FT to nisi ti) v Barcaffe pa jim žena natoči Alpsko mleko. Ko se naveličajo se v Cliu na Savinih gumah odpeljejo smučat na Elankah v Kranjsko goro.

18. december 2008, ob 17:13:20
Neznan

Mi pa ih bomo zamenjali sa izdelkima hrvaškeg seljaka.
. . .
FT na prodaju. Navali narode, ko dobije taj nabije, ko nabije taj dobije.

PRODAJE SE SELJAČKI PROIZVOD FRANCUJEBEMATER.

18. december 2008, ob 17:08:34
@lpino

Upam, da SLOVENCI prenehajo letovati v njihovi ,,lipi naši,,in se raje podajo na dopust v domače destinacije, ali pa v Grčijo, Srbijo, Makedonijo če že brez bivše Juge ne gre, sicer pa spoznajte Bolgarijo, Španijo, kanarske otoke, Ibizo, ne samo da boste fascinirani, ceneje boste letovali in doživeli nepozabno gostoljubnost in prijaznost brez strahu, da vam med serviranjem hrane in pijače HRVATJE PLJUVAJO na krožnik ali vrček rujnega, kar sistematično počno zadnjih 15 let., striktno samo Slovencev. Zato imamo priče.

18. december 2008, ob 16:58:07
tribic

Sutra će EUnija pjevat novu himnu "Slowenien, Slowenien uber alles..."

18. december 2008, ob 16:56:44
Neznan

baldrick-bivši-okradeni
| 18.12.2008 | 14:58:40
[prijavi kot neprimeren komentar]
pa res ne razumem. očitno se večini EU sladko fučka za vse skupaj, če je Delo uspelo pridobiti le mnenje FAZ, kot drugo pa že navaja hrvaški cajtng? A je to poskus uravnoteženega poročanja? Po kakšni logiki pišete tele zmazke?
------------------------------------------------------
To je poskus pritegniti hrvaškim stališčem, da lastnik Dela obdrži prodajo Mercatorja na hrvaškem. Nacionalni interes je vedno njihov lastni. Pričakujemo lahko kmalu, da bo Delo povzemalo le članke hrvaških časopisov in mnenja sosednjih politikov, iz naših pa delalo bad guye kot v dotični pisariji.
Naši tajkuni bi prodali tudi lastno mater. Ponos, načelnost in podobna navlaka so le za navadne ljudi. Mislim, da se nam bo kmalu zgodila Grčija. In takrat bi te naše "branitelje nacionalnih interesov" rad videl v rokah študentov, delavcev in kmetov .

18. december 2008, ob 16:56:05
jazbar

Slovenija mora biti še ostrejša v svoji politiki, ker balkanci vsako popuščanje razumejo kot slabost nasprotnika!

18. december 2008, ob 16:46:07
mija

Vi kar tulite v luno, pa kaj. Vi se kar smilite sebi, izračunajte kako se vam to splača.
Razložite svojim revežem, da je pomembno,da ste ponosni. Od tega se živi. Kar naprej,
dokler vam ne potegne, da ni dovolj opravičevati neresnosti v politiki s tem, da drugemu soliš
pamet in se zgražaš, lastnih laži pa ne omenjaš. Prav briga nas, kaj si vi o nas mislite, mi
smo vam povedali, kaj si mislimo o vašem ravnanju s svojim dejanjem. Zdaj ste vi na potezi, od
vas je odvisno, kdaj boste lahko delo nadaljevali.
Bojkot pa, uff to smo pa že preživeli, kdo pa dela v Mercatorju v Zagrebu ali Puli, po Mercatorjevih
podatkih prodaja 63 % proizvodov proizvedenih na hrvaškem, kruha sigurno ne vozijo iz Slovenije,
tako da, vi kar. 4 % izvzoza iz Slovenije gre na Hrvaško, vse ostalo prodamo na zahtevne trge
EU. Pa glejte, da ne počite od nemoči.

18. december 2008, ob 16:21:03
Neznan

katoholik | 18.12.2008 | 14:39:59
Jutarnji list, ki opozarja, da Slovenija kljub popuščanju po vstopu v EU ni izgubila svojega nacionalnega ponosa niti identitete ali ugleda v svetu.

***********************************************************************************
pa ti niso normalni. Slo je popuščala evropi in italiji pri vstopu v EU - in sedaj mora popuščati še Hrvaški pri vstopu???? (skratka - mi smo na svetu samo za popuščanje) A vam sosedje iz juga ne pride na pamet, da ste mogoče vi na vrsti za popuščanje????? Ej južni bratje , vi pa res določenih stvari (pravil) kolektivno ne razumete. To pa ni fajn....... temu se reče kolektivna "budalaščina"
********************************
kako laže pokvarena zlovenščina !! Niste vi ništa popuštali.Morali ste mijenjati dijelove Ustava koji su protiv EU zakona i to moraju svi koji žele ući unutra.I sad se vi preseravate kako ste popuštali.
Larifari !! Ono što želite ucjenom dobiti od RH nema veze sa pristupnim pregovorima i spada iskljućuivo u
bilateralnu domenu i to su vam + 100x rekli,ali vi se najradije pravite norci i opet lupetate da je to stvar
EU i RH.Pokvareno do bola.

18. december 2008, ob 15:58:22
biokovo

Pametnome dosta:

Z grožnjo blokade želi Slovenija na pogajalskih pogajanjih od Hrvaške očitno izsiliti politične koncesije in tako kompenzirati šibkost svojega pravnega mnenja v bodoči pravni razsodbi, meni časnik in ob tem navaja besede vodje poslanske skupine opozicijske ljudske stranke (SLS) Jakoba Presečnika: "Če zamudimo to priložnost in bo Hrvaška nadaljevala s pogajanji, takšne priložnosti ne bomo imeli več."


.. valjda su i njemci nasjeli na hrvatsku propagandu ???

18. december 2008, ob 15:34:22
baldrick        

še odziv BBC:


Slovenia blocks Croatian EU talks
Croatian Prime Minister Ivo Sanader
Croatian PM Ivo Sanader said he hoped Slovenia would reconsider

Slovenia has moved to block neighbouring Croatia from joining it in the European Union, in a continuing dispute over boundaries.

Croatia began negotiations on joining the 27-member bloc three years ago, with further talks due on Friday.

But Slovenian Prime Minister Borut Pahor said Croatia had submitted maps showing boundaries Slovenia disputed as part of its pre-joining reform process.

Croatia denied the claim and called on Slovenia to reconsider its move.

Under EU procedure, a country needs to negotiate "chapters" to gain membership. Talks are firstly opened and then closed once an agreement is reached.

Croatia must complete 35 chapters, and had planned to open 10 and close five on Friday.

However, Mr Pahor said: "The Slovenian government agrees... to opening one chapter and closing three chapters."

He said Croatia was using documents in negotiations that are prejudicial to the 17-year-old territorial dispute between the two countries - a charge Croatia denies.

Croatian Prime Minister Ivo Sanader said his government still hoped to complete talks by the end of 2009 as planned and expected Slovenia to reconsider.

"I'm not a big optimist when I say that, but I think that it would be good if they did that," he said, according to AFP news agency.

18. december 2008, ob 15:33:56
baldrick        

da vam pomagam, pa še prevoda ne morete falit:

Slovenia to block further Croatia EU accession talks
17 December 2008, 23:27 CET

(LJUBLJANA) - Slovenia announced Wednesday it would veto new talks for Croatia to join the EU, due to a long-standing border dispute between the two former Yugoslav republics, prompting an angry reaction from Zagreb.

Speaking ahead of an EU inter-governmental conference in Brussels on Friday where Croatia is hoping to open 10 new negotiating chapters, Slovenian Prime Minister Borut Pahor said he was ready to block most of the discussions to prevent any "prejudging" of the long-running dispute.

"Slovenia will only give its consent to open one (EU accession) chapter and close three," Pahor told journalists.

"Slovenia has reservations concerning seven chapters, since the documents presented by Croatia could prejudge the common border," Pahor added after meeting the heads of all parliamentary parties, who agreed to the veto.

"And concerning another four chapters we also have substantial reservations," he said.

Croatia hit back with Prime Minister Ivo Sanader describing Slovenia's actions as "without precedent".

"Croatia expects... that Slovenia will reconsider its decision," Sanader told journalists in Zagreb.

"If this doesn't happen, the Slovene government will show exclusivism that is not in line with the principles of good neighbourly ties, solidarity and unity," Sanader said, adding that the "blocking of 10 chapters... is a move without precedent in the history of the (EU) accession talks."

"It is a bad decision for us, but it is also a very bad decision for relations between Croatia and Slovenia," added Vesna Pusic, chairwoman of a Croatian parliament committee for monitoring EU accession talks.

"In the long term, it will have the most harmful effects on them," Pusic warned.

Zagreb, which began talks to join the 27-member EU in October 2005, has opened 21 of the mandatory 35 policy negotiating chapters required for membership.

Over the last few months, Slovenia had warned Croatia not to present documents to Brussels ahead of the opening of new chapters that included maps and references to the common sea and land border, which the two countries have not yet agreed on.

To avoid blocking Croatia's accession, Slovenia proposed that Croatia sign a paper giving strong guarantees that none of the documents presented during the accession talks could prejudge a solution of the border dispute.

"Ljubljana is interested in Croatia successfully concluding accession talks with the EU and we hope that our reserves will be cleared during the Czech EU presidency," in the first half of 2009, Pahor noted.

But according to Slovenia, Croatia did not accept these conditions.

Last week, the Croatian government said it was prepared to agree not to submit any documents "that would prejudge in any way a solution for the border dispute between Croatia and Slovenia."

This pledge was to be made official by a joint statement from both Zagreb and Ljubljana, as well as the current French EU presidency, Croatian Premier Ivo Sanader said at the time.

The leader of the main opposition Slovenian Democratic Party (SDS), former prime minister Janez Jansa, announced ahead of Wednesday's meeting: "There is nobody in Slovenia who would oppose (a veto to Croatia talks)."

The dispute over the land and sea border has harmed ties between Croatia and Slovenia since 1991, when the two former Yugoslav republics proclaimed independence.

Croatia accuses Slovenia of using the issue to block its talks on joining the European Union.

Slovenia, a member of the European bloc since 2004, claims Croatia is attempting to use its EU membership talks to impose a fait accompli on the border issue.

Croatia is hoping to join the 27-nation EU by 2011. It was invited to join NATO in April, while its full accession to the military alliance is expected next year.

Text and Picture Copyright 2008 AFP. All other Copyright 2008 EUbusiness Ltd. All rights reserved. This material is intended solely for personal use. Any other reproduction, publication or redistribution of this material without the written agreement of the copyright owner is strictly forbidden and any breach of copyright will be considered actionable

18. december 2008, ob 15:05:17
baldrick        

pa res ne razumem. očitno se večini EU sladko fučka za vse skupaj, če je Delo uspelo pridobiti le mnenje FAZ, kot drugo pa že navaja hrvaški cajtng? A je to poskus uravnoteženega poročanja? Po kakšni logiki pišete tele zmazke?

18. december 2008, ob 14:58:40
Neznan

Veliko hude krvi je tudi zaradi tega, ker so naši vladalci enostavno "megleni". Prav na račun tega lahko nasprotna stran po svoje interpretira in verjetno spreobrača dejstva. Ne vem kakšen problem je umakniti nekaj za Slo. spornih dokumentov ali delov dokumentov, ki se baje nanašajo na mejo iz gradiva, če sami trdijo in se zaklinjajo, da ti dokumenti z mejo nimajo zveze (če bi imeli, bi bil to prejudic). In če prav razumem, te dokumente lahko kasneje (če niso v gradivu) z vozički ali čemerkoli popolnoma svobodno pripeljejo pred katerikoli mednarodni organ, ki se bo morda ukvarjal s tem vprašanjem. Če pa so to dokumenti, ki potvarjajo stanje na dan 25. ... pomeni da so ponaredki in sploh nimajo nikakršne veljave. Kvečjemu zadeva spada pod kazniva dejanja. A žal plebsu ni bilo prav nič jasno razloženo. Če zadeva ne bi imela - in to vsak normalen človek lahko obžaluje - poraznih posledic za hrvaške ljudi, bi lahko mislil, da se politični dojenčki spet malo "prepucavajo" med sabo, da zamotijo ljudstvo, da ne bi razmišljalo o čem drugem. Res pa je tudi, da se sedaj očitno maščuje hrvaški politiki sedemnajst letna aro- in igno-ranca do predlogov sosedov.

18. december 2008, ob 14:55:05
66 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej