Kosilo petih predsednikov "ameriškega imperija"

Na kosilu v Beli hiši so se sestali gostitelj, odhajajoči predsednik ZDA George Bush, in povabljenci, še trije živeči predhodniki George Bush starejši, Jimmy Carter in Bill Clinton ter naslednik Barack Obama.

sre, 07.01.2009, 20:30

Washington - Ameriški predsednik George Bush je danes na kosilo povabil vse tri še živeče predhodnike in naslednika na položaju Baracka Obamo. Obama se je zahvalil za povabilo in priložnost za druženje in nasvete.

Poleg Busha in Obame so se za kratko fotografiranje v Ovalni pisarni Bele hiše kameram nastavili republikanec George Bush starejši ter demokrata Jimmy Carter in Bill Clinton. Izjavi sta dala le predsednik Bush in Obama. Bush je povedal, da vsi skupaj želijo Obami vso srečo in uspešno delo in se mu zahvalil, da je prišel na srečanje "kluba nekdanjih predsednikov". Po njegovih besedah je položaj predsednika večji od posameznika in da vse skrbi usoda države, ne glede na strankarsko pripadnost.

 

Bush in Obama sta imela tudi posebno pol ure trajajoče srečanje, na katerem sta najverjetneje govorila o gospodarstvu in položaju na Bližnjem vzhodu. Podrobnosti pogovorov niso znane, sicer pa se je Bush že pred časom pošalil, da bo Obama najverjetneje kaj spraševal, če pa ne, pa bodo izmenjali "vojne izkušnje". Srečanje je novembra predlagal Obama.

 

Nekdanji predsedniki ZDA imajo tradicionalno vsaj na zunaj zgledne odnose in velja tudi pravilo, da se med seboj ne kritizirajo, kakor tudi ne predsednika, ki je na položaju. Tega pa se vedno vsi ne držijo, kot pričajo Carterjeve kritike Busheve zunanje politike in tudi Clintonove v času lanske predsedniške kampanje. Obama med čakanjem na prevzem položaja 20. januarja ne komentira zunanje politike, zaradi česar si je predvsem glede spopadov v Gazi prislužil kritike.

 

Nekdanji predsedniki ZDA ponavadi pridejo skupaj za kakšne večje svečanosti in za pogrebe katerega od članov kluba. Nazadnje so bili skupaj januarja 2007 na pogrebu Geralda Forda. Sicer pa so se nekdanji predsedniki ZDA nazadnje zbrali v Beli hiši leta 2000, ko je rezidenca predsednikov slavila 200. obletnico. Med njimi ni bilo Ronalda Reagana, ki je v Kaliforniji bolehal za Alzheimerjevo boleznijo.

Prijavi sovražni govor