Nadevi za palačinke od A do Ž

Slastne palačinke imamo radi, najljubše so nam z marmelado ali s čokolado, nadevov pa je zelo veliko. Za zabaven večer s prijatelji potrebujemo le »goro« spečenih, še toplih palačink ter veliko namazov in nadevov.

ned, 29.03.2009, 11:54

Slastne palačinke imamo radi, najljubše so nam z marmelado ali s čokolado, nadevov pa je zelo veliko. Za zabaven večer s prijatelji potrebujemo le »goro« spečenih, še toplih palačink ter veliko namazov in nadevov, od sladkih do slanih. Vsak gost bo lahko izbiral po svojem okusu.


Nadevi za palačinke


Za 16 tankih palačink potrebujemo štiri jajca, 250 gramov moke, 400 mililitrov mleka ali vode in ščep soli. Za bolj rahle uporabimo mineralno vodo z mehurčki. Če bo nadev slan, testo malo bolj solimo, za tiste s sladkim nadevom pa mu dodamo žličko sladkorja. Testo pustimo počivati na hladnem približno pol ure, da se sestavine lepo povežejo in nam bo uspela že prva palačinka, ki jo bomo vlili v ponev. Za peko je primerna nizka, z dolgim ročajem, ki nam omogoča hitro in enakomerno razlivanje testa po celotni površini. Če bomo pri delu dovolj hitri, bo palačinka ravno prav tanka.

 

Kaj pa nadevi? Nanizali bomo nekaj zamisli, a še te le zato, da se vam bodo pocedile sline in prebudila ustvarjalnost. Veliko zabave vam želimo!

 

A: V sladko palačinko zavijemo na majhne kose narezan ananas, za slane palačinke pa na kocke narezan avokado, ki ga polijemo z limonovim sokom in solimo. Zraven se prileže žlička kisle smetane, česen ali poper.

 

B: Odlična je banana, sveže borovnice ali bezgov džem na sladki skuti. V slano palačinko zavijemo vložene beluše (te skupaj s posoljeno skuto, sirom feta ali kozjim sirom in malo kisle smetane zmečkamo v mazavi nadev), enako postopamo tudi z blanširanimi svežimi beluši.

 

C: Za cvetačni nadev najprej blanširamo cvetove cvetače in jim za privlačnejšo barvo dodamo še blanširane cvetove brokolija in kocke korenčka. Ohlajeni zelenjavi primešamo vloženo koruzo, po želji žličko kisle smetane, drobnjak ali mlado čebulo.

 

Č: Na palačinko namažemo skuto s čemažem v oljčnem olju, zvito nato narežemo na rezine. Č je tudi kot čokolada, čokoladni mazavi nadev ali krema, ki jo kupimo v trgovini in brez katere si otroci palačink skoraj ne predstavljajo več. Če ga želimo pripraviti sami, potem nad kopeljo stalimo čokolado, dodamo maslo ali margarino in za lešnikov okus še drobno mlete lešnike. Namesto čokolade uporabimo čokolado ali kakav v prahu.

 

D: Odličen nadev so drobno narezani ali v mazav nadev zmečkani datlji. Z žličko sladkega maskarpona bo vse še slajše.

 

E: Če v tortiljo lahko zavijemo trakove endivije, zakaj jih ne bi tudi v palačinko? Zraven gredo kocke paradižnika, paprike, čebula, fižol ali kocke že omenjenega avokada. Če želimo mazav nadev, vse našteto primešamo skuti, kisli smetani ali mlečnemu namazu.

 

F: Fige (sveže ali suhe) za sladico, sir feta, fižolov pire z izbranimi dodatki v palačinki pa za glavno jed.

 

G: Za slani nadev so primerne celo gobe. Gorgonzola je odlična, gavda ali grojer pa najboljša povrhu nadevanih palačink, ki jih zapečemo v pečici. Omenjeni vrsti sira lahko vmešamo celo v testo.

 

H: Sveže ali z žličko sladkorja hitro podušene hruške z lahkoto spremenimo v sladek nadev. Slane palačinke so okusne s šunko, listi solate in naribanim hrenom.

 

I: Nastrgan ingver ter ščep božičnih dišav (cimet, klinčki, muškatni orešček) nam obudijo prijetne spomine na praznike.

 

J: Sladke palačinke so slastne z jabolčnim nadevom. Zanj jabolka očistimo, po potrebi olupimo in narežemo ali grobo naribamo. V kozici jih hitro podušimo. Jabolka sladkamo, začinimo s cimetom, vmešamo rozine in po želji še narezane orehe. Za še slajši nadev dodamo koščke čokolade. Od drugega sadja so v palačinkah odlične jagode s kančkom stepene sladke smetane ali primešane jogurtu.

 

K: Kikirikijevo maslo in za ljubitelje kave kavno-čokoladni nadev. Zanj staljeno čokolado odišavimo z nekaj kapljicami kuhane kave. Palačinke s kostanjevim nadevom so nasitne, a odličnega okusa, zlasti prelite z medom ali čokolado.
Slane palačinke so okusne z naribanim korenjem, kislimi kumaricami in koruzo, vse lahko vmešano v mazav mlečni namaz.
V palačinke zavijemo celo kalčke (nakaljena zrna žit) ali sojine kalčke s popečenim mesom.

 

L: Mleti praženi lešniki na medu, limonov sok s kristalnim sladkorjem ali poljuben liker. Od tod naprej se lahko poigramo še s flambiranjem.

 

M: Med, marmelada, makov nadev ali mleti mak v sladkem testu, maline s sladko smetano, melisa ali meta v testu. Tega spečemo malo debelejše, previdno obrnemo in spečemo še na drugi strani. Na Primorskem so takšne omlete (palačinke) znane kot frtalje.
Če želimo okus po mentolovi čokoladici, palačinko polijemo z metinim sirupom in prelijemo s staljeno (tekočo) temno čokolado. Okus nas bo presenetil!

Za glavno jed pa po dunajsko ocvrte palačinke z nadevom iz mletega mesa, znane kot kaneloni.

 

N: N kot napolitanka. Bolj za šalo kot zares. Na palačinko nadrobimo napolitanko, po želji potresemo še z mletimi oreščki, stepeno sladko smetano ali toplo tekočo čokolado in zvijemo.

 

O: Orehov nadev za palačinke je enak nadevu za potico, le da v njem ni jajc ali beljaka, zato pa z drugimi dodatki, od vanilje, kakava, kave, naribanih jabolk do limonovega ali pomarančnega soka, cimeta in drugih dišav.

 

P: Svež, narezan paradižnik z baziliko in kockami slane mocarele za ljubitelje sredozemske kuhinje. Po želji tako nadevane palačinke še zapečemo v pečici. Kot dodatek so primerne oljke, kapre, kocke paprike in popečenih bučk.

 

R: Rozine z medom, podušena rabarbara s sladkorjem, robidnice, ribez na sladki skuti za sladico, če pa testu vmešamo rožmarin, lahko na takšne palačinke naložimo trakove popečenega mesa.

 

S: Razno sadje in v pečici zapečene palačinke z nadevom iz sladke skute in rozin, pred peko polite z mešanico jajca in mleka, kot smo jih poznali včasih, še vedno teknejo.

 

Š: Rezina šunke in sira, kocke paradižnika ter origano in že imamo okus po pici. Za špinačno-skutni nadev blanširamo špinačo, jo drobno narežemo in vmešamo v slano skuto. Nadevane palačinke poljubno zvijemo in zapečemo v pečici. Pred peko jih še prelijemo z mešanico jajca, mleka in soli.

 

T: Timijan v testu kot osnova poljubnemu mesnemu nadevu, celo pašteti. Uporaben je tudi tunov nadev, ki ga sicer namažemo na kruh. Kaj pa palačinke z nekaj kapljicami pekoče omake tabasko?

 

U: Umešana jajca z izbranimi zelišči in ščepcem soli so tudi okusna palačinka.

 

V: V kot vampi, čeprav bi jih izbral le redko kdo. V je primernejša črka za vino, ki ga uporabimo v testu namesto mleka, vode oz. mineralne vode. S teranom ali podobnim vinom intenzivne barve bomo palačinke rdeče obarvali in nadevali s svežim grozdjem.

 

Z: Zelje, zelena, zajčje meso, zelenjava, začimbe in zelišča. Zeliščno palačinko nadevamo s slanim nadevom in ponudimo kot prilogo mesu ali kot glavno jed ob skledi solate za poletno večerjo.

 

Ž: Z žafraniko v testu dobimo zanimivo obarvano palačinko, ki se sklada z nadevom iz školjk, česna in peteršilja.


Kako zvijemo palačinke z nadevom

 

Poznamo več načinov zvijanja nadevanih palačink. Eden najbolj običajnih je, da palačinko enostavno zvijemo od enega konca proti drugemu kot zavitek (rulada). Tako zvito palačinko navadno primemo v roke, pogosto pri tem spodvijemo spodnji del navzgor. Pri drugem načinu nasprotna konca palačinke zvijemo proti sredini, kot je to običajno za zvijanje tortilj. Da se nam sočni in slastni nadev ne izcedi iz nje, jo še prepognemo po sredini, kot že omenjeno. Tretji način je navadno v rabi v gostinstvu, ko palačinko prepognemo na polovico, nato še enkrat po sredini. Dobimo trikotnik ali, matematično natančneje, krožni izsek. Nadevano palačinko lahko zvijemo tudi v paketek, kar je najbolj uporabno, kadar nadevane palačinke zapečemo še v pečici. Pri tem načinu palačinki malo zavijemo nasprotna roba proti sredini, nato jo zvijemo kot običajno. Kadar želimo goste presenetiti s svojo spretnostjo, nadevano palačinko zvijemo v mošnjiček, ki ga zavežemo z vejico drobnjaka, z blanširanim trakom pora ali mlade čebule. V Franciji, kjer palačinke (crepes) pogosto pečejo ulični peki, nam jo bodo z izbranim nadevom zvili v kornet.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se