Od danes še tretja digitalna knjižnica

Digitalnima knjižnicama "Google Book Search" in Europeana se je danes uradno pod okriljem organizacije Unesco pridružila tudi Svetovna digitalna knjižnica (World Digital Library).

tor, 21.04.2009, 13:48

Pariz - Digitalnima knjižnicama "Google Book Search" in Europeana se je danes uradno pod okriljem organizacije Unesco pridružila tudi Svetovna digitalna knjižnica (World Digital Library).

Brezplačno so na voljo redki rokopisi, zemljevidi, knjige, filmi, zvočni posnetki in fotografije, ki bodo prispevali k boljšemu medkulturnemu razumevanju. Idejni vodja projekta je James Billington, ki je na čelu največje knjižnice na svetu, washingtonske Kongresne knjižnice od leta 1987. Eden od ciljev Svetovne digitalne knjižnice je, da bo na voljo čim večje bogastvo svetovne kulturne dediščine, ne le Zahodne.

Kot piše na spletni strani organizacije Unesco, bodo digitalna knjižnična gradiva zaenkrat dostopna v sedmih jezikih: arabskem, kitajskem, angleškem, francoskem, portugalskem, ruskem in španskem. Billington in ekipa, ki stoji za projektom, upata, da si bo do konca leta digitalni knjižnični zgodbi s svojimi prispevki pridružilo 60 držav.

Billington verjame, da bo Svetovna digitalna knjižnica hitro širila svojo ponudbo. Vsi so vabljeni k sodelovanju, ne gre za zasebni klub, je dejal Billington in poudaril, da sicer zelo dobro digitalizirana Kongresna knjižnica ni edini motor tega velikega projekta.

Ena glavnih nalog organizacije Unesco je neovirano širjenje znanja in kulture, zato Svetovna digitalna knjižnica vsekakor sodi v njen koncept.

Omeniti velja le nekaj najbolj dragocenih digitaliziranih vsebin: zaklad japonske literature Princ in dvorne gospe Murasaki Šikabu iz 11. stoletja, zemljevid, na katerem je prvič omenjena Amerika in ki ga je leta 1507 narisal nemški menih Martin Waldseemueller, ali pa Biblijo v aleutskem jeziku.

Svetovna digitalna knjižnica je dostopna na naslovu www.wdl.org

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se