"Za istospolno usmerjene veliko narejenega"

Pobudnik referenduma proti noveli o postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo Aleš Primc od organizacij istospolno usmerjenih pričakuje, da bi priznale, da je bilo za ureditev njihovega statusa veliko narejenega.

ned, 17.05.2009, 13:00

Ljubljana - Pobudnik referenduma proti noveli o postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo Aleš Primc od organizacij istospolno usmerjenih pričakuje, da bi pošteno priznale, da je bilo za ureditev njihovega statusa veliko narejenega ter da ne bi postavljali vedno novih zahtev, "s katerimi gredo močno preko meja naravnega reda in družbene sprejemljivosti".

"Njihovo postavljanje zahtev po izenačitvi istospolnih zvez in družine kaže na to, da se očitno sami niso sprijaznili s svojo drugačnostjo in tudi ne našli svojega lastnega mesta v družbi, zato predlagam, da več delajo na tem področju in naj s svojimi zahtevami po izenačitvi nečesa, kar nikoli ne bo moglo biti enako, ne ogrožajo temeljev družbe," je pojasnil.

 

Kot je Primc zapisal v odzivu na izjavo Društva za integracijo homoseksualnosti v zvezi z njihovo obeležitvijo dneva boja proti homofobiji, "je tudi v njihovem interesu, da družina ostane trden temelj naše družbe, nenazadnje tudi zato, ker jim ne bo pokojnin na starost plačeval nihče drug kot naši otroci".


Istospolno usmerjeni s homofobijo po njegovem označujejo vsakršno nasprotovanje temu, da bi istospolne zveze imele enak status kot družina. "V tem smislu je njihova uporaba tega po vsebini močno obtožujočega izraza odraz nestrpnosti do vseh, ki mislimo drugače kot oni," je prepričan Primc

 

Istospolna zveza je naravno zaprta za rojevanje otrok in zato v družbi, katere temeljni interes mora biti preživetje, ne more imeti enakega družbenega in pravnega statusa kot družina, je pojasnil Primc. Družina je po njegovem prav iz razloga, ker se v njej rojevajo in vzgajajo otroci, v vsej zgodovini obravnavana kot temeljna družbena celica, ki ji pripada posebno mesto in spoštovanje.

 

"Kakršnokoli spreminjanje določila v družinski zakonodaji, da je zakonska zveza skupnost moža in žene, je nesprejemljiva. Prav tako je nesprejemljivo, da bi se istospolnim zvezam zakonsko omogočilo posvojitve in ženskim parom oploditev z biomedicinsko pomočjo," je zapisal pobudnik referenduma proti noveli zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo.

 

17. maj je mednarodni dan boja proti homofobiji


Mednarodna zdravstvena organizacija (WHO) je 17. maja 1992 homoseksualnost izbrisala s seznama psihičnih motenj. Društvo za integracijo homoseksualnosti ob tem opozarja na neenakopravnost, ki izhaja iz zakona o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti.

Dejstvo, da istospolne zveze ureja ločen zakon kot skupnost med parom nasprotnega spola, po mnenju društva kaže na homofobijo, ki jo izkazuje zakonodajalec.

 

Prepričani so, da so v omenjenem posebnem zakonu istospolni pari prikrajšani za cel nabor pravic, še posebno pa gre po njihovem izpostaviti področje socialne varnosti, kjer je onemogočen dostop do zavarovalnih shem, ki zadevajo zaposlitev, prav tako bi lahko izpostavili status svojca in posvojitve otrok.

 

V društvu tudi menijo, da bi lahko področje istospolnih skupnosti uredili s spremembo 3. člena zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, kjer bi zakonsko skupnost definirali kot skupnost dveh oseb.

 

Ob mednarodnem dnevu boja proti diskriminaciji v društvu še posebno opozarjajo na diskriminacijo in nasilje na osnovi spolnega izraza oz. transspolnosti, saj zakonodaja, ki ščiti pred diskriminacijo na osnovi spolne usmerjenosti, ne vsebuje prepovedi diskriminacije na osnovi spolnega izraza.

 

Ob dnevu boja proti homofobiji pa so se v sporočilu za javnost odzvali tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Kot poudarjajo, Slovenija izreka vso podporo prizadevanjem za odpravo homofobije in je zato decembra lani v Generalni skupščini ZN pristopila k Deklaraciji o človekovih pravicah, spolni usmerjenosti in spolni identiteti.

Povezane novice

V Mariboru akcija strpnosti do istospolno usmerjenih
29. junij ob 15:13
Na Grajskem trgu v Mariboru že četrtič poteka Akcija strpnosti. Po besedah predstavnikov Lingsiuma je skupina istospolno usmerjenih pogosto ...
Prijavi sovražni govor