Pred evropskimi volitvami vodi SDS, druga SD

Na evropskih volitvah čez tri tedne najbolje kaže SDS, je pokazala Delova anketa. Za listo te stranke, katere nosilec je Milan Zver, bi svoj glas dalo 21 odstotkov anketiranih. Na drugem mestu je lista SD z nosilcem Zoranom Thalerjem.

pon, 18.05.2009, 06:00

Ljubljana - Na evropskih volitvah čez tri tedne najbolje kaže SDS, je pokazala Delova anketa. Za listo te stranke, katere nosilec je Milan Zver, bi svoj glas dalo 21 odstotkov anketiranih. Na drugem mestu je lista SD z nosilcem Zoranom Thalerjem, ki jo je izbralo 16 odstotkov sodelujočih v anketi.


Sledijo LDS, pri kateri je nosilec liste Jelko Kacin, z 12 odstotki, Zares (nosilec Ivo Vajgl) z 11 odstotki in NSi (nosilec Lojze Peterle) z 10 odstotki. To so tudi stranke, ki bi se po teh rezultatih uvrstile v evropski parlament. Preostalih sedem list bi ostalo zunaj njega. Desusu bi svoj glas dalo 5,5 odstotka vprašanih, SNS, SMS in SLS po 4 odstotke, listi za pravice bolnikov 2,5 odstotka, združenim zelenim 0,7 odstotka in krščanskim socialistom 0,3 odstotka.

 

Na podlagi teh rezultatov so v Delu Stik, ki je izvedel anketo, izračunali tudi katerim strankam bi pripadli sedeži v evropskem parlamentu: SDS in SD dobita po dve poslanski mesti, po eno pa LDS, Zares in NSi.

 

Anketirance so tudi vprašali, kolikšna je verjetnost, da se bodo udeležili teh volitev. Da se bodo volitev zanesljivo udeležili, jih je odgovorilo 39 odstotkov, dodatnih 32 odstotkov se je opredelilo, da se bodo volitev verjetno udeležili. Na podlagi rezultatov lahko predvidevamo 39-odstotno volilno udeležbo. Izkušnje iz preteklih let kažejo, da je za napoved volilne udeležbe najprimerneje upoštevati delež anketirancev, ki se bo zagotovo udeležil volitev.

 

Anketa je bila izvedena hkrati z navadno anketo o podpori strankam, vladi in parlamentu. Pokazalo se je, da se preference volivcev na državnozborskih in evropskih volitvah precej razlikujejo. Ob tem velja povedati, da so anketiranim pri vseh listah za evropske volitve navedli tudi njihovega nosilca. Izid pritrjuje ugotovitvam, da se slovenskim volivcem pri volitvah v evropski parlament zdi pomembnejši kandidat kot njegova stranka.

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
6 komentarjev
Murray

Bine, saj se ve kdo je dober!

18. maj 2009, ob 22:27:17
Neznan

Ne dirajte mi Bernardinke !

18. maj 2009, ob 22:11:01
znalec

ako pogledaš obraze ki jo vodi delo z ono staro grdobo od umetniških bratov sestro..
se ve da je delo gnio rdeče komunajzarsko skrpucalo....
na treh straneh vlači onega bebastega talerja ki je zgradil idilično bajto v istri takrat ko se je še dalo krasti...
daj kos preveri finančno stanje teh ta rdečih kandidatov in ostalih..
raziskovalni novinarčki ..kje ste..
si ne upate..
se bojite za službice...

18. maj 2009, ob 22:07:56
Neznan

Če se bom udeležil volitev enostavno na nobeni listi ni nobenega pametnega kandidata, da bi zanj glasoval. Torej ne bom šel! Itak je pa vse skupaj tako ali tako le pesek v oči. Slinarji letijo skupaj kot muhe na med.

18. maj 2009, ob 18:22:10
jani63

taler..tip ki je pomagal tisti odvetnici katero so aterirali malo kasneje uničlevat kobariškega župana....sam to nj ven potegnejo,kako se je kurčil tm po kobaridu...

18. maj 2009, ob 13:57:08
jup

Pahor je ameriški ekspiriment. Na Pahorju preučujejo do kje in koliko se let lahko stranko vleče za nos.To da SD kot najmočnejša stranka ne bo imela med evropskimi poslanci svojega člana stranke je že groteska.

18. maj 2009, ob 10:40:33
6 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej