Umrla Ada Škerl

Umrla je pesnica Ada Škerl, znana po poeziji o intimnim ljubezenskih občutkih. Njena estetika je bila v času po drugi svetovni vojni nesprejemljiva, saj se je zoperstavila kolektivnemu doživljanju sveta.

pon, 01.06.2009, 15:41

Maribor - V 85. letu starosti je v petek umrla pesnica Ada Škerl, ki je šele v zadnjih letih obveljala za ženski pol zbirke Pesmi štirih Toneta Pavčka, Janeza Menarta, Cirila Zlobca in Kajetana Koviča. Z zbirko Senca v srcu se je leta 1949 zoperstavila kolektivnemu revolucionarnemu doživljanju sveta.

"Namesto o izgradnji novega, upanja polnega sveta, je Škerlova opisovala intimne ljubezenske občutke, zaznamovane s smrtjo. Senca v srcu je izšla štiri leta pred izdajo znamenite zbirke Pesmi štirih," je pred leti povedala pesnica Barbara Simoniti, ki se je z nekaterimi drugimi kolegicami trudila za veljavo, ki pritiče Škerlovi.

Pesniška zbirka Senca v srcu (1949) Ade Škerl je bila za takratno estetiko povsem nesprejemljiva. "Štiri leta po koncu druge svetovne vojne je namreč poezija hotela in morala krepiti kolektivnega duha, propagirati zavestno odrekanje osebnemu in notranjemu, da bi ustvarjala primerno duhovno ozračje za udarniško obnovo porušene domovine. S tihim, nebojevitim subjektivizmom, z izpovedovanjem ljubezenskih in bivanjskih dvomov in deziluzij namesto zaupanja v svetlo prihodnost, z izražanjem intimne samote, bolečine in žalosti ob smrti ljubega bitja si je pesnica prislužila odklonilne sodbe sodobnikov," je v svoji knjigi Sprehodi po slovenski poeziji zapisala Irena Novak Popov.

Kot je pojasnila Barbara Simoniti, so bile te "odklonilne sodbe" pravzaprav vrsta grozljivih kritik in referatov v slogu stalinističnih političnih kampanj. V radijskem intervjuju z Gito Vončina je Ada Škerl povedala, kako ji je po izdaji sporne pesniške zbirke Ivan Potrč, zavezan socialnemu in socialističnemu realizmu, dejal: "Ali veš, da te za tole zbirko lahko zapremo?" Adi Škerl so takratni etablirani literarni krogi očitali tudi malomeščanski sentimentalizem, kar je po mnenju Simonitijeve daleč od resnice.

Ada Škerl je bila pred izdajo zbirke Senca v srcu zelo priljubljena. Simonitijeva poudarja, da je s svojimi nastopi pred študentskim občinstvom - ob slavistiki je namreč študirala tudi igro - vedno znova navdušila, objavljala pa je tudi v vseh takratnih literarnih revijah. Ada Škerl je torej veljala za zelo obetavno pesnico, poudariti pa velja, da je bila zbirka Senca v srcu tudi zaradi antipropagande, ki jo je spremljala, takoj razprodana. Pesnica se je takrat umaknila iz javnega literarnega življenja, svojo naslednjo pesniško zbirko Obledeli pasteli je izdala šele leta 1965.

Tudi v tej zbirki je ohranila intimizem, toda, kot je dejala Simonitijeva, takrat se je poezija že nagibala k modernizmu in Škerlova je ostala prezrta, povsem na obrobju. Leta 1992 je izšla še retrospektivna pesniška zbirka Temna tišina, v kateri je Kajetan Kovič izbral objavljene in nekatere še neobjavljene pesmi Škerlove.

 

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Karjola S

Draga ga. prof Ada Škerl
V izredno čast sem si vedno štel, da ste mi bila učiteljica in profesor slovenskega jezika. S svojo tenkočutnostjo in neverjetno duhovno močjo ste mi ostala vsa leta kot svetel spomenik besedne umetnosti. Imel sem čast in srečo, da sva se še nekajkrat srečala v Ljubljani in vedno ste se z veseljem spominjala svojega učiteljevanja v Škofji Loki.
Žal je Vaše življenje klonilo času.
Moje misli bodo z Vami
Marijan

03. junij 2009, ob 14:34:11
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej