Filozof Žižek je ujel krasotico

Razvpiti slovenski filozof Slavoj Žižek se je v Buenos Airesom poročil s trideset let mlajšo lepotico Analio Hounie. Nekdanjo manekenko je prodorni psihoanalitik spoznal na predavanju.

tor, 29.03.2005, 13:57

Buenos Aires - Argentinski mediji so jo razglasili za poroko leta. Vzela sta se nekdanja vrhunska manekenka in svetovno znani filozof iz Slovenije: Analia Hounie in analitik, natančneje teoretski psihoanalitik Slavoj Žižek. Fotoreportažo poročnega slavja brhke južnoameriške lepotice in robatega intelektualca iz Evrope je kar na sedmih straneh in v barvah objavila ena izmed najbolj branih argentinskih družabnih revij Caras. Ljubljančana, ki je 21. marca dopolnil 56 let, so predstavili kot veliko zvezdo svetovnega intelektualnega ozvezdja, ki bo po poroki s trideset let mlajšo izvoljenko zasijala na južnem nebu.

Na ohceti, v nedeljo 6. marca, v prijetnem ozračju odhajajočega argentinskega poletja, sta Analio predala starša Eduardo Hounie in Silvia Ons, tudi znana psihoanalitičarka. Mize na vrtu so se šibile pod tradicionalnimi dobrotami, gorami sadja ter sladoleda in drugih slaščic. Povsem v slogu velikega sladkosnedeža Žižka, pač. Svatje, sama smetana argentinskega in svetovnega intelektualnega jet-seta, so grižljaje delicij po grlu spirali z vinom chardonnay y malbec ter šampanjcem chandon extra brut. Alkoholne pijače so bile bolj za goste, saj Žižek ne kadi in skorajda tudi ne pije, po grlu spusti kvečjemu kakšno irsko kremo. Za glasbeno kuliso so na svatbi v Buenos Airesu uporabili dela Dmitrija Šostakoviča, četudi je znano, da je slovenski ženin muzično zelo izbirčen in težko prebavlja še kaj drugega poleg Wagnerja in Mozarta. Ženin in nevesta sta bila v belem; Analia v čipkasti obleki in s šopkom svežih rdečih vrtnic v roki, on zadržano eleganten in s preprosto črno majico pod belim suknjičem.

Žižek je Houniejevo spoznal na enem od svojih številnih in izjemno dobro obiskanih predavanj na ameriških univerzah, s katerimi že dobro desetletje služi lepe denarce. Čeprav mu je od vseh potovanj menda najbolj zoprna Latinska Amerika, si je zdaj prav tam našel svoj novi dom. In držal obljubo, ki jo je izrekel pred leti, da se bo odselil iz Slovenije, ko bo LDS izgubila na volitvah! Edini resni izlet v politiko je storil leta 1990, ko je bil na prvih večstrankarskih volitvah kandidat za republiško predsedstvo. Pozneje, sredi devetdesetih, je zavrnil ponudbo mandatarja vlade Janeza Drnovška, da bi postal bodisi minister za kulturo bodisi za znanost, je pa ves čas ostal v senci in v oporo politikom iz Liberalne demokracije.

Zadnja leta izdaja večino del v tujini (najnovejše je o bushističnem Iraku), police z njegovimi knjigami merimo v metrih, jezike, v katere so prevedena njegova dela, v deseticah. Žižek je nedvomno najbolj znani in priznani slovenski filozof. Spoštujejo ga na vseh koncih in krajih sveta, množično citirajo in obožujejo. Piše za najuglednejše časopise v Nemčiji, Veliki Britaniji, ZDA, nastopa v televizijskih debatah o perečih vprašanjih sodobne družbe. Razpreda o filmu, vojnah, terorizmu in navidez nepomembnih drobcih vsakdanjega življenja.

Zapletene filozofske probleme in globalne procese razlaga z uporabo lakanovske psihoanalize, vendar očitno dovolj razumljivo, zabavno in hkrati verodostojno, da število njegovih privržencev in učencev raste iz leta v leto, iz države v državo. Obisk na njegovih predavanjih je praviloma (pre)velik in številni psihoanalitskega ukaželjni ostanejo pred vrati. Tudi v Ljubljani, kjer je imel tik pred poroko dve predavanji, se je ljudi kar trlo. Podobno je, kamor koli stopi, da bi odprl usta in oči; lani v Atenah, denimo, Slovenije ni najbolje promovirala bronasta olimpijka Jolanda Čeplak, ampak – uganili ste – filozof Žižek.

Prav v Buenos Airesu, novem domu slovenskega guruja psihoanalize, pa se je zgodil največji filozofski stampedo zadnjih let nasploh; Slovenca Slavoja je prišlo gledat in poslušat 2500 ljudi, zato so predavanje prestavili na trg pred univerzo! Poroka z Analio Hounie je Žižkova tretja; iz prvih dveh ima sinova Kostjo in Tima.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
50 komentarjev
Neznan

delo, zakaj ne morem odpret bejbe, mroža žižka pa

09. oktober 2006, ob 13:38:16
Neznan

dr kumrovec, verjetno imaš kakšne tri razrede osnovne, pa ti ni čisto jasno, kako gre to

09. oktober 2006, ob 13:37:42
Neznan

frajer je živi paradoks. govori da je marksistični filozov a dejansko glede na to koliko je plačan za nič delati, je to njegovo poležavanje po foteljih izredno ekonomsko učinkovit količnik delo/plačilo. kdo v ZDA je boljše plačanj za delati manj kot Žižek?torej paradoksalno marksistični teoretik je dejansko kapitalistični praktik?

09. oktober 2006, ob 13:32:28
Neznan

pizda ime je je analia, a ma to kej z žižkovo podzavestjo

09. oktober 2006, ob 13:15:11
Neznan

V Portorožu je S. Ž. zabrusil novinarjem, da so si mediji vse izmislili. Kaj je torej res?

09. oktober 2006, ob 13:10:58
Neznan

SM PREVERU NA INTERNETU..SE SLIKO SO..

DOBR SO TE POTEGNAL, TA PREPAMETNEGA

DRUGACE PA VSA CAST IN SLAVA ZIZKU

08. april 2005, ob 00:39:03
Neznan

>Ne me basat...kolk vas je nasedl tej prvoaprilski.

Dej no dej! Življenje je lepo, treba se je malo zajebavat!

01. april 2005, ob 14:20:30
Neznan

Ne me basat...kolk vas je nasedl tej prvoaprilski.

01. april 2005, ob 09:43:02
Neznan

Ne, ždej je dobu eno fletno punco..pa ga ldš nč već ne zanima :(

31. marec 2005, ob 23:08:33
Neznan

Kaj Žižka nič več ne skrbi za LDŠ :)))?

31. marec 2005, ob 23:04:18
Neznan

a je to prvoaprilska sala??????

31. marec 2005, ob 16:43:35
Neznan

Lepota, intiligenca,popularnost in seks..Idealen par sta. Vse lepo v bodocnosti jima zelim.

31. marec 2005, ob 09:32:26
Neznan

ćeprav sem lds kritik...

in skrajni .....

slavoj ti si kerlc....

samo pazi da ti jo sinov ine oirabutajo... hehehehe

ali pa potrč... on je pravi sulec... za take babe..

ga poznam.. će izz šiške...

ko je haral po občini...

30. marec 2005, ob 23:42:48
Neznan

Zarečenega kruha se res veliko poje. Pri nas, v Argentini ga imamo za Žižka dovolj.

30. marec 2005, ob 11:45:39
Neznan

Tudi Pavarotija hodijo poslušat ljudje, ki nimajo pojma o glasbi, ki imenujejo operno petje dretje ali cviljenje, ko ob klasični glasbi nemudoma obrnejo gumb na radiu.

30. marec 2005, ob 11:44:24
Neznan

Sem si ogledala drugo in četrto fotografijo, Žižek, ne, hvala.

30. marec 2005, ob 11:25:06
Neznan

ma kej ste vsi neki tm u k... fouš tipu ki si zsluži še več in še bulši ...... tip je car, peca z glavo (?možgani)... takih pup je in bo zmjri n sveti :)) hvala bogu, in Analija je zbrala intelektuaklni način s... komunikacije .... srečno mladoporočenca ......

30. marec 2005, ob 11:10:13
Neznan

baba kot baba, nič posebnega ne ona, ne on

30. marec 2005, ob 08:02:04
Neznan

Še link do originalov: http://www.caras.uolsinectis.com.ar/galeria/sp/sp_ellas/sp_analia_hounie_01.htm

30. marec 2005, ob 07:28:31
Neznan

Če ste že slike speljali drugim, bi vsaj navedli da niso vaše.

30. marec 2005, ob 07:28:09
Neznan

Yohny: vem kako žižek zgleda, hvala. to ni biu point mojga komentarja.

29. marec 2005, ob 23:28:22
Neznan

Kaj ti pomaga kes pa slava, ce so potem tvoji otroc ze skor neokusno podobni gremlinom :)

29. marec 2005, ob 15:26:57
Neznan

Dober je dober!Za žene pa otroke je pa tud dobr poskrbel ,nenazadnje je ideolog LDS valjda so tud nemu kej nakradenega u malho stisnl.Ko se ladja potopi vsi spiz...o.

29. marec 2005, ob 15:24:26
Neznan

Kakorkoli že. Sam naj mi nihče ne reče da je to ljubezen. Pa tudi to ne, da me je favšnija. Sem njenih let, pa me nobeden denar pa ne mama ne prepriča da ga poročim. Si raje štrika napelem...

29. marec 2005, ob 13:52:47
Neznan

ahem. novinarji bi morali držati nivo jezika...ne pa da ga ravno oni tlačijo in teptajo. naj delajo krajše stavke, če ne znajo vejic postavljat.

29. marec 2005, ob 13:42:20
Neznan

Slavoj ima okus Analia pa lepoto.Oba pa sta brez pameti.

29. marec 2005, ob 13:41:03
Neznan

za prvi april je novica še malo prezgodaj. Če ni šala je pa bruhitis.

29. marec 2005, ob 12:13:59
Neznan

no no keksic, mal bl prizanesliv pa si lohk, a ne? da te ni sram biti tok nesramen!!!!

29. marec 2005, ob 10:28:18
Neznan

Prosim pisca članka, da naj članek še enkrat pregleda in popravi pravopisne napake. Da vas ni sram, objaviti tako skorpucalo!

29. marec 2005, ob 10:18:04
Neznan

Vau, tale Hounie je pa RES čedna. Bom takoj kupil vse knjige od Žižka, da vidim, kaj je zadaj.

29. marec 2005, ob 08:53:42
Neznan

Zizek je car ocitno je da ima okus za zenske in da je inteligenten

Zaplankani fovsljivi Slovenci pa naj gledajo svojo realnostv konzervah

28. marec 2005, ob 16:50:45
Neznan

Manola, sej mas sliko od zizeka zgoraj :)

28. marec 2005, ob 14:46:08
Neznan

Edina dobra poteza Zizeka! Zapustil je Slovenijo!

Sedaj bo solil pamet drugje!

28. marec 2005, ob 14:07:49
Neznan

slavospev napol noremu žižku in pogrebna koračnica luzerski lds !

koga pa danes še zanimajo norci in zgubarji !?

28. marec 2005, ob 13:52:21
Neznan

oh, fantje...kako smo plitki.js pa verjamm da se je punca noro zalubla vanga, pri takem inelektu..najbrž ma vse sposobnosti zelo dobr razvite. niste še nkol slišal za učitelj-učenka fantazije? sama ljubosumnost vas je. vrjamm da je ZELO privlačen moški..in sem njenih let..bravo, punca.

28. marec 2005, ob 12:45:20
Neznan

Pa kaj je z zenskami te dni! Sam se slava jih zanima pa denar. Kako bi lahko en Zizek sicer ujel tako zensko mi pa tut ni jasn.

aja, pa cestitam

27. marec 2005, ob 20:40:16
Neznan

Tretji zakon..me zanima kako je poskrbel za otroke iz prejšnjega zakona in žene če niso prijavljene na borzi dela.

Kar se pa tiče Hounie..ona menda ve kako se vnovči denar.....hahahahah

Rtideset let razlike. Kdo mu bo le njivico okapal.

Sretan uskrs...

27. marec 2005, ob 18:28:49
Neznan

Slavoj bravo gratuliram! Ta ti je pa do sedaj edina res pametna poteza.Cool.Končno neki brez filozofije.Uni LDS bi pa itak riknu s tabo al pa brez tebe.Dej pa ne bit egoist pa povab še sinove tale tvoja ma ziher kake gajstne prjatlce.Teli slovenceljni so pa itak eni foušljivci.Samo enkrat se živi.Kapo dol:)

27. marec 2005, ob 05:31:33
Neznan

Še en dokaz, da on v bistvu sploh ni fiilozof ;) Čestitke!!!

26. marec 2005, ob 17:00:07
Neznan

vseeno čestitam..

samo kako bo sedaj v sloveniji klatil meumnosti in pomagal lds..

argentina je slovencem dobro poznana dežela...

26. marec 2005, ob 16:01:17
Neznan

očitno 'intelektualna smetana' živi in deluje po istih načelih kot 'smetana' pop glasbe ali fuzbala... eni znajo pet, drugi brcat, tretji pa pametovat, končni cilj so pa cribs na VH1... jebeš tako akademskost...

26. marec 2005, ob 15:34:45
Neznan

cestitke Zizku! Dobra maca. Kaj pa bi o taki zvezi starega dedca in mladenke rekli psihoanalitiki?....

26. marec 2005, ob 15:14:35
Neznan

zlobnež CAR

26. marec 2005, ob 14:50:20
Neznan

Privoščim mu iz vsega srca. Kakor, da filozofi ne bi imeli okusa in dobrega orodja...

26. marec 2005, ob 14:31:24
Neznan

Ker ima Žižek kot filozof dolg jezik, verjetno dobro liže - argentinkam pa je to všeč. Za ostalo bodo pa tako glede na njegova leta, poskrbeli prijatelji. V Argentini bo imel priliko seznaniti se tudi z domobranci, proti katerim je tudi vneto nastopal. Ne bi me čudilo, če bi se pojavil v domovini kot njihov predstavnik

26. marec 2005, ob 14:29:10
Neznan

Dragi A.K., Argentinija se reče po prekmurski - tam je veliko Prekmurcev in Žižek ima, mislim tudi korenine od tam!

26. marec 2005, ob 13:33:05
Neznan

no, kot prvo rece se Argentino, ne Argentinijo :D

cestitke gospodu in gospe žižek

26. marec 2005, ob 13:17:18
Neznan

pošteno...!

26. marec 2005, ob 12:53:17
Neznan

Kaj vidi Melaniaj Knavs v Donaldu Trumpu, mi je jasno. Ampak ta Analia?! Njena mati psihoanalitičarka? Vse jasno! No, ja - mislim, da sem malo fouš - a lahko pridem na obisk v Argentinijo? Čestitke!

26. marec 2005, ob 12:51:06
Neznan

čestitamo. Bolje da mlado malo deli z drugimi kot da staro sam popravlja.

26. marec 2005, ob 12:44:44
50 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej