Filozof Žižek je ujel krasotico

Razvpiti slovenski filozof Slavoj Žižek se je v Buenos Airesom poročil s trideset let mlajšo lepotico Analio Hounie. Nekdanjo manekenko je prodorni psihoanalitik spoznal na predavanju.

tor, 29.03.2005, 13:57

Buenos Aires - Argentinski mediji so jo razglasili za poroko leta. Vzela sta se nekdanja vrhunska manekenka in svetovno znani filozof iz Slovenije: Analia Hounie in analitik, natančneje teoretski psihoanalitik Slavoj Žižek. Fotoreportažo poročnega slavja brhke južnoameriške lepotice in robatega intelektualca iz Evrope je kar na sedmih straneh in v barvah objavila ena izmed najbolj branih argentinskih družabnih revij Caras. Ljubljančana, ki je 21. marca dopolnil 56 let, so predstavili kot veliko zvezdo svetovnega intelektualnega ozvezdja, ki bo po poroki s trideset let mlajšo izvoljenko zasijala na južnem nebu.

Na ohceti, v nedeljo 6. marca, v prijetnem ozračju odhajajočega argentinskega poletja, sta Analio predala starša Eduardo Hounie in Silvia Ons, tudi znana psihoanalitičarka. Mize na vrtu so se šibile pod tradicionalnimi dobrotami, gorami sadja ter sladoleda in drugih slaščic. Povsem v slogu velikega sladkosnedeža Žižka, pač. Svatje, sama smetana argentinskega in svetovnega intelektualnega jet-seta, so grižljaje delicij po grlu spirali z vinom chardonnay y malbec ter šampanjcem chandon extra brut. Alkoholne pijače so bile bolj za goste, saj Žižek ne kadi in skorajda tudi ne pije, po grlu spusti kvečjemu kakšno irsko kremo. Za glasbeno kuliso so na svatbi v Buenos Airesu uporabili dela Dmitrija Šostakoviča, četudi je znano, da je slovenski ženin muzično zelo izbirčen in težko prebavlja še kaj drugega poleg Wagnerja in Mozarta. Ženin in nevesta sta bila v belem; Analia v čipkasti obleki in s šopkom svežih rdečih vrtnic v roki, on zadržano eleganten in s preprosto črno majico pod belim suknjičem.

Žižek je Houniejevo spoznal na enem od svojih številnih in izjemno dobro obiskanih predavanj na ameriških univerzah, s katerimi že dobro desetletje služi lepe denarce. Čeprav mu je od vseh potovanj menda najbolj zoprna Latinska Amerika, si je zdaj prav tam našel svoj novi dom. In držal obljubo, ki jo je izrekel pred leti, da se bo odselil iz Slovenije, ko bo LDS izgubila na volitvah! Edini resni izlet v politiko je storil leta 1990, ko je bil na prvih večstrankarskih volitvah kandidat za republiško predsedstvo. Pozneje, sredi devetdesetih, je zavrnil ponudbo mandatarja vlade Janeza Drnovška, da bi postal bodisi minister za kulturo bodisi za znanost, je pa ves čas ostal v senci in v oporo politikom iz Liberalne demokracije.

Zadnja leta izdaja večino del v tujini (najnovejše je o bushističnem Iraku), police z njegovimi knjigami merimo v metrih, jezike, v katere so prevedena njegova dela, v deseticah. Žižek je nedvomno najbolj znani in priznani slovenski filozof. Spoštujejo ga na vseh koncih in krajih sveta, množično citirajo in obožujejo. Piše za najuglednejše časopise v Nemčiji, Veliki Britaniji, ZDA, nastopa v televizijskih debatah o perečih vprašanjih sodobne družbe. Razpreda o filmu, vojnah, terorizmu in navidez nepomembnih drobcih vsakdanjega življenja.

Zapletene filozofske probleme in globalne procese razlaga z uporabo lakanovske psihoanalize, vendar očitno dovolj razumljivo, zabavno in hkrati verodostojno, da število njegovih privržencev in učencev raste iz leta v leto, iz države v državo. Obisk na njegovih predavanjih je praviloma (pre)velik in številni psihoanalitskega ukaželjni ostanejo pred vrati. Tudi v Ljubljani, kjer je imel tik pred poroko dve predavanji, se je ljudi kar trlo. Podobno je, kamor koli stopi, da bi odprl usta in oči; lani v Atenah, denimo, Slovenije ni najbolje promovirala bronasta olimpijka Jolanda Čeplak, ampak – uganili ste – filozof Žižek.

Prav v Buenos Airesu, novem domu slovenskega guruja psihoanalize, pa se je zgodil največji filozofski stampedo zadnjih let nasploh; Slovenca Slavoja je prišlo gledat in poslušat 2500 ljudi, zato so predavanje prestavili na trg pred univerzo! Poroka z Analio Hounie je Žižkova tretja; iz prvih dveh ima sinova Kostjo in Tima.

Prijavi sovražni govor