Gladovna stavka pripornika

Gladovna stavka 36-letnega Sama Amona, ki je lani na valentinovo do smrti zabodel nekdanjo partnerico Dušanko Funduk, je preložila ponedeljkovo obravnavo.

tor, 12.04.2005, 12:36

Ljubljana – Gladovna stavka 36-letnega Sama Amona, ki je lani na valentinovo do smrti zabodel nekdanjo partnerico Dušanko Funduk, je preložila obravnavo. Tik pred začetkom sojenja so iz ljubljanskega pripora namreč sporočili, da Amon pravi, da ne more priti na obravnavo. Po pregledu je tudi zdravnik menil, da pripornik ni sposoben priti na sodišče, zato so obravnavo preložili na 5. maj.

Takrat bo tudi jasno, ali se bosta odvetnica Marjetica Nosan in Samo Amon sploh strinjala z branjem izjav prič ali pa jih bo moralo sodišče še enkrat zaslišati. Od zadnje obravnave je namreč minilo že več kot tri mesece in zakon o kazenskem postopku v takem primeru določa, da se mora obravnava začeti znova, prav tako se morajo znova izvesti tudi dokazi. Kot kaže, pa bodo Amonu sodili isti sodniki, saj je predsednik okrožnega sodišča Aleš Zalar predlog zagovornice za izločitev senata zavrnil.

Psihiatri se niso mogli zediniti, ali je bil Amon v času umora prišteven. Sodniki so mnenji dveh psihiatrov celo izločili iz spisa, nazadnje pa naročili izdelavo novega, že petega. Komisija medicinske fakultete je ugotovila, da je Amon vedel, kaj počne, njegova sposobnost obvladovanja pa je bila zmanjšana, vendar ne bistveno. A zaradi preložitve obravnave izvedenci včeraj niso prišli do besede.

Več o tem v torkovi tiskani izdaji Dela.

Prijavi sovražni govor