V Ankaranu in na Mirni za ustanovitev svoje občine

Za novo občino Ankaran je glasovalo 56,1 odstotka vseh, ki so se udeležili referenduma. Volilci medtem nočejo, da se v Kopru ustanovi več manjših občin. V KS Mirna pa je za izločitev iz Trebnjega in samostojno občino glasovalo  88,72 odstotka volivcev.

pon, 09.11.2009, 08:16

Koper, Mirna - »To ni bila bitka za Ankaran. To je bil referendum ponosa zoper vse, kar se v zadnjem času dogaja na Obali,« je sinoči povedal Gregor Strmčnik, vodja Pobude za ustanovitev občine Ankaran. Po neuradnih podatkih je od 2681 volilnih upravičencev krajevne skupnosti Ankaran na referendum o novi ankaranski občini prišlo 1724 volivcev. Za novo občino jih je glasovalo približno 56,1 odstotka, proti pa 43,9 odstotka. Drugega referenduma, ki je potekal vzporedno na celotnem območju koprske občine, se je udeležilo 12.515 volilnih upravičencev, to je 29,4 odstotka vseh. Od teh se jih je devet desetin odločilo proti delitvi občin na štiri manjše.

Odločitev o ustanovitvi nove občine bo sprejemal državni zbor in poslanci ne bodo nujno samodejno podprli ustanovitve občine Ankaran samo na podlagi ankaranskega izida poizvedovalnega referenduma. Enako velja za Mirno. »Mislim, da je 'za' Mirnčanov dokaz, da večina zaupa, da bomo složno lahko še marsikaj naredili,« je bila z 88,72-odstotno podporo volivcev o izločitvi iz občine Trebnje in ustanovitvi samostojne občine Mirna zadovoljna predsednica sveta KS Mirna Barica Kraljevski.

Dilema glede Kopra in Ankarana bo nekoliko večja, ker je velika večina vseh volivcev glasovala proti delitvi koprske občine. V koprski občini bi na 84 voliščih lahko glasovalo 42.481 volivcev, a jih je le 12.515. To je bil že četrti referendum v zadnjih petnajstih letih. Tokrat je pobudo o izločitvi Ankarana in ustanovitvi nove ankaranske občine v državnem zboru predlagal Franco Juri (Zares). Takoj zatem pa je pobudo o drugačni delitvi občine (na štiri dele - novo mestno in tri manjše: Dekani, Škofije - Hrvatini in Marezige - Šmarje) na predlog župana Borisa Popoviča predlagal koprski mestni svet. Župan v resnici ni želel delitve koprske občine, pobudo je podal zaradi taktičnih in političnih razlogov, saj je prepričan, da bo z večino proti delitvi občine pred dilemo postavil poslance. V Ankaranu je pobuda za novo občino nastala zaradi nesoglasja s koprskim županom. Prepričani so, da jim z dosedanjim načinom vladanja onemogoča uresničevanje lokalnih interesov. Popovič se sinoči ni pojavil pred javnostjo, čeprav je to sprva napovedal. Iz službe za odnose z javnostmi smo zvedeli, da bo izjavo dal danes.

Zelo pa so bili veseli v taboru Pobude za novo občino Ankaran. »V Ankaranu ne bomo zaščitili samo naravnih danosti, preprečili nesmiselnih zidav, ekološko sanirali obale ... Predvsem moramo vzpostaviti nove, korektnejše družbene odnose, ki naj temeljijo na spoštovanju posameznika, manjšine, šibkejših,« je sinoči dejal Gregor Strmčnik. »Občine Ankaran nismo potrebovali. V ta projekt smo bili preprosto prisiljeni. Občina ni cilj, je samo pot do cilja, ki si ga vsi želimo in smo ga dolžni otrokom,« je dejal.

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela

Povezane novice

S tisoč občinami do raja
8. november ob 21:54
Čeprav je referendum spraševal o novi občini, so v Ankaranu zmagali nasprotniki Borisa Popoviča, nad čemer se bo moral koprski župan kljub vsemu zamisliti. Glas za samostojno občino Ankaran je v resnici pomenil ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
Neznan

Sedaj, ko so se s svojimi razprtijami kdo bo bolj kradel in služil z ankaransko zemljo totalno skregali in naredili škodo predvsem ljudem in celotni občini Koper, sedaj se skušajo hujskači v Ankaranu vleči nazaj češ saj smo v to bili v to prisiljeni.

09. november 2009, ob 13:15:09
jlpktnst

Meni ni nič jasno, razen tega da vsi udrihajo vsepovprek...

09. november 2009, ob 13:04:13
Dr.Črtomirko Strenirko

Pa dejte že odstrelit tega Popoviča. Saj če dela tako očitno škodo, tudi dovolilnice ne rabiš.

09. november 2009, ob 12:57:02
Neznan

no, v Ankaranu niso glasovali za s prepričljivo večino.

09. november 2009, ob 09:22:47
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej