Dan Rudolfa Maistra

Danes je državni praznik, dan Rudolfa Maistra, ki ga v Sloveniji v spomin na borca za severno slovensko mejo obeležujemo od leta 2005. Državni praznik, ki pa ni dela prost dan, je namenjen spominu na 23. november 1918, ko je Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru.

pon, 23.11.2009, 08:16

Ljubljana - General Rudolf Maister - Vojanov je pred 90. leti odločilno posegel v zgodovino, je na državni proslavi, ki je potekala v petek na Ravnah na Koroškem, poudaril slavnostni govornik, predsednik državnega sveta, Blaž Kavčič.

"S tem, ko smo 23. november razglasili za državni praznik, smo dali zasluženo priznanje odločilnim dogodkom ob koncu 1. svetovne vojne. Kolo zgodovine se je zaradi Maistra in njegovih borcev, njihovega poguma, odločnosti in predvsem nesebične ljubezni do slovenske zemlje in ljudi, zavrtelo v drugačno smer, kot so načrtovale velike sile, ki niso mislile na usodo malih narodov," je dejal Kavčič.

Če bi general Maister živel danes, bi mu rekli, da je osebnost sodobnih želenih osebnostih vrednot - samozavesten, občutljiv in domoljuben. Po Kavčičevih besedah je takšna drža slovenskim politikom potrebna tudi danes ob reševanju aktualnih vprašanj, Maistrovega duha pa Slovenci potrebujemo danes tudi pri soočanju s posledicami gospodarske recesije in drugimi izzivi današnjega časa.

General Rudolf Maister - Vojanov, ki se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku, je svoja najpomembnejša dejanja opravil v prelomnih časih razpada Avstro-ogrskega cesarstva. V letih 1918 - 1919 je namreč s svojo vojsko preprečil, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili nemški Avstriji.

Ob koncu prve svetovne vojne je tedanji mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma t.i. zeleno gardo mariborskih Nemcev.

Novembra in decembra istega leta so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem. Maister, ki je služboval v raznih krajih Slovenije in tedanje Avstro-ogrske monarhije, je umrl leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru.

Ker ima v zgodovini štajerskega mesta Maister posebno vlogo, je mariborski mestni svet leta 1995 razglasil 23. november za spominski dan občine, ki je tako eden od štirih spominskih dni mesta Maribor.

Povezane novice

Türk: Vloga generala Maistra ni le stvar zgodovine
23. november ob 14:17
Slovenija se spominja generala Maistra, ki je s svojimi borci odločilno utrdil slovensko severovzhodno mejo. Predsednik Türk je na Ptuju opozoril na ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Neznan

Ma kakšne veze imamo mi z Rudolfom Maistrom, on je austrijc a mi smo slovani balkanci...!

23. november 2009, ob 12:32:59
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej