Dan Rudolfa Maistra

Danes je državni praznik, dan Rudolfa Maistra, ki ga v Sloveniji v spomin na borca za severno slovensko mejo obeležujemo od leta 2005. Državni praznik, ki pa ni dela prost dan, je namenjen spominu na 23. november 1918, ko je Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru.

pon, 23.11.2009, 08:16

Ljubljana - General Rudolf Maister - Vojanov je pred 90. leti odločilno posegel v zgodovino, je na državni proslavi, ki je potekala v petek na Ravnah na Koroškem, poudaril slavnostni govornik, predsednik državnega sveta, Blaž Kavčič.

"S tem, ko smo 23. november razglasili za državni praznik, smo dali zasluženo priznanje odločilnim dogodkom ob koncu 1. svetovne vojne. Kolo zgodovine se je zaradi Maistra in njegovih borcev, njihovega poguma, odločnosti in predvsem nesebične ljubezni do slovenske zemlje in ljudi, zavrtelo v drugačno smer, kot so načrtovale velike sile, ki niso mislile na usodo malih narodov," je dejal Kavčič.

Če bi general Maister živel danes, bi mu rekli, da je osebnost sodobnih želenih osebnostih vrednot - samozavesten, občutljiv in domoljuben. Po Kavčičevih besedah je takšna drža slovenskim politikom potrebna tudi danes ob reševanju aktualnih vprašanj, Maistrovega duha pa Slovenci potrebujemo danes tudi pri soočanju s posledicami gospodarske recesije in drugimi izzivi današnjega časa.

General Rudolf Maister - Vojanov, ki se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku, je svoja najpomembnejša dejanja opravil v prelomnih časih razpada Avstro-ogrskega cesarstva. V letih 1918 - 1919 je namreč s svojo vojsko preprečil, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili nemški Avstriji.

Ob koncu prve svetovne vojne je tedanji mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma t.i. zeleno gardo mariborskih Nemcev.

Novembra in decembra istega leta so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem. Maister, ki je služboval v raznih krajih Slovenije in tedanje Avstro-ogrske monarhije, je umrl leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru.

Ker ima v zgodovini štajerskega mesta Maister posebno vlogo, je mariborski mestni svet leta 1995 razglasil 23. november za spominski dan občine, ki je tako eden od štirih spominskih dni mesta Maribor.

Povezane novice

Türk: Vloga generala Maistra ni le stvar zgodovine
23. november ob 14:17
Slovenija se spominja generala Maistra, ki je s svojimi borci odločilno utrdil slovensko severovzhodno mejo. Predsednik Türk je na Ptuju opozoril na ...
Prijavi sovražni govor