Kos: Ne zaupam niti UEFA niti FIFA

V Srbiji odmeva pogovor nekdanjega slovenskega nogometnega sodnika Draga Kosa za agencijo Beta. Kos, zdaj predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, je spregovoril o aktualni tematiki športnih stav.

pon, 30.11.2009, 10:18

Ljubljana - Nogometna Srbija je minuli konec tedna z zanimanjem pričakovala razplet 137. večnega derbija med Crveno zvezdo in Partizanom, ki so ga naposled dobili črno-beli gostje z 2:1 in tako zaostanek za rdeče-belimi zmanjšali na pičlo točko. Derbi nekoč policijskega oziroma vojaškega kluba je imel svoj tretji polčas, 40 navijačev je bilo priprtih, več ljudi je bilo ranjenih. V Srbiji pa odmeva tudi pogovor nekdanjega slovenskega nogometnega sodnika Draga Kosa za agencijo Beta. Kos, zdaj predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, je spregovoril o aktualni tematiki športnih stav, o prirejanju izidov na športnih tekmah, pri čemer je še posebej izpostavil nogomet.

»Potem ko so nemški preiskovalci razkrili razsežnosti stavniške afere, so vsi začudeni in presenečeni nad rezultati preiskave. Dejstvo je, da se o prirejanju izidov na nogometnih tekmah govori že več let, pa nihče ni mignil niti s prstom. Mislim, da zadeve prav nihče ni jemal resno,« je zatrdil Drago Kos. Nekdanji koroški sodnik - tudi sam je bil v času sodniške kariere deležen takšnih in drugačnih kritik - je dodal, da lahko v boju proti korupciji v športu konkretno pomagajo le športne organizacije. »Tožilstvo in policija pri tem ne moreta narediti veliko. Omenjena organa lahko resda 'ujameta' vodilne organizatorje, lahko prideta na vrh ledene gore, toda bistva problema ne bosta rešila. Le športne organizacije, kot so FIFA, UEFA in krovne nacionalne zveze, lahko kaj postorijo,« je prepričan Drago Kos, ki se je tako obregnil tudi ob Svetovno oziroma Evropsko nogometno zvezo.

Kos je prav tako prepričan, da nogometne zveze z območja nekdanje SFRJ, vključno z Nogometno zvezo Slovenije (NZS), ne naredijo praktično ničesar v boju proti nogometnem kriminalu in korupciji. Kot je znano, je med državami, ki so se znašle pod preiskovalno lupo UEFA, tudi Slovenija. »V Sloveniji, denimo, kjer vsak pozna vsakogar, je splošno znano, da nogometaši in funkcionarji stavijo na tujih stavnicah. Zato bi morala preiskovalna akcija vključevati vse te stavnice, kar pa je praktično nemogoče. Slovenski igralci najpogosteje stavijo proti sebi, da tako zaslužijo denar, ki bi ga sicer morali dobiti po pogodbi s klubi,« je prepričan Kos, ki je zatrdil, da mu v sodniški karieri niso ponudili podkupnine. Kos je na mnenje novinarja Bete, da javnost pogosto dvomi tudi o integriteti tistih, ki bi morali nadzorovati sumljive posle, pripomnil: »Rekel bom samo, da niti sam ne zaupam povsem UEFA in FIFA!«

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se