Bo Lufthansa rešila Croatia Airlines?

Hrvaško nacionalno letalsko družbo Croatia Airlines bi pred finančnim zlomom lahko rešil največji evropski letalski prevoznik Lufthansa. Croatian Airlines in Lufthansa sta sicer že šest let strateška partnerja v združenju Star Alliance.

sre, 17.02.2010, 11:26

Zagreb - Ugibanja o prodaji nemški družbi so se pojavila potem, ko so v upravi hrvaške družbe potrdili, da bodo krizo, s katero se spopadajo, preživeli le s prodajo.

"Privatizacija Croatia Airlinesa je vsekakor eden izmed možnih scenarijev za prihodnost družbe. Ali bo do nje prišlo in po katerem modelu, bo odločal lastnik. Ne moremo ugibati o potencialnih kupcih ali partnerjih," so za časnik sporočili iz družbe, ki je v večinski državni lasti.

Predsednik uprave Croatian Airlines Ivan Mišetić je pred kratkim izrazil pričakovanje, da bo do privatizacije prišlo v naslednjih dveh letih, še pred vstopom Hrvaške v EU.

Croatian Airlines je lani zabeležil približno 15 milijonov evrov izgube. Uprava je ocenila, da je edini izhod iz krize za vse manjše evropske letalske družbe v državni lasti, da jih v prihodnjih nekaj let kupijo velike evropske letalske družbe. Sicer pa je minister za morje, promet in infrastrukturo Božidar Kalmeta pred kratkim izjavil, da država ne bo dovolila finančnega zloma nacionalnega letalskega prevoznika.

Croatian Airlines in Lufthansa sta sicer že šest let strateška partnerja v združenju Star Alliance, časnik pa navaja, da je to eden izmed glavnih razlogov, zakaj je ravno nemška družba, ki je vodilna v omenjenem združenju, najbližja lastništvu nad hrvaškim podjetjem.

Iz Croatian Airlines so sporočili, da so v težavah predvsem zaradi zmanjšanja števila potnikov; na domačih linijah jih je bilo lani v primerjavi s predlani manj za devet odstotkov, v poslovnem razredu pa so beležili 34-odstotni padec.

Poleg tega je Croatian Airlines obremenjen z monopoli. Gorivo lahko kupuje le od Ine, vse za oskrbo letal pa lahko le od letališč. Hrvaškega letalskega prevoznika je posebej prizadela odločitev uprave letalskega nadzora, da morajo plačati tudi za terminale, piše Jutarnji list.

Podjetju grozi tudi stavka pilotov in stevardes, ki ne želijo sprejeti napovedanega znižanja plač za deset odstotkov.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se