Je direktorja finske nacionalne televizije res odnesla oddaja o Patrii?

Direktor nacionalne finske televizije je bil zamenjan zaradi oddaje Resnica o Patri, so zapisali na spletni strani SDS. Preverjanje informacij pa je pokazalo, da so si v SDS verjetno privoščili manipulacijo.

tor, 23.02.2010, 06:00

Ljubljana - Direktor nacionalne finske televizije TV Yle Mikael Junger je bil zamenjan, odnesla ga je oddaja Resnica o Patri, so zapisali na spletni strani SDS v prispevku, ki spominja na novinarski izdelek. Pod članek je podpisan domnevni avtor Vanti Vaatti, kar naj bi bralce spletne strani SDS utrdilo v prepričanju, da je vir kredibilen. Domnevni Vaatti je za SDS še zapisal, da Yle s kadrovsko rošado rešuje omajano kredibilnost. Preverjanje informacij pa je pokazalo, da so si v SDS verjetno privoščili manipulacijo.

O zamenjavi prvega moža nacionalne finske TV Yle so poročali vsi vodilni finski mediji. V najbolj branem finskem dnevniku Helsingin Sanomat so o dogodku zapisali, da je svet direktorjev Yle sklenil zamenjati dosedanjega direktorja Mikaela Jungerja z Laurijem Kivinenom, ker se je Jungerju maja iztekel petletni mandat. Čeprav si ga je Junger želel ponoviti, se to po odločitvi sveta direktorjev ni zgodilo.

Naslednje dejstvo, ki ga navaja Helsingin Sanomat, je, da bo Kivinen prvi direktor Yle od leta 1970, ki ni iz vrst finskih socialnih demokratov. O novem direktorju so še zapisali, da politično ni bil aktiven, pač pa je se je ukvarjal s politiko v sedemdesetih letih v političnem podmladku stranke z desnim predznakom. Finski dnevnik je še poročal, da je predsednik sveta direktorjev Yle Kari Nelimö ob tej priložnosti izjavil, da so iskali profesionalnega menedžerja, o Jungerju (ki je povezan s finskimi socialdemokrati) pa je dejal, da je bil njegov mandat uspešen. V prispevku finskega dnevnika nato razvijajo zgodbo, zakaj bi bila zamenjava mogoča, vzroke pa je najbrž treba iskati v razmerjih finske notranje politike. Med njimi pa ni nobene besede o oddaji Yle o Patrii, v kateri so obtožili nekdanjega premiera Slovenije Janeza Janšo prejemanja podkupnine.

Tajni finski novinar


Toliko več pa smo lahko na spletni strani SDS o vzrokih za spremembe v vrhu finske nacionalne televizije prebrali izpod peresa Vantija Vaattija - kot ključna poanta je poudarjeno, da poskušajo Finci »s kadrovskimi zamenjavami reševati omajano kredibilnost hiše, ki je proizvedla Resnico o Patrii«. Objavljeni izdelek na spletni strani SDS je dvomljiv, ker se precej razlikuje od poročil o dogajanju v Yle, predvsem pa v oči bode dejstvo, da je prispevek (eden redkih podpisanih na spletni strani SDS) pripravil neki Vanti Vaatti, ki ga po našem preverjanju na Finskem nihče ne pozna - vsaj med finskimi novinarji je neznan. Kustaa Hulkko, ugledni novinar finskega političnega tednika Soumen Kuvalehti, je na naše vprašanje, kdo je Vanti Vaati, odvrnil: »Nikoli nisem slišal zanj. A ime zveni tako neumno in nenavadno, da sem precej prepričan, da je izmišljeno.« V SDS do konca redakcije niso odgovorili, kdo je avtor manipulativnega članka, ki na moč spominja na članke v predvolilnih brezplačnikih, pod katere so se podpisovali razni Vidi Vidci.

Iz torkove tiskane izdaje Dela

Povezane novice

Jože Zagožen: Mož, ki ni
6. februar ob 17:27
Svoje težave s spominom in mnenje o resnicoljubnosti lani za Delo razloži takole: »Naj poudarim, da se aktivne laži zelo izogibam. Ni pa nujno, da kdaj ...
Prijavi sovražni govor