Zaradi hudih opeklin umrl

V kemični tovarni Fenolit na Bregu pri Borovnici se je zgodila nesreča, v kateri je en delavec dobil tako hude opekline, da je na kraju nesreče umrl.

pon, 21.08.2006, 17:15

Ljubljana - V kemični tovarni Fenolit na Bregu pri Borovnici se je zgodila delovna nesreča, v kateri je življenje izgubil 44-letni delavec. Število poškodovanih še ni znano, saj so tri uslužbence ter zdravnico in medicinsko sestro, ki sta nudili pomoč na kraju delovne nesreče, peljali na pregled preventivno. Kraj incidenta trenutno še pregledujejo.

Do nesreče je prišlo ob 12.30 v obratu proizvodnje smol, in sicer, ko se je pri vzdrževalnih delih na cevovodu destilacijske posode izlil destilat, ki je vseboval tudi kemikalijo fenol. Destilat je oblil dva delavca, eden je kljub takojšnji pomoči sodelavcev zaradi poškodb umrl, drugi pa je utrpel lažje poškodbe.

V Fenolitu zatrjujejo, da zaradi delovne nezgode ni prišlo do onesnaženja okolja in da okolju, vodotokom in občanom ne grozi nobena nevarnost.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
5 komentarjev
Neznan

Glede na komentar tamkajšnje prebivalke marijadusan(ke) bi se lahko kdo od pristojnih zmigal in naredil RESNO preiskavo, razvalino od "tovarne" pa vsaj začasno zaprl ! Ali bo kdaj konec arogance novodobnih dobičkožercev?

ribicic

24. avgust 2006, ob 20:14:05
Neznan

Kaj je v resnici sploh bilo? Večini ljudi je resnica na žalost zakrita. Zakaj? Ker jo firma v svoj prid zakriva. Ustrezne varnostne opreme tu ne poznajo, tehnično stanje naprav v tovarni pa je v tako slabem stanju, da lahko v kratkem zopet pričakujemo kakšno nesrečo. Delavci že ves čas opozarjajo svoje nadrejene, naj že enkrat zamenjajo cevi, ventile … Pa kaj, ko so odgovorni gluhi – seveda, ko pa je to tako drago. Ali morajo za to plačevati nedolžni ljudje? Ne, tu je treba nekaj storiti! Mož, ki je v tej nesreči umrl, je bil že na dopustu in so ga poklicali na delo, češ, da morajo opraviti neko revizijo. Prav takrat pa je prišlo do … Tako se pač zgodi, ko je že vse tako staro in preperelo. Najbolj pa boli dejstvo, da firma za to nič noče storiti in svojce pokojnika žali, da so … in da vse svoje napake prikrivajo. Ko je že prišlo do nezgode, niso v tovarno spustili nikogar. Sestro in zdravnico pa so celo »prisilili«, naj gresta pomagat. Tudi ko sta vprašali, ali je varno, so jima zagotovili, da je popolnoma varno - v resnici pa ni bilo tako, saj vemo kaj naredijo hlapi fenola (so smrtno nevarni in rakotvorni). Ko so prišli gasilci, jih niti v tovarno niso hoteli spustiti. Le zakaj, se sprašujemo. Na sam kraj katastrofe so prišli šele štiri ure po izlitju. Kaj so med tem časom delali v tovarni? Zakrivali dokaze!!!!! Moža, ki je umrl, so slekli, da bi dokazali, da ni imel ustrezne opreme na sebi – katastrofa, a vendar resnica.

Grozne so te stvari! Sama sem vaščanka štiri kilometre oddaljene vasice. Zvečer, je v naši vasi tako smrdelo po fenolitu (čeprav je tovarna 4 km oddaljena od nas!), da smo morali zapreti vsa okna in se izolirati v notranjost hiše. Pa naj še kdo reče, da ni prišlo do onesnaženja! Zakaj pa je potem več kot en dan še tako smrdelo?

In potem firma niti stroške pogreba ni hotela plačati. Le zagrozili so jim, da jih slučajno ne bi kdo tožil. Ali je to človeško?

M.K.

24. avgust 2006, ob 14:59:28
Neznan

Evidentno je, da so (bi) delavci z večletnimi del. izkušnjami v Fenolitu morali vedeti, kaj je to FENOL ? Ali mogoče niso imeli na razpolago ustrzene varnostne opreme; ali je bila le ta primerno vzdrževana ? Ali bo (je že) delovni inšpektor preveril: varnostne načrte, tehnično stanje opreme in naprav, dejansko (ne papirnato!) usposobljenost zaposlenih, stanje osebne varnostne opreme, odobitev in nadzor vzdrževalnih del?

Ali se je na zahteve po večji varnosti in usposobljenosti vodstvo odzvalo z "vzemi knjižico, če ti kaj ni prav !", kar se, na žalost, vse prepogosto dogaja prav na področju varnosti in zdravja? Izjava direktorija, da razen enega mrtvega in enega hudo opečenega delavca (da ne govorimo o stihijskem reševanju), nesreča ni imela drugih posledic, je skrajno neprimerna. Direktor je ODGOVOREN za stanje v podjetju! Vodstvo bi bilo treba takoj odstraniti iz podjetja, da se prepreči njihov vpliv na preiskavo. Tragične posledice nesreče v Fenolitu so v veliki meri posledica POŽREŠNOSTI novodbnih kapitalistov, ki so poceni pridobili družbeno lastnino in jo, na račun minimalne tehnične varnosti, zdravja zaposlenih ter odnosa do okolja , neusmiljeno izkoriščajo za lasten profit. Upamo lahko samo, da bo inšpektorat za delo opravil svojo nalogo strokovno, pošteno in hitro ter javnost nepristransko obvestil o rezultatih preiskave. BVQI pa naj podjetju odvzame ISO 9001 certifikat kakovosti! Ribicic

23. avgust 2006, ob 23:09:19
Neznan

V Fenolitu zatrjujejo, da zaradi delovne nezgode ni prišlo do onesnaženja okolja in da okolju, vodotokom in občanom ne grozi nobena nevarnost.

.. ter zdravnico in medicinsko sestro, ki sta nudili pomoč na kraju delovne nesreče, peljali na pregled preventivno.VARNOSTNI LIST ZA FENOL 404 UKREPI ZA PRVO POMOČ ...prizadete dele (op.misli se na poškodovanca) temeljito spirati v vodo.Takoj zagotoviti zdravniško pomoč.6 UKREPI OB NEZGODNIH IZPUSTIH

Varnostni ukrepi za zaščito oseb:

Nositi zaščitno opremo.Zavarovati nezaščitene ljudi.Varnostni ukrepi za zaščito okolja:

Preprečiti, da pronica v kanalizacijo,jame.Ne dopustiti, da pride v kanalizacijo/površinsko vodo/podtalnico.12 EKOLOŠKI PODATKI

Splošni napotki:

Ogroža vodo

Ne dopustiti, da odteka v podtalnico, v vodotoke ali kanalizacijo.

NEVARNOST OGROŽENOSTI PITNE VODE ŽE PRI IZTEKU MANJŠIH KOLIČIN V PODTALNICO.POMISLEKI:

Zakaj medicinska sestra in zdravnica nista dobili zaščitne opreme?

Kam je oddtekala voda po predpisani prvi pomoči - spiranje z vodo?

So opravljeni kakšni testi za vsebnost fenola v vodnih zajetjih, vodotokih, kanalizacijskem sistemu?22. avgust 2006, ob 00:00:51
Neznan

začeti je treba najprej pregledati veridostojnost izvajalcev(bivših varnostnih inžinirjev)-varovanja zravja pri delu in jim naložiti odgovornost za neupravljanje zakonodaje

21. avgust 2006, ob 18:44:32
5 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej