Policija se ne bo ustavila

Šesterico osumljenih v preiskavi gradbenih podjetij je preiskovalna sodnica izpustila, a bo o tožilčevem predlogu za njihov pripor odločil zunajrazpravni senat treh sodnikov. V priporu je ostal le Tomaž Žibert.

čet, 14.02.2008, 20:36
V policijskem pridržanju so se po neuradnih podatkih znašli Tomaž Žibert iz Javnega podjetja Kontrola zračnega prometa, predsednik uprave SCT Ivan Zidar, Ivan Demšar, prav tako iz podjetja SCT, Hilda Tovšak, predsednica uprave Vegrada, Ivan Kroflič, prav tako iz Vegrada, in kočevski podjetnik Srečko Gabrič. Potem ko je policija v sredo ob 23.45 iz pridržanja spustila direktorja SGP Primorje Dušana Črnigoja, so policisti včeraj okoli 15. ure na Letališču Jožeta Pučnika aretirali še enega osumljenca, po naših podatkih Boruta Farčnika, ki se je vrnil iz tujine.

Pridržanega predsednika uprave SCT Ivana Zidarja od včeraj zjutraj zastopa odvetnik Aleksander Čeferin. Ta je za Delo pojasnil, da ovadba za njegovo stranko do včeraj popoldne še ni bila vložena, zato tudi ni mogel komentirati, kakšnih kaznivih dejanj je osumljena njegova stranka. Tožilci morajo ovadbo vložiti najpozneje do danes zjutraj, natančneje do 6. ure, sicer bodo pridržane osebe morali izpustiti. »Dejstvo pa je, da ni razloga, da se pridržane ljudi drži priprte in da se 75-letnega človeka v slabem zdravstvenem stanju prevaža v policijski marici,« je dejal Čeferin. (iz četrtkovega tiskanega Dela)

Ljubljana - Minister za promet Radovan Žerjav je zaradi objektivne odgovornosti pozval k odstopu direktorja javnega podjetja Kontrola zračnega prometa Slovenije Srečka Janšo, so sporočili z ministrstva.

Srečko Janša: Ne čutim se odgovornega


Direktorja Kontrole zračnega prometa Slovenije Srečka Janšo je današnji poziv ministra Žerjava, da zaradi objektivne odgovornosti odstopi s položaja, presenetil. O morebitnem odstopu še razmišlja, sicer pa se v primeru suma gospodarskega kriminala pri projektu gradnje kontrolnega stolpa na Brniku ne čuti odgovornega.

"Ne čutim se odgovornega. Takoj ko sem izvedel, da teče preiskava in da je vanjo vpleten in osumljen tudi eden od zaposlenih, sem tega izključil iz komisije za izbor izvajalca, naslednji dan pa sem odločil, da se v tem postopku ne izbere nobenega izvajalca," je poudaril Janša.

Janša ni želel napovedati, kdaj bo sprejel odločitev o pozivu ministra. Je pa dejal, da "se bo treba odločiti v kakšnem dnevu". Ob tem je izrazil tudi upanje, da bo preiskava zaključena v kratkem in da bodo kmalu znani njeni izsledki.

Janša ni želel podrobneje komentirati poziva ministra Žerjava. "O tej zadevi še razmišljam, glede na to, da je zelo sveža," je bil redkobeseden. Dejal je le, da je o morebitnem odstopu že govoril s prometnim ministrom.

Je pa Janša nad Žerjavovim pozivom zelo presenečen. "Bil sem zelo presenečen, ker se ne čutim popolnoma nič odgovornega. Ne vem, kaj je botrovalo takšni odločitvi," je še povedal.

Kot je znano, je bilo javno podjetje Kontrola zračnega prometa vpleteno v nepravilnosti na področju javnega naročanja, zaradi katerih je bila v minulih dneh izvedena tudi obsežna kriminalistična preiskava, priprli pa so tudi več odgovornih oseb. Član razpisne komisije javnega podjetja Kontrola zračnega prometa Tomaž Žibert je edini, za katerega je bil odrejen pripor, medtem ko se bodo ostali branili s prostosti.

Žiberta so po pojasnilih direktorja Kontrole zračnega prometa Janše sicer že umaknili iz komisije za izbiro izvajalca gradbenih del pri projektu centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Kontrola zračnega prometa bo razpis ponovila, SCT, Primorje in Vegrad pa na razpisu ne bodo smeli sodelovati.

O morebitnem priporu izpuščenih zunajobravnavni senat

Preiskovalna sodnica je v okviru preiskave gospodarskega kriminala v sredo zvečer zaslišala sedem oseb. Osumljenci niso podali vsebinskega zagovora, državni tožilec pa je zanje predlagal pripor. Ta je bil odrejen zoper eno osebo, zoper ostale pa je bilo pridržanje odpravljeno. O njihovem morebitnem priporu bo odločal zunajobravnavni senat.

Kot je danes na novinarski konferenci povedal vodja skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvi Harij Furlan, je tožilec pripor za sedmerico - med njimi predsednika uprave SCT Ivana Zidarja, direktorico Vegrada Hildo Tovšak in Tomaža Žiberta iz Kontrole zračnega prometa, za katerega je bil nato dejansko odrejen pripor - predlagal iz razloga t.i. personalne koluzijske nevarnosti, saj obstajajo okoliščine, ki kažejo, da bodo osebe, če ne bodo priprte, vplivale na priče.

En osumljenec v sredo ni bil pripeljan na zaslišanje k preiskovalni sodnici, saj ga je policija že v torek zvečer zaradi sklicevanja na imuniteto izpustila iz pridržanja. Gre za prvega moža Primorja in državnega svetnika Dušana Črnigoja. Furlan je pojasnil, da je tožilstvo danes ob 8.30 predsedniku državnega sveta poslalo zahtevo, da v skladu s poslovnikom osumljenemu svetniku imuniteto odvzame.

Direktor uprave kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi Aleksander Jevšek je poudaril, da se policija na tej točki ne bo ustavila. Medtem ko so na tem primeru že zdaj sodelovali z uradom za preprečevanje pranja denarja in davčno upravo, za naprej pričakujejo tudi vključevanje strokovnjakov s področja trga vrednostnih papirjev, drugih nadzornih finančnih institucij in sodelovanje s tujimi varnostnimi organi.

Direktorje je v past zvabil uradnik

Kriminalisti, ki so po večmesečni preiskavi s spektakularnimi aretacijami dregnili v gradbeno osje gnezdo, so včeraj zvečer pred preiskovalno sodnico ljubljanskega okrožnega sodišča Marjutko Paškulin privedli sedem pridržanih. Po naših podatkih je bil prvi med njimi Tomaž Žibret, član razpisne komisije Javnega podjetja Kontrola zračnega prometa. Povod za kriminalistično operacijo, v kateri je sodelovalo kar 110 kriminalistov in 52 uniformiranih policistov, so menda bile prav nepravilnosti pri javnem naročilu za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika. Policijske napovedi, da se bo preiskava še razširila, se bodo, kot kažejo podatki, do katerih smo se dokopali, že kmalu uresničile.

Čeprav so uradni viri silno redkobesedni, nam je uspelo izvedeti, zakaj je policijski spektakel dvignil na noge domala vso državo. Vse se je začelo, ko je bil objavljen javni razpis za gradnjo stometrskega stolpa na letališču. Po naših podatkih je Tomaž Žibret kot član razpisne komisije Javnega podjetja Kontrola zračnega prometa Primorju in SCT ponudil, da bosta dobila posel, a le če bosta v ponudbi zamenjala enega od podizvajalcev za elektroinstalacije. Namesto njega bi podizvajalska dela opravil Žibretov svak. Podizvajalec je bil menda tudi dejansko zamenjan, sprememba v dokumentaciji pa naj bi bila narejena po tistem, ko je rok za oddajo ponudb že potekel.

Žibretu menda očitajo še eno nečednost, saj naj bi bil Vegradu obljubil, da mu bo v zameno za plačilo priskrbel posel. Pri tem je menda imel Žibret posrednika, po nepreverjenih podatkih je bil to lastnik podjetja SI. Sport Borut Farčnik, nekdanji vodja logistike na obrambnem ministrstvu iz časa ministra Jelka Kacina, sicer funkcionar v Kolesarski zvezi Slovenije. Kriminalisti, ki so v preiskavi uporabili tudi posebne ukrepe, med njimi sledenje in prisluškovanje, so menda ugotovili, da so se z Žibretovim posrednikom v Kranju sestali direktorica uprave Vegrada Hilda Tovšak, Ivan Kroflič, direktor inženiringa v Vegradu, in Srečko Gabrič, kočevski podjetnik, ki je bil do leta 2002 na lokalni ravni vrsto let aktiven v stranki SDS. Kroflič je menda posredniku izročil kuverto z neugotovljeno vsoto denarja, Gabrič pa je menda izročil novo ponudbo. Tovšakovo baje bremeni tudi izjava, ki so jo kriminalisti domnevno ujeli med prisluškovanjem. Nekomu se je bojda pohvalila, češ, »eliminirali smo SCT in Primorje, kar me je veliko stalo«.

To naj bi bil prvi sklop sumov nedovoljenega sprejemanja oziroma dajanja daril, na katerega so se za zdaj osredotočili kriminalisti. Med preiskavo so se menda dokopali tudi do sumov, da je podjetje SCT za svoje posle uporabljalo slamnata podjetja, pod drobnogled pa naj bi vzeli tudi prekupčevanje z nepremičninami v Fiesi. Lastniki teh podjetij naj bi bili ljudje z družbenega dna (alkoholiki in zasvojenci), ki so za prgišče drobiža pripravljeni postati formalni lastniki slamnatih podjetij. Kot kaže, se bo tako preiskava razširila še na davčne nezakonitosti.

Tovšakova že na delovnem mestu


Vegrad je, kot pri vseh dosedanjih naročilih, tudi v primeru oddaje javnega naročila za izgradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika postopal korektno in transparentno ter v skladu z razpisno dokumentacijo in pogoji razpisa, so danes sporočili iz Vegrada. Predsednica uprave družbe Hilda Tovšak je danes že na delovnem mestu.

"Očitki o zahtevi za preiskavo nikakor niso utemeljeni, a naj o tem odloča sodišče," je v izjavi za javnost povedala Tovšakova, ki je danes že na delovnem mestu.

Kot je znano, je preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča v sredo zvečer sedem od osmih osumljenih oseb, med njimi tudi Tovšakovo, spustil domov in se bodo branili s prostosti. Tovšakova je danes že začela z rednim delom, pred tem pa se je srečala s sodelavci. Kot je povedala Tovšakova, se bo sama ukvarjala z delom na Vegradu in vodenjem podjetja, s preiskavo pa se bodo ukvarjali izključno odvetniki.
Zatrdila je, da preiskava na delo v družbi ne vpliva. "Vegradova ekipa je ena izmed najbolj, če ne kar najbolj, strokovna v Sloveniji, zato se za naše poslovanje ne bojim, saj preiskava, ki intenzivno poteka zadnjih nekaj dni, na delo v Vegradu ne vpliva," je povedala Tovšakova. Zaradi preiskave, ki je še v teku, pa v Vegradu na dodatna novinarska vprašanja ne bodo odgovarjali, so dodali.

Medtem ko so iz Vegrada sporočili, da je predsednica uprave družbe Tovšakova je danes že na delovnem mestu, je po poročanju medijev predsednik uprave SCT Ivan Zidar na bolniški, predsednik uprave Primorja Dušan Črnigoj pa na službeni poti.

SCT: Negativne posledice bodo nesporno velike

V SCT so prepričani, da se bo v postopkih, ki so v teku, izkazalo, da so vsi očitki neutemeljeni in da so bili posli opravljeni korektno, so danes sporočili iz družbe, kjer delo že poteka normalno. Glede na odmevnost dogodka pa ocenjujejo, da bodo negativne posledice, ne glede na rezultat preiskave, nesporno velike.

Predsednik upravnega odbora SCT Ivan Zidar, ki ga je preiskovalni sodnik v sredo spustil na prostost, je iz zdravstvenih razlogov odsoten, poslovodstvo pa opravlja vse potrebne aktivnosti skladno s statutom družbe. Vsi tekoči gradbeni projekti se izvajajo, kot je opredeljeno s pogodbami, so sporočili iz družbe.

V SCT pričakujejo, da v prihodnjih dneh motenj poslovnega procesa ne bo več, vsekakor pa bodo, če bo potrebno, še naprej korektno sodelovali s preiskovalci.

Več o tem v današnjem tiskanem Delu

Povezane novice

Zbudil se je brez hlač
5. november ob 09:53
Ko je voznik spal v parkiranem tovornjaku, je vozilo nekdo razdejal in 50-letnega Hrvata okradel.
Prijavi sovražni govor