Sedemmesečni premor med službama

Izkušnja Ljubljančana Uroša Štanca. Delovne priložnosti za Evropejce so predvsem v turizmu.

pet, 03.08.2012, 12:00

»'Kaj pa ti, Uroš,' me je vprašala kolegica. 'Pa ne reci mi, kateri projekt spet vodiš ...' Zamislil sem se. Je to vse, kar lahko povem o sebi? Jaz sem – služba?« je zgodbo o svojem prostem letu začel Ljubljančan Uroš Štanc. Pustil je zaposlitev za nedoločen čas in si kupil enosmerno vozovnico za Južno Ameriko.

»Čas je bil za širjenje obzorij, ne bodi samo služba!« si je dejal 31-letni Uroš Štanc, svetovalec na področju komunikacijskega menedžmenta. Prelomen je bil 30. rojstni dan: »Pri teh letih in karierni poti v strmem vzponu je bila nujna sprememba. Izčrpaš se in potrebuješ svežino, nekaj novega na vseh področjih, pa naj bo to iskanje zaposlitve, prodaja izdelka ali osvajanje dekleta. In izlet, kot sem si ga izbral, prinaša veliko novega,« je razmišljal. Največ časa za takšen izziv je resda med študijem, je dejal, toda takrat ti primanjkuje denarja.

Priložnostno delo

Z redno zaposlitvijo si je ustvaril prihranke, vendar jih zaradi delovnih obveznosti ni mogel izkoristiti. Edina rešitev je bila odpoved zaposlitve. Na marketinški agenciji je tri leta trdo delal, da so ga odkrili in povabili k delu na televiziji, a se je temu pozneje zaradi novega izziva odpovedal. »Težko je bilo tudi zaradi staršev, saj nikomur ni prijetno, da se njegov otrok odloči za pot v neznano,« je razlagal, kaj je bilo najtežje pustiti za seboj.

Pot je začel v Gvatemali, prepotoval je 14 držav. »Moje počitnice so bile dotlej omejene na tri tedne. Vzorec življenja se pri menjavi okolja ni spremenil, potovanje je temeljilo na zahodnjaškem zapravljanju. Potreboval sem nekaj drugačnega,« je ugotavljal.

Najprej se je začel učiti španskega jezika, ki je na južnoameriški celini tako rekoč nujnost. Po začetnem, dvotedenskem tečaju je počasi širil besedišče: »Ko ugotoviš, kakšna je slovnica, samo še sproti pobiraš besede,« je dejal. Spoznaval je mesta, domačine, kulturo in druge popotnike. Med njimi je bilo veliko zahodnjakov.

»Nekateri so se za potovanje odločili iz enakega razloga kot jaz. Drugi pa so ostali brez zaposlitve in so iskali novo priložnost. Če se hočeš umakniti nekam, kjer je prijetna klima, dobra hrana in ugoden življenjski standard, pojdi za svojim ciljem! V Južni Ameriki, izjema so Brazilija, Argentina in Čile, lahko mesec preživiš s 400 evri. Pa poskušajte pri nas s tem zneskom preživeti, kjer je samo najemnina za stanovanje 400 evrov,« je pripovedoval Uroš Štanc.

Na poti si je poiskal tudi priložnostno delo. V Leonu, v Nikaragvi, je pomagal pri hišnih opravilih v mladinskem hotelu in si s tem znižal ceno bivanja. »Delovnih priložnosti za Evropejce je v turizmu veliko. V hostlih raje jemljejo popotnike, ker so navajeni standardov zahodnega sveta in znajo povezati ponudbo namestitev z izleti, najemi motorjev in drugimi dodatnimi aktivnostmi in tudi njihovo znanje angleščine je precej boljše kot znanje, ki ga imajo domačini. Če si vešč v španščini, pa je priložnosti za plačano delo še več. Panama je, denimo, eno veliko gradbišče, zdi se, kot bi prišel v New York. V Argentini pa iščejo izobražene z magisterijem ali doktoratom,« je povedal.

Prosto leto

Nastopili so tudi krizni trenutki, a jih je premagal z vztrajnostjo. »V Hondurasu en teden nisem zapustil sobe. Vprašal sem se, kje sem in kaj tam počnem. Vendar pa nočeš domov, ker si ne želiš priznati poraza. Misliš, da si naredil napačen korak, a se že v naslednjem trenutku opozoriš: Nikakor! Zavestno sem se odločil za ta korak. In to bom izvedel do konca! Morda je to tudi dokazovanje. Da zmorem. Da se znajdem. Skratka, ob vrnitvi čutiš zmagoslavje,« je razkril sklepe in poslal sporočilo drugim: »Prosto leto ne prinese bogastva na bančnem računu, a nagradi z izkušnjami in spoznanji, ki so za pisarniško mizo nedosegljivi. Če si lahko privoščiš, ne oklevaj, pojdi in pazi nase!«

Čeprav ga je sedemmesečna dogodivščina obogatila, je bila tudi vrnitev domov prijetna. »Pogrešal sem svojo pisalno mizo in tudi to, da mi telefon ves čas zvoni. Po petih mesecih sem v Argentini srečal dve Slovenki. Ne spomnim se, ali sem kdaj prej v življenju koga tako objel. In ne vem, kdaj sem bil tako vesel slovenske besede kot takrat.«

Nov začetek

Ko se je vrnil v rutino, je delal prek avtorske pogodbe, prihodnji mesec pa se bo spet zaposlil: »V mojem sektorju je ta čas težko najti zaposlitev. Vesel sem, da se po poldrugem letu vračam v svoj poklic, na redno delovno mesto.«

Potovanje po Južni Ameriki ga je obogatilo z ustvarjalnostjo in svežino, vlilo mu je pogum. »Prej nikoli nisem hodil v hribe. Ko sem se vrnil, sem se sam povzpel na Triglav. Naredil sem tudi tečaj za potapljanje,« je pridobljeno širino s poti zaupal sogovornik.

Povezane novice

Leto premora: po izkušnje za življenje in življenjepis
3. avgust ob 09:00
Največ povpraševanja je po počitniškem delu v ZDA in na Novi Zelandiji.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
Demidzen Prvi

take robote brez smisla za humorkot sta vidva bodo kmalu zamenjale masine. tako da jaz cloveku lahko samo aplavdiram in mu podelim diplomo za razsirjeno obzorje. v mojem biznisu je prostora za taksne ljudi, vratarjev pa ne rabimo vec ker so jih zamenjale kamere.

27. december 2012, ob 10:35:38
malki

@flok2: se popolnoma strinjam!

03. avgust 2012, ob 14:57:46
malki

flok2, se absolutno strinjam!

03. avgust 2012, ob 13:55:03
flok2

To lahko narediš pri tridesetih, če si brez otrok in po možnostih živiš pri starših. Drugače pa si bluzenja ne moreš privoščiti. In kaj bo, ko bo prišel domov? Ta komunikacijski management je itak ena trata prata in če pustiš službo v današnjem času in greš na avtorsko pogodbo si d-ebil. Edino če ga bosta še naprej živela oči in mamica.

03. avgust 2012, ob 13:43:24
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej