Sedemmesečni premor med službama

Izkušnja Ljubljančana Uroša Štanca. Delovne priložnosti za Evropejce so predvsem v turizmu.
Objavljeno
02. avgust 2012 18.29
Mojca Finc, Borza dela
Mojca Finc, Borza dela

»'Kaj pa ti, Uroš,' me je vprašala kolegica. 'Pa ne reci mi, kateri projekt spet vodiš ...' Zamislil sem se. Je to vse, kar lahko povem o sebi? Jaz sem – služba?« je zgodbo o svojem prostem letu začel Ljubljančan Uroš Štanc. Pustil je zaposlitev za nedoločen čas in si kupil enosmerno vozovnico za Južno Ameriko.

»Čas je bil za širjenje obzorij, ne bodi samo služba!« si je dejal 31-letni Uroš Štanc, svetovalec na področju komunikacijskega menedžmenta. Prelomen je bil 30. rojstni dan: »Pri teh letih in karierni poti v strmem vzponu je bila nujna sprememba. Izčrpaš se in potrebuješ svežino, nekaj novega na vseh področjih, pa naj bo to iskanje zaposlitve, prodaja izdelka ali osvajanje dekleta. In izlet, kot sem si ga izbral, prinaša veliko novega,« je razmišljal. Največ časa za takšen izziv je resda med študijem, je dejal, toda takrat ti primanjkuje denarja.

Priložnostno delo

Z redno zaposlitvijo si je ustvaril prihranke, vendar jih zaradi delovnih obveznosti ni mogel izkoristiti. Edina rešitev je bila odpoved zaposlitve. Na marketinški agenciji je tri leta trdo delal, da so ga odkrili in povabili k delu na televiziji, a se je temu pozneje zaradi novega izziva odpovedal. »Težko je bilo tudi zaradi staršev, saj nikomur ni prijetno, da se njegov otrok odloči za pot v neznano,« je razlagal, kaj je bilo najtežje pustiti za seboj.

Pot je začel v Gvatemali, prepotoval je 14 držav. »Moje počitnice so bile dotlej omejene na tri tedne. Vzorec življenja se pri menjavi okolja ni spremenil, potovanje je temeljilo na zahodnjaškem zapravljanju. Potreboval sem nekaj drugačnega,« je ugotavljal.

Najprej se je začel učiti španskega jezika, ki je na južnoameriški celini tako rekoč nujnost. Po začetnem, dvotedenskem tečaju je počasi širil besedišče: »Ko ugotoviš, kakšna je slovnica, samo še sproti pobiraš besede,« je dejal. Spoznaval je mesta, domačine, kulturo in druge popotnike. Med njimi je bilo veliko zahodnjakov.

»Nekateri so se za potovanje odločili iz enakega razloga kot jaz. Drugi pa so ostali brez zaposlitve in so iskali novo priložnost. Če se hočeš umakniti nekam, kjer je prijetna klima, dobra hrana in ugoden življenjski standard, pojdi za svojim ciljem! V Južni Ameriki, izjema so Brazilija, Argentina in Čile, lahko mesec preživiš s 400 evri. Pa poskušajte pri nas s tem zneskom preživeti, kjer je samo najemnina za stanovanje 400 evrov,« je pripovedoval Uroš Štanc.

Na poti si je poiskal tudi priložnostno delo. V Leonu, v Nikaragvi, je pomagal pri hišnih opravilih v mladinskem hotelu in si s tem znižal ceno bivanja. »Delovnih priložnosti za Evropejce je v turizmu veliko. V hostlih raje jemljejo popotnike, ker so navajeni standardov zahodnega sveta in znajo povezati ponudbo namestitev z izleti, najemi motorjev in drugimi dodatnimi aktivnostmi in tudi njihovo znanje angleščine je precej boljše kot znanje, ki ga imajo domačini. Če si vešč v španščini, pa je priložnosti za plačano delo še več. Panama je, denimo, eno veliko gradbišče, zdi se, kot bi prišel v New York. V Argentini pa iščejo izobražene z magisterijem ali doktoratom,« je povedal.

Prosto leto

Nastopili so tudi krizni trenutki, a jih je premagal z vztrajnostjo. »V Hondurasu en teden nisem zapustil sobe. Vprašal sem se, kje sem in kaj tam počnem. Vendar pa nočeš domov, ker si ne želiš priznati poraza. Misliš, da si naredil napačen korak, a se že v naslednjem trenutku opozoriš: Nikakor! Zavestno sem se odločil za ta korak. In to bom izvedel do konca! Morda je to tudi dokazovanje. Da zmorem. Da se znajdem. Skratka, ob vrnitvi čutiš zmagoslavje,« je razkril sklepe in poslal sporočilo drugim: »Prosto leto ne prinese bogastva na bančnem računu, a nagradi z izkušnjami in spoznanji, ki so za pisarniško mizo nedosegljivi. Če si lahko privoščiš, ne oklevaj, pojdi in pazi nase!«

Čeprav ga je sedemmesečna dogodivščina obogatila, je bila tudi vrnitev domov prijetna. »Pogrešal sem svojo pisalno mizo in tudi to, da mi telefon ves čas zvoni. Po petih mesecih sem v Argentini srečal dve Slovenki. Ne spomnim se, ali sem kdaj prej v življenju koga tako objel. In ne vem, kdaj sem bil tako vesel slovenske besede kot takrat.«

Nov začetek

Ko se je vrnil v rutino, je delal prek avtorske pogodbe, prihodnji mesec pa se bo spet zaposlil: »V mojem sektorju je ta čas težko najti zaposlitev. Vesel sem, da se po poldrugem letu vračam v svoj poklic, na redno delovno mesto.«

Potovanje po Južni Ameriki ga je obogatilo z ustvarjalnostjo in svežino, vlilo mu je pogum. »Prej nikoli nisem hodil v hribe. Ko sem se vrnil, sem se sam povzpel na Triglav. Naredil sem tudi tečaj za potapljanje,« je pridobljeno širino s poti zaupal sogovornik.