Hej ti!

Mare iz Vrhnike: Humor je edina resna stvar, kar jih rabiš v tem lajfu.

ned, 15.07.2012, 18:00

Eni ljudje so strašno učinkoviti, a ste opazili? Vedno jim gre vse po načrtih in nikoli ne zamočijo, po tem jih spoznate. Meni grejo tako na živce, res. Verjetno zato, ker bi bila tudi jaz rada v življenju organizirana, učinkovita in strašno uspešna, a mi nikakor ne uspe. Trudim se, ampak se dostikrat izkaže, da bolj ali manj v prazno.

O tem sem razmišljala, ko sem se znašla pred Rorschachovim testom. Saj veste, to so tiste packe, ki niso nič, hkrati pa so lahko vse in kar koli. Razmišljala sem o tem, da je bil gospod Rorschach najbrž eden tistih ljudi, ki jim ne gre nikoli nobena stvar v nič. Kako se mu je verjetno leta 1921, ko je ta test nastal, polilo črnilo po papirjih, potem je pa še mačka skočila na pisalno mizo in se zleknila na zganjeni list, ker je pač v danem trenutku tako lahko povzročila največ škode. Mačke imajo to v genih. A kar bi za marsikoga pomenilo uničene zapiske in vse dopoldne pucanja, je Hermann (tako mu je bilo ime, nič čudnega, da je bil tako učinkovit) spremenil v enega najpogosteje uporabljanih psiholoških testov na svetu sploh.

Znajti se pred njim (in z njim) ni majhna stvar. Vse živo se podi človeku po glavi - od tega, da nam ni prav, da bo nekdo drug o nas vedel stvari, ki jih še sami o sebi ne vemo, pa do dvoma o lastni interpretaciji podob, ne glede na vsa zagotovila, da je to eden redkih testov, kjer so vsi odgovori pravilni. Jaz sem še danes prepričana, da je to samo finta. Ko takole zreš v takšno packo in v glavi surfaš čez vse mogoče podobe, ki se rojevajo iz nje, se čez čas res začneš spraševati, kdo je tukaj packa.

Pa tudi to, koliko v resnici razumeš samega sebe. In druge, če smo že pri tem. Koliko zares vemo drug o drugem? O večini ljudi v svojem življenju vem, koliko so stari, kakšno muziko poslušajo in kaj so po horoskopu. Drugi o meni vejo, s čim se preživljam, kaj počne moja sestra in kam (ne) grem na počitnice. Od daleč smo vsi kot iz revije. Drug o drugem vemo malo, zato si večino stvari predstavljamo. Ljudje smo packe, vsi po vrsti.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se