Kateri pametni telefon kupiti?

Pregledali smo trenutno ponudbo operaterjev in našli nekaj dobrih ponudb.

sob, 07.07.2012, 15:00

Glavna sezona za nakupe je menda pred božično-novoletnimi prazniki. Toda pametne telefone se splača kupovati zdaj. V ponudbo operaterjev je namreč že prišla večina novih modelov, nekateri lanski, še vedno privlačni modeli pa so na voljo po precej ugodnejših cenah. Poiskali smo najboljše nakupe.

Pri nas prodajo mobilnih telefonov narekujejo mobilni operaterji, predvsem največja dva, Telekom Slovenije in Simobil. V prosti prodaji (brez vezave), torej pri trgovcih s tehničnim blagom in v spletnih trgovinah, le redko najdemo ugodne cene. Tokrat jih nismo, zato se bomo osredotočili na to, kar ponujajo operaterji.

Pri Telekomu bomo večinoma navajali cene v »splošni akciji«, pri Simobilu pa s paketom M zate, ki že vključuje zakup prenosa podatkov. Pri Tušmobilu nismo našli ponudb, ki bi jih bilo vredno postaviti v ospredje, ugotovili pa smo tudi, da so tam cene telefonov »nizke« šele, ko paketom (free) dodamo dodatne količine sms-ov ali podatkov.

Priporočamo, da lanske vstopne androidne modele (samsung galaxy mini, lg optimus hub ...) pustite pri miru. Niso namreč na ravni tega, kar bi od pravega pametnega telefona pričakovali - zasloni so slabi, procesorji počasni, prostora za podatke imajo (pre)malo. Zagotovo si boste prej kot v dveh letih, kolikor traja vezava, želeli kaj boljšega in zmogljivejšega. Poleg tega so lanskim modelom iz spodnjega dela srednjega razreda cene že toliko padle, da so veliko bolj priporočljiv nakup.

Tako Telekom ponuja Samsungov galaxy ace in HTC-jev wildfire s za 119 evrov. Drugi se pri Simobilu dobi še za pol manj, kar je zelo ugodno. Večpredstavnostno nekoliko zmogljivejši sony ericsson xperia ray je približno 50 evrov dražji.

Verjetno najboljša izbira za tiste, ki bi radi resen pametni telefon, pa je ta hip sony ericsson xperia arc s, ki ga Telekom prodaja za 209 evrov. Ta model z elegantnim in tankim ohišjem ima dovolj kakovosten (čeprav ne vrhunski) zaslon z diagonalo 10,7 palca, hiter enojedrni procesor, enega boljših fotografskih tipal in ga je mogoče nadgraditi na android 4.0. Letošnji podobno veliki (in nekoliko dodelani) modeli so vsaj 150 evrov dražji. Razen prav tako Sonyjeve xperie p za 280 evrov (Simobil).

Za ljubitelje tipkovnic je verjetno najboljša izbira že nekoliko ostarela nokia e5 za 50 evrov pri Simobilu ali morda blackberry curve 9360 za 139 evrov pri Telekomu. Tudi nokio 700 za 50 evrov (Simobil) priporočamo cenovno občutljivim. Novejše nokie (serija lumia) so cenejše pri Telekomu, HTC-jev one v pa pri Simobilu.

Pri starejših modelih iphona (3gs in 4) Simobil ponuja najvišjo podatkovno opcijo (3 oz. 5 GB) za polovično ceno. Cenejši je po prihodu naslednika tudi samsung galaxy s2, ki je za približno 350 evrov še vedno boljši nakup kot marsikateri od novejših modelov.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se