Najboljši izdelki leta 2013

Kateri telefoni, tablice, prenosniki, televizorji in fotoaparati so nas na preizkusih letos najbolj navdušili?

Objavljeno
27. december 2013 13.42
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Pametni telefon: Apple iphone 5s

V hudi konkurenci je zmagovalec - tudi po izboru naših bralcev na facebooku - znova iphone. Letošnji 5s je morda res samo nadgradnja lanske petice, v enakem ohišju in z enakim zaslonom. Toda v letu, ko hudih novosti v mobilni telefoniji niti ni bilo, sta Applovi, čitalnik prstnih odtisov in 64-bitni procesor, najbolj intrigantni. Ne ena ne druga še ne prinašata kakšne velike dodane vrednosti, toda z nekaj dobro napisane kode se to lahko hitro spremeni. Nokia lumia 1020, LG g2, HTC one in sony xperia z1 so vsak zase blesteli na katerem od področij, noben pa ni ponudil tako dobro zaokrožene celote brez očitnih slabosti kot iphone 5s. Pri tem se mu je spet še najbolj približal Samsungov galaxy s4, ki pa je že zaradi cenenega ohišja in precej očitne brezidejnosti njegovih snovalcev tokrat ostal na drugem mestu.

Tablica: LG g pad 8.3

Verjetno je Applov ipad air tehnološko še naprednejši, saj je prva velika (25 cm) tablica, pri kateri je proizvajalcu uspelo spustiti težo pod pol kilograma, pa zaradi tega ne trpi noben vidik, ne hitrost, ne kakovost zaslona, ne trajanje baterije. Toda LG-jev g pad je bil prijetno presenečenje leta, saj smo nepričakovano dobili dostojnega in cenovno ustreznega tekmeca ipada mini. Odličen zaslon ima zelo uporabno diagonalo, tablica ni prevelika in ima kvalitetno ohišje, nekaj LG-jevih funkcionalnosti je celo dobrodošlih, čeprav seveda ne vse. Boljše tablice za manj kot 400 evrov, kolikor stane novi ipad mini, trenutno ni mogoče kupiti.

Osebni računalnik: Lenovo yoga 2 pro

Že lanska prva yoga je bila posrečen hibridni prenosnik. Ker ima zaslon vpet na posebne tečaje, ga je mogoče zasukati povsem naokrog, da iz prenosnika nastane tablica, ali ga postaviti v katerega od zanimivih položajev nekje vmes. Je pa prva yoga imela kar nekaj napak, ki jih nova vse po vrsti odpravlja, od preglasnega ventilatorja do neposrečeno postavljenega priključka za polnjenje in neosvetljene tipkovnice. Toda yoga 2 pro ima kot dodatek že tako zelo kvalitetnega zaslona z izvrstnimi vidnimi koti še ultravisoko razločljivost, še malo daljše trajanje baterije, je zmogljivejša in pri vsem tem za 10 dekagramov lažja. In cena je ostala skoraj enaka. Na drugem mestu je obtičal Applov macbook air, ob zmago je bil zaradi ne dovolj kakovostnega zaslona.

Televizor: Sony kd-55x9005

Televizorji z razločljivostjo 4K (uhd) so bili ena glavnih tehnoloških novosti leta, zato je edino logično, da zmagovalca izberemo med njimi. Še posebej ker so ti modeli leto začeli s ceno dobrega novega avtomobila srednjega razreda, konec leta pa zmagovalni model v velikosti 140 cm (55 palcev) stane štiri tisočake. Za ta denar prinaša osupljivo sliko, ne samo z izvirno vsebino 4K - te na žalost skorajda ni - ampak tudi z običajno vsebino visoke razločljivosti. Philips in Samsung sta prav tako predstavila televizorje uhd za podobno ceno, toda Sonyjev model se že na oko zdi boljši, zlasti pa na uho, saj so ob strani vgrajeni zvočniki med boljšimi, kar jih najdemo v ploskih televizorjih.

Fotoaparat: Sony a7

Leto 2013 ni bilo leto izstopajočih fotoaparatov, najmanj enega pa smo imeli možnost preizkusiti. Sonyjev a7 bi lahko pomenil dokončen zaton velikih in težkih zrcalnorefleksnih modelov, saj so inženirji tipalo polnega formata (»full frame«) vgradili v bistveno ožje in manjše brezzrcalno ohišje z (odličnim) elektronskim iskalom. Tržniki pa so zadevo cenovno postavili pod vse Canonove in Nikonove tekmece s tovrstnimi tipali. Aparat je poleg tega dovolj hiter in tehnološko sodoben, uporaben za polprofesionalno snemanje videa in z uporabo prilagojevalnika združljiv z vsemi starimi Sonyjevimi in Minoltinimi objektivi, za nameček pa že s privzetim bajonetom tudi z objektivi za aparate nex (ki seveda ne pokrijejo cele površine tipala). Še bolj zanimiv je zato, ker bodo zanj verjetno na voljo prilagojevalniki za različne objektive. Sony s tem aparatom kaže fotografsko smer naprej.

Presenečenje leta: LG g flex

Vedeli smo, da telefoni z ukrivljenim zaslonom prihajajo, nismo pa si predstavljali, kako se bodo obnesli v praksi. Ker nismo imeli nikakršnih pričakovanj, smo se povsem prepustili temu, kar ponuja LG-jev g flex, prvi predstavnik novega vala mobilnikov, ki smo ga imeli priložnost preizkusiti. Navdušeni smo bili nad tem, kako se s krivino spremeni občutek pri uporabi mobilnika, prav tako nad njegovo upogljivostjo, ki pomaga ob ne najbolj prijazni uporabi. Presenetilo pa nas je, da g flex sploh ne daje vtisa izdelka prve generacije. Glede na prvi preizkus bi ga brez zadržkov sprejeli kot eno od naših vsakdanjih naprav.

Razočaranje leta: pametne ure

Vsi so se bali, da bo uro še letos predstavil Apple, zato so nekateri konkurenčni proizvajalci pohiteli s svojimi. Rezultati so bili v glavnem porazni. »Pametne« ure so večinoma neuporabne, okorne, debele, z izredno kratkim trajanjem baterije in niti lepe niso, kar je za uro ključno. To so pravzaprav podaljški telefona na roki, vendar z njimi ne moremo početi ničesar, česar ne bi mogli na samem telefonu. Za zdaj ni prave ideje, kako bi taka ura res pomagala uporabniku ali celo nadomestila telefon v žepu. In dokler v njih ne bo upogljivega zaslona in baterije, po našem mnenju ne bodo zanimale nikogar.