Prihajajo super superračunalniki

IBM Forum: s tisočkrat zmogljivejšimi računalniki 
bo mogoče napovedovati dogodke.

sre, 04.04.2012, 21:00

Portorož – »Približujemo se dobi izjemno zmogljivih računalnikov, ki bodo lahko analizirali ogromne količine podatkov in na njihovi podlagi napovedovali dogodke,« je udeležencem 16. IBM Foruma dejal znanstvenik v tem podjetju John Cohn.

Eden večjih slovenskih dogodkov s področja informacijskih tehnologij je letos namenjen novim tehnologijam in odličnosti vodenja. Dvodnevne konference v Portorožu se udeležuje približno 900 strokovnjakov in vodilnih iz tehnoloških podjetij v regiji. Cilj slovenske podružnice računalniškega velikana je sicer, da bi ta konferenca povečala svojo vlogo v širšem okolju, ne zgolj v Sloveniji.

Zmogljivi računalniški sistemi, ki naj bi do konca desetletja potisočerili zdajšnjo procesorsko moč, bodo po napovedih strokovnjakov IBM pomagali pri zelo natančnem predvidevanju vremenskih sprememb, pripomogli k boljši pretočnosti prometa ali večjemu izkoristku energetskih infrastruktur. Medtem superračunalnik Watson, ki je lani zmagal v ameriškem televizijskem kvizu Jeopardy, že uporabljajo nekatere bolnišnice, kjer je skozi »učenje« na različnih primerih že postal uporaben pomočnik pri postavljanju diagnoz. Tehnologija izdelave čipov je sicer že trčila ob fizikalne omejitve, predvsem glede nadaljnjega zmanjševanja tranzistorjev, zato znanstveniki iščejo nove načine in tudi nove materiale, ki bodo sčasoma nadomestili danes prevladujoči silicij. S procesorsko zmogljivostjo pa naj bi, tako vsaj napoveduje Cohn, dosegli tudi to, da se bodo računalniki sposobni učiti in komunicirati z njihovimi uporabniki.

Solastnik podjetja Studio moderna in eden najbogatejših Slovencev Sandi Češko pa je poudaril, da je zdajšnja gospodarska kriza korak k novim paradigmam, ko razvoj ne bo več utemeljen na neskončni rasti. Poudaril je, da tudi v njegovem podjetju poskušajo večino odločitev sprejeti na podlagi čim bolj natančnih informacij in podatkov.

Povezane novice

V Portorožu se je začel 16. IBM forum
4. april ob 12:11
Dogodek je namenjen predvsem spoznavanju novosti na področju informacijskih tehnologij, ki jih ponujajo IBM in parterji.
Prijavi sovražni govor