Prodaja pametnih telefonov še vedno naglo narašča

Vodilni, 29,1-odstotni delež, je z 42,2 milijona dobavljenimi pametnimi mobilniki zasedel južnokorejski Samsung.

čet, 03.05.2012, 14:31

Boston - Proizvajalci mobilnih telefonov so v letošnjem prvem četrtletju na svetovni ravni prodali skupno 144,9 milijona zmogljivih, tako imenovanih pametnih mobilnih telefonov, kar je za 42,5 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej. Tako kažejo v teh dneh objavljeni podatki mednarodne tehnološke analitske hiše IDC, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Vodilni, 29,1-odstotni delež, je z 42,2 milijona dobavljenimi pametnimi mobilniki zasedel južnokorejski proizvajalec Samsung. Pred enim letom je imel le 11,3-odstoten delež.

Prav danes zvečer bo na posebnem dogodku v Londonu predstavil novo različico svojega paradnega modela galaxy S. Sedanja različica galaxy S2 je pomembno prispevala k Samsungovi uvrstitvi na prvo mesto.

Na drugem mestu je s 35,1 milijona dobavljenimi pametnimi mobilniki iphone in 24,2-odsotnim deležem ameriški Apple, ki je v prvih treh mesecih lani zasedal 18,3-odstoten delež.

Finska Nokia, ki je lani s 23,8-odstotnim deležem še vodila, je ob koncu letošnjega prvega trimesečja zdrsnila na tretje mesto. Prodala je 11,9 milijona pametnih mobilnikov in zasedla 8,2-odstoten tržni delež.

Nokia se poskuša na trgu pametnih mobilnikov nazaj preobrniti navzgor s pomočjo ameriškega Microsofta, na podlagi katerega je v zadnjih mesecih začela tržiti mobilnike lumia z operacijskim sistemom Windows Phone.

Padec je zabeležil tudi četrtouvrščeni kanadski Research In Motion (RIM), znan po blackberryjih, in sicer s 13,6-odstotnega na le 6,7-odstoten tržni delež.

RIM je sicer v teh dneh napovedal, da bo prve pametne mobilnike z novim operacijskim sistemom Blackberry 10 predstavil do konca leta in da bo tudi v prihodnje razvijal mobilnike s polnimi fizičnimi tipkovnicami.

Prav tako se je delež zmanjšal tajvanskemu proizvajalcu HTC, saj je v lanskih prvih treh mesecih beležil 8,9-odstoten delež, leto kasneje pa ima le še 4,8-odstoten delež.

HTC je pred kratkim predstavil nove pametne mobilnike one, paradni nosi oznako X, s katerimi upa na izboljšanje položaja, še piše STA.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se