Španski operaterji ukinjajo subvencije za mobilne telefone

V Španiji se poskus za zdaj ni obnesel, v Franciji pa naj bi bila kmalu tretjina telefonov prodanih brez subvencij.

pon, 16.07.2012, 18:00

V Sloveniji se subvencije znižujejo

Slovenski operaterji za zdaj o opustitvi subvencij ne razmišljajo, čeprav v neformalnih pogovorih nekateri priznavajo, da bi jim to ustrezalo. Je pa večina operaterjev subvencije v zadnjih mesecih že znižala. Tako je denimo Telekom izenačil subvencijo za vse naročniške pakete in večinoma oglašuje nakup na obroke, ki mu rečejo ponudba najnaj. Nakup na obroke, ne pa tudi subvencij, ponuja tudi novi vstopnik na mobilni trg Telemach. Pri Simobilu in Tušmobilu pa telefoni postanejo »poceni« šele z zakupom dodatnih količin sporočil ali prenosa podatkov.

Operaterji mobilne telefonije so svoje naročnike navadili, da ob sklenitvi pogodbe in hkratni vezavi (po navadi za dve leti) lahko kupijo »subvencioniran« telefon. To pomeni, da je telefon cenejši, kot bi bil v »prosti prodaji«. Večinoma se telefoni prodajajo za en evro, kar je navidezno poceni, vendar uporabniki to ceno odplačajo skozi naročnino.

Operaterji pa imajo kljub temu s subvencijami velike stroške, saj telefone kupujejo vnaprej, »subvencijo« pa dobijo nazaj šele v dveh letih. Evropski operaterji so po podatkih analitske hiše Bernstein Research lani za subvencioniranje telefonov namenili kar 13 milijard evrov, kar je bila dvakrat več kot leto prej, in tudi več kot za nadgradnje omrežij. Poleg tega zaradi subvencije le v večjih državah deluje prosti trg mobilnih telefonov, saj cene diktira naveza proizvajalci-operaterji, rabljeni telefoni pa se zaradi navidezno poceni novih težko prodajajo.

Španski Vodafone in tamkajšnji Movistar globalnega velikana Telefonice sta maja poskusno odpravila subvencije. Za zdaj je rezultat poskusa tak, da so španski operaterji maja izgubili četrt milijona naročnikov, pri čemer je Orange celo pridobil nekaj manj kot 23 tisoč uporabnikov. Vodafone in Telefonica naj bi z odpravo subvencij prihranila milijone evrov, a jih bosta očitno tudi precej izgubila zaradi osipa naročniške baze.

Medtem ko Španci še niso izračunali, da se nakup telefona brez subvencije izplača, pa to ugotavlja vse več francoskih uporabnikov mobilne telefonije. Januarja je začel delovati nov ponudnik Iliad (pod znamko free), ki je v kratkem času pritegnil skoraj tri milijone uporabnikov. Ta ponudnik ne prodaja subvencioniranih telefonov, ampak zato ponuja poceni storitve. Zgledu so hitro sledili drugi operaterji in v operaterju SFR so po poročanju Reutersa že napovedali, da bo kmalu tretjina Francozev kupovala telefone na ta način.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se