Košček Broadwaya v Kranju

Ajdin Huzejrović, motor gimnazijske gledališke skupine, ki je na oder prvič stopil pri osmih letih.

sob, 02.06.2012, 12:00

»Z letošnjim muzikalom Cabaret smo dokazali, da lahko mulci naredimo pravi spektakel. Na oder smo prinesli košček Broadwaya in ponosni smo na to,« so, navdušeni nad rezultati lastnega truda, strnili kranjski gimnazijci, združeni v gledališko skupino. Gledališka skupina je na kranjski gimnaziji delovala že v preteklosti, a pred tremi leti se je ponovno zbudila.

Takrat se je, opiše profesorica slovenščine Barbara Logar, ki vodi gledališko skupino, zgodilo nekaj čarobnega: »Gledališka skupina je znova začela delovati zaradi Ajdina Huzejrovića, izjemnega dijaka. Za gledališče bi dal življenje. Imeti vsakih nekaj let tako nadarjenega dijaka je za profesorja pravi blagoslov.« Pri tem se profesorica slovenščine spomni še nekdanjega dijaka Aljaža Jovanovića, zdaj že uveljavljenega igralca ljubljanske Drame, ki je bil med šolanjem na kranjski gimnaziji pomemben člen šolske gledališke skupine.

V zadnjih treh letih je gimnazijska gledališka skupina na oder postavila tri predstave: najprej so se lotili znamenite Plešaste pevke, lani avtobiografske psihološke drame Sandrin (besedilo je napisal Ajdin Huzejrović), letos so se odločili za svetovno znani muzikla Cabaret. Tega je, tako kot druge predstave gimnazijske gledališke skupine, režirala profesorica Barbara Logar, pri plesnem delu muzikala je dijakom svetovala uveljavljena koreografinja Tina Veras, sovrstnike je na pevski del pripravila dijakinja četrtega letnika Tajda Jovanović, besedilo pa je v slovenščino prevedel – kdo drug kot – Ajdin Huzejrović. Kako je gimnazijski skupini, ki šteje 34 članov, od tega je 19 nastopajočih, uspelo pričarati košček Broadwaya, se bodo gledalci v Prešernovem gledališču lahko prepričali še 12. in 13. junija, na uprizoritvah muzikala Cabaret.

Ajdin Huzejrović, motor gimnazijske gledališke skupine, ki je na oder prvič stopil pri osmih letih, ko je igral v osnovnošolski predstavi Snežinka potepinka, se letos poslavlja od gimnazijskih klopi. Upa, da bo oktobra prestopil prag AGRFT. Zdaj se pospešeno pripravlja na sprejemne izpite, ki ga čakajo konec meseca, seveda pa se bo pred tem treba potruditi še pri maturi. »Življenje bi rad posvetil gledališki igri. Ukvarjati se z režijo bi bilo sicer zanimivo, a to ni zame, saj sem preveč kaotičen. Rad bi naredil vse naenkrat, kar je, seveda, nemogoče,« se med iskrenim nasmehom opiše najstnik, ki je doma v Preddvoru.

Iz energije, ki veje iz ambicioznega mladeniča, je slutiti, da ima v rokavu skrit še kak talent. In res: »Ukvarjam se še z modnim oblikovanjem. Lani sem imel v Kranju tudi prvo modno revijo. Seveda tudi šivam, pišem poezijo in različna besedila, takole za sproti pa sem še natakar. Najprej sem delal v kavarni, zdaj v diskoteki tu v Kranju.« In kdaj potemtakem najde čas za šolo? »Ponavadi vse naredim v zadnjem trenutku,« iskrivo pove fant, ki kljub zaposlenosti od jutra do večera in vsestranskem navdihu – ali pa morda prav zaradi tega – ponoči spi le nekaj ur.

»Sicer pa sem večni optimist. Ni mi težko delati tisto, kar ljubim. In ljubim odrske deske, nastopanje ter delo z ljudmi,« enega od virov navdiha, ki kar ne usahne, opiše Ajdin Huzejrović. Ko beseda nanese na navdih, skupaj z drugimi dijaki, ki so med najinim pogovorom spontano prisedli na kavo, še pohvali trud profesorice Barbare Logar: »Razume nas in nam prisluhne. Dala nam je priložnost, ki smo se z veseljem lotili dela. Na take sorte profesorja naletiš le enkrat v življenju.«

Prijavi sovražni govor